Νηστήσιμα και υγιεινά brownies με αβοκάντο


Καλή σας μέρα!!! Απογοήτευση!! Όχι δεν αναφέρομαι στα brownies που θα σας παρουσιάσω σε λίγο αλλά στον καιρό! Καλά είχε έρθει η άνοιξη... άντε πάλι νάσου ο ...χειμώνας ή μήπως τα μπέρδεψε λίγο και ήρθε το φθινόπωρο;;;
Η χθεσινοπρωινή μουντάδα κατέληξε σε μιαν απίστευτη απογευματινή βροχή αλλά και μια βραδινή μπόρα που λίγα είχε να ζηλέψει από κείνες τις καλοκαιρινές, με τα αστραπόβροντα και το υπερβολικό νερό να μετατρέπει τους δρόμους σε ποτάμια και τα πεζοδρόμια σε ...εν δυνάμει ντουζ για τους ελάχιστους εναπομείναντες διαβάτες! Τί συνήθεια κι αυτή των Ελλήνων οδηγών!!! Μη δουν δίποδο ον στο πεζοδρόμιο κι ορμούν με φόρα μέσα στο ρυάκι νερού που, συνήθως κυλά δίπλα στο πεζοδρόμιο, θαρρείς και τους έχει ενημερώσει ο κακόμοιρος ο πεζός ότι χρειάζεται... να δροσιστεί!!!!! 
Ας πάω όμως στο αβοκάντο ξεχνώντας τις αστραπές και τα μπουμπουνητά που ακούγονται απ' έξω!
Νηστήσιμο, υγιεινό, με φυτικά λιπαρά από το αβοκάντο, ένα φρούτο που το αγαπώ αλλά δεν το έχω μόνιμο κάτοικο της κουζίνας μου! Γουκαμόλε ήταν η πρώτη μου επαφή με το αβοκάντο και με κέρδισε! Μόνιμα! Λατρεύω το αβοκάντο και τα φυτικά του λιπαρά! Το λατρεύω μόνο του, σε σάντουιτς, σε σαλάτα και τώρα το λάτρεψα και με τη σοκολάτα!!
Τρύπωσε μέσα στο brownie κι αφού αντικατέστησε το βούτυρο έκανε ταιριαστή παρέα με την καστανή ζάχαρη και την κουβερτούρα! Η συνομωσία της νοστιμιάς που επεκτάθηκε σε μια συνομωσία υγείας όταν κατέφθασαν τα νέα μέλη... φουντούκια, cranberries, godjii berries!  Superfoods... super brownies!!!! Σοκολατένια και νηστίσιμα! Νηστίσιμα και υγιεινά! Υγιεινά και εθιστικά! Εθιστικά και με λίγες θερμίδες! Με λίγες θερμίδες και πανεύκολα στην παρασκευή!!
Εάν, λοιπόν, είστε οπαδοί των γνωστών και αγαπημένων brownies μην αμελήσετε να δοκιμάσετε τα συγκεκριμένα... είτε νηστεύετε είτε όχι, είτε είστε οπαδός της υγιεινής διατροφής είτε όχι!!
ΥΛΙΚΑ για ταψί 20x20
200 γρ. πουρέ αβοκάντο (περίπου 2 μέτρια αβοκάντο)
180 γρ. καστανή ζάχαρη
160 γρ. αλεύρι
50 γρ. φουντούκια ψιλοθρυμματισμένα
30 γρ. μαργαρίνη
200 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτικα
1/2 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ
5 κ.σ. νερό
2 κ.σ. κονιάκ (προαιρετικά)
1 βανίλια
 1/2 κ.γλ. σόδα
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι 
3 κ.σ. cranberries (προαιρετικά)
2 κ.σ. godjii berries (προαιρετικά

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το βούτυρο, το νερό, το κονιάκ, τον καφέ και την κομμένη κουβερτούρα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα.
Ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και το αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνοντάς το να κρυώσει.
Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, τα φουντούκια, τα godjii berries και τα cranberries.
Στο multi πολτοποιούμε τα αβοκάντο και βάζουμε 200 γρ. από τον "πουρέ" τους σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τη βανίλια, τη σόδα και την καστανή ζάχαρη και χτυπάμε το μίγμα με το μίξερ χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί.
Μετά, προσθέτουμε το μίγμα τη σοκολάτας συνεχίζοντας το χτύπημα.
Τέλος, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης, προσθέτουμε τα godjii berries και τα cranberries.
Καλύπτουμε ένα ταψάκι, με διαστάσεις 20x20 με αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε μέσα το μίγμα.
Ψήνουμε για 10-14 λεπτά ή μέχρι να βυθίσουμε ένα μαχαίρι ή ένα ξυλάκι για σουβλάκια στο brownie και να βγει καθαρό ή με ελάχιστα ψίχουλα.
Αφήνουμε για 1 ώρα να κρυώσει καλά και μετά κόβουμε και σερβίρουμε το brownie πασπαλισμένο με λίγη άχνη ή με φυτική σαντιγύ ή αν ανήκετε σ' αυτούς που τηρούν αυστηρή νηστεία με σαντιγύ από γάλα καρύδας. 
Πηγή αρχικής συνταγής:http://www.toarkoudi.gr/mpraounis-me-abokanto/
Tante Kiki
30 Comments
No