Λαχανόρυζο με κόκκινα φασόλια, σταφίδες και κουκουνάρι


Το δικό μου λαχανόρυζο... χαχαχα πάλι ανακάλυψα την Αμερική!!!! Είναι δυνατόν ένα φαγητό να συνδέει δυο γενιές με μιαν άλλη ενδιάμεσα;;; Μήπως είναι κάποιο είδος συλλογικής αρχέτυπης μνήμης που με οδήγησε στον συνδυασμό αυτό;;; Βουτώντας στα βαθιά του νου προσπαθώ να σκεφτώ αν κάπου το είδα, το διάβασα, το άκουσα... όμως τίποτε!!! Μηδέν!!! Πουθενά!!! 
Εδώ και μέρες τριγυρνούσε στο μυαλό μου ο συνδυασμός λάχανου με κόκκινα φασόλια! Το σκεφτόμουν, το ξανασκεφτόμουν...πάντα η ίδια διαδρομή αλλά και το ίδιο τέρμα! Φαγητό νόστιμο, με δυο υλικά που λατρεύω, με μανδύα ελαφρώς ...βαρύ και χειμωνιάτικο για την εποχή μας και μάλιστα για μια μέρα ανοιξιάτικη σαν τη σημερινή. Έλα όμως που δεν έλεγε να ξεκολλήσει από το νου;;; Κι όταν μια ιδέα δεν ...φεύγει από το νου μόνον ένας τρόπος υπάρχει ...να την κάνουμε πράξη για να ...απομυθοποιηθεί!!!
Σάββατο πρωί και "σήμερα θα μαγειρέψω και θα κάνω λάχανο!" ακούστηκε η δήλωση! Ουδείς αντίλογος όπως ήταν ...φυσικό!!!! -:))
Το λάχανο κόπηκε, τα φασόλια πήδησαν σε ένα βαθύ πιάτο αφού βγήκαν από την κονσέρβα τους και άρχισε η ...δημιουργική μαγειρική!!!! Κόκκινη πιπεριά και μια άλλη...πράσινη κατέφθασαν... τρέχοντας! Κουκουνάρι και λιαστές ντομάτες... η επόμενη αναλαμπή!!! Μήπως και ...λίγες σταφίδες για έξτρα γλύκα μαζί με λευκό κρασί;;; Οκ, αλλά κάτι λείπει... τα μπαχαρικά... με ντομάτα;;; Αμπάααα, με κάτι άλλο... αλλά τί;;;; Μμμμμ... κάτι με κάρυ μήπως (ο Ά.Πετρετζίκης εκείνη την ώρα έφτιαχνε κοτόπουλο με κάρυ!!!! Τυχαίο;;; Δεν νομίζω!!!);;; Λίγο κόλιανδρο (συχνό τώρα τελευταία στις κατσαρόλες μου), λίγη καπνιστή πάπρικα και ...όλα έτοιμα!!!!  Κι όμως κάτι λείπει... τι;;; Δεν ξέρω!!!! Δεν ρίχνω και λίγο ρύζι από πάνω;;;; Γιατί όχι;;; Εξάλλου, αυτό θα πεί ...δημιουργική κουζίνα (ή έτσι μου αρέσει να ισχυρίζομαι). Σε κάθε περίπτωση φτιάχνω ένα πιάτο με τα υλικά που μου αρέσουν!!!
Δυό ώρες αργότερα στο τραπέζι... "μπαμπά να σου βάλω λίγο από το φαγητό που έφτιαξα;;; Τί είναι;; Θα δείς... να ... ααααααααα!!!!! Φασόλια με λάχανο και ρύζι!!!! Αυτό το φαγητό το έφτιαχνε η γιαγιά σου αλλά και πολύς κόσμος παλιά... ήταν φαγητό των φτωχών!!!!!!!!!!!!!  Καλοπερνούσαν οι φτωχοί μου φαίνεται... κι εγώ πώς το σκέφτηκα;;;; Πάλι νόμισα ότι ανακάλυψα την Αμερική!!!!!! Τουλάχιστον η γιαγιά δεν έβαζε, όπως με πληροφόρησε ο μπαμπάς, κάρυ, κόκκινα φασόλια και σταφίδες!!!!! Πάλι καλά!!!! Πάντως, έγινε νοστιμότατο...κι έφερε θύμησες πολλές στον μπαμπά μου!!! Οπότε... χαλάλι η ... αυταπάτη!! -:))
ΥΛΙΚΑ για 2-3 μερίδες 
100 γρ. ρύζι μπασμάτι
30 γρ. κουκουνάρι ελαφρώς καβουρδισμένο
4 κ.σ. σταφίδες ξανθές
300 γρ. λάχανο χοντροκομμένο
240 γρ. (1 κονσέρβα) κόκκινα φασόλια (kidney beens)
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, σε κομμάτια
1 πράσινη πιπεριά κέρατο, σε κομμάτια
8 κομμάτια λιαστής ντομάτας ψιλοκομμένα
150 ml  λευκό κρασί
400 ml νερό
1/2 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.γλ. κάρυ
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο
6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το κουκουνάρι σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία και το αφήνουμε να καβουρδισθεί ελάχιστα.
Βάζουμε το λάχανο σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό και το αφήνουμε να ζεματιστεί για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε το νερό και αδειάζουμε το λάχανο σε ένα μπολ.
Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το λάχανο, τα φασόλια, τις πιπεριές, τις λιαστές ντομάτες, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και τα αφήνουμε να σοταριστούν για μερικά λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε το φαγητό να πάρει 1-2 βράσεις προκειμένου να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το κάρυ, την καπνιστή πάπρικα, το κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε και το νερό.
Προσοχή τώρα:
# Εάν μαγειρέψουμε το ριζότο μας σε απλή κατσαρόλα, προσθέτουμε το ρύζι, το ανακατεύουμε με τα λαχανικά και ρίχνουμε το μισό νερό.
Αφήνουμε να βράσει σε σιγανή προς μέτρια φωτιά μέχρι να τελειώσει το νερό και μετά προσθέτουμε το υπόλοιπο.
Βράζουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά μέχρι το ριζότο μας να μείνει με το λάδι του. 
# Εάν μαγειρέψουμε το ριζότο μας στη χύτρα ταχύτητας (όπως έκανα αυτή τη φορά), ρίχνουμε από πάνω το ρύζι χωρίς να το σπρώξουμε προς τα κάτω για να μην καεί κατά το βρασμό.
Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά μέχρι να σφυρίξει η βαλβίδα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ριζότο μας για 10 λεπτά.
Ανοίγουμε το καπάκι της χύτρας και αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις σε δυνατή φωτιά για να μείνει με το λάδι του.
Σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και, αν θέλουμε, και λίγο γιαούρτι.
Tante Kiki
23 Comments
No