Κεφτεδάκια φρικασέ... διαχρονική νοστιμιά


Καλημέρα και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!! Έφτασε ο Απρίλης με όλες τις ομορφιές του! Η άνοιξη είναι εδώ, το Πάσχα καταφθάνει τρέχοντας και όλα πρασίνισαν! Μέσα στο πνεύμα της εποχής και το φρικασέ με διάφορα πράσινα λαχανικά που το κάνουν ένα κλασσικό αλλά νοστιμότατο φαγητό. Μια πρόταση που μπορεί να διαφοροποιήσει την παραδοσιακή που το θέλει με αρνάκι, κατσικάκι ή χοιρινό. 
Κι επειδή μαζί με τον ερχομό του Απρίλη η έμπνευση για ένα όμορφο εισαγωγικό κείμενο πήγε να ...τριγυρίσει στα καταπράσινα λιβάδια με τις άπειρες πια παπαρούνες σας λέω μόνον τούτο... 
Δοκιμάστε αυτή την εκδοχή της κλασσικής νοστιμιάς... είμαι σίγουρη ότι θα εκπλαγείτε με τη νοστιμιά της!
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
Για τα κεφτεδάκια
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
300 γρ. κιμά χοιρινό
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φέτες ψωμί του τοστ (χωρίς κόρα) μουλιασμένες σε νερό και στυμμένες
1 αυγό
2 κ.σ. μηλόξιδο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
1/3 κ.γλ. πιπέρι
1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
1/3 κ.γλ. τζίντζερ
1 κ.γλ. αλάτι (ή όσο συνηθίζουμε να βάζουμε)
Αλεύρι για το "αλεύρωμά" τους
Για τα χόρτα
2 μεγάλα μαρούλια ψιλοκομμένα
6 πράσα σε ροδέλες
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 σελινόριζα και λίγα φύλλα σε κομμάτια
1 φλ.τσ. λευκό κρασί 
1 1/2 μεγάλο ποτήρι νερό
6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
Για το αυγολέμονο (προαιρετικά)
2 αυγά
Χυμό από 1 λεμόνι 
1 φλ.τσ. από το ζουμί του φαγητού
1 πρέζα κόλιανδρο σε σκόνη
Αλάτι - πιπέρι 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
Ετοιμάζουμε τα κεφτεδάκια
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα δύο είδη κιμά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το αυγό, το ψωμί, το μηλόξιδο, το ελαιόλαδο, το κόλιανδρο, το πιπέρι, την πάπρικα, το τζίντζερ και το αλάτι.
Ζυμώνουμε καλά τον κιμά για 3-4 λεπτά και μετά σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και τον αφήνουμε για 15-20 λεπτά στο ψυγείο για να σφίξει. Αφού περάσει ο συγκεκριμένος χρόνος βγάζουμε το μίγμα του κιμά και πλάθουμε κεφτεδάκια μεσαίου μεγέθους.
Αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια πριν τα βάλουμε στην κατσαρόλα με τα λαχανικά.
Ετοιμάζουμε τα χόρτα
Βάζουμε 2 ποτήρια νερό στην κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και τη σελινόριζα μαζί με τα φύλλα του σέλινου και τα αφήνουμε να ζεματιστούν για 5-6 λεπτά.
Ύστερα, ρίχνουμε το νερό και βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο.
Επάνω στα, ήδη ζεματισμένα πράσα, κρεμμυδάκια και σέλινο ρίχνουμε και τα μαρούλια και μόλις μαραθούν προσθέτουμε τα αλευρωμένα κεφτεδάκια.
Περιχύνουμε με το κρασί και το νερό.
Προσθέτουμε την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό σε σιγανή προς μέτρια φωτιά να βράσει για 35-40 λεπτά, ελέγχοντας κάπου κάπου να μην τελειώσει το νερό (οπότε και προσθέτουμε γιατί χρειαζόμαστε και ζουμί για το αυγολέμονο).
Μόλις δούμε ότι το λαχανικά και τα κεφτεδάκια έχουν βράσει, σβήνουμε την ηλεκτρική εστία και βγάζουμε την κατσαρόλα για να σταματήσει ο βρασμός.
Αφήνουμε να κρυώσει το φαγητό μας για 5 λεπτά και μετά με μια κουτάλα βγάζουμε 1 φλ.τσ. από το ζουμί που έχει.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο (προαιρετικά)
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το χυμό του λεμονιού, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και το κόλιανδρο.

Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε το ζουμί από το φαγητό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Ανάβουμε και πάλι την εστία, βάζουμε επάνω την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό μας σε σιγανή φωτιά να βράσει για 4-5 λεπτά έτσι ώστε να δέσει το αυγολέμονο και να μην μυρίζει το αυγό. 
Σερβίρουμε με λευκό κρασί και φρέσκο ψωμί.
Tante Kiki
13 Comments
No