Λεμονόφλουδα γλυκό κουταλιού

Σαββατοκύριακο!!!! Πρωινό ήρεμο, πλήρες! Χυμός, γάλα, καφές, ψωμί με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα! Ο ήλιος να λάμπει ανοιξιάτικος κι ένας καφές να στέκεται στο τραπέζι περιμένοντας να χαρίσει την ενέργειά του! Κι εκεί παραδίπλα ένα γλυκάκι του κουταλιού...αυτή τη φορά ... από αρωματική λεμονόφλουδα για να προσφέρει κι αυτό μια γλυκιά νότα στην απαρχή ενός ήρεμου διήμερου! 
Είναι απίστευτη αυτή η γευστική μας μνήμη!!! Το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ... πώς μιαν εικόνα, μια γεύση, ένα άρωμα σε ταξιδεύει στο χρόνο και αγγίζει την καρδιά και το νου! Σε εποχές χαμένες πια αλλά όχι ξεχασμένες! Σε εποχές που σου λείπουν αλλά που βρίσκονται τόσο έντονα χαραγμένες στη ψυχή κι είναι σαν νάναι εδώ!
Γλυκό λεμόνι δεν φτιάχναμε συχνά... φτιάχναμε όμως γλυκό πορτοκάλι, περγαμόντο, κιτρολέμονο... κάποιες φορές δεν έχει τόση σημασία ο καρπός όσο το ... είδος... και το γλυκό του κουταλιού πάντα κατείχε μιαν αξιοσημείωτη θέση στο σπίτι και δύο μεγάλα ντουλάπια στο κάτω μέρος του μπουφέ της γιαγιάς! Ο μπουφές αυτός ήταν πεδίο εξερεύνησης για μένα... και τί δεν υπήρχε εκεί! Μικρά και μεγάλα βάζα, με βιδωτά καπάκια που κρατούσαν καλά φυλακισμένα μέσα τους όλους εκείνους τους κατάγλυκους καρπούς... φράουλες, σταφύλια, φιρίκια, πορτοκάλια, καρυδάκια, σύκα, μελιτζανάκια... κανένα δεν έλειπε... κι όλα περίμεναν εμάς να τα γευτούμε ...εκτός από κείνα που η γιαγιά είχε τάξει για δώρα ή για κάποιες εξαιρετικές στιγμές και που τα έσπρωχνε να τρυπώσουν ...βαθιά μέσα στο ντουλάπι και πίσω απ' όλα τα άλλα!! -:)) 
Λεμόνι δεν υπήρχε αλλά ούτε και νεραντζάκι... εξάλλου κανείς δεν τα προτιμούσε!
Τα χρόνια κύλησαν... και ήρθε η στιγμή που δοκίμασα για πρώτη φορά λεμόνι γλυκό... τί άρωμα και τί γεύση!!! Ελαφρά πικρό, με μια υποβόσκουσα ξινή γεύση και μπόλικη γλύκα πασπαλισμένη με ένα υπέροχο άρωμα! Ακριβώς σαν τη ζωή!!
Κι άλλα χρόνια κύλησαν με το "θα" μέχρι που ήρθε η ώρα του... και να σήμερα σας κερνάω καφεδάκι παρέα με μερικές φετούλες από γλυκό λεμόνι, όχι σε ροδέλες αλλά σε απλές φετούλες (εεεε, να μην είναι και όλα ίδια), γεμάτο άρωμα και νοστιμιά... έτσι για να γλυκάνω το Σαββατοκύριακό σας!!!!
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. φλούδες λεμονιού κομμένες σε λεπτές φέτες 
650 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
900 ml νερό
Χυμό από 1 λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξύνουμε στον λεπτό τρίφτη την εξωτερική φλούδα των λεμονιών αλλά όχι πολύ (όπως στην παραπάνω φωτογραφία).
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό τις φλούδες του λεμονιού και τις βράζουμε για 5 λεπτά μετρώντας από τη στιγμή που το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει.
Ρίχνουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλες 2 φορές.
Την τελευταία φορά ρίχνουμε το νερό και αφήνουμε τις φλούδες του λεμονιού σε κρύο νερό για 15 λεπτά.
Ύστερα, στραγγίζουμε τις λεμονόφλουδες από το νερό τους.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 5-6 λεπτά (μετρώντας και πάλι από τη στιγμή που το νερό θα κοχλάσει).
Μόλις περάσει ο χρόνος αυτός, βάζουμε στην κατσαρόλα τις λεμονόφλουδες και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά προς δυνατή φωτιά το σιρόπι να βράσει για 15 λεπτά.
Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για να βγάλει ότι υγρά έχει.
Μετά το ξαναβάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να βράσει μέχρι να "δέσει" το σιρόπι του.
Δοκιμάζουμε το "δέσιμο" του σιροπιού ρίχνοντας 1-2 σταγόνες μέσα σε ένα μικρό, κρύο πιατάκι.
Εάν η σταγόνα στέκεται χωρίς να χάνει το σχήμα της και χωρίς να απλώνεται τότε το σιρόπι είναι έτοιμο και σωστά δεμένο, οπότε αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. 
Γεμίζουμε ζεστά και αποστειρωμένα βάζα με το γλυκό και αφού κλείσουμε το καπάκι, τα τοποθετούμε ανάποδα επάνω σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.
Όταν κρυώσουν ελέγχουμε το σωστό κλείσιμο πιέζοντας προς τα μέσα το κέντρο του καπακιού που δεν θα πρέπει να πιέζεται και να κάνει τον χαρακτηριστικό θόρυβο.
Φυλάγουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

27 σχόλια:

  1. καλημερα Κικη μου.
    πολυ καλη προταση!
    καλο σκ!
    φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κική μου ...χαίρομαι που σου άρεσε!!!
      Φιλιά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. Μυρωδάτο λεμονογλυκό για ένα ωραίο ξεκίνημα του Σαββατοκύριακου!! Από τα αγαπημένα γλυκά του κουταλιού το λεμονάκι, έγινε ωραιότατο Κική μου!
    Καλοφάγωτο!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρωματικό και γλυκό ξεκίνημα του διήμερου Ειρήνη μου για να ισοφαρίσω την τενοντίτιδα που με ταλαιπωρεί!
      Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. καλημερα και καλο ΣΚ! τελειο το γλυκο λεμονι και πανευκολο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νόστιμο, αρωματικό, νηστήσιμο,υγιεινό και εύκολο... να πω κι άλλα;;;;

      Διαγραφή
  4. Μοσχομύρισε ο τόπος!!
    Αααααααχ!
    Μπράβο, Κική μου!!!
    Φιλάκιααααααα!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφτασε μέχρι εκεί το άρωμα Ιωάννα μου;;;; Χαίρομαι που σου άρεσε!!
      Φιλιά και καλή εβδομάδα!!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  5. Ειναι φανταστικο γλυκακι Κικη μου! Κι εγω εφτιαξα φετος, αλλα δεν προλαβαινω να ανεβασω την αναρτηση, καθως εφτιαξα και κατι αλλο με τα λεμονακια, και ετσι την αφησα για του χρονου...
    Καλο Σαββατοκυριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πρώτη φορά έκανα λεμόνι Μαρίνα μου αλλά μου άρεσε πολύ!!!
      Φιλιά καλημέρας!!

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραίο,
    τα γλυκά του κουταλιού ειναι μεγάλη ανακάλυψη!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από τα πιο αγαπημένα γλυκά κουταλιού!!!! Αυτό και το περγαμόντο είναι πολύ αρωματικά και απολαυστικά!!!
    Καλό ΣΚ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Σιλένα μου!!! Εγώ εκείνο που δεν τρώω είναι το νεραντζάκι... όλα τα άλλα τα ...τσακίζω!!
      Φιλιά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  8. πολύ ωραίο το γλυκό σου..μας έδωσες κιόλας τι να κάνουμε τα λεμόνια από τον κήπο μας.....να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που θα το φτιάξετε!!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  9. Αν σου πω πως δεν το έχω δοκιμάσει!!! και σκέψου ότι αγαπώ πολύ τα λεμόνια!!!!! πανεύκολο, θα το δοκιμάσω σίγουρα!!!! :) φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ το είχα δοκιμάσει αλλά δεν το είχα φτιάξει! Με την πρώτη ευκαιρία να το φτιάξεις ειδικά αφού αγαπάς τα λεμόνια!!
      Καλή εβδομάδα και καλή μέρα Εβονίτα μου!

      Διαγραφή
  10. Αχ μυρωδάτο λεμονάκι!Έχω και τα δικά μου λεμονάκια που είναι χωρίς καθόλου χημικά! Τέλεια.Όμορφη Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε τί περιμένεις!!! Θα γίνει υπέροχο Λίλια μου και θα ξετρελλαθείς!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  11. ✿⊱°•
    Muito bom, delicioso!!!

    Bom domingo!
    Beijinhos.
    °✿
    ✿.√¸.••✿

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φανταστικο Κικιτσα μου! Απο τα αγαπημενα μου γλυκα του κουταλιου αλλα κ γλυκα γενικοτερα! Μου αρεσει ακριβως επειδη ειναι λιγο ξινουλι κ πικρο κ απο την αλλη ακαταμαχητα γλυκο..πως γινεται?...δεν ξερω παντως ειναι απιθανο!! Επισης θα ηθελα παρακαλω αναλυτικα κ με λεπτομερειες που βρισκεται αυτος ο μπουφες της γιαγιας σου....νοερα μπορει να σας κανω μια επιδρομη! :-))))
    Καλο υπολοιπο Κυριακης κ βεβαιως σου στελνω πολλα φιλακια!
    Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς είναι Ευούλα μου...όπως το περιγράφεις!!!
      Λοιπόν, δυστυχώς θα σε στενοχωρήσω... ο μπουφές ...λεηλατήθηκε άγρια όταν η γιαγιά ...ταξίδεψε αλλά θα σε ενημερώσω μόλις φτιάξω εγώ κάτι ανάλογο!! -:)))
      Πολλά φιλάκια, καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχεις γλυκιά μου!!!

      Διαγραφή
  13. Δοκίμασα πρώτη φορά να φτιάξω γλυκό του κουταλιού και δεν είναι δύσκολο. Το δέσιμο θα το κάνω το πρωί γιατί πήγε αργά και δεν ήξερα πόση ώρα θα χρειαζόταν. Ελπίζω να μην υπάρχει πρόβλημα. Μάλλον θα έπρεπε να ξαφρίζουμε γιατί μου έβγαλε μαύρα κομματάκια τα οποία ήταν λογικά καμμένος αφρός. Οπότε καλό θα ήταν να το αναφέρετε για τις πρωτάρες να μην κάθονται και καθαρίζουν το σιρόπι αργότερα. Επίσης το χυμό λεμονιού δεν λέτε σε ποιό στάδιο πρέπει να μπει. Εγώ θα το βάλω στο τελευταίο βράσιμο. Ελπίζω να πετύχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή σου μέρα!
    Όχι, αποφεύγουμε το ξάφρισμα γιατί έτσι το γλυκό μας κινδυνεύει να μείνει χωρίς σιρόπι. Μόλις τελειώσουμε το δέσιμο και σβήσουμε τη φωτιά ο αφρός διαλύεται και μόνον τότε εάν κάτι μείνει το αφαιρούμε αρκεί να είναι ελάχιστο. Συνήθως δεν μένει αφρός.
    Τώρα, αυτά τα μαύρα κομματάκια δεν ξέρω τί μπορεί να είναι γιατί δεν μου έχει συμβεί ποτέ... καμμένος αφρός δεν υπάρχει!!!! Εκτός αν σου έπιασε το γλυκό κι αυτό ήταν από τον πάτο της κατσαρόλας... πάντως δεν μου έχει συμβεί ποτέ ούτε και στα σεμινάρια που κάναμε!!!
    Ο χυμός λεμονιού σε όλα τα γλυκά μπαίνει λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά και αποσύρουμε το γλυκό αλλά και λίγο πιο μπροστά να μπει δεν αλλάζει τίποτε.
    Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ισως αυτά τα μαύρα κομματάκια να ήταν το μέλι, δεν ξέρω! Γιατί από τον πάτο δεν ήταν, δεν έπιασε το γλυκό. Πάντως δεν ήταν πολλά τα έβγαλα με ένα σουρωτήρι χειρός. Από γεύση σκίζει το γλυκό! Δυστυχως οι φλούδες δεν ήταν πολύ χοντρές και αρκετά κομματάκια έχουν σπάσει, αλλά δεν πειράζει! Για πρώτη φορά μια χαρά τρώγεται! Σ'ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!