Μεθυσμένες χυλοπίτες φούρνου με καβουρμά

Κι ένα πιάτο μη νηστίσιμο και όχι απλά μη νηστίσιμο αλλά ό,τι καλύτερο για όσους δε νηστεύουν. Πλούσιο σε αρώματα, γεύσεις και ιδιαίτερα υλικά όπως ο καβουρμάς και η καπνιστή πάπρικα.
Την τελική πινελιά δίνει το ούζο που με το γλυκάνισο που περιέχει δίνει μια μοναδική επίγευση σε όλα τα υπόλοιπα, μένει στο στόμα και κατακυριεύει τις αισθήσεις. Το καστανόξανθο χρώμα του και η "ευγενική" γεύση του αιχμαλωτίζουν τον ουρανίσκο!
Οι χυλοπίτες... αγαπημένο ζυμαρικό με μεστή γεύση ενώ η κίτρινη μοτσαρέλα του χαρίζει μια αδιόρατη, τυρένια γεύση που συμπληρώνεται από το κεφαλοτύρι.
'Οσο για την παρασκευή του... αν και έχει κάποιες απαιτήσεις σε χρόνο, η δυσκολία του είναι απλά ανύπαρκτη όπως και η πιθανότητα αποτυχίας του!
ΥΛΙΚΑ 
450-500 γρ. χυλοπίτες
300 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη 
100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
250 γρ. κρέμα γάλακτος
Για τη σάλτσα
300 γρ. καβουρμά σε κυβάκια
250 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη και πολτοποιημένη στο multi
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
1 πρέζα βασιλικό
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 σφηνάκι ούζο με γλυκάνισο
150 γρ. κρέμα γάλακτος
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλ.τσ. από το νερό που βράσαμε τα ζυμαρικά
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε τις χυλοπίτες ανάλογα με τις οδηγίες βρασμού.
Βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο (ή μαργαρίνη) στο ταψί και τοποθετούμε τις χυλοπίτες.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και την πιπεριά και τα αφήνουμε να σοταριστούν για λίγο.
Σβήνουμε με το ούζο και αφού πάρουν μία ή δύο βράσεις, προσθέτουμε την πολτοποιημένη ντομάτα, τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και το νερό από τα ζυμαρικά.
Ύστερα, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το βασιλικό, την πάπρικα και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 6-8 λεπτά, περίπου.
Αποσύρουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά.
Προσθέτουμε τα 150 γρ. κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τους κύβους του καβουρμά και χωρίς καθόλου λιπαρή ύλη τους ζεσταίνουμε για 2-3 λεπτά έτσι ώστε να αναδειχθεί το άρωμα και η γεύση τους.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ετοιμάζουμε το φαγητό
Προσθέτουμε τον καβουρμά στη σάλτσα ανακατεύοντας.
Περιχύνουμε τις χυλοπίτες που είναι ήδη στο ταψί με τη σάλτσα και ανακατεύουμε για να "πάει παντού η σάλτσα".
Πασπαλίζουμε με τη μισή μοτσαρέλα και το μισό κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε και πάλι.
Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος (τα 250 γρ.) και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και μοτσαρέλα.
Βάζουμε στο φούρνο για 25-30 λεπτά ή έως ότου ροδοκοκκινήσει η επιφάνεια του φαγητού.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για 10 λεπτά, περίπου, πριν σερβίρουμε.

29 σχόλια:

  1. Είναι άδικο! Κάθε φορά που μπαίνω εδώ μέσα, καταλήγω στο ψυγείο! Πώς τα καταφέρνεις πάντα να μου ανοίγεις την όρεξη;;;
    Οι χυλοπίτες σου είναι ονειρεμένες! Κι ο καβουρμάς δίνει μια ξεχωριστή νότα! Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου ανοίγω την όρεξη Αναστασία μου!!! Εξ άλλου το συγκεκριμένο πιάτο είναι πεντανόστιμο!
      Αξίζει να το γευτείς!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  2. Λαχταριστό πιάτο!
    Με το άρωμα του ουζου να το απογειώνει!
    Δεν νηστεύω, οπότε σερβίρομαι μεγάλη μερίδα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Έλενά μου το άρωμα του γλυκάνισου το απογειώνει!!
      Σερβιρίσου όσο θέλεις -:)))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Η έλλειψη πρωτοτυπίας δεν είναι κάτι που χαρακτηρίζει τις προτάσεις σου.Παζαρεύουν πάντα με την φρεσκάδα των νέων ιδεών και απαριθμούν εκατοντάδες επινοητικές λύσεις για το καθημερινό μας τραπέζι.Χρησιμοποιώντας εύκολα και όχι δυσεύρετα υλικά,η πραγματοποίησή τους γίνεται ένα καθημερινό παιγνίδι με αγωνιώδες αποτέλεσμα,όχι για την τελική γεύση ,αλλά για την έκπληξη της νοστιμιάς!
    Έτσι και σήμερα!Αυτό το υπέροχο χρυσοψημένο κομμάτι εναλλακτικού παστίτσιου-ογκρατέν,εγκαταστάθηκε χωρίς λόγια στην καρδιά μου!Στάθηκε υπομονετικά για να κατανοήσω τις απίθανες πτυχές της γεύσης του.Κορδώθηκε ,σίγουρο για το δελεαστικό του παρουσιαστικό.'Αφησε τα αρώματά του,μόνο και μόνο για να με παιδέψει.Ξέρει κατά βάθος ότι με νίκησε,αλλά στέκει ήρεμο και αποφασιστικό για τα επινίκια.Γνωρίζει και σέβεται την αναγκαστική αναβολή της δοκιμής,λόγω των ημερών.Πανηγυρίζει εκ των προτέρων, την επευφημία των κολακευτικών σχολίων που θα συγκεντρώσει στην πρώτη μπουκιά δοκιμής.Υπομονή.
    Καλή σου μέρα γλυκιά μου φίλη.Στέλνω πολλά,πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πεποίθησή μου, Φωτεινή μου, είναι ότι στην εποχή μας με τα τόσα προβλήματα τα πολύ γκουρμέ πιάτα με τα ιδιαίτερα και ίσως ακριβότερα υλικά απευθύνονται σε λίγους (φυσικά... έχουν την αξία και τη νοστιμιά τους)και η Tante Kiki θέλει να απευθύνεται στους πολλούς που είτε δεν έχουν ιδιαίτερο χρόνο να αναζητήσουν τα πολύ ιδιαίτερα, είτε δεν έχουν την οικονομική άνεση που κάποτε είχαν, είτε τους λείπει πια η καλή διάθεση και παρόλα αυτά θέλουν να περιποιηθούν τους αγαπημένους τους με μια νοστιμιά, όσο απλή και να είναι.
      Πάντως συγχαρητήρια για την εγκράτειά σου γλυκιά μου Φωτεινή!
      Φιλάκια πολλά πολλά και καλά να περνάς!

      Διαγραφή
  4. O re mana mou!!!!
    Na ki alli special syntagi me kavourma ektos apo tin omeleta!!!!!!!!
    Th kratao.....
    Einai to kati allo!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι,ναι "κόλλησα" με τον καβουρμά!!! χαχαχαχα
      Καλή σου μέρα Πέπη και περιμένω εντυπώσεις αν και πιστεύω ότι θα σου αρέσει.
      Μια σημείωση μόνον: Εάν δεν σου αρέσει ο γλυκάνισος... χρησιμοποίησε βότκα ή ούζο χωρίς γλυκάνισο. -:))

      Διαγραφή
  5. Ζυμαρικό και να λείπω; Ε καλά τώρα, αυτά δεν γίνονται! Τρέλα οι χυλοπίτες σου Κική μου! Μόλις σήμερα πήρα καβουρμα, αλλά είναι σε σκόνη... Δεν γίνεται να βάλω σκόνη; Κι αν ναι, πόση βάζω;
    Αυτή η συνταγή έχει όμως μια δυσκολία... Είναι δυνατόν να περιμένω ένα ολόκληρο 10λεπτο για να τα φάω; Προτιμώ να καώ (ως συνήθως!)
    Πολλά φιλιά και καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατες Sel μου και θα σου αρέσουν είμαι σίγουρη!
      Καβουρμά σε σκόνη τί εννοείς;;; Εάν εννοείς τρίμματα βάλε την ίδια ποσότητα. Αλλιώς ...κατά συνείδηση!!! -:))
      Η αναμονή κάνει καλύτερη την απόλαυση, δεν συμφωνείς...-:)))
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Πολύ πλούσιο πιάτο οι χυλοπίτες σου! Και σε γεύση αλλά και σε θερμίδες φαντάζομαι.
    Δεν θα δώσουμε σημασία σε αυτή τη λεπτομέρεια και θα το απολαύσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι θερμίδες είναι σχετικές... αλλά όταν έχεις ένα γκρατιναρισμένο τέτοιο πιάτο δεν σκέφτεσαι τις θερμίδες σκέφτεσαι μόνον τη γεύση!! Εξ άλλου δεν το τρως κάθε μέρα!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  7. Κική μου τρέχουν τα σάλια!!
    Εσύ κυρία μου ήταν να μη συμπαθήσεις τον καβουρμά μου φαίνεται! Θα μας κάνεις να τρέχουμε να βρούμε!
    Υπέροχο πιάτο, τόσο πλούσιο σε γεύσεις και αρώματα αλλά και τόσο εμφανίσιμο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ερμιόνη μου ...έχω κολλήσει με τον καβουρμά και πού να δεις τί άλλο έχω κάνει ...αφού μάλλον στο σπίτι θέλουν επιβάλλουν καβουρμοαπαγόρευση!!!! χαχαχαχα
      Είναι νοστιμότατο πιάτο!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Δεν έχω λόγια, είναι υπέροχο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πωπωπωπω τι μου κάνεις βρε Κική μου, για κάτι τέτοια πιάτα τρελαίνομαι που θα έρθω στην Ελλάδα το καλοκαίρι.
    Υπέροχο πιάτο φίλη μου, συγχαρητήρια <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Έρη μου... όταν με το καλό έρθεις στην Ελλάδα πολύ ευχαρίστως να σου κάνω το τραπέζι, εάν περάσεις από Θεσσαλονίκη! -:)))
      Χαίρομαι που σου άρεσε!

      Διαγραφή
  10. Aμάν,αμάν τι μου΄κανες, κι έχω μια πείνα τώρα που τρώω όλο το ταψί...
    Κρατώ τη συνταγή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε γιατί αξίζει!! -:))
      Καλώς ήρθες κι ελπίζω να τα λέμε!

      Διαγραφή
  11. Κική, μου θύμισες τον καβουρμά από το Διδυμότειχο, που μας είχε φέρει πριν χρόνια η πεθερά της αδελφής μου. Φοβερή γεύση. Φαντάζομαι πόσο θα νοστιμίζει την σάλτσα και τα ζυμαρικά της σημερινής σου συνταγής. Ξεχωριστό πιάτο!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου, αυτός που αγοράζω είναι από μια μικρή και πολύ ωραία μονάδα στη Δράμα. Έχει πράγματι φοβερή γεύση και άρωμα και η σάλτσα γίνεται νοστιμότατη!
      Είναι εύκολο και πολύ αρωματικό πιάτο!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  12. μμμ φαίνεται πολύ νόστιμο!!! :)φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμομ Εβονίτα μου! Αξίζει να δοκιμαστεί! -:))
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  13. Πω, πω νοστιμιες!!
    Μας ζάλισες με τις μυρωδιές και τις γεύσεις!

    Σούπερ τέλειο κλείσιμο εβδομάδας Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Χρυσαυγή μου... είναι πολύ αρωματικό και νοστιμότατο πιάτο!
      Καλή σου μέρα! -:))

      Διαγραφή
  14. Πάνω που ετοιμαζόμουν για ύπνο και με ξεσήκωσες Κικίτσα με το μεθυσμένο ζυμαρικό και όλα τα νόστιμα υλικά που το συμπλήρωσαν..Καλό Σ/Κ, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ό,τι πρέπει για το αυριανό φαγητό Χαρά μου... αλήθεια εκεί βρίσκεις σε ελληνικά μαγαζιά καβουρμά ή όχι;;;;
      Φιλιά και καλά να περνάς!

      Διαγραφή
  15. Πωπω νόστιμο που φαίνεται Κική μου!!!
    Σλουρπ!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!