Ψωμί με βούτυρο κανέλας... ένα γλυκό σνακ


Πρωινό ξύπνημα! Ένας καφές με τη ...ψυχή στο στόμα!!  Γρήγορα, να ντυθούν τα παιδιά για να περάσει το σχολικό ή να τα πάμε στην ώρα τους στο σχολείο! Μετά, κατευθείαν στο γραφείο!! Η δουλειά αρχίζει κι εμείς ...ονειρευόμαστε την ώρα που θα πιούμε τον δεύτερο καφέ της μέρας, λίγο πιο ήρεμα, έστω και σε ώρα δουλειάς με λίγο κολατσιό που θα μας κάνει να γεμίσουμε ενέργεια! Αχχχχ, αυτό το κολατσιό!!! Άλλοτε γλυκό κι άλλοτε αλμυρό! Κάποτε χορταστικό και καλά προετοιμασμένο κι άλλοτε πάλι... γρήγορο, τσιγκούνικο θαρρείς... λιγότερο ή περισσότερο νόστιμο κι όχι από... πρόθεση αλλά από έλλειψη χρόνου, που κάποτε στενεύει ...αποπνικτικά γύρω μας!
Και ξαφνικά εμφανίζεται μια γλυκιά λύση... γρήγορη, νόστιμη, εύκολη και με... παραλλαγές, αν θέλουμε! Με τόσο απλά και καθημερινά υλικά, που αναρωτιόμαστε γιατί δεν το είχαμε σκεφτεί πιο πριν!! Ναι, μια μικρή νεράιδα, η νεράιδα του πρωινού έκανε και πάλι το θαύμα της για... μικρούς και μεγάλους, για καθημερινή ή Κυριακή! Τί λέτε πάμε να το δούμε αλλά όχι με μια αλλά με τρεις παραλλαγές;;;
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
1 μπαγκέτα κομμένη σε 4 κομμάτια (ή 1 λαγάνα, 8 φέτες ψωμί τόστ ή απλό ψωμί, 4 μικρά ψωμάκια...)
120 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο (30 γρ. ανά άτομο)
4 κ.σ. καστανή ζάχαρη (άσπρη ή μαύρη) (1 κ.σ. ανά άτομο)
2 κ.γλ. κανέλα (1/2 κ.γλ. ανά άτομο) 
Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
Παραλλαγές
Μερικές φέτες μήλου
Λίγο ανθότυρο 
Λίγη κουβερτούρα  
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κόβουμε τα κομμάτια ψωμιού στη μέση (είτε τα χωρίσουμε στα δύο είτε όχι).
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε τη μαργαρίνη (ή το βούτυρο), τη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού.
Αλείφουμε με το βούτυρο αυτό τα ψωμάκια και τα απολαμβάνουμε. 
Εάν θέλουμε, τα βάζουμε για 1 λεπτό στα μικροκύμματα ώστε να λιώσει το βούτυρο και να απορροφηθεί από το ψωμί ή τυλίγουμε το κάθε ψωμάκι σε αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για λίγο σε προθερμασμένο φούρνο.
Παραλλαγές
1- Εάν είμαστε στο σπίτι, μπορούμε να αλείψουμε και εξωτερικά τα ψωμάκια με το ίδιο βούτυρο, να ζεστάνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ύλη και να βάλουμε τα ψωμάκια μας να καραμελωθούν από την έξω πλευρά αλλά και να λιώσει το βούτυρο που έχουν μέσα.
2- Μπορούμε να προσθέσουμε στα ψωμάκια πολύ λεπτές φέτες μήλου ή αν θέλουμε να προσθέσουμε και λίγη θρυμματισμένη φέτα ή, ακόμα καλύτερα, ανθότυρο ή μανούρι. Όταν τα ψήσουμε και ζεσταθούν τα μήλα και το τυρί γίνονται απόλαυση!
3- Κι αν ανήκουμε στην ομάδα όσων πιστεύουν ότι η σοκολάτα χαρίζει την υπέρτατη ενέργεια, δεν έχουμε παρά να βάλουμε λίγη τριμμένη κουβερτούρα ανάμεσα στις φέτες ή αν, πρόκειται για Κυριακάτικο πρωινό, να λιώσουμε λίγη κουβερτούρα και να περιχύσουμε μ' αυτή τα ψωμάκια.
ΣΗΜ. Το βούτυρο κανέλας μπορούμε να το ετοιμάσουμε, να το βάλουμε σε γυάλινο βαζάκι ή πλαστικό μπολ και να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για 4-5 μέρες. Είναι υπέροχο και πάνω σε φρεσκοψημένα ντόνατς, κέικ βανίλιας ή τηγανίτες.
Καλή σας μέρα!!! -:))
Tante Kiki
41 Comments
No