Ριγκατόνι με λαχανικά και μπέικον


Καλημέρα σας!! Πάει και τέλειωσε... φέτος με έπιασε το καλοκαίρι για τα καλά!!!
Όχι μη φανταστείτε ότι κάθομαι όλη την ημέρα χωρίς να έχω κάτι να κάνω (μεταξύ μας νομίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ!) αλλά ένα θεματάκι το έχω... πότε με την κουζίνα, πότε με καθημερινά χαζοπροβληματάκια, πότε με το σχεδιασμό και την προετοιμασία της νέας χρονιάς (μήπως και πάει λίγο καλύτερα!) μπορεί να περάσει και ολόκληρη μέρα χωρίς να πλησιάσω τον υπολογιστή μου (το είδα κι αυτό!!). Σημεία των καιρών... θα έλεγε κάποιος γνωστός μου!!! Έτσι έγινε κι αυτή τη φορά! Λίγο το ένα λίγο το άλλο, λίγο μια γαμήλια τούρτα κι έτσι...εκτροχιάστηκε το νέο ποστ (σε άπταιστα ελληνικά ή αλλιώς η νέα ανάρτηση). Μετά, λοιπόν, από τη διήμερη σιωπή σήμερα σας παρουσιάζω ένα πιάτο που από υποτονικό κατέληξε πολύ αρωματικό και νόστιμο!
Παραμόνευα να φτιάξω αυτό το πιάτο, ναι το σημερινό! Το είχα εντοπίσει στα "Καλά Μαγειρέματα... best of" του Ιουλίου/Αυγούστου 2014! Ένα πιάτο με τα αγαπημένα μου λαχανικά και τα αγαπημένα μου χρώματα! Sease the day ή μάλλον seize the food στην περίπτωσή μας! Και τί περίπτωση!!! Για να είμαι ειλικρινής δεν μου έχει ξανατύχει ή ας το μετριάσω λιγάκι... έχει πολύ καιρό να ξανατύχει! Σε χρόνο ρεκόρ, όπως αρμόζει στην εποχή που διανύουμε, τα λαχανικά κόπηκαν και ετοιμάστηκαν! Η πολυαναμενόμενη δοκιμή προ των πυλών, η μπουκιά προ των χειλιών και... ξέρω περιμένετε τη συνέχεια αλλά σ' αυτό το σημείο θα προσγειωθείτε ελαφρώς ανώμαλα όπως προσγειώθηκα κι εγώ!! Μια γεύση υποτονική, γλυκίζουσα, με μια πικράδα από τη ξερή ρίγανη που είχε αποφασίσει ότι δεν ταίριαζε καθόλου με το σύνολο (ουδεμία σχέση η γεύση της φρέσκιας με τη ξερή), μια μαγείρισσα (την γράφουσα) απογοητευμένη κι ένα μυαλό (αυτό της μαγείρισσας) να γυρνάει ολοταχώς προκειμένου να σκεφθεί κάτι για να διορθώσει το γευστικό αποτέλεσμα πριν τα λαχανικά ανταμώσουν τα ριγκατόνι που, ανυποψίαστα, περίμεναν την παρέα τους.
"Δεν μπορώ να σκεφτώ... κόλλησα" ήταν ο μονόλογος ενός τρελλού ή μιας τρελλής που βημάτιζε πάνω κάτω, κοιτάζοντας με βλέμμα απλανές το ...υπερπέραν! Και η λύση ήρθε από μόνη της ... καθώς το ψυγείο άνοιξε.
Μια κουταλιά πέστο βασιλικού και μερικά καρύδια έπαιξαν τον ρόλο του από μηχανής θεού! Πάμε να δούμε...
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες
500 γρ. ριγκατόνι (ή όποιο άλλο ζυμαρικό θέλουμε)
2 μέτρια κολοκυθάκια χοντροτριμμένα
3 καρότα χοντροτριμμένα
200 γρ. καπνιστό μπέικον
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πέστο βασιλικού (έτοιμο ή σπιτικό)
1/3 κ.γλ. κόλιανδρο σκόνη 
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο τετραπίπερο
100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
50 γρ. καρύδια (ή αμύγδαλα για πιο ήπια γεύση) ψιλοκομμένα 
Λίγο ελαιόλαδο + 1 κ.γλ. βούτυρο αγελάδος (προαιρετικά) 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε τα ριγκατόνι σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε σε βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και το βούτυρο και μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, το σκόρδο και το καρότο.
Τα αφήνουμε να σοταριστούν και ρίχνουμε 1/2 φλ.τσ. από το νερό όπου βράσαμε τα μακαρόνια για να πάρουν, τα λαχανικά, μια βράση προκειμένου να μαλακώσουν.
Σε άλλο τηγάνι, σοτάρουμε το μπέικον χωρίς λιπαρή ουσία για 1 λεπτό.
Το ρίχνουμε στο τηγάνι με τα λαχανικά και αφού ανακατέψουμε καλά το αποσύρουμε από την εστία της κουζίνας.
Μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το πέστο βασιλικού, το κόλιανδρο, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε και πάλι.
Ρίχνουμε τη σάλτσα στα ριγκατόνι, ανακατεύουμε προσεκτικά και σερβίρουμε.
Γαρνίρουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια (ή αμύγδαλα) και την τριμμένη κεφαλογραβιέρα.
Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα πιπέρι και απολαμβάνουμε.
Tante Kiki
10 Comments
No