Mille-feuilles νηστίσιμο...


...με σοκολάτα...
...ή με εσπεριδοειδή;;;;;;
Καλή σας μέρα! Σήμερα είπα να σας γλυκάνω γιατί τον τελευταίο καιρό μου φαίνεται ότι έγινα λίγο ...γκρινιάρα!!! -:)))
Το πρόσφατο "κολληματάκι" μου το γνωρίζετε... η μετατροπή παραδοσιακών, αρτύσιμων γλυκών σε νηστίσιμα!!! Οι "κακές γλώσσες" λένε ότι βρήκα καινούργιο παιχνίδι... εντάξει εν μέρει είναι αλήθεια αλλά έχει πλάκα!! Είναι ωραίο να διαπιστώνεις ότι το να κάνεις μετατροπές σε παραδοσιακές συνταγές απαιτεί μόνον φαντασία, δοκιμή και όρεξη για χαλαρωτικές στιγμές στην κουζίνα, ανάμεσα σε αρώματα, ατμούς, γεύσεις, χρώματα και ζάχαρη!
Γλύκα, βανίλια, σοκολάτα, καφές, γάλα καρύδας (που το καθιέρωσα) σ' έναν χορό που καταλήγει σε μιαν απαράμιλλη νοστιμιά!! 
Νοστιμιά που κανείς δεν περιμένει να βρει σ' ένα νηστίσιμο γλυκό κι όμως...
Προσωπικά, το δοκίμασα με νηστίσιμη σφολιάτα όταν το έφτιαξα με γέμιση κρέμα σοκολάτας και με τα σφολιατίνια τη δεύτερη φορά που έβαλα κρέμα με άρωμα εσπεριδοειδών. Τα σφολιατίνια με κέρδισαν γιατί ήταν πιο τριφτά, πολύ πιο εύκολα στο γαρνίρισμα αλλά και νοστιμότερα. Είναι φυσικά νηστίσιμα και αυτό φαίνεται από την ετικέτα των υλικών τους.
Θα σας πρότεινα, λοιπόν, να φτιάξετε το γλυκό με τα σφολιατίνια αντί για νηστίσιμη σφολιάτα. Εάν διαλέξετε τη σφολιάτα προσοχή να μην είναι η σφολιάτα βουτύρου που δεν είναι νηστίσιμη.
Δοκιμάστε όποια γεύση θέλετε και θα με θυμηθείτε κι αν έχετε φίλους ετοιμάστε και τις δύο γεύσεις ...θα ενθουσιαστούν και ένα είναι σίγουρο ...mille-feuilles δεν θα περισσέψει...!!!
ΥΛΙΚΑ
2 πακέτα σφολιατάκια (1 για κάθε γεύση)
Για την κρέμα με γεύση εσπεριδοειδών
200 ml γάλα καρύδας
400 γρ. νερό
100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
7 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού
7 κ.σ. κούσταρ πάουντερ (ή άνθος αραβοσίτου) με γεύση βανίλια
1 φακελάκι σαντιγύ σε σκόνη + 200 ml γάλα καρύδας
Για την κρέμα με γεύση σοκολάτας
200 γρ. γάλα καρύδας
450 γρ. νερό
120 γρ. κουβερτούρα, σε κομμάτια
1 κ.σ. κακάο
7 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού
7 κ.σ. κούσταρ πάουντερ (ή άνθος αραβοσίτου) με γεύση βανίλια
1 φακελάκι σαντιγύ σε σκόνη + 200 ml γάλα καρύδας
2 κ.γλ. καφέ εσπρέσο στιγμιαίο σε σκόνη (προαιρετικά)
1-2 κ.γλ. ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για την κρέμα με γεύση εσπεριδοειδών
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με το μισό νερό, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το ξύσμα σε χαμηλή φωτιά για να ζεσταθούν.
Διαλύουμε στο υπόλοιπο νερό το κούσταρ πάουντερ και μόλις το παραπάνω μίγμα ζεσταθεί το προσθέτουμε κι αυτό.
Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να πάρει μια βράση έως ότου η κρέμα γίνει παχύρρευστη.
Ύστερα, την αποσύρουμε από την εστία και την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη που την τοποθετούμε σε επαφή με την κρέμα για να μην δημιουργηθεί κρούστα.
Μέχρι να κρυώσει η κρέμα αυτή, βάζουμε σε ένα μπολ τη φυτική σαντιγύ και το υπόλοιπο γάλα καρύδας και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 4-5 λεπτά.
Ύστερα, προσθέτουμε στην κρέμα τα 2/3 της σαντιγύ (το υπόλοιπο το κρατάμε για γαρνίρισμα αν θέλουμε) και ανακατεύουμε καλά τις δύο κρέμες.
Για την κρέμα με γεύση σοκολάτας
Σε ένα μπολ, βάζουμε το υπόλοιπο νερό και το κούσταρ πάουντερ και ανακατεύουμε έως ότου διαλυθεί καλά.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με το μισό νερό και το ξύσμα σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθούν.
Μόλις ζεσταθεί το μίγμα, προσθέτουμε την κομματιασμένη κουβερτούρα και το κακάο.
Αφήνουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και με μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) ανακατεύουμε έως ότου το μίγμα ομογενοποιηθεί.
Ύστερα, προσθέτουμε και το γάλα στο οποίο έχουμε διαλύσει το κούσταρ πάουντερ και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά την κρέμα έως ότου γίνει παχύρρευστη, ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις η κρέμα είναι έτοιμη, αφού την αποσύρουμε από την εστία, την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη που, πρέπει να έρχεται σε επαφή με την κρέμα για να μην δημιουργηθεί κρούστα.
Μέχρι να κρυώσει η κρέμα, χτυπάμε με το μίξερ χειρός τη φυτική σαντιγύ με το υπόλοιπο γάλα καρύδας.
Μόλις κρυώσει η κρέμα αναμιγνύουμε σ' αυτή τα 2/3 της σαντιγύ και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Στην υπόλοιπη σαντιγύ προσθέτουμε τον καφέ και την άχνη ανακατεύουμε και την κρατούμε για να γαρνίρουμε το γλυκό μας.
Η σύνθεση του γλυκού είναι ίδια και για τις δύο γεύσεις
Μερικά σφολιατίνια τα σπάζουμε για να καλύψουμε το γλυκό μας.
Στρώνουμε μια σειρά σφολιατίνια και από πάνω τη μισή κρέμα.
Ύστερα καλύπτουμε την κρέμα με μια ακόμη σειρά σφολιατίνια και από πάνω στρώνουμε την άλλη μισή κρέμα.
Τέλος καλύπτουμε με την λευκή ή την εσπρέσσο σαντιγύ.
Από πάνω για φινίρισμα πασπαλίζουμε, εάν θέλουμε, με άχνη. 
Το γλυκό μας είναι έτοιμο να μας χαρίσει την υπέροχη γλύκα του!


Tante Kiki
48 Comments
No