Τούρτα ψυγείου σοκοφρέτα γάλακτος


Καλή σας μέρα! Η σοκολάτα είναι η αγαπημένη μας!! Θα μου πείτε... είναι νέο αυτό;;; Πόσοι και πόσοι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου λένε το ίδιο πράγμα! Η σοκολάτα όμως έχει πολλές μορφές (γι αυτό και δεν τη βαριόμαστε ποτέ!!)... σοκολάτα γάλακτος, πικρή, με πολύ ή ακόμα περισσότερο κακάο, με γεύσεις φρούτων, καφέ , καραμέλας ή αλκοόλ, σαν τρουφάκι ή σοκολατάκι, σαν πάστα ή τούρτα, σαν κέικ, σαν κουραμπιές ή μελομακάρονο, σαν mousse ή ganache αλλά και σαν σοκοφρέτα, μ΄εκείνο το θεσπέσιο φύλλο βάφλας που σε ξετρελλαίνει!!! 
Εσείς σε ποιά μορφή αγαπούσατε τη σοκολάτα;;; Σαν παιδιά τρώγατε σοκοφρέτες;;;; Προσωπικά, τις ... τσάκιζα!!!! Η γεύση τους ήταν για μένα μια γλυκιά προσμονή-μαρτύριο από τη στιγμή που έβγαινα από τη πόρτα του σπιτιού μας μέχρι να φτάσω στο μικρό μαγαζάκι-ψιλικατζίδικο που ήταν μερικά μέτρα πιο μακριά, κρατώντας σφιχτά στην παλάμη το αντίτιμό τους! Τί σου είναι τα παιδιά!!! Ένιωθα ότι αγόραζα ό,τι πιο πολύτιμο υπήρχε στον πλανήτη όταν ο γεράκος που είχε το μαγαζί, καθισμένος ανάμεσα σε ένα σωρό ετερόκλητα καλούδια από σοκολάτες και καραμέλες μέχρι μικροπαιχνίδια, τετράδια, μολύβια, τσίχλες, τσιγάρα αλλά και περιοδικά (τα λιγοστά της εποχής) σηκωνόταν αργά κι απλώνοντας το γερασμένο χέρι του έπιανε μια σοκοφρέτα και μου την έδινε!
Αυτή τη σοκοφρέτα, που τώρα οι μικρές μας ούτε να την αγγίξουν θέλουν (πλην σπανίων περιπτώσεων), συνάντησα μπροστά μου μια μέρα ξεφυλλίζοντας το νέο τεύχος του περιοδικού "Ζάχαρη & Αλεύρι"! Η ιδέα ...πρωτότυπη με την κλασσική νοστιμιά της αγαπημένης λιχουδιάς. Η βάση πολύ ωραία δομημένη με την κρέμα ωστόσο να μην στέκεται στο ύψος της βάσης μια και ήταν μια σκέτη σαντιγύ με σοκολάτα. Αυτή η κρέμα, λοιπόν, άλλαξε και προχωρώντας δειλά προς το μέρος μου ...συνάντησε τις δικές μου ...γαστριμαργικές επιθυμίες... και καταλήξαμε να λατρέψουμε η μια την άλλη!!! 
Κι έτσι... αγαπώντας η μια την άλλη... η φυσική μας κατάληξη ήταν εδώ... να θέλουμε να σας δείξουμε πως πήραν μορφή τούρτας οι σοκοφρέτες και μάλιστα... χωρίς μαγικό ραβδάκι ούτε νεραϊδόσκονη αλλά με τον πιο απλό και εύκολο τρόπο και μάλιστα χωρίς ψήσιμο... με ένα φλιτζάνι, ένα τσέρκι, ένα ψυγείο και τη φαντασία για οδηγό!!
ΥΛΙΚΑ για μια τουρτίτσα με διάμετρο 19-20 εκ.
1 κουβερτούρα γάλακτος (125 γρ.)
8 σοκοφρέτες με σοκολάτα γάλακτος maxi (7 για τη βάση + 1 για γαρνίρισμα)
550 ml  γάλα φρέσκο
2 κ.σ. μέλι
1 μικρό φακελάκι σαντιγύ σε σκόνη (50 γρ.)
1 φάκελο με κρέμα ζαχαροπλαστικής σοκολάτα(στιγμής)*
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη βάση της τούρτας, θρυμματίζοντας σε ένα μπολ τις 7 σοκοφρέτες.
Βάζουμε  100 ml γάλα σε ένα μπολ (ή φλιτζάνι) και το ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμμάτων.
Ρίχνουμε μέσα τα 80 γρ. κουβερτούρα και αφού την αφήσουμε για λίγο να λιώσει, την ανακατεύουμε και ομογενοποιούμε το μίγμα.
Ρίχνουμε το γάλα με την κουβερτούρα στις θρυμματισμένες σοκοφρέτες και ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Βάζουμε το μίγμα αυτό σε ένα τσέρκι 19-20 εκατοστά και αφού το ισιώσουμε με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού, το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.
Ζεσταίνουμε άλλα 100 ml γάλα και ρίχνουμε μέσα την υπόλοιπη κουβερτούρα γάλακτος (45 γρ.).
Περιμένουμε λίγο και μόλις λιώσει ανακατεύουμε καλά και ομογενοποιούμε το μίγμα.
Στο μίγμα αυτό ρίχνουμε και το μέλι, ανακατεύοντας και πάλι μέχρι να λιώσει κι αυτό.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το περιεχόμενο του φακέλου της κρέμας ζαχαροπλαστικής, το περιεχόμενο του φακέλου της σαντιγύ, το μίγμα με το γάλα, το μέλι και την κουβερτούρα και το υπόλοιπο γάλα (τα 350 ml).
Χτυπάμε για 5 λεπτά με το μίξερ χειρός ή μέχρι να σφίξει η κρέμα και να κάνει κορυφούλες.
Βγάζουμε το τσέρκι με τη βάση από το ψυγείο και απλώνουμε επάνω την κρέμα.
Βάζουμε για 2-3 ώρες στο ψυγείο για να μπορεί να κοπεί.
Γαρνίρουμε με τριμμένη κουβερτούρα γάλακτος (προαιρετικά) και τη σοκοφρέτα που έχουμε κρατήσει αφού τη θρυμματίσουμε.
* Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κανονική, σπιτική κρέμα ζαχαροπλαστικής αντί για την κρέμα ζαχαροπλαστικής της στιγμής.
ΣΗΜ. Η ιδέα της βάσης είναι από το περιοδικό "Ζάχαρη & Αλεύρι"
Tante Kiki
34 Comments
No