Πλούσια σε αρώματα βασιλόπιτα-κέικ με ξερά φρούτα


Καλή σας μέρα και καλή χρονιά να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και χαμόγελα! Δεύτερη μέρα του χρόνου και σαν σήμερα, κάθε χρόνο, ο πατέρας μου κρατά το έθιμο του "ποδαρικού". Πηγαίνει στον κήπο, παίρνει μια πέτρα και τη φέρνει στο σπίτι, μπαίνοντας με το δεξί πόδι, λέγοντας ευχές για τον νέο χρόνο. Έτσι, είπα κι εγώ να κάνω "ποδαρικό" στο μπλογκοσπιτάκι μου αλλά και στα δικά σας με μια ακόμα γλυκιά συνταγή βασιλόπιτας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν γιορτινό κέικ.
Βασιλόπιτα κέικ ή βασιλόπιτα τσουρέκι; Εσείς ποιά από τις δύο προτιμάτε; Προσωπικά μου αρέσουν και οι δύο παραλλαγές και είμαι από κείνες που θέλουν την παραμονή Πρωτοχρονιάς την παραδοσιακή (αν και στολισμένη με ζαχαρόπαστα) και ανήμερα Πρωτοχρονιάς βασιλόπιτα-κέικ. Παρ΄όλα αυτά η βασιλόπιτα δεν είναι ακριβώς ούτε κέικ αλλά ούτε και τσουρέκι. Ποτέ μια βασιλόπιτα δεν είναι ακριβώς όπως το κέικ αλλά ταυτόχρονα δεν έχει και τις γνωστές κλωστές του τσουρεκιού ακόμη κι όταν πρόκειται για την ίδια ακριβώς ζύμη κι αυτό οφείλεται στο ότι δεν σχηματιζουμε τις λωρίδες που κάνουμε για να σχηματίσουμε το τσουρέκι.
Η συγκεκριμένη βασιλόπιτα βρίσκεται ακριβώς στο σωστό σημείο... δεν είναι κέικ αλλά ούτε και τσουρέκι... είναι ένα πλούσιο σε άρωμα και γεύση μίγμα, αρκετά σφιχτό, τόσο που μπορεί να γίνει επικάλυψη και με αυγό από πάνω που όταν ψηθεί σου δίνει την εορταστική αίσθηση που χρειάζεται. Τα ξερά φρούτα και το γλάσο που προστέθηκαν (αν και δεν υπάρχουν στην αρχική συνταγή) έδωσαν το απόλυτα εορταστικό αποτέλεσμα.
Όσο για τον στολισμό αυτός είναι το αποτέλεσμα της επιμέλειας των μικρών μας επίδοξων "ζαχαροπλαστών" που αξιοποίησαν περήφανα τις καραμέλες που είχαν αγοραστεί για τα τζιντζεροσπιτάκια των Χριστουγέννων και δεν πρόλαβαν να γίνουν!!! -:))
Φυσικά, η συγκεκριμένη βασιλόπιτα μπορεί να παίξει το ρόλο της "Φωτίτσας" για όσους (όπως εμείς) έχουν το έθιμα να κόβουν μια ακόμα βασιλόπιτα ανήμερα των Θεοφανείων ή το ρόλο ενός νοστιμότατου κέικ που θα συνοδεύσει τον καφέ ή το τσάι.
Το μόνο που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι η δόση είναι μεγάλη, οπότε αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε τη μισή ποσότητα.
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί με διάμετρο 32-34 εκ.
750 γρ. Βιτάμ κλασσικό σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. ζάχαρη άχνη
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 1 λεμόνι
2 φακελάκια ζαχαροβανίλιας (ή 2 καψουλάκια βανιλίνης)
1/2 κ.γλ. μαχλέπι τριμμένο σκόνη
1/3 κ.γλ. κόλιανδρο σκόνη
1/3 κ.γλ. μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
2 σφηνάκια κονιάκ
160-170 γρ. γάλα
8 αυγά μεγάλου μεγέθους (περίπου 360 γρ.)
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι 
15 ξερά βερίκοκα σε κυβάκια
15 ξερά δαμάσκηνα σε κυβάκια
1/2 φλ.τσ. cranberries αποξηραμένα
150 γρ. αμύγδαλο με τη φλούδα, χονδροκομμένο και ελαφρά ψημένο στο φούρνο 
Γλάσο
2 κ.σ. σκόνη μαρέγκας (σε καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής, προαιρετικά)
6 κ.σ. κρύο νερό
1 κ.σ. κονιάκ
μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού
1 καψουλάκι βανίλιας
250-300 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη (περίπου)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα πιάτο κόβουμε τα ξερά φρούτα και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι (φωτό) για να μην "καθίσουν" όλα στον πάτο του μίγματος.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αμύγδαλο και το ξύσμα.
Σε άλλο μπολ αναμιγνύουμε το γάλα με το κονιάκ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το Βιτάμ, την άχνη, το αλάτι, τις βανίλιες, το μαχλέπι, το μοσχοκάρυδο, το κόλιανδρο και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα έως ότου γίνουν ένα μίγμα αφράτο,  κρεμώδες και σχεδόν διπλάσιο σε όγκο.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
Μόλις ενσωματωθούν, προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα με το μίγμα του αλεύρου, ανακατεύοντας με με μια σπάτουλα σιλικόνης ή με το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα.
Παίρνουμε ένα βαθύ ταψί και καλύπτουμε τον πάτο του με αντικολλητικό χαρτί. Αλείφουμε με βιτάμ λιωμένο και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τις πλευρές του ταψιού.
Ρίχνουμε τον πηχτό χυλό και αλείφουμε την επιφάνειά του με λίγο αυγό αραιωμένο με 2 κ.σ. γάλα και πασπαλίσουμε με λίγο σουσάμι ή μερικά αμύγδαλα φιλέ.
Εάν θέλουμε να προσθέσουμε γλάσο δεν χρειάζεται να το αλείψουμε με αυγό.
Ψήνουμε για 90-100 λεπτά ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος του ταψιού. 
ΣΗΜ. Στον δικό μας φούρνο χρειάστηκαν περίπου 110 λεπτά για να ψηθεί καλά μια και το ταψί μας έχει διάμετρο 32 εκατοστά.
Εάν μπει σε μεγαλύτερο ταψί, ο χρόνος ψησίματος μειώνεται γιατί το μίγμα είναι πιο "απλωμένο".
Πριν σβήσουμε το φούρνο κάνουμε οπωσδήποτε τη δοκιμή βυθίζοντας το μαχαίρι για να δούμε εάν η βασιλόπιτα έχει ψηθεί καλά.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφού κρυώσει, πασπαλίζουμε με άχνη.
Εάν θέλουμε να την καλύψουμε με γλάσο, αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. 
Γλάσο
Σε ένα μπολ βάζουμε τη σκόνη μαρέγκας με το κρύο νερό και τα χτυπάμε πολύ καλά με το μίξερ χειρός μέχρι να γίνουν ένα ημίρρευστο μίγμα.
Προσθέτουμε το κονιά, το χυμό λεμονιού και τη βανίλια και αρχίζουμε να προσθέτουμε άχνη μέχρι να επιτύχουμε ένα γλάσο που είναι πηχτό και έχει την υφή της μαρέγκας για να στέκεται στην επιφάνεια (φωτό).
Καλύπτουμε την επιφάνεια της βασιλόπιτας και στολίζουμε με καραμέλες ή αμύγδαλα και αφήνουμε το γλάσο να στερεοποιηθεί. 
Και οι φετινές δικές μου βασιλόπιτες... 
Και του χρόνου με υγεία!!
Πηγή: Παραλλαγή της συνταγής του Βιτάμ, www.facebook.com/vitam.gr


Tante Kiki
24 Comments
No