Νηστίσιμη σαντιγύ


Νηστεία! Μια πολυσυζητημένη έννοια! Υπάρχουν οι οπαδοί της αυστηρής νηστείας που ασκείται κυριολεκτικά και με όλη τη σημασία της λέξης νηστεία και αυτοσυγκράτηση, αυτοσυγκράτηση και στέρηση, στέρηση και θρησκευτική ευλάβεια. Υπάρχει όμως και η άλλη ομάδα..
. η ομάδα που νηστεία αποκαλεί την μη ύπαρξη ζωικών προϊόντων στο μενού χωρίς όμως αυτό να σημαίνει στέρηση. Φυσικά, υπάρχουν και αυτοί που, πολύ απλά, δεν νηστεύουν αλλά και αυτοί που είναι χορτοφάγοι!  Κάθε μια ομάδα έχει τους λόγους της και τα πιστεύω της που, έτσι κι αλλιώς, είναι, όπως είναι σωστό, σεβαστά. Η γνωστή φυτική σαντιγύ είναι σαντιγύ με φυτικά λιπαρά που όμως περιέχει ορό γάλακτος δηλαδή γάλα. Εάν, λοιπόν, θέλετε κάποιες φορές ή πάντα μια σαντιγύ χωρίς καθόλου ζωικό προϊόν αλλά 100% φυτική τότε δεν έχετε παρά να διαβάσετε τη σημερινή ανάρτηση που είναι αφιερωμένη σε όλους ανεξαιρέτως ή καλύτερα, με μόνη εξαίρεση αυτούς που δεν αγαπούν την σαντιγύ!
Μια φυτική σαντιγύ όμως, σε όποια ομάδα κι αν ανήκεις, είναι μια πρόκληση, πώς να το κάνουμε; Μια γευστική πρόκληση στην οποία μπορείς να υποκύψεις οποιαδήποτε στιγμή με λιγότερες τύψεις, όχι για την ποσότητα των λιπαρών της αλλά για την ποιότητά τους. Εξ άλλου πόσο συχνά καταναλώνουμε σαντιγύ ή πόσο συχνά καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα σαντιγύ;;;
Για όποιον λόγο πάντως κι αν τη δοκιμάσουμε ένα είναι σίγουρο... θα ενθουσιαστούμε!! Εύκολη κι απλή ... αρκεί να μπορούμε να βρούμε ...γάλα ή κρέμα καρύδας! Πάμε να δούμε πώς γίνεται;;
ΥΛΙΚΑ
1 κουτί γάλα καρύδας (400 ml) (ή ένα κουτί κρέμα καρύδας)
4-5 κ.σ. άχνη
1 βανίλια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το κουτί με το γάλα για 5-6 ώρες ή ακόμα καλύτερα για μια νύχτα στο ψυγείο.
Ανοίγουμε το κουτί και αφού βγάλουμε το πηχτό γάλα σε ένα μπολ, ρίχνουμε το νερό που έχει μείνει.
Εάν το νερό είναι στο πάνω μέρος του κουτιού ρίχνουμε πρώτα το νερό και μετά βγάζουμε σε μπολ το πηχτό γάλα.  
Προσθέτουμε την άχνη και τη βανίλια και χτυπάμε με το μίξερ χειρός το πηχτό γάλα σε σαντιγύ.
Βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες πριν χρησιμοποιήσουμε για να έχει σφίξει καλά.
Η σαντιγύ αυτή βγαίνει με κορνέ και στέκεται πολύ καλά για περίπου 40 λεπτά εκτός ψυγείου (από τη δοκιμή που έκανα με θερμοκρασία περιβάλλοντος γύρω στους 22 βαθμούς). Μετά από την ώρα αυτή, η σαντιγύ που υπήρχε επάνω στο γλυκό ήταν εντάξει αλλά εκείνη που είχα βάλει σε ένα πιάτο... "έβγαλε" λίγο νερό.
Πάντως είναι ωραιότατη για κέρασμα αν και δεν τη δοκίμασα σε τούρτα. -:)
Καλή σας μέρα!! -:)

Tante Kiki
16 Comments
No