Μικρά, σοκολατένια κουλουράκια


1η Σεπτεμβρίου!! Καλημέρα!! Καλό μήνα!! Καλό φθινόπωρο!! Βέβαια, μην πτοείστε, αν ο καιρός μας κάνει τη χάρη έχουμε ακόμα λίγες μέρες για να χαρούμε τη θάλασσα και να προσποιηθούμε ότι το καλοκαίρι άργησε να ...φύγει!! :)
Η νέα σχολική χρονιά είναι πια μια πραγματικότητα, βρίσκεται προ των πυλών και μαζί μ' αυτή, οι τσάντες, τα μολύβια, τα τετράδια, τα βιβλία, οι σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες. Τα σχολικά ταπεράκια, παλιά και νέα, θα πλυθούν, θα ανοίξουν και θα γεμίσουν καλούδια που θα χορτάσουν τα πιτσιρίκια τις ώρες που είναι στο σχολείο. Θα τα χορτάσουν, θα τα ικανοποιήσουν και θα τα βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στα περισσότερο ή λιγότερο δύσκολα μαθήματα. 
Θα τα βοηθήσουν να γεμίσουν ενέργεια αλλά και να κουβαλούν στο ταπεράκι τους ένα στοιχείο αγάπης και φροντίδας μαμαδίστικης, οικογενειακής.
Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα να φροντίζει κανείς τους αγαπημένους του, να τους νοιάζεται και να φτιάχνει γι αυτούς μικρές και απλές λιχουδιές που όμως θα μοσχοβολούν και θα γεμίζουν την καρδιά τους ζεστασιά... ειδικά όταν αυτοί οι αγαπημένοι είναι τα μικρά βλαστάρια που, τώρα βγαίνουν στην κοινωνία!
Γεννάει τρυφερότητα, η στιγμή που η μαμά ανοίγει το ταπεράκι και το γεμίζει με σπιτικές λιχουδιές, αλμυρές και γλυκές ώστε να νιώθει ότι το μικρό της ή το μεγαλύτερό της για την Ελληνίδα μάνα,  θα μείνει χορτάτο τις ώρες που θα βρίσκεται στο σχολείο! 
Με το νου γεμάτο από τούτες τις σκέψεις, που μπορεί να επαναλαμβάνονται κάθε τέτοια εποχή, αλλά πάντα έχουν την διαφορετικότητα και τη σημασία τους έφτιαξα πριν 2-3 μέρες μερικά πανεύκολα κουλουράκια με κακάο. Bitter όσο πρέπει και γλυκά όσο πρέπει, αφράτα αλλά και τραγανά ανάλογα με την επιθυμία μας, μαλακά ή λίγο πιο σκληρά (τα δικά μου τα έφτιαξα μαλακά) και πολύ, μα πολύ παιδιάστικα και μαμαδίστικα νόστιμα. Κολατσιό comfort για μαμάδες και παιδιά! Σοκολατένια και χορταστικά θα ξετρελλάνουν τα πιτσιρίκια που λατρεύουν τις σοκολατολιχουδιές!
Πριν, λοιπόν, φτάσει η 11 Σεπτεμβρίου και οι σχολικές τάξεις γεμίσουν για μια ακόμη χρονιά, μπείτε στην κουζίνα και σε πολύ λίγο χρόνο αλλά και με ελάχιστο κόπο ετοιμάστε τα για το βλαστάρι σας που θα σας ευγνομωνεί!
ΥΛΙΚΑ για 40 μικρά κουλουράκια
250 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
20 γρ. κακάο
100 γρ. ζάχαρη
50 ml αραβοσιτέλαιο
10 γρ. βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
60 ml γάλα 
1 αυγό μεγάλο
1 πρέζα αλάτι
1 κάψουλα βανιλίνης
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ζυμώνουμε για 5-6 μέχρι να έχουμε μια ομοιγενή ζύμη, μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και την τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Βγάζουμε τη ζύμη, αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα την ακουμπήσουμε κι αν κολλάει στα χέρια την ξαναζυμώνουμε για λίγο.
Κόβουμε μικρά κομμάτια και πλάθουμε μικρά κουλουράκια που τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα φούρνου καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 10-13 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα φυλάξουμε σε μεταλλικό κουτί ή γυάλινο βάζο μπισκότων που κλείνει αεροστεγώς.
Προσοχή: όταν θα βγάλουμε τα κουλουράκια από το φούρνο θα είναι ακόμα μαλακά αλλά όταν θα κρυώσουν θα γίνουν κανονικά. 
TIPS
* Τα κουλουράκια αυτά δεν είναι πολύ γλυκά (αλλά ούτε και άγλυκα). Θυμίζουν λίγο κουβερτούρα. Εάν τα θέλουμε πιο γλυκά μπορούμε να προσθέσουμε 15-20 γρ. ζάχαρη ακόμα.
* Με ψήσιμο στους 190 βαθμούς για 10-13 λεπτά τα κουλουράκια μένουν αφράτα και ελαφρώς μαλακά. Εάν θέλουμε να είναι πιο τραγανά τα ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς Κελσίου για 15-17 λεπτά, περίπου.
 
Tante Kiki
40 Comments
No