Μαρμελάδα λεμόνι

Καλή σας μέρα! Μαρμελάδα λεμόνι (όπως και γλυκό) δεν είχα ξαναφτιάξει! Λίγο εγώ που την θεωρούσα πολύ ...αγγλική για τα μεσογειακά μας γούστα, λίγο οι υπόλοιποι που πάντα δήλωναν ότι είναι ξινή και δεν θα την προτιμούσαν η μαρμελάδα αυτή πάντα έμπαινε στην τελευταία σειρά των προς "εκτέλεση" συνταγών. 
Όταν, λοιπόν, κατέφθασε ένα βάζο με μαρμελάδα λεμόνι από μία χρυσοχέρα θεία και αφού το δοκίμασα ... ενθουσιάστηκα... αν και μόνον εγώ... οι άλλοι έκαναν ότι δεν το έβλεπαν!!!
Αφού τη δοκίμασα μια, δύο, τρεις φορές, αφού συμφιλιώθηκα με την ελαφρά ξινόπικρη γεύση της και κατέληξα να μου αρέσει, αφού δέχθηκα ότι το γεγονός ότι τη συγκεκριμένη μαρμελάδα δεν την τρώγαμε κάποτε δε σημαίνει τίποτα το ιδιαίτερο... παρήγγειλα στον μπαμπάκα μου λεμόνια ακέρωτα και βιολογικά μια που θα πήγαινε στη λαϊκή τη συγκεκριμένη μέρα! :)
Τα κατακίτρινα λεμονάκια κατέφθασαν στο σπίτι κι εγώ άρχισα να ασχολούμαι μαζί τους. Ταυτόχρονα, γλυκό του κουταλιού λεμονόφλουδα (ΕΔΩ) και μαρμελάδα λεμόνι μπήκαν στα βάζα τους και αφού κρύωσαν ...τρύπωσαν στα βάθη του σκοτεινού και δροσερού μπουφέ για να κάνουν την εμφάνισή τους την κατάλληλη στιγμή. Και ...μη νομίσετε ότι όλα τα βάζα τρύπωσαν στον μπουφέ... όχι βέβαια, μια ποσότητα και από τους δύο κατακίτρινους θησαυρούς έμειναν έξω για να μας χαρίζουν την ξινούτσικη νοστιμιά τους. 
Συμπέρασμα: Ποτέ μη λες ποτέ!! Τί εννοώ;; Μα τί άλλο φυσικά, πέρα από το γεγονός ότι γεύσεις που κάποτε αρνούμουν πεισματικά και, μάλλον, ανώριμα να δοκιμάσω, τώρα μετατρέπονται σε αγαπημένες απολαύσεις!!! :))
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό λεμόνια (το βάρος του πολτού που θα βάλουμε στην κατσαρόλα)
1.100 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
Ξύσμα από 2-3 λεμόνια
Χυμό από 1 λεμόνι 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξύνουμε τα λεμόνια απ' έξω και τα βάζουμε σε κρύο νερό.
Εάν θέλουμε, τα ξεφλουδίζουμε για να κάνουμε τη φλούδα τους γλυκό του κουταλιού (προσωπικά αυτό έκανα). 
Εάν δεν θέλουμε, βάζουμε τα λεμόνια με τη φλούδα.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, τα βράζουμε για 5 λεπτά, μετρώντας από τη στιγμή που το νερό θα κοχλάσει.
Ρίχνουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 2 ή 3 φορές.
Εάν έχουμε τα λεμόνια με τη φλούδα τους μετά το τελευταίο βράσιμο και αφού τα βάλουμε σε κρύο νερό τα αφήνουμε για 1 ώρα για να είναι σίγουρο ότι ξεπίκρισαν.
Δοκιμάζουμε λίγο λεμόνι για να είναι σίγουρο ότι δεν είναι πικρό.
Κόβουμε τα λεμόνια για να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια και αφαιρούμε και τις πιο σκληρές, άσπρες ίνες.
Τα κουκούτσια και τις ίνες τα τυλίγουμε σε ένα μικρό τουλπάνι και τα βάζουμε στην κατσαρόλα ενώ βράζει η μαρμελάδα γιατί έχουν πολύ πηκτίνη και βοηθούν τη μαρμελάδα να "δέσει".
Μετά, τα βάζουμε στο multi και τα πολτοποιούμε.
Βάζουμε τον πολτό (που πρέπει να είναι 1 κιλό) σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το ξύσμα, τη ζάχαρη και το μέλι και αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει για 20-25 λεπτά σε σιγανή προς μέτρια φωτιά.
Τα λεμόνια είναι πλούσια σε πηκτίνη κι έτσι η μαρμελάδα μας δένει εύκολα.
Ελέγχουμε εάν η μαρμελάδα έχει δέσει βάζοντας λίγη σε ένα πιάτο και τη χωρίζουμε στα δύο με ένα κουτάλι. 
Εάν δεν ενώνεται είναι έτοιμη.
Γεμίζουμε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα.

32 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά... χαίρομαι που σου άρεσε!!

      Διαγραφή
  2. Φαντάζομαι το άρωμα του! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από άρωμα βάζω στοίχημα πως θα είναι super!!
    Τώρα γευστικά νομίζω πως είναι ό,τι πρέπει για τον μπαμπά μου και τον Γιάννη...
    (Βρε λες, τελικά, να την εξαφανίσουμε εγώ και η μαμά?!)
    ;-)
    ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ, κούκλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι!!! Νοστιμότατη και πολύ αρωματική...αξίζει!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Αγαπάω λεμόνι και ότι φτιάχνεται με αυτό, τέλεια η μαρμελαδίτσα σου και άσε τους όλους να λένε. Βάλτη μέσα σε γλυκό χωρίς να το ξέρουν και θα πάθουν πλάκα! Η συνταγή σου παίρνει σειρούλα για δοκιμή. Φιλάκια Κικίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Έφη μου! Είναι πράγματι νοστιμότατη και αξίζει να τη δοκιμάσεις!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Θα την κάνω σίγουρα γιατί πιστεύω θα αρέσει στον άντρα μου! (Ο έρωτας περνάει και από το στομάχι.....)Χεχε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ναι ο έρωτας περνάει από το στομάχι, συμφωνώ!!! Να την φτιάξεις Πινελιά μου!!!!

      Διαγραφή
  6. Λεμονάκι αρωματικό, τι υπέροχη μαρμελάδα θα δίνει!
    Φιλιά Κική μου, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κική μου, μια αγάπη προς τα εσπεριδοειδή την έχω!! Πόσο μάλλον στο λεμονάκι που μοσχοβολά τόσο ωραία! Καλοφάγωτη η μαρμελάδα!
    Καλή σου ημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται υπέροχη Ειρήνη μου! Να είσαι καλά!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  8. Το λεμονάκι τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τα πάνω του! Τι σε φαγητά, τι σε ποτά τι σε γλυκά! Καιρός ήτανε...εγώ το λατρεύω ακόμα και σκέτο. Σαν μαρμελάδα το έχω δοκιμάσει με άλλα εσπεριδοειδή και είναι μούρλια. Φαντάζομαι και μόνοτ ου θα είναι εξαιρετικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ έχω εμμονή με τα λεμόνια Λίλια μου!!! Γίνεται υπέροχη μαρμελάδα!!!

      Διαγραφή
  9. Φαντάζομαι τι ωραία, μυρωδάτη μαρμελάδα!!!!!
    Φιλάκια
    Νεφέλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Νεφέλη μου είναι υπέροχη!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Είναι από τις πιο αγαπημένες μου γεύσεις, και πήρε πολύ ωραίο χρωματάκι! Με τα μπισκοτάκια από δίπλα, ό,τι πρέπει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι έγινε νοστιμότατη!! Ελαφρώς ξινούτσικη και με απειροελάχιστη αψάδα!!

      Διαγραφή
  11. Πολύ τη λιμπίζομαι τη μαρμελάδα σου! Μία φορά πέρισυ προσπάθησα να κάνω μαρμελάδα λεμόνι αλλά δεν μου πέτυχε και την πήρα από φόβο, τώρα όμως που βλέπω τις λεπτομερείς οδηγίες σου το ξανασκέφτομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύκολη είναι Αμαλία μου και είναι τόσο νόστιμη και αρωματική που αξίζει να την ξαναπροσπαθήσεις!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Είμαι σίγουρη ότι αυτή τη μαρμελάδα θα τη λατρέψω!
    Πραγματικά μπορώ να σκεφτώ πάρα πολλές χρήσεις με τη συγκεκριμένη!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σκέτη σε ψωμί είναι υπέροχη αλλά και σε τάρτες ή γέμιση για μπισκότα είναι τέλεια Ερμιόνη μου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Κικίτσα μου γεια στα χεράκια σου!
    Λατρεύω το λεμόνι και σίγουρα είναι υπέροχη!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Μαίρη μου ...είναι νοστιμότατη!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  14. Την έφτιαξες τελικά !
    Είναι από τις αγαπημένες μου !
    Καλοφάγωγη Κικίτσα μου... κι όπως έλεγε η μακαρίτισσα η θεία μου η Δώρα "όλο γλύκα κι αγάπη να είναι η ζωή σου"
    Σε φιλώ πολύ
    Σόφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι την έφτιαξα Σοφάκι μου κι έγινε νοστιμότατη!!! Ευχαριστώ για τα υπέροχα, γλυκά σου λόγια!
      Φιλάκια πολλά και να περνάς καλά!!

      Διαγραφή
  15. Κική μου γεια στα χέρια σου, δείχνει νοστιμότατη, λατρεύω λεμονάκι!!!!Καλοφάγωτη!
    Φιλάκια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δοκίμασα την μαρμελάδα σας όντος υπέροχη, φανταστική και μου φάνηκε εύκολη. Την επόμενη μέρα όμως μου φάνηκε πως πίκριζε λιγάκι. Μήπως μπορείτε να μου πείτε την έχω κάνει λάθός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Δεν έχεις κάνει κάτι λάθος γιατί η μαρμελάδα που είναι με εσπεριδοειδή πάντα έχει μια ελαφρά πικρίλα κι αυτή είναι η νοστιμιά της. Εάν ήταν περισσότερο απ' όσο πρέπει πικρή τότε πολύ απλά κάποιο λεμόνι ήταν πικρό παραπάνω από το κανονικό... για να το βρούμε αυτό το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δοκιμάσουμε τα λεμόνια πριν τα πολτοποιήσουμε.
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  17. Δοκίμασα να φτιάξω τη μαρμελάδα αφού έφτιαξα τις φλούδες γλυκό του κουταλιού, όμως μου μαζεψαν πάρα πολύ τα λεμόνια μετά τα βρασίματα, από ένα κιλό και κάτι που ήταν πριν το βράσιμο τελικά μείνανε γύρω στα 150 γρ. Εφτιαξα μόνο αυτό με την ίδια ποσότητα ζάχαρης (150) αφού με κόπο έβγαλα όλα τα κουκούτσια και τελικά μου κάηκε. Μάλλον θέλανε λιγότερο βράσιμο και μου καηκε γιατί δεν είχε πολύ ποσότητα. Σωστά?
    Ή θέλει συνέχεια ανακάτεμα? Δεν την άφησα πολύ πάντως και η θερμοκρασία ήταν μέτρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!