Τροφή για το σώμα αλλά και το πνεύμα χρειάζεται τη δική του τροφή...


Καλή σας μέρα! Σήμερα, είπα να αλλάξουμε λίγο και να ασχοληθούμε με την τροφή για το πνεύμα και όχι για το σώμα! Απαραίτητη κι αυτή για χαλάρωση, ενημέρωση αλλά και πνευματική καλλιέργεια που μας είναι απαραίτητη πάντα αλλά ειδικότερα στις δύσκολες μέρες που διανύουμε!
Θα μου πείτε πώς και το θυμήθηκες... εεεεε, καλοκαίρι είναι και λογικά όλοι έχουμε λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο, οπότε ας διαβάσουμε! Υπάρχουν βιβλία για κάθε επιθυμία, σε κάθε τιμή (τα βιβλία δεν παλιώνουν), για κάθε ανάγκη, για κάθε στιγμή.
Να λοιπόν μερικά βιβλία που διάβασα κι αγάπησα... βέβαια, δεν είναι όλα λογοτεχνικά αλλά αυτό είναι καλό γιατί πιστεύω ότι έτσι διευρύνονται οι ορίζοντές μας. Φυσικά άλλα είναι γραμμένα από Έλληνες συγγραφείς και άλλα όχι αλλά ποιός μπορεί να πει ότι ένα βιβλίο όπου κι αν ανήκει, δεν συμβάλλει στην καλλιέργειά μας ή την επέκταση των γνώσεών μας και τη διαμόρφωση απόψεων;;; 
Ρίξτε μια ματιά, λοιπόν κι ελπίζω ότι κάτι θα βρείτε που να σας αρέσει κι αν πάλι όχι, δεν έχετε παρά να διαλέξετε για συντροφιά τα βιβλία που εσείς επιθυμείτε γιατί καλή η τροφή για το σώμα αλλά και το πνεύμα χρειάζεται τροφή! -:))

1- "ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΚΡΑ" , Π. ΚΟΕΛΟ, Εκδ. Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ
"Ηττημένος δεν είναι αυτός που χάνει, αλλά αυτός που παραιτείται". 14 Ιουλίου 1099. Ενώ η Ιερουσαλήμ προετοιμάζεται για την εισβολή των σταυροφόρων, ένας Έλληνας, γνωστός ως Κόπτης, συγκαλεί σε συγκέντρωση τους νέους, τους γέρους, τους άντρες και τις γυναίκες της πόλης. Το πλήθος, που αποτελείται από χριστιανούς, εβραίους και μουσουλμάνους, φτάνει στην πλατεία πιστεύοντας πως θα ακούσει μια ομιλία για το πώς να προετοιμαστεί για τη μάχη, όμως ο Κόπτης δε θέλει να τους πει αυτό. Όλα δείχνουν πως επίκειται η ήττα, αλλά ο Έλληνας θέλει απλώς να παρακινήσει τους ανθρώπους να αναζητήσουν τη σοφία που υπάρχει στην καθημερινότητά τους και έχει σφυρηλατηθεί από τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Πιστεύει πως η πραγματική γνώση βρίσκεται στις αγάπες που ζούμε, στις απώλειες που υφιστάμεθα, στις στιγμές της κρίσης και της δόξας και στην καθημερινή συνύπαρξη με το αναπόφευκτο του θανάτου. "Το Χειρόγραφο της Άκρα" αποτελεί ένα κάλεσμα για να συλλογιστούμε τις αρχές και την ανθρωπιά μας.
2- "ΑΛΕΦ", Π.ΚΟΕΛΟ, Εκδ. Α.Α.ΛΙΒΑΝΗ
Στο πιο προσωπικό μυθιστόρημα που έχει γράψει ως σήμερα, ο παγκοσμίου φήμης συγγραφέας Πάολο Κοέλο επιστρέφει με ένα θαυμαστό ταξίδι ανακάλυψης του εαυτού του. Ο Πάολο, σαν τον ήρωά του στο πολυαγαπημένο μυθιστόρημά του Ο αλχημιστής, αντιμετωπίζει βαθιά κρίση στην πίστη του. Αναζητώντας ένα μονοπάτι προς την πνευματική ανανέωση και ανάπτυξη, αποφασίζει να ξαναρχίσει από την αρχή: να ταξιδέψει, να δοκιμάσει, να έρθει ξανά σε επαφή με τους ανθρώπους και τα τοπία που τον περιστοιχίζουν. 
Με τελικό προορισμό την Αφρική, μέσω Ευρώπης και Ασίας με τον Υπερσιβηρικό, ξεκινάει ένα ταξίδι με σκοπό να ανανεώσει την ενέργεια και το πάθος του. Ωστόσο, δεν περιμένει ότι θα συναντήσει τη Χιλάλ – μια ταλαντούχα νεαρή βιολίστρια που ο Πάολο αγάπησε πριν από πεντακόσια χρόνια, τη γυναίκα που πρόδωσε σε μια πράξη δειλίας με τόσο απόηχο, ώστε τον εμποδίζει από το να βρει την πραγματική ευτυχία στη ζωή που ζει τώρα. Μαζί, ξεκινούν ένα μυστικιστικό ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο, περπατώντας σε ένα μονοπάτι που διδάσκει την αγάπη, τη συγχώρεση, και το κουράγιο υπέρβασης των αναπόφευκτων προκλήσεων της ζωής. Το Άλεφ είναι ένα βιβλίο όμορφο, που αποτελεί πηγή έμπνευσης και μας καλεί να συλλογιστούμε το νόημα του δικού μας ταξιδιού: Άραγε βρισκόμαστε στ’ αλήθεια εκεί που θέλουμε, κάνουμε πράγματι αυτό που επιθυμούμε; 
3- "ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΝΘΙΖΕΙ", ΛΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ-ΣΕΦΕΡΙΑΔΗ, Εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Οι άνεμοι των βαλκανικών πολέμων ξεριζώνουν μια ελληνική οικογένεια από τις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης. Οι επιζήσαντες βρίσκουν καταφύγιο στην απελευθερωμένη Μακεδονία. Στην κοσμοπολίτικη Καβάλα, την τότε «πόλη των δολαρίων», ιδρύουν ένα από τα πρώτα πολυκαταστήματα του ελλαδικού χώρου την εποχή της δόξας των καπνών. Εκεί γεννιέται η Ηλέκτρα με το γονίδιο της γενναιοδωρίας. Εκεί μεγαλώνει σαν πριγκιπέσα. Και ξαφνικά νέος πόλεμος, ελληνοϊταλικός, βουλγαρική κατοχή και νέα φυγή της οικογένειας στη γερμανοκρατούμενη Θεσσαλονίκη. Καινούργιο ξεκίνημα απ’ το ναδίρ, καινούργια προκοπή.
Ένας έρωτας που δοκιμάζεται από τη δίνη του πολέμου. Μια ακριβοπληρωμένη ευτυχία. Τα όνειρα και οι προσδοκίες που σαρώνει ο εμφύλιος. Το πένθος της Ελλάδας, το πένθος της Ηλέκτρας. Κι έπειτα πάλι αγώνας, πάλι δημιουργία, πάλι προκοπή. Η μαχητική Ηλέκτρα στήνει στην Αθήνα μια ζηλευτή επιχείρηση, ώσπου κάποτε έρχεται η ώρα να καταστραφεί κι αυτή. Όχι από πόλεμο ετούτη τη φορά, αλλά από την πιο μεγάλη προδοσία. Η Ηλέκτρα της γενναιοδωρίας, η μεγαλωμένη στα πούπουλα, περπατάει ξυπόλυτη στ’ αγκάθια, αλλά με το κεφάλι πάντα ψηλά.
Σήμερα, στο κατώφλι των ενενήντα της χρόνων, στέκεται όρθια, με την ίδια πάντα γενναιοδωρία, με το ίδιο χαμόγελο καλημέρας. Zωντανό κομμάτι της νεότερης Ιστορίας μας, μαρτυράει για όλα τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της καθώς και την πατρίδα μας, ενώ δεν παραλείπει να σχολιάζει με χιούμορ αλλά και έγνοια για τον τόπο ετούτο τη δύσβατη σημερινή πραγματικότητα. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στη νεοελληνική μας αυτογνωσία, αφήνοντάς μας μια θετική επίγευση παρ’ όλα αυτά. 


4- "ΑΡΩΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ", Λ. ΡΩΣΣΗ-ΖΑΪΡΗ, Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Έσκιζε το πλεούμενό μας τα ήρεμα νερά κι αφήναμε νύχτα το λιμάνι, σαν κλέφτες της αγάπης, σαν εραστές του ονείρου. Λαμπερά αστεράκια πάνω στη γη, τα φώτα του νησιού πίσω μας, κι εμείς μυρίζαμε το θαλασσινό αεράκι που γινόταν ένα με τα κύτταρά μας, κι εμείς γευόμασταν το φιλί μας, που θύμιζε αλμύρα κι ατόφιο χρυσάφι. Ναι. Έτσι. Έτσι. Είναι πανέμορφη η ζωή. Ουράνια ρόδα του λούνα παρκ, θαλασσινό καραβάκι του έρωτα… 
Η Άρτεμη, το παιδί με το γρατσουνισμένο γόνατο, «χάνεται» ανάμεσα στους Μικρούς Αγγέλους, παρέα με μια Ελλάδα που αναζητάει την ταυτότητά της. Κι ύστερα… ένας βράχος του Σαρωνικού, η Ύδρα, ένας μελαχρινός Μικρός Πρίγκιπας. Άρωμα λεμονανθού σε ένα νησί πνιγμένο στα πεύκα. Γκαράμ Μασάλα και σαφράν, ένα αγόρι από τις μακρινές Ινδίες. Η μυρωδιά της μαγευτικής υγρασίας, η λίμνη των Ιωαννίνων. Ο κλέφτης της αγάπης, η αλμύρα του Αιγαίου. Όλα όσα χρειάζεται για να ταξιδέψει στην Πάτμο, το Νησί της Αποκάλυψης… 
Ένα μυθιστόρημα που ανακατεύει μυρωδιές και γεύσεις, χαϊδεύει υλικά, ξυπνάει μνήμες και προσφέρει ό,τι πολυτιμότερο την αγάπη. Το λάτρεψα!

5- "ΤΟ ΜΗΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ", Ε. ΑΚΡΙΤΑ, Εκδ. ΔΙΟΠΤΡΑ
H Eύα ήταν η μοναδική γυναίκα ever που όταν μαγείρευε, ο άντρας της δεν της είπε ποτέ "νόστιμο αλλά καμία σχέση με της μάνας μου!" "Η παντελής απουσία χιούμορ από τη Βίβλο είναι ένα από τα πιο παράξενα φαινόμενα στην ιστορία της λογοτεχνίας" είπε ο Alfred North Whitehead. Η Έλενα Ακρίτα μας αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από τα γεγονότα της Βίβλου. Όλοι ξέρουμε τι συνέβη, αλλά με το πέρασμα των αιώνων υπήρξαν ορισμένες παρανοήσεις, μερικές διαστρεβλώσεις, κάποια σπασμένα τηλέφωνα, καταλαβαίνετε, οι διάλογοι δεν μεταφέρθηκαν όπως ακριβώς είχαν συμβεί. Μέχρι σήμερα όμως. Τώρα όλα έρχονται στο φως το εξώτερον. Ένα ιδιαίτερο βιβλίο!
6- "ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ", Δ. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ, Εκδ. Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ
Μπορούμε να μετατρέψουμε τον φόβο, την οργή και την αγανάκτηση σε δύναμη, σε ιδέες και σε δημιουργική ενέργεια. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, αν –ατομικά και συλλογικά– παλέψουμε για την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος. Μπορούμε, αν, ως πολίτες, ξαναβρούμε τις χαμένες αξίες μας, την ανεξάρτητη και ορθολογική μας σκέψη και αν παίξουμε σωστά και αποτελεσματικά τους κοινωνικούς μας ρόλους – ως γονείς, δάσκαλοι, μαθητές, επιστήμονες, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, παραγωγοί και καταναλωτές. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για να διαβαστεί τούτο το βιβλίο. 
Έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει ότι φτάσαμε στην οικονομική και πολιτική χρεοκοπία, ότι τα χάσαμε όλα. Χάσαμε την εθνική μας αξιοπρέπεια, αξιοπιστία, υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση. Χάσαμε τη σιγουριά, τη γαλήνη και κάθε αχτίδα αισιοδοξίας. Δυστυχώς, αν συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, φοβάμαι ότι θα δούμε ακόμη πολύ χειρότερα. Παρ’ όλα αυτά, ως χώρα, διαθέτουμε αρκετά πλεονεκτήματα, όπως η γεωγραφική θέση, το υψηλό γνωστικό και διανοητικό επίπεδό μας, ο ορυκτός πλούτος, το κλίμα, η γη, η θάλασσα και ο ουρανός, η ιστορία και ο αρχαίος μας πολιτισμός. Συνεπώς, μπορούμε και οφείλουμε να ξαναονειρευτούμε. Μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέα πορεία και να χτίσουμε την πατρίδα που μας αξίζει: ξεχωριστή, αυθεντική, πρωτοπόρα στην οικονομία, στον πολιτισμό, στην οικολογία, στην ανθρωπιά, στο κάλλος, στον έρωτα και στο ήθος. Μπορούμε να κοιτάξουμε τον γαλάζιο ουρανό, να ονειρευτούμε ξανά και να αφήσουμε το όνειρο ν’ αγγίξει το μυαλό, την ψυχή και την καρδιά μας και, λίγο λίγο, να το κάνουμε πραγματικότητα. 
7- "ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ", Γ. ΠΙΝΤΕΡΗΣ, PhD Ψυχολόγος, Εκδ. ΙΒΙΣΚΟΣ
Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΡΙΕΨΕ. Το υπαλληλίκι πέθανε. Μένει ο χώρος της ατομικής πρωτοβουλίας ή η απελπισία και η κατάθλιψη. Σε μια τέτοια κατάσταση η ανεργία παύει να είναι μόνον κοινωνικό φαινόμενο. Παρουσιάζει και ψυχολογικό ενδιαφέρον. Κάτω από αυτές τις συνθήκες καθένας μας είναι υπεύθυνος για τις αποφάσεις που παίρνει. Κι εδώ δημιουργούνται καυτά ερωτήματα: Ξέρεις να βγάζεις λεφτά; Να κοστολογείς τον εαυτό σου; Να διαλέγεις συνεργάτες;
Στη συνέχεια το βιβλίο ασχολείται με την αναζήτηση νέων ενδιαφερόντων μ΄ έναν πρωτότυπο τρόπο ο οποίος απευθύνεται στο ασυνείδητο και στη δημιουργικότητα.
Ο καταξιωμένος ψυχολόγος και αγαπημένος συγγραφέας Γιώργος Πιντέρης ασχολείται για πρώτη φορά με άμεσο και μοναδικό τρόπο με ένα από τα πιο καίρια και επίκαιρα θέματα της σύγχρονης Ελλάδας, την ανεργία. Με το μοναδικό του τρόπο και ύφος θα μας εμπνεύσει για άλλη μια φορά να πιστέψουμε ότι οι δυσκολίες υπάρχουν μόνο και μόνο για να ξεπερνιούνται και θα μας βοηθήσει να μην μείνουμε μοιρολατρικά στο πρόβλημα αλλά στη λύση του.
8- "ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ", ΤΖΟΑΝ ΧΑΡΙΣ, Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Δεν είναι σύνηθες να λαμβάνεις γράμματα από τους νεκρούς.
Όταν η Βιαν Ροσέ παίρνει ένα γράμμα από τον άλλο κόσμο, δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει τον άνεμο που φυσά, οδηγώντας την πίσω στο Λανσκνέ, το χωριουδάκι στη νοτιοδυτική Γαλλία, όπου έξι χρόνια πριν είχε ανοίξει ένα μαγαζί με σοκολάτες.
Η Βιαν, όμως, είναι εντελώς απροετοίμαστη γι’ αυτό που θα συναντήσει. Γυναίκες με μαύρες μαντίλες κυκλοφορούν στους δρόμους και παντού είναι διάχυτη η μυρωδιά από μπαχάρια και τσάι δυόσμο. Στην όχθη του ποταμού, απέναντι από την εκκλησία του Σεν Ζερόμ, ορθώνεται ένας μιναρές. Η νέα κοινότητα έχει φέρει τα πάνω κάτω στο χωριό. Επιπλέον, ο εφημέριος Ρενό, ο αιώνιος εχθρός της Βιαν, δέχεται απειλές για τη ζωή του. Και φαίνεται ότι εκείνη είναι η μόνη που μπορεί να τον σώσει…
Μετά το Καυτή Σοκολάτα και το Γόβες και γλυκές αμαρτίες, η αγαπημένη Τζοάν Χάρις, με την ιδιαίτερη γραφή σ’ ένα μυθιστόρημα πιο επίκαιρο από ποτέ, έρχεται και πάλι να μας γεμίσει με απολαυστικές γεύσεις και πικάντικα αρώματα.
9- "ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΗΜΙΟΥ", ΚΕΝΙΖΕ ΜΟΥΡΑΤ, Εκδ. ΩΚΕΑΝΙΔΑ
Η ομορφιά κι η χάρη της δεκατετράχρονης Χαζράτ Μαχάλ την οδηγούν στο παλάτι του βασιλιά του Αούντ, του πλουσιότερου κράτους των Ινδιών. Εκεί, χάρη στην εξυπνάδα της, γίνεται τέταρτη γυναίκα του.
Το 1856 η Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών, που αποφασίζει για την τύχη του μεγαλύτερου μέρους της χώρας, διεισδύει στην «πόλη του χρυσού και του ασημιού», το Λούκναου, την πρωτεύουσα του βασιλείου. Ο βασιλιάς εξορίζεται, ο λαός εξεγείρεται, και η Χαζράτ Μαχάλ, με την υποστήριξη του τολμηρού κι αδάμαστου ράτζα Τζάι Λαλ, γίνεται η ψυχή της επανά­στα­σης, που, έναν αιώνα αργότερα, θα καταλήξει στην ανεξαρτησία της Ινδίας, υπό την ηγεσία του Γκάντι.
Η Πόλη του χρυσού και του ασημιού, μια τεράστια ιστορική τοιχογραφία όπου απεικονίζεται ο φλογερός έρωτας της Χαζράτ Μαχάλ και του Τζάι Λαλ, αφηγείται τη ζωή μιας ηρωικής κι αγνοημένης γυναίκας, που, πρώτη αυτή, άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Ινδίας.Ένα ακόμα βιβλίο της Κενιζέ Μουράτ που το διαβάζεις με μιαν ανάσα.
10- "ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ", ΧΙΟΥΛΕΡ ΣΚΟΤ, Εκδ. ΩΚΕΑΝΙΔΑ
Μόλις ο Σκοτ Χιούλερ διάβασε την Οδύσσεια, πιάστηκε στα δίχτυα του ήρωά της και των περιπετειών του. Αμέσως συμπόνεσε τον Οδυσσέα που ταξίδεψε περισσότερα από είκοσι χρόνια κόντρα σε θεούς και δαίμονες για να γυρίσει στο σπίτι του, στη γυναίκα του. Ξεκίνησε κι αυτός τη δική του Οδύσσεια και περπάτησε στα χνάρια του Οδυσσέα, από την Τροία μέχρι την Ιθάκη.
Στο δρόμο θα συναντήσει τη σπηλιά του Κύκλωπα στη Σικελία, τη χώρα των νεκρών του Κάτω Κόσμου στην ηπειρωτική Ιταλία, θα δοκιμάσει λωτό στην Τυνησία και θα διασχίσει με καγιάκ τα στενά της Σκύλλας και της Χάρυβδης. Στο ταξίδι θ' ανακαλύψει γιατί το μάθημα της Οδύσσειας -ο κίνδυνος της φιλοδοξίας, η ματαιότητα της δόξας, η αξία της οικογένειας και της αγάπης- παραμένει επίκαιρο εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Και καθώς θα πλησιάζει στον προορισμό του θα μάθει να εκτιμά αυτό που λέει ο Όμηρος από την αρχή: Η μεγαλύτερη περιπέτεια είναι αυτή που σε φέρνει σπίτι σου.
Ένα κείμενο ταξιδιωτικό, πλεγμένο με τις αναμνήσεις ενός ανθρώπου που ξαναδιαβάζει την μεγαλύτερη επική περιπέτεια που γράφτηκε ποτέ, το Ταξίδι στη σκιά του Οδυσσέα είναι μια αφήγηση δύο ταξιδιών -ενός αρχαίου κι ενός σύγχρονου- και μας αποκαλύπτει πως η Οδύσσεια μπορεί να μας διδάξει να γίνουμε καλύτεροι δάσκαλοι, καλύτεροι γονείς, καλύτεροι άνθρωποι.
Tante Kiki
3 Comments
No