Μαρμελάδα λεμόνι


Καλή σας μέρα! Μαρμελάδα λεμόνι (όπως και γλυκό) δεν είχα ξαναφτιάξει! Λίγο εγώ που την θεωρούσα πολύ ...αγγλική για τα μεσογειακά μας γούστα, λίγο οι υπόλοιποι που πάντα δήλωναν ότι είναι ξινή και δεν θα την προτιμούσαν η μαρμελάδα αυτή πάντα έμπαινε στην τελευταία σειρά των προς "εκτέλεση" συνταγών. 
Όταν, λοιπόν, κατέφθασε ένα βάζο με μαρμελάδα λεμόνι από μία χρυσοχέρα θεία και αφού το δοκίμασα ... ενθουσιάστηκα... αν και μόνον εγώ... οι άλλοι έκαναν ότι δεν το έβλεπαν!!!
Αφού τη δοκίμασα μια, δύο, τρεις φορές, αφού συμφιλιώθηκα με την ελαφρά ξινόπικρη γεύση της και κατέληξα να μου αρέσει, αφού δέχθηκα ότι το γεγονός ότι τη συγκεκριμένη μαρμελάδα δεν την τρώγαμε κάποτε δε σημαίνει τίποτα το ιδιαίτερο... παρήγγειλα στον μπαμπάκα μου λεμόνια ακέρωτα και βιολογικά μια που θα πήγαινε στη λαϊκή τη συγκεκριμένη μέρα! :)
Τα κατακίτρινα λεμονάκια κατέφθασαν στο σπίτι κι εγώ άρχισα να ασχολούμαι μαζί τους. Ταυτόχρονα, γλυκό του κουταλιού λεμονόφλουδα (ΕΔΩ) και μαρμελάδα λεμόνι μπήκαν στα βάζα τους και αφού κρύωσαν ...τρύπωσαν στα βάθη του σκοτεινού και δροσερού μπουφέ για να κάνουν την εμφάνισή τους την κατάλληλη στιγμή. Και ...μη νομίσετε ότι όλα τα βάζα τρύπωσαν στον μπουφέ... όχι βέβαια, μια ποσότητα και από τους δύο κατακίτρινους θησαυρούς έμειναν έξω για να μας χαρίζουν την ξινούτσικη νοστιμιά τους. 
Συμπέρασμα: Ποτέ μη λες ποτέ!! Τί εννοώ;; Μα τί άλλο φυσικά, πέρα από το γεγονός ότι γεύσεις που κάποτε αρνούμουν πεισματικά και, μάλλον, ανώριμα να δοκιμάσω, τώρα μετατρέπονται σε αγαπημένες απολαύσεις!!! :))
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό λεμόνια (το βάρος του πολτού που θα βάλουμε στην κατσαρόλα)
1.100 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
Ξύσμα από 2-3 λεμόνια
Χυμό από 1 λεμόνι 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξύνουμε τα λεμόνια απ' έξω και τα βάζουμε σε κρύο νερό.
Εάν θέλουμε, τα ξεφλουδίζουμε για να κάνουμε τη φλούδα τους γλυκό του κουταλιού (προσωπικά αυτό έκανα). 
Εάν δεν θέλουμε, βάζουμε τα λεμόνια με τη φλούδα.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, τα βράζουμε για 5 λεπτά, μετρώντας από τη στιγμή που το νερό θα κοχλάσει.
Ρίχνουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 2 ή 3 φορές.
Εάν έχουμε τα λεμόνια με τη φλούδα τους μετά το τελευταίο βράσιμο και αφού τα βάλουμε σε κρύο νερό τα αφήνουμε για 1 ώρα για να είναι σίγουρο ότι ξεπίκρισαν.
Δοκιμάζουμε λίγο λεμόνι για να είναι σίγουρο ότι δεν είναι πικρό.
Κόβουμε τα λεμόνια για να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια και αφαιρούμε και τις πιο σκληρές, άσπρες ίνες.
Τα κουκούτσια και τις ίνες τα τυλίγουμε σε ένα μικρό τουλπάνι και τα βάζουμε στην κατσαρόλα ενώ βράζει η μαρμελάδα γιατί έχουν πολύ πηκτίνη και βοηθούν τη μαρμελάδα να "δέσει".
Μετά, τα βάζουμε στο multi και τα πολτοποιούμε.
Βάζουμε τον πολτό (που πρέπει να είναι 1 κιλό) σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το ξύσμα, τη ζάχαρη και το μέλι και αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει για 20-25 λεπτά σε σιγανή προς μέτρια φωτιά.
Τα λεμόνια είναι πλούσια σε πηκτίνη κι έτσι η μαρμελάδα μας δένει εύκολα.
Ελέγχουμε εάν η μαρμελάδα έχει δέσει βάζοντας λίγη σε ένα πιάτο και τη χωρίζουμε στα δύο με ένα κουτάλι. 
Εάν δεν ενώνεται είναι έτοιμη.
Γεμίζουμε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα.
Tante Kiki
32 Comments
No