Πάντα έτοιμο ξύσμα εσπεριδοειδών κι ένα γλυκύτατο βραβείο

Ένας καταπληκτικός τρόπος για να έχουμε πάντα πολύ αρωματικό ξύσμα πορτοκαλιού ακόμη κι όταν δεν έχουμε πορτοκάλια στο σπίτι.
Το άκουσα για πρώτη φορά σε μια εκπομπή του Στ. Παρλιάρου και ...με στοίχειωσε... έψαξα... και το βρήκα. Ο αγαπημένος Παρλιάρος το ονόμαζε "αλάτι πορτοκαλιού" αλλά εγώ το βρήκα απλά σαν ξύσμα πορτοκαλιού αποξηραμένο και είναι από κείνα τα "κολπάκια" που κάνουν τη ζωή στην κουζίνα πιο εύκολη! Ειδικά όταν προετοιμάζουμε κάποιο γλυκό ή φαγητό είναι μεγάλη ευκολία να έχεις δίπλα το βαζάκι με το αποξηραμένο αλλά εξίσου αρωματικό ξύσμα πορτοκαλιού, λεμονιού, μοσχολέμονου ή μανταρινιού αντί να πρέπει εκείνη τη στιγμή να το φτιάξεις και σε κάθε περίπτωση... γλυτώνεις χρόνο που κάποιες φορές είναι πολύτιμος!
Το δοκίμασα με πορτοκάλι αλλά και με λεμόνι... έγινε πράγματι πολύ αρωματικό και τις επόμενες μέρες θα το χρησιμοποιήσω σε κάποια κρέμα αλλά και σε κοτόπουλο με άρωμα εσπεριδοειδών. Διατηρείται πολύ καλά σε αεροστεγές γυάλινο βάζο (απ' αυτά με το βιδωτό καπάκι) και αξίζει τον κόπο ειδικά όταν, το καλοκαίρι δεν βρίσκουμε πορτοκάλια ή μανταρίνια για να το χρησιμοποιούμε αντί για το άρωμα πορτοκαλιού σε υγρή μορφή που, προσωπικά εμένα, δεν μου αρέσει ιδιαίτερα (χωρίς να ξέρω και το γιατί)! -:))
Πάντως, αξίζει να αγοράσουμε ακέρωτα εσπεριδοειδή διάφορα, να πάρουμε το ξύσμα και να το βάλουμε σε 2 λαμαρίνες φούρνου για να μην καίμε περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν πειράζει που αναμιγνύονται τα αρώματα καθώς ψήνονται γιατί μετά όταν μπαίνουν στα βαζάκια τους είναι εντάξει και το καθένα διατηρεί το δικό του άρωμα.
ΥΛΙΚΑ
Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
Ξύσμα από 1-2 λεμόνια
Ξύσμα από 2-3 μανταρίνια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Απλώνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και δίπλα το ξύσμα λεμονιού σε αντικολλητική επιφάνεια σε μια λαμαρίνα φούρνου.
Εάν έχουμε ξύσμα και από άλλα εσπεριδοειδή βάζουμε σε σειρά με απόσταση μεταξύ τους το ένα από το άλλο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 60-70 βαθμούς Κελσίου και βάζουμε το ξύσμα να αποξηρανθεί για 50 - 60 λεπτά.
Αφού αποξηρανθεί το ξύσμα στο φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το ψιλοκόβουμε στο multi.
Διατηρούμε σε βάζο γυάλινο που κλείνει αεροστεγώς.
Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να κάνουμε ξύσμα από κάθε είδους εσπεριδοειδές.
Αλλά αυτή την εβδομάδα είχα δύο πολύ ευχάριστες εκπλήξεις που μου έφτιαξαν τη διάθεση πουτον τελευταίο καιρό έχει γίνει "ασανσέρ"!!
Η πρώτη έκπληξη ήρθε από την αγαπημένη μπλογκοφίλη Σόφη του υπέροχου blog "Γιαγιά Κασσιανή" με το βραβείο του ροζ αρκούδου που μου χάρισε... 
Σόφη μου σ' ευχαριστώ πολύ για την αγάπη σου και τα καλά σου λόγια... συνέχισε αυτό που κάνεις με τόση αγάπη και επιτυχία... λατρεύω τις αναρτήσεις σου και το έχω δηλώσει κατ' επανάληψη. -:))
Και τώρα πρέπει να απαντήσω στις 4 επόμενες ερωτήσεις...
1- Γιατί δημιούργησα το blog μου.
--- Γιατί μου άρεσε η μπλογκογειτονιά από την πρώτη στιγμή που την ανακάλυψα και γιατί λατρεύω τη μαγειρική, τη ζωγραφική αλλά και τη φωτογραφία.
2- Ποια blogs επισκέπτομαι συνήθως.
--- Όλα όσα είναι στη λίστα των ιστολογίων μου και ακόμα περισσότερα. Γενικά όσα έχουν αυτό το κάτι που με κάνει να θέλω να τα επισκέπτομαι.
3- Ποιά είναι τα αγαπημένα μου θέματα.
--- Η ζαχαροπλαστική, η μαγειρική, το blogging, η φωτογραφία, τα ταξίδια και η λογοτεχνία και προσφάτως οι πολιτικοοικονομικές μελέτες.
4- Ποιά λέξη χρησιμοποιώ συνήθως στο blog μου.
--- "Λοιπόν" και δεν ξέρω και γιατί!!!!!!!!!!!!!
Και τώρα πρέπει να το χαρίσω σε 5 φίλες και φίλους για να παίξουν κι αυτοί...
2- στην Ελένη του  http://toplextompiskoto.blogspot.gr/
3- στη Φλώρα του http://texnistories.blogspot.gr/
4- στα κορίτσια του  http://koritsiagiaspiti.blogspot.gr/
5- στη Φιλία   http://filiascrafts.blogspot.gr/
Η δεύτερη έκπληξη ήρθε με το ταχυδρομείο εχθές και είναι μια υπέροχη καρφίτσα, από τη Φλώρα του "Texnistories" που είχε κερδίσει το ένα βιβλίο στο Giveaway.
Θα ήθελα να την ευχαριστήσω πολύ για το δωράκι που μου έστειλε.. Είναι πραγματικά αριστούργημα... τέλεια χρώματα, τέλεια δουλειά!! 
Φλώρα σε ευχαριστώ πάρα πολύ.
Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια!

30 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κική μου!!
    Πολύ έξυπνη και χρήσιμη η ιδέα της αποξήρανσης του ξύσματος των εσπεριδοειδών!Πάντα και διαρκώς άρωμα στο σπίτι και τις δημιουργίες μας!Με εύκολο και απλό τρόπο, οι σπιρτόζικες μυρωδιές των χειμερινών φρούτων θα εγκατασταθούν στην κουζίνα μας,αλλά και όταν το επιθυμούμε και στις μαφειρικές μας απόπειρες!
    Συγχαρητήρια για το βραβείο σου και να χαρείς την πανέμορφη καρφίτσα που έλαβες ως δώρο!Νομίζω ότι τα αναπάντεχα δώρα από φίλους είναι πολύτιμα!Φιλάκια πολλά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Φωτεινή μου είναι πράγματι πολύ χρήσιμο γιατί διατηρεί και όλο του το άρωμα! Οπότε κάνοντας μια καλή ποσότητα μπορείς να έχεις έτοιμο άρωμα πορτοκαλιού.
      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Πράγματι αυτά τα αναπάντεχα δώρα είναι πολύτιμα και πάντα φτιάχνουν τη διάθεση! -:)))
      Φιλάκια και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  2. πολυ καλη η ιδεα για το ξυσμα και πριν καιρο που μου ετυχαν πολλα λεμονια,τα εστυψα και τα εβαλα στην καταψυξη,αν το ηξερα θα ειχα παρει και το ξυσμα...Συγχαρητηρια για το βραβειο και το δωρακι,ειναι πολυ ομορφο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραία ιδέα και εύκολη, ειδικά όταν έχουμε αρκετή ποσότητα από εσπεριδοειδή. Είναι πιο καλά απ' ότι στην κατάψυξη γιατί το έχουμε εύκολα όταν το χρειαζόμαστε και δεν αναμιγνύεται με τυχόν νερό που παγώνει.
      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή
  3. τελεια η ιδεα με το ξυσμα, θα την εφαρμοσω!!!συγχαρητηρια για το βραβειο σου και σ'ευχαριστω πολυ πολυ που με συμπεριελαβες στα μπλογκς που το χαριζεις κι εσυ!!!οσο για την καρφιτσα, ειναι τελεια!!!μπραβο στην φλωρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την και θα σου αρέσει γιατί είναι πανεύκολη. Άσε που αξιοποιούμε και τα εσπεριδοειδή που στίβουμε για χυμό!

      Διαγραφή
    2. Το βραβείο το αξίζεις και ναι, μπράβο στη Φλώρα γιατί η καρφίτσα είναι πανέμορφη!

      Διαγραφή
  4. Φοβερή ιδέα, θα το δοκιμασω οπωσδήποτε!!!!
    Το άρωμα των εσπεριδοειδών, είναι μοναδικό!!!
    Συγχαρητήρια για το βραβείο σου, με γεια και με χαρά το όμορφο δωράκι σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει Έλενά μου γιατί είναι πανεύκολο και μένει πολύ αρωματικό!
      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραία ιδέα, Κική. Συνήθως διατηρώ το ξύσμα των εσπεριδοειδών σε κουτάκια στην κατάψυξη, εξαιρετικά βολικός τρόπος φύλαξης, επίσης. Φαντάζομαι τα αρώματα που θα γεμίζουν το σπίτι, κατά την διάρκεια της αποξήρανσης. Να χαίρεσαι το βραβείο σου, αλλά και την όμορφη καρφίτσα.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι και είναι πανεύκολο γιατί διατηρείται σε κλειστό βάζο!
      Ευχαριστώ πολύ!
      Καλή σου μέρα Ειρήνη!

      Διαγραφή
  6. Με παρομοιο τροπο παρασκευαζω Κι εγω Κικη μου αποξηραμενο ξυσμα απο εσπεριδοειδη, και απο τοτε που το ανακαλυψα δεν ξαναγορασα αρωμα εμποριου, που δεν ειμαι και σιγουρη το τι ακριβως πειρεχει...
    Υπεροχη πραγματικα η καρφιτσα, εργο τεχνης!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι τέλειο Μαρίνα μου!! Κρατάει όλο το άρωμα και μπορείς να το έχει όποτε θέλεις!
      Είναι πράγματι πολύ ωραία η καρφίτσα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Κική μου πάρα πολύ καλή ιδέα θα το δοκιμάσω.Συγχαρητήρια για το δωράκι αλλά και για το βραβείο!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Ελένη μου και δεν θα το μετανιώσεις! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Αρχικά ευχαριστώ για το βραβειάκι.
    Θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ... όμως δεν το υπόσχομαι για πολύ σύντομα γιατί έχω πολλές υποχρεώσεις αφ' ενός και αφ΄ετέρου μέχρι το Σάββατο θα πρέπει να ετοιμάσω την ανάρτηση με τις ιστορίες του παιχνιδιού...
    Θα προσπαθήσω από Δευτέρα...
    Όσο για την καρφιτσούλα, ομόρφυνε στα χέρια σου....
    Να είσαι καλά να την ευχαριστηθείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου αξίζει Φλώρα μου για τη δημιουργικότητα και την καταπληκτική δουλειά σου!
      Μην αγχώνεσαι και μην το σκέφτεσαι σαν υποχρέωση το βραβείο και το παιχνίδι...όποτε και αν μπορείς!
      Και πάλι ευχαριστώ!!

      Διαγραφή
  9. Α, τί ωραία συμβουλή! Μπράβο και για τα δωράκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε να το φτιάξεις το ξύσμα και δεν θα το μετανιώσεις.
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  10. Τέλεια ιδέα Κική μου! Θα τη βάλω σε εφαρμογή με την πρώτη ευκαιρία!
    Όσο για το δωράκι, πολύ όμορφο! Να το χαρείς! Και βέβαια, συγχαρητήρια για το βραβείο! Σου αξίζει!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διατηρείται πολύ αρωματικό το ξύσμα μετά την αποξήρανση. Αξίζει να το φτιάξεις.
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή
  11. Πολύ ωραία ιδέα το αποξηραμένο ξύσμα!
    Το ετοιμάζεις μια φορά και ξεμπερδεύεις για πολύ καιρό!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι ωραία ιδέα και διατηρείται πολύ αρωματικό!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  12. τέλεια ιδέα!!! δε την είχα ξανακούσει!!! :) συγχαρητήρια για το βραβείο αλλά με γεια και την υπέροχη καρφιτσούλα της Φλωρίτσας, είναι πανέμορφη!! φιλάκια! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την Εβονίτα και δεν θα το μετανιώσεις... θα έχεις πάντα άρωμα εσπεριδοειδών εύκολα και γρήγορα!
      Ευχαριστώ πολύ!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα Κική μου, συγχαρητήρια τόσο για το βραβείο όσο και την καταπληκτική καρφίτσα!!!Μέχρι τώρα κρατούσα τις φλούδες των εσπεριδοειδών στην κατάψυξη για περιπτώσεις ανάγκης,η πρότασή σου όμως μ' αρέσει πολύ και θα την ακολουθήσω! Καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ. Χαρά μου αντί για την κατάψυξη δοκίμασε το ξύσμα με αποξήρανση γίνεται πολύ ωραίο!

      Διαγραφή
  14. Κική μου, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου έκανες να μου χαρίσεις το βραβείο!!!!
    Το "βούτηξα" και το έβαλα στη σελίδα μου "Βραβεία - Δώρα". Θα γίνει σχετική ανάρτηση σύντομα! Η καρφίτσα σου καταπληκτική! Με γεια σου και καλοφόρετη!
    Και να σου πω πως με τη σημερινή σου ανάρτηση "μου έλυσες τα χέρια"!!!!!! Πολύ πρακτικό το αποξηραμένο ξύσμα!!!!
    Πολλά πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου αξίζει δημιουργική μου Φιλία. Καλά έκανες και το παρέλαβες! -:)) Ναι η καρφίτσα είναι υπέροχη κι όσο για το ξύσμα θα σου αρέσει πολύ!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  15. Mε γειές Κική μου! Πολύ ωραία η καρφίτσα! Συγχαρητήρια και για το βραβείο! Πολύ καλή η ιδέα για το ξύσμα. Δεν ξέρεις πόσο βαριέμαι η τεμπελχανού να το κάνω κάθε φορά!
    Πολλά πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!