Λαγάνες αρωματικές με κόλιανδρο και ταχίνι

Λαγάνες, ένα υπέροχο ψωμί που το απολαμβάνουμε την Καθαρά Δευτέρα κάθε χρόνο! Μερικές φορές όμως νομίζω ότι είναι άδικο!!! Ποιό;;; Μα το να απολαμβάνουμε τη λαγάνα μόνον μια μέρα (άντε δύο) τον χρόνο. Είναι ένα νοστιμότατο ψωμάκι που γίνεται ένα εκπληκτικό σάντουιτς, πιο νόστιμο από το απλό ψωμί για τοστ. Γι αυτό κι εγώ πήρα την απόφασή μου... θα φτιάχνω τακτικά λαγάνες αλλά θα τις κάνω σαν μικρά ψωμάκια για σάντουιτς!! Τα παιδιά τη λατρεύουν το ίδιο κι εμείς οι μεγάλοι... γιατί όχι λοιπόν;;; Υπάρχει νόμος που να λέει ότι η λαγάνα πρέπει να καταναλώνεται μόνον την Καθαρά Δευτέρα;;;; Όχι πείτε μου...
Η φετινή συνταγή για λαγάνες μου έδωσε πολύ αρωματικές λαγάνες, νόστιμες όσο ποτέ άλλοτες και με ωραία κρούστα που ισορροπούσε τέλεια ανάμεσα στην τραγανό και το μαλακό, ακριβώς όπως τις θέλω!!!
Για το έθιμο τις έφτιαξα μισού κιλού την κάθε μία και όσες περίσσεψαν τις έβαλα στην κατάψυξη κομμένες σε μεγαλούτσικες φέτες. Έτσι, βγάζω όση χρειάζομαι κάθε φορά, την αποψύχω κι έχω φρεσκότατη και νοστιμότατη σπιτική λαγάνα που την απολαμβάνω όσο τίποτε άλλο... ειδικά τώρα με τη νηστεία, έχετε δοκιμάσει ζεστή λαγάνα αλειμμένη με ταχίνι ή με ταραμά;;; Είναι μούρλια!!! Εύκολο και γρήγορο σνακ για όλες τις ώρες και για κάθε λιγούρα!!
Για όλους αυτούς τους λόγους, σκέφτηκα να σας δώσω... έστω και τώρα δηλαδή μετά την Καθαρά Δευτέρα, τη φετινή μου συνταγή για λαγάνες.
Δοκιμάστε το... ετοιμάστε μικρά "λαγανάκια" στο μέγεθος που θέλετε να είναι τα σάντουιτς, τα δικά σας ή των παιδιών και απολαύστε...
ΥΛΙΚΑ για 5 λαγάνες του μισού κιλού
1.000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
500 γρ. αλεύρι κίτρινο για ζύμωμα (παραδοσιακού ψωμιού), κοσκινισμένο
50 γρ. μαγιά νωπή (ή 2 1/2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη), θρυμματισμένη
5 κ.γλ. αλάτι
5 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. κόλιανδρο
1 κ.σ. ταχίνι
800-900 ml χλιαρό νερό
Για το πασπάλισμα
Σουσάμι - Αλάτι χοντρό - Ρίγανη
Λίγο επιπλέον αλεύρι για το ζύμωμα 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια λεκάνη κουζίνας βάζουμε το αλεύρι (και τα δύο είδη), το αλάτι, τη ζάχαρη και το κόλιανδρο.
Παίρνουμε 150 ml από το χλιαρό νερό και λιώνουμε σ' αυτό τη μαγιά και το ταχίνι.
Τα ρίχνουμε στο αλεύρι και προσθέτουμε και άλλα 400ml νερό.
Αρχίζουμε το ζύμωμα, προσθέτοντας σταδιακά όλο το νερό.
Βάζουμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 10 λεπτά, περίπου, πιέζοντας με το κάτω μέρος της παλάμης και σπρώχνοντας τη ζύμη μακριά μας, προσθέτοντας λίγο αλεύρι κάθε φορά που αρχίζει να κολλάει στην επιφάνεια που ζυμώνουμε.
Κάποιες φορές διπλώνουμε τη ζύμη στα δύο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία και ελαστική αλλά όχι πολύ σφιχτή.
Αλείφουμε το εσωτερικό της λεκάνης που κάναμε τη ζύμη με ελαιόλαδο (έως επάνω) και αφού κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα την βάζουμε στην λεκάνη.
Βρέχουμε μια πετσέτα κουζίνας και σκεπάζουμε τη ζύμη για να την αφήσουμε για 2-3 ώρες περίπου να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Εάν δεν θέλουμε να περιμένουμε τόσο, βάζουμε τη ζύμη να φουσκώσει στο φούρνο στους 35 βαθμούς, οπότε η διαδικασία γίνεται πολύ πιο σύντομη μιας και χρειάζεται 40 λεπτά περίπου για να φουσκώσει.
Στο σημείο αυτό και αφού φουσκώσει η ζύμη και διπλασιαστεί σε όγκο, μπορούμε να τη βάλουμε, έτσι όπως είναι σκεπασμένη με την πετσέτα, στο ψυγείο για μια νύχτα όπου και συνεχίζει να φουσκώνει αλλά με πολύ πιο αργό ρυθμό.
Εάν βάλουμε τη ζύμη στο ψυγείο, την επόμενη μέρα το πρωί την βγάζουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου πριν την ξαναζυμώσουμε για να κάνουμε τις λαγάνες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου.
Αφού η ζύμη διπλασιαστεί, την βάζουμε και πάλι σε αλευρωμένη επιφάνεια, την ξεφουσκώνουμε και την μοιράζουμε σε 5 ίσες μπάλες ζύμης.
Ανοίγουμε τις λαγάνες με τα χέρια μας ή στην αρχή με το μικρό ρολό ζύμη και μετά βρέχοντας τα ακροδάχτυλά μας την ανοίγουμε κάνοντας "δαχτυλιές" δηλαδή τις γνωστές λακουβίτσες που έχουν οι λαγάνες.
Μετά τις αλείφουμε με λίγο νερό, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, πασπαλίζουμε τις δύο από αυτές με σουσάμι, τις άλλες δύο με λίγο κίτρινο αλεύρι ή σιμιγδάλι ψιλό και την μία με αλάτι και ρίγανη.
Τις βάζουμε στο φούρνο και τις αφήνουμε για 4 λεπτά να ψηθούν.
Ανοίγουμε το φούρνο, τις αλείφουμε (αν έχουμε "ψεκαστηράκι" τις ψεκάζουμε γιατί είναι πιο εύκολο από το άλειμμα) με νερό και τις βάζουμε για άλλα 5 λεπτά να ψηθούν.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αλείμματος ή ψεκάσματος με νερό και μετά τις αφήνουμε να ψηθούν για άλλα 10-12 λεπτά στους 220 βαθμούς Κελσίου.
Μετά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς Κελσίου και αφήνουμε τις λαγάνες να ψηθούν για 30-40 περίπου λεπτά ή έως ότου ροδοκοκκινήσει η επιφάνειά τους.
Μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο, τις αλείφουμε και πάλι, προσεκτικά και κυρίως γύρω γύρω με λίγο νερό ή τις ψεκάζουμε και τις σκεπάζουμε με μια καθαρή και στεγνή πετσέτα εάν δεν θέλουμε να έχουν τραγανή κρούστα.
Εάν θέλουμε τραγανή κρούστα τις αφήνουμε ξεσκέπαστες και είναι έτοιμες να τις απολαύσουμε μετά από 5-10 λεπτά.
 TIPS
* Eάν φτιάξουμε μικρές λαγάνες πρέπει να μειώσουμε τον χρόνο του ψησίματος ανάλογα με το μέγεθός τους. Την πρώτη φορά είμαστε προσεκτικοί και παρακολουθούμε τον χρόνο ψησίματος για να τον σταντάρουμε.
Τις μικρές λαγανίτσες τις βάζουμε να ψηθούν στους 200 βαθμούς Κελσίου για 8 λεπτά και μετά στους 180 βαθμούς γαι 20 περίπου λεπτά ή έως ότου ροδοκοκκινήσουν και πάντα ανάλογα με το φούρνο της κουζίνας μας.
Και του χρόνου!!!

32 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι οι λαγάνες νοστιμεύουν περισσότερο στο μυαλό μας ,επειδή ακριβώς τις τρώμε μία-δύο φορές τον χρόνο.Ότι μας λείπει ..αυτό θέλουμε.
    Και φυσικά έχεις απόλυτο δίκιο να αναρωτιέσαι γιατί να γίνεται αυτό.Σωστά έπραξες λοιπόν και αποθήκευσες στην κατάψυξή σου μικρά λαγανάκια!Είναι εξάλλου από τις πιο νόστιμες ζύμες!
    Φαντάζομαι ότο ο κόλιανδρος δίνει ιδιαίτερη και πικάντικη γεύση στην λαγάνα.Και το ταχίνι,αυτή η τόσο θρεπτική και ευεργετική για τον οργανισμό μας τροφή συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη της νοστιμιάς.
    Ελπίζω και εύχομαι να έχεις μία όμορφη μέρα!
    Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι σίγουρη Φωτεινή μου αλλά προσωπικά τις θεωρώ πολύ ωραίες για σάντουιτς!!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  2. Πολύ νόστιμες φαίνονται οι λαγάνες σου και για αυτούς που τις τρώνε με ευχαρίστηση αλλά δεν ξέρουν να τις μαγειρεύουν είναι όντως κρίμα να τις έχουν οι φούρνοι μόνο μια φορά το χρόνο!
    Η γιαγιά μου θυμάμαι έκανε σάντουιτς με λαγάνα και χαλβά για σνακ ή και για βραδινό ακόμα! :)
    Το κόλιανδρο θα έδωσε σίγουρα υπέροχο άρωμα! Τι θα έλεγες και γι' άλλη ιδέα: Λαγάνα με μαχλέπι και μαστίχα για να χρησιμοποιηθεί σε γλυκά σάντουιτς?
    Γειά σου Κική και να έχεις μια όμορφη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγιναν ωραίες Έφη μου. Φαντάζομαι τί νόστιμα ήταν τα σάντουιτς της γιαγιάς σου!!! -:))
      Ωραία η ιδέα σου για το μαχλέπι...με τη μαστίχα όμως δεν έχω ιδιαίτερα καλή σχέση ...μόνο στο σάμαλι και στο παγωτό ντοντουρμά τη θέλω!!!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  3. "Προσφέρομαι" να καταναλώσω όποιαν έχει ίσως ξεμείνει...κάνοντας την σαντουϊτσάκι :-)))
    Μπράβο Κική μου και του χρόνου με Υγεία σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να στείλωωωωωω;;;;;;;;;;
      Και του χρόνου και σε σας!!!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα!Καλή Σαρακοστή Κική!!Φαντάζομαι τί εξαίσια γεύση πού έχη η λαγάνα σου!!Στήν περιοχή μας βρίσκης όλο τόν χρόνο λαγάνες!Καλό μεσημέρι!Φιλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγιναν νόστιμες!!! Τί καλά που βρίσκετε συνεχώς ...είναι ωραίες για σάντουιτς!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. 5 λαγάνες βγήκαν ε; Χμ... Μου δίνεις τη μια; Μέρες τώρα έχω να πατήσω το πόδι μου στην κουζίνα! Χι,χι,χι!
    Ωραίες φαίνονται και πολύ αρωματικές φαντάζομαι!
    Καλό μεσημέρι και καλή όρεξη Κική μου! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και δεν μου το έλεγες να σου στείλω 2-3;;;; Έγιναν ωραίες!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Καλή Σαρακοστή Κική μου! Με τη συνταγή σου θα γίνει λίγο πιο νόστιμη! Η ιδέα για σαντουιτσακια είναι πολύ έξυπνη και θα τρην δοκιμάσω! Δε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Αρετή μου!!! Αξίζει να τη δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  7. Οι αρωματικές λαγάνες σου δείχνουν εξαιρετικές Κικίτσα μου!
    Φέτος δυστυχώς δεν πρόλαβα να φτιάξω σπιτική λαγάνα (είχα πολύ κόσμο στο εξοχικό) και αυτές που πήραμε από τον φούρνο με απογοήτευσαν λίγο.
    Δεν την ξαναπατάω όμως!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγιναν πολύ ωραίες Έλενά μου... Αχχχ τί κρίμα...οι σπιτικές λαγάνες γίνονται ωραίες!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Είναι με διαφορά το αγαπημένο μου ψωμί και συμφωνώ ότι είναι άδικο να την τρώμε 1-2 φορές το χρόνο!
    Οπότε πολύ καλά κάνεις Κική και φτιάχνεις τις λαγάνες σου!
    Ωραίες και αρωματικές, θα ευχαριστηθείτε σαντουιτσάκια!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πιο νόστιμες οι σπιτικές και σαν σάντουιτς είναι καταπληκτικές!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Κική μου δείχνουν υπέροχες οι λαγάνες σου, φέτος έφτιαξα και γω με ταχίνι.Φαντάζομαι τι ωραίο άρωμα θα είχαν με τον κόλιανδρο.Πραγματικά είναι άδικο να την τρώμε μόνο μια - δυο φορές το χρόνο.
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατες και με ταχίνι...δεν συμφωνείς;;;; Ο κόλιανδρος τους πάει!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Πολύ αρωματικές θα είναι με τον κόλανδρο!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. δεν ειμαι λατρης του ψωμιου, η λαγανα ομως αποτελει εξαιρεση!!!και αυτη ειναι πειρασμος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμη η λαγάνα ...εγώ πάντως λατρεύω το ψωμί!!!

      Διαγραφή
  12. Όντως είναι άδικο, Κική μου, να τρώμε αυτό το νόστιμο και μυρωδάτο ψωμάκι μόνο μια φορά το χρόνο! Το κόλιανδρο είναι εξαιρετικό και μου αρέσει. Φέτος έβαλα τριμμένους σπόρους μάραθου και έγινε εξαιρετική!
    και οι δικές σου φαίνονται επιτυχείς, σωστός πειρασμός!
    Καλό σου βράδυ.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως εγώ τις αποζητάω όλο το χρόνο Ελένη μου και αξίζουν σαν σάντουιτς!!! Με το μάραθο πρέπει να έγινε πολύ ωραία και αρωματική!! Και του χρόνου!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Δίκιο έχεις, Κική. Γιατί να απολαμβάνουμε μια φορά τον χρόνο, αυτό το νόστιμο ψωμάκι; Ας ανασκουμπωθούμε και ας φτιάξουμε νόστιμες λαγάνες με την συνταγή σου, και ας τις απολαύσουμε όποτε το επιθυμήσουμε. Μου αρέσει που τις αρωμάτισες με κόλιαντρο. Το άρωμά του είναι καταπληκτικό!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζουν τον κόπο τους Ειρήνη μου, δεν συμφωνείς;;;; Έγιναν ωραίες!!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  14. Κική μου, συμφωνώ και επαυξάνω! Τις τελευταίες μέρες φτιάχνω για πρωινό τοστάκια με λαγάνα για πρωινό και είναι πεντανόστιμα!
    Τι ωραίες οι λαγάνες σου! Με τον κόλιανδρο θα έγιναν πολύ αρωματικές! Μπράβο!
    Πολλά φιλιά! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραία τα τοστάκια με λαγάνα! Έγιναν πράγματι αρωματικές και νόστιμες!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  15. θα την δοκιμασω την συνταγη σου!!!μα μονο 1 μερα τον χρονο ειναι κριμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και καλά κανεις και το λες Κική μου.. γιατί μια φορα τον χρόνο; μια χαρα ειναι να τις φιαχνουμε και τις αλλες μερες .. αρκει να μην κανουμε διαιτα... γιατί τρώγωνται πολύ... φιλακια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραίες οι λαγάνες Ρούλα μου... σαν σάντουιτς δε, είναι τέλειες και ...εντάξει, χρειάζεται να έχουμε μέτρο!!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!