Φιλέτο μπακαλιάρου τηγανισμένο σε χυλό κρασιού


Καλή σας μέρα! Αφήνοντας πίσω μας την εθνική και θρησκευτική μας γιορτή με την ηλιόλουστη μέρα εδώ στη Θεσσαλονίκη... υποδεχθήκαμε σήμερα μια μέρα μουντή, γεμάτη σύννεφα θαρρείς κι ο Μάρτης ξέχασε για μιαν ακόμα φορά την εποχή του! Βαριά σύννεφα, λίγο αλλά ψυχρό αεράκι. Τί κακό κι αυτό!!! Ξετρυπώνει ο ήλιος, αρχίζεις τις ανοιξιάτικες δουλειές σε κήπους και βεράντες και μετά... το ξαναμετανιώνει ...κρύβεται και νάσου η βροχή για να σου πει... χαχαχα τσάμπα τις έκανες...εγώ θα τα ξανακάνω όλα (ή σχεδόν) όπως ήταν πριν!!!!!!!! Γκρρρρρρ! Αλλά μετά, κάτι μαγικό συμβαίνει (όχι και τόσο μαγικό αλλά παίρνεις καλά αποτελέσματα εξετάσεων που σε αγχώνουν) και λες... "δεν βαριέσαι ...μια χαρά είναι ο καιρός και η μουντάδα χάνει ξαφνικά τη σημασία της αλλά και την άσχημη επιρροή επάνω σου. Τα δέντρα τα βλέπεις να λικνίζονται στο αεράκι που από εκνευριστικά ψυχρό μετατρέπεται σε ... ευχάριστα δροσερό και πάει λέγοντας!!!
Είναι εντυπωσιακό να συνειδητοποιεί κανείς πόσες εναλλαγές διάθεσης έχουμε κάθε μέρα ή αν όχι κάθε μέρα τουλάχιστον όταν κάτι σημαντικό συμβαίνει στη ζωή μας! Μόνον τότε όμως καταλαβαίνουμε πόσο όμορφη είναι η απλότητα της "αγίας" καθημερινότητά μας!! Ναι, υπάρχουν απίστευτες δυσκολίες τα τελευταία χρόνια κι όλοι τις βιώνουμε, αν και άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο αλλά... υπάρχει πάντα ένα αλλά που έχει να κάνει με τα πολύ απλά καθημερινά γεγονότα και κυρίως την υγεία και που όταν είναι καλά ...τότε παλεύεις τα υπόλοιπα! Ας φροντίσουμε να το θυμόμαστε!!!
Πάντως, σήμερα θα σας δείξω τον απόηχο της χθεσινής μέρας κι έναν διαφορετικό χυλό στον οποίο τηγάνισα κομμάτια υγράλατου (παστού) μπακαλιάρου. Πάμε να διαβάσουμε τη συνταγή; Εξάλλου, τηγανιτό μπακαλιάρο (παστό, νωπό ή κατεψυγμένο) μπορούμε να απολαμβάνουμε οποιαδήποτε στιγμή. Κι αν νηστεύετε θυμηθείτε την πρόταση για την Κυριακή των Βαϊων! -:))
ΥΛΙΚΑ

  • 10-12 κομμάτια από Μπακαλιάρο φιλέτο (υγράλατο, κατεψυγμένο ή νωπό)
  • Αλεύρι  
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τον χυλό

  • 300 ml λευκό κρασί
  • 130-140 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της για τον χυλό + λίγη ακόμα για να καλύψουμε τον μπακαλιάρο
  • 1/2 κ.γλ. κόλιανδρο σκόνη
  • 1/3 κ.γλ. τζίντζερ σκόνη
  • 1/3 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά 
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Προαιρετικά: ψιλοκομμένο άνηθο 
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα  (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • Ετοιμάζουμε πρώτα τον χυλό του κρασιού, βάζοντας σε βαθύ πιάτο το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι, το κόλιανδρο, το τζίντζερ και την πάπρικα.
  • Εάν θελήσουμε να προσθέσουμε και άνηθο θα το βάλουμε τώρα στο μίγμα.
  • Προσθέτουμε σταδιακά τη φαρίνα μέχρι να έχουμε έναν χυλό όχι πολύ αραιό, που "στέκεται" επάνω στο ψάρι. 
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
  • Αλευρώνουμε πρώτα τα κομμάτια του μπακαλιάρου και μετά τα βουτάμε στον χυλό με τον οποίο "τυλίγουμε" καλά το ψάρι.
  • Βάζουμε το ψάρι στο καυτό λάδι και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να τηγανιστεί καλά.
  • Βγάζουμε τα κομμάτια τα τοποθετούμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να αποβάλλουν το επιπλέον λάδι. 
  • Σερβίρουμε με τηγανιτές ή βραστοτηγανιτές πατάτες και σκορδαλιά και συνοδεύουμε με μια ωραία πράσινη σαλάτα.
Καλή σας μέρα!! -:))

Tante Kiki
15 Comments
No