Γλυκό κουταλιού τριμμένο καρότο

Καλή σας μέρα και καλή Σαρακοστή!!! Τη συνήθειά μου να αρχίζω γλυκά την εβδομάδα  τη γνωρίζετε καλά. Μου αρέσει αυτή η συνήθεια... έρχεται από παλιές θύμησες...εκείνα τα καλοκαιρινά πρωινά που ξυπνώντας στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού, ερχόταν στα ρουθούνια μου η μυρωδιά του φρεσκοψημένου καφέ και κατεβαίνοντας στον κάτω όροφο, τους έβλεπα να υποδέχονται την κάθε μέρα με... ένα ελληνικό καφεδάκι κι ένα γλυκό του κουταλιού που "στρογγυλοκαθόταν" στα μικρά γυάλινα αλλά περίτεχνα διαφανή πιατάκια. 
Το άρωμα του ελληνικού καφέ και η "θέα" της γιαγιάς και του παππού να κάθονται στις δύο πλευρές του τραπεζιού του πιο λατρεμένου μου δωματίου του σπιτιού, έχοντας μπροστά τους ο καθένας το φλιτζανάκι του καφέ και το πιατάκι με το γλυκό... με ακολουθούν πάντα, ακόμη και τώρα, ζεσταίνοντας την καρδιά μου και ειδικά σε δύσκολες στιγμές. Είναι κάτι σαν ένα ...καταφύγιο αναμνήσεων όπου μπορώ να χωθώ... όπου κανείς και τίποτε να μπορεί να εισβάλει.
Ακολουθώντας, λοιπόν, τα μονοπάτια της συναισθηματικής μου μνήμης, αυτά τα μονοπάτια που όταν κάποιος τα διαβαίνει νιώθει ότι επιστρέφει εκεί... στο σπίτι του και κατακλύζεται από συναισθήματα ανείπωτης πληρότητας κι ευτυχίας, θα τολμούσα να πω, οδηγήθηκα σε ένα ακόμα γλυκό του κουταλιού. Κάθε φορά που φτιάχνω κάποιο τέτοιο γλυκό νιώθω τη γιαγιά μου να στέκεται κάπου εκεί σε μια γωνιά της κουζίνας και να με κοιτάζει χαμογελώντας με κείνο, το γεμάτο τρυφερότητα κι αγάπη βλέμμα που δεν θα ξεχάσω ποτέ όσο ζω.
Καρότο γλυκό κουταλιού! Ένα γλυκό που έπεισε και κάποιον από τους δύσκολους "κριτές" του τριωρόφου και ο οποίος, για κάποιον ανεξήγητο λόγο τρέφει μιαν απέραντη αντιπάθεια προς το συμπαθές κατά τα άλλα λαχανικό. Δοκίμασε το γλυκό και απεφάνθη... "μου φαίνεται ότι βρήκα έναν τρόπο να τρώω καρότο!!!" -:))) 
Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ όταν "πρωτοσυνάντησα" το γλυκό καρότο σε κάποιο ζαχαροπλαστείο της Καβάλας, πριν αρκετά χρόνια (ένα γλυκό που ήταν φτιαγμένο από έναν τοπικό συνεταιρισμό γυναικών) αντέδρασα μάλλον αρνητικά.  Το δοκίμασα αλλά δεν ... δηλαδή δεν... Δεν ήταν άσχημο αλλά μου έπεφτε πολύ λαχανικό για να γίνει γλυκό (τότε ακόμα δεν είχε κυκλοφορήσει η ελιά σαν γλυκό του κουταλιού το οποίο ακόμη προσπαθώ να βρω τρόπο να το ...προσεγγίσω!!). Κάποια στιγμή όμως το δοκίμασα τριφτό, σαν το κυδώνι και τότε ήταν που το αγάπησα!!! Ούτε κι εγώ πίστευα τη διαφορά που μου φάνηκε ότι είχαν τα δύο γλυκά!!! Έτσι αποφάσισα να το φτιάξω για να το δοκιμάσω με τα δικά μου δεδομένα...
Είναι, πια, η τέταρτη ή πέμπτη φορά που φτιάχνω γλυκό καρότο τριφτό και για να είμαι ειλικρινής ...έκανε μια μεγαλοπρεπή είσοδο στα ...αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού! Τί να πρωτοθαυμάσει κανείς... γεύση, άρωμα, χρώμα;;;
Γνωρίζοντας ότι δεν ανακάλυψα την Αμερική, μιας και είναι πια ένα συνηθισμένο γλυκό του κουταλιού...θέλετε να διαβάσετε πώς το κάνω εγώ;;; 
Εάν απαντήσατε καταφατικά... ελάτε μαζί μου στην καροτένια γη...

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό τριμμένο καρότο
1.100 γρ. ζάχαρη
4 κ.σ. μέλι
10-12 γαρίφαλα καρφάκια (μοσχοκάρφια)
2 ξύλα κανέλας 
1 φακελάκι ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια (ή με βανίλια και κανέλα)
Χυμό από 2 πορτοκάλια, περασμένο από σουρωτήρι για να μην έχει ίνες
1.200 γρ. νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το τριμμένο καρότο σε νερό και το βράζουμε για 10-12 λεπτά σε μέτρια φωτιά για να μαλακώσει.
Ύστερα το αδειάζουμε σε σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίσει εντελώς από τα υγρά του.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, τη ζάχαρη, τα ξυλάκια κανέλας και τα καρφάκια του γαρίφαλου και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 6-7 λεπτά. 
Μετά προσθέτουμε το τριμμένο καρότο και αφήνουμε να βράσει για 20-25 λεπτά. Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει ακόμα μια ή δύο βράσεις.
Ελέγχουμε εάν το σιρόπι μας έδεσε καλά, ρίχνοντας μια σταγόνα σε πιατάκι που το έχουμε βάλει για λίγο στο ψυγείο και η οποία δεν πρέπει να απλώνεται.
Εάν η σταγόνα απλώνεται τότε αφήνουμε για 2-3 λεπτά ακόμη να βράζει το σιρόπι.
Αφήνουμε όλη τη νύχτα το γλυκό στην κατσαρόλα και το επόμενο πρωί ελέγχουμε μήπως έχει "αφήσει" υγρά οπότε αραίωσε το σιρόπι του.
Εάν έχει συμβεί αυτό, ξαναβράζουμε το γλυκό για άλλα 5-7 λεπτά, για να "δέσει" καλά το σιρόπι και βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Τοποθετούμε τα γεμάτα βάζα επάνω σε πετσέτα κουζίνας ανάποδα μέχρι να κρυώσουν για να κλείσουν αεροστεγώς.
Απολαμβάνουμε το γλυκό με το ελληνικό καφεδάκι μας, με γιαουρτάκι, με κρέμες βανίλιας, λεμονιού ή με ρυζόγαλο. Είναι υπέροχο επάνω σε μια φέτα ψωμί στρωμένη με λίγο βούτυρο ή επάνω σε μια φέτα ψωμιού που καλύπτεται από μια λεπτή φέτα κάποιου κίτρινου τυριού αν κι εμένα μου αρέσει πολύ κι επάνω σε μανούρι που έχει ψηθεί ελαφρώς!!!

23 σχόλια:

  1. Πρωτη φορά ακούω για γλυκό καρότο... οσο για το γλυκό ελιά..Επεσα από τα συννεφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, αξίζει να το δοκιμάσεις το γλυκό καρότο...όσο για το γλυκό ελιά ούτε κι εγώ είμαι πολύ οπαδός γιατί μου φάνηκε ...κάπως...είναι παράξενη γεύση!!! -:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα ηθελα να το δοκιμασω πρωτα πριν επιχειρησω να το φτιαξω γιατι εχω την δικια σου αρχικη εντυπωση για αυτου του ειδους τα γλυκα..απο λαχανικα εννοω!ομως επειδη ειναι γλυκο το καροτο πιστευω οτι θα ειναι πολυ καλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν το έχω φτιάξει ποτέ γλυκό του κουταλιού το καρότο. Κι' έτσι που το βλέπω μου "μοιάζει" με κυδώνι και πολύ λαχταριστό το θεωρώ, ειδικά πάνω από γιαουρτάκι... Κική μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενώ στις περίεργες γεύσεις των αλμυρών εδεσμάτων είμαι συνήθως επιφυλακτική,στις γλυκές πάλι όχι..το γλυκό κουταλιού καρότο, όλο κι όλο μια φορά το δοκίμασα, από μία κυρία πανάξια όπως εσύ Κική μου.Στην αρχή ,όταν το πρωτοαντίκρυσα, νόμιζα ότι ήταν τριφτό κυδώνι.Απλά μου έκανε εντύπωση το έντονο πορτοκαλί χρώμα του..όταν με έκπληξη άκουσα ότι πρόκειται για καρότο,παραξενεύτηκα αλλά δεν δίστασα να δοκιμάσω.Ήταν πραγματικά υπέροχο!
    Έτσι Κική μου συμμεριζόμενη τις δικές γλυκές συναισθηματικές μνήμες που με συγκίνησαν πραγματικά και διαισθανόμενη την απίστευτη και αδιαπραγμάτευτη νοστιμιά του συγκεκριμένου λαχανικού ως γλύκισμα,νομίζω ότι θα το τολμήσω.Οι απογευματινές υπογλυκαιμίες θα κατασταλάζουν με την θαυμάσια και ήπια γλυκαντική δύναμη αυτού του παράξενου γλυκίσματος.Η συντροφικότητα του ζωντανού χρώματός του σε συνδυασμό με την μυρωδάτη γλυκιά αναφορά του θα το κάνουν ίσως ένα από τα πολυαγαπημένα μου απογευματινά γλυκά τσιμπολογήματα!
    Καλό υπόλοιπο εβδομάδας Κική μου!Στέλνω πολλά πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το θέλω αυτό το γλυκάκιιιιιιιιιιιιιιιιι!!!
    ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κική έγινε υπέροχο!!!
    Να είσαι καλά που μου το θύμισες :)
    Πολλά φιλιά
    Καλή σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να σου πω την αλήθεια Κική μου δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο!
    Μου φαίνεται πολύ ωραίο και πολύ αρωματικό!
    Φαντάζομαι τι ωραία θα ταιριάζει με ένα δροσερό γιαούρτι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και εμένα με έπεισε η εμφάνισή του να το δοκιμάσω, Κική μου!
    Πρέπει να είναι πολύ νόστιμο και αρωματικό.
    Στις φωτογραφίες φαίνεται λαχταριστό.
    Εύγε, Κική μου, εξαιρετική πρόταση!
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κι ότι μου έφεραν ένα σωρό καρότα! Επειδή τα καρότα δεν τα συμπαθώ, θα δοκιμάσω να τα κάνω γλυκό μπας και φαγωθούν! Πάντως φαίνεται πολύ ωραία συνταγή! Γεια στα χέρια σου Κική μου!
    Πολλά φιλιά και καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η εικόνα από το σπίτι της γιαγιάς και του παππού πολύ μου άρεσε! Άσε που διαβάζοντας την ανάρτηση ήταν σαν να μύριζα τον ελληνικό καφέ...
    Το γλυκάκι σκίζει! Μου αρέσει πολύ που είναι τριμμένο και όχι σε κομμάτια και το χρώμα είναι υπέροχο! Όσο για την πρόταση να το συνοδεύσουμε με ψημένο μανούρι, μου τρέξανε τα σάλια... Υποκλίνομαι!
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. εξαιρετικό γλυκό έφτιαξες.....μου άρεσε πολύ..να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολυαγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού, και το έφτιαξες υπέροχο Κική μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. φαινεται υπέροχο!!!θα το φτιάξω ,δεν ξέρω βέβαια αν τα καταφέρω.Μπράβο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καρότο? Αρχικά το πέρασα για κυδώνι. Μου αρέσει πολύ Κική και το σιρόπι του φαίνεται δεμένο όσο πρέπει.

    Παραδοσιακή και διαφορετική γλυκιά έναρξη εβδομάδας!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καρότο έχω φτιάξει πολύ!!!ήταν παραγγελία για βάπτιση αλλά και το μπαζάρ. Κι αν απορείτε για γλυκά με λαχανικά έχω κάνει και γλυκό πατάτα μόνο που οι πειραματισμοί σταμάτησαν λόγω έλλειψης καλής πατάτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ ιδιαίτερο το γλυκό καρότο, κι έτσι που το περιέγραψες Kiki δεν φαίνεται και δύσκολο!!! Θα ήθελα κάποια στιγμή να το δοκιμάσω!!! Καλή Σαρακοστή να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ελληνικος καφες και γλυκο του κουταλιου ειναι ενας συνδυασμος που δυσκολα του αντιστεκομαι..το καροτακι φαινεται λαχταριστο!γιατι να μην του δωσουμε μια ευκαιρια?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Την Παρασκευή παίρνω καρότα από τη λαϊκή και το φτιάχνω οπωσδήποτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Είχα φάει γλυκό του κουταλιού καρότο πρίν πολλα χρόνια που το αγόρασα από τον τοπικό συνεταιρισμό Κρηνίδων Καβάλας και αναρρωτιόμουν πώς γίνεται. Αυριο θα πάρω περισσότερα καρότα από τη λαϊκή !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. το δοκιμασα ηταν υπεροχο. Ευχαριστω που υπαρχεις και μας συμβουλευεις.
    κατερινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. πολύ ωραιο φτιαχνω συνεχεια τετοιο γλυκο γιατι πιστευω είναι το μοναδικο που μπορω να αγορασω κ να φτιαξω γλυκο για να εχω σπιτι μου.να σαν τωρα που είναι Μεγαλη Βδομαδα κ θελω να το κερασω στην κουμπαρα μου.πολυ ωραια γευση καμια σχεση με το γλυκο που ειχα κανει περυσι.το μονο που θελω να πω είναι ότι εγω το εβρασα 1 ωρα με το σιροπι γιατι στα 25 λεπτα ηταν αβραστο το καροτο κ το σιροπι νερο.αλλα εγινε τελειο!!!!συγχαρητηρια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΤΟ Λεμόνι??Δεν αναφέρεται στα συστατικά,πόσο ρίχνουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!