Λουκάνικα με αρωματική ζύμη μαγιάς


 
Ένα σνακ που αρέσει κυρίως στα παιδιά... λουκάνικα βραστά, τυλιγμένα σε μιαν αφράτη ζύμη μαγιάς με όλο το άρωμα της μουστάρδας. Πώς να αντισταθείς σε τέτοιον πειρασμό; Για σνακ, για μπουφέ σαν ορεκτικό, για πικ νικ... τώρα που θα φτιάξει ο καιρός και θα αρχίσουμε να χαιρόμαστε την εξοχή. 
Όσο για τις λωρίδες ζύμης που αγκαλιάζουν την λαχταριστή νοστιμιά... είναι φτιαγμένα με μιαν αφράτη ζύμη, αρωματική και ό,τι πρέπει για την περίσταση μια και μέσα της τρύπωσε η κατακίτρινη μουστάρδα. Εύκολη και γρήγορη στη διαδικασία, με το φούσκωμα στο μπεν μαρί είναι και ελάχιστα απαιτητική ως προς το χρόνο φουσκώματος. 
"Κυρία" με τα όλα της και στην κυριολεξία... καθόλου ιδιότροπη, φινετσάτη και με σεβασμό στις παραδόσεις μετατρέπει το αγαπημένο αλλαντικό όλων σε ... έργο γευστικής τέχνης που μπορεί να βρεθεί σε κάποιο φιλικό τραπέζι, στο πιάτο του δείπνου μπροστά στην τηλεόραση, σε παιδικό πιάτο ή ακόμα και ταπεράκι στην αυλή του σχολείου, στο ταπεράκι της δουλειάς (αν μυρμηγκοδουλεύετε ακόμα και τις δύσκολες ώρες που άλλοι τζιτζικοκάθονται) αλλά και στην εξοχή κι ακόμα... ακόμα σε κάποιο πάρτυ! Αξίζει το σεβασμό και την προσοχή μας... αυτό είναι σίγουρο! Εξάλλου, λίγα είναι τα άτομα που απεχθάνονται τα βραστά λουκάνικα και άρα λίγα είναι τα άτομα που θα πουν όχι σε τέτοιον πειρασμό!! 
Αν, λοιπόν, σκέφτεστε να τα δοκιμάσετε ...εκείνο που μπορώ να πω είναι, ότι...πολύ καλά θα πράξετε γιατί είμαι σίγουρη ότι δεν θα το μετανιώσετε! -:))
ΥΛΙΚΑ
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
8-9 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
50 γρ. ελαιόλαδο
210-220 ml νερό χλιαρό (περίπου)
1 αυγό μεσαίο
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.σ. μουστάρδα
12-15 λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε το χλιαρό νερό, το αυγό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και αρχίζουμε να χτυπάμε το μίγμα.
Προσθέτουμε το αυγό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και 3-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι.
Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί, βάζουμε τα εξαρτήματα για τη ζύμη και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζεύεται γύρω από τα εξαρτήματα και είναι μαλακή αλλά χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά με το χέρι.
Στο μεταξύ, έχουμε βάλει μια κατσαρόλα με λίγο νερό (κάτω από τη μέση για να μην ακουμπάει το μπολ) στη φωτιά και αφήνουμε το νερό να βράσει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βάζουμε σε αλευρωμένο μπολ τη ζύμη,  καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το τοποθετούμε επάνω στην κατσαρόλα με το ζεστό νερό (μπεν μαρί).
Το αφήνουμε εκεί μέχρι να φουσκώσει και να διαπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη (συνήθως χρειάζεται γύρω στα 20-30 λεπτά).
Στο χρονικό διάστημα μέχρι να φουσκώσει η ζύμη βράζουμε τα λουκάνικα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Όταν η ζύμη φουσκώσει, την ανοίγουμε σε φύλλο και το αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Κόβουμε σε λωρίδες και τυλίγουμε το κάθε λουκάνικο είτε φροντίζοντας η κάθε λωρίδα να μισοκαλύπτει την προηγούμενη είτε (όπως το τύλιξα εγώ) φροντίζοντας να υπάρχει ένα κενό ανάμεσα για να φαίνεται το λουκάνικο.
Τοποθετούμε σε λαμαρίνα φούρνου καλυμένη με αντικολλητική επιφάνεια ή αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε τα λουκανικοπιτάκια με λίγο ελαιόλαδο. 
Ανάβουμε τον φούρνο για να προθερμανθεί στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Τα αφήνουμε για μισή ώρα περίπου να ξαναφουσκώσουν και τα βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 15 λεπτά, περίπου ή μέχρι να αποκτήσουν ένα ανοιχτό καστανό χρώμα.

Πηγή συνταγής της ζύμης: Βιβλίο "η τέχνη της πίτας", της Σούλας Γηραλέα.
Tante Kiki
29 Comments
No