Λουκουμάδες με σιρόπι ή μέλι και σουσάμι

Καλή εβδομάδα και καλημέρα σας!!! Ψυχοσάββατο το Σάββατο που μας πέρασε κι εκτός από τα καθιερωμένα κόλλυβα η γιαγιά μου συνήθιζε να φτιάχνει και λουκουμάδες. Όταν ρωτούσα γιατί και πώς συνδυάζονται τα κόλλυβα με τους λουκουμάδες, θυμάμαι ότι μου έλεγε πώς οι  παλιότερες μοίραζαν τους λουκουμάδες λέγοντας "σαράντα φας, σαράντα πιεις, σαράντα ευχές για τη ψυχή" εννοώντας ότι πρέπει να μοιραστούν σε σαράντα ανθρώπους για "συχώριο" για τις ψυχές των νεκρών. Έτσι έφτιαχνε μικρά νόστιμα λουκουμαδάκια, πάντα νηστήσιμα, δηλαδή με σκέτο νερό.
Για μας, οικογενειακώς, οι λουκουμάδες είναι συνδεδεμένοι με το καλοκαίρι γιατί είναι μια λιχουδιά που την τιμάμε συχνά πυκνά στο χωριό μας, τη Ν.Πέραμο, κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Η σημερινή εκδοχή που έφτιαξα το Σάββατο που μας πέρασε είναι λίγο τροποποιημένη και κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των γλυκών μου ανιψιών που ομορφαίνουν τη ζωή μας και, πολλές φορές καθοδηγούν κάποιες από τις μαγειρικές μου επιλογές. Έβαλα, λοιπόν, γάλα για να είναι λίγο πιο θρεπτικοί μιας και οι δύο λατρεύουν τους λουκουμάδες.
Με τη συγκεκριμένη συνταγή οι λουκουμάδες γίνονται όσο πρέπει αφράτοι, όσο πρέπει "ψωμένιοι" αλλά και νόστιμοι. Απορροφούν ωραία το σιρόπι και γίνονται ακόμη πιο ωραίοι με λίγο χρυσόξανθο μέλι να "ρέει" αργά πάνω τους. Απαραίτητο γαρνίρισμα η κανέλα και το σουσάμι ή, αν θέλουμε, καρυδόψιχα ψιλοκομμένη.
ΥΛΙΚΑ για 30-40 λουκουμαδάκια
130 ml χλιαρό γάλα (ή χυμό πορτοκαλιού ή νερό)*
130 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.σ. ελαφρύ ελαιόλαδο (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο)
2 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. αλάτι
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (ελαφρύ) ή αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Σιρόπι
350 ml νερό
300 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
Για το γαρνίρισμα
Κανέλα
Σουσάμι
Καρυδόψιχα ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το γάλα και το νερό και ανακατεύουμε καλά έτσι ώστε να έχουμε έναν ομοιογενή, ημίρρευστο χυλό.
Αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και μετά, τηγανίζουμε τους λουκουμάδες σε μπόλικο ελαφρύ ελαιόλαδο, σε αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο. 
Εν τω μεταξύ, ταυτόχρονα ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάσει.
Ρίχνουμε τους λουκουμάδες σε ζεστό σιρόπι για 1-2 λεπτά και μετά τους βγάζουμε σε πιατέλα.
Τους περιχύνουμε με λίγο μέλι και τους πασπαλίζουμε με κανέλα, σπασμένα καρύδια ή σουσάμι.
Εάν δεν τους θέλουμε με σιρόπι τους περιχύνουμε μόνον με μέλι και τους πασπαλίζουμε με κανέλα και σουσάμι.
* Εάν θέλουμε τους λουκουμάδες νηστήσιμους αντικαταθιστούμε το γάλα με νερό ή χυμό πορτοκαλιού.
* Εάν θέλουμε σιροπιάζουμε τους μισούς λουκουμάδες και τους άλλους τους αφήνουμε με μέλι ή αν πάλι θέλουμε μπορούμε σκέτους (χωρίς σιρόπι ή μέλι) να τους γεμίσουμε με τυρί και να απολαύσουμε μιαν εκπληκτική τυρολιχουδιά!
Και ένα μυστικό επιτυχίας: Εάν μετά το φούσκωμα του χυλού δούμε πολλές φούσκες στην επιφάνειά του σημαίνει ότι πρέπει να προσθέσουμε 1-2 κ.σ. αλεύρι για να γίνει ο χυλός πιο "γεμάτος".

38 σχόλια:

  1. Κική, τι ωραίοι οι λουκουμάδες σου! Τους είδα πρωί πρωί και τους λιμπίστηκα. Τι ωραίο και απλό γλυκάκι, συνδεδεμένο με την λαϊκή παράδοση, προσαρμοσμένο ανάλογα την περιοχή. Εμείς, εκτός από την υπόλοιπη χρονιά, τους φτιαχνουμε παραδοσιακά, με το πρώτο λάδι της χρονιάς, που βγάζουμε του Αγ. Ανδρέα, συνήθως. Για το έθιμο του Ψυχοσάββατου, το έμαθα από εσένα.
    Και του χρόνου να είσαι καλά Κική, να τηρήσεις το έθιμο, όπως το έμαθες από την γιαγιά σου!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Ειρήνη μου... είναι πράγματι παραδοσιακό γλυκό, τόσο απλό όσο και νόστιμο!
      Καλή σου εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. Καλή σου μέρα Κική μου!
    Οι αφράτοι φουσκωτοί λουκουμάδες , για τους περισσότερους από μας,συνδέονται με οικογενειακά τραπέζια,έθιμα και τα κανακέματα των γιαγιάδων μας.Νομίζω ότι είναι η πρώτη γλυκιά λιχουδιά που δοκιμάζουμε και ταυτίζεται πάντα με νοσταλγική διάθεση.
    Με γάλα τους έφτιαχνε και η πεθερά μου και πάντα διεπίστωνα μία διαφορετική νοστιμιά!Ζεστοί με μπόλικο μέλι από τις κηρύθρες του κήπου της ή ακόμα καλύτερα με φρέσκο τυρί,όπως και εσύ μας προτείνεις, αποτελούσε τον βασικό λόγο που πρωί-πρωί,έμπαινε στο κουζινάκι της για να τους απολαύσουμε για πρωϊνό.
    Οι χρυσόξανθοι λουκουμάδες που μας σέρβιρες για το δεκατιανό μας,μπορώ εύκολα να υποψιαστώ πόσο γρήγορα καταναλώθηκαν..η φουσκωτή αφράτη υφή τους μελωμένη και αρωματισμένη με μπόλικη κανέλα είναι το πιο ωραίο τρατάρισμα!Ελπίζω να τους απολαύσατε!!!!
    Εύχομαι καλή εβδομάδα,στέλνω πολλά πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Φωτεινή μου!
      Πράγματι, έχεις απόλυτο δίκιο για τις γιαγιάδες μας οι λουκουμάδες ήταν ωραίο γλυκό. Χαίρομαι που σου άρεσαν και ναι, καταναλώθηκαν ταχύτατα γιατί μικρές και μεγάλοι τους λατρεύουν, επειδή στο χωριό μας τους απολαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι!
      Φιλάκια κι επίσης καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα, Κική μου!
    Τι ωραία παράδοση μας έμαθες1 Να είσαι καλά. Απ' ό τι θυμάμαι, και στον Έβρο για τις ψυχές μοιράζουν ρυζόγαλο!
    Υπέροχους τους έφτιαξες, λαχταριστούς. Και τι δε θα έδινα για ένα ζεστό πιατάκι! Κρατώ τη συνταγή σου, ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό με τον Έβρο δεν το ήξερα Ελένη μου! Χαίρομαι που σου άρεσαν οι λουκουμάδες μου και μακάρι να ήσουν κοντά να σου στείλω!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα!!!
    Υπέροχοι και λατρεμένοι οι λουκουμάδες! Και εξαιρετική η παρουσίασή σου!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν και οι λουκουμάδες και η παρουσίασή τους!

      Διαγραφή
  5. Α, το κολπάκι με τις φουσκάλες στο μίγμα πολύ μου άρεσε! Θα το έχω υπόψη μου!
    Οι λουκουμάδες σου φαίνονται υπέροχοι! Και αυτό το μέλι που τους αγκαλιάζει είναι πειρασμός! Μια μερίδα με μπόλικη κανέλα στο τρία, παρακαλώ!!! χιχιχι!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για σένα Αναστασία μου δύο μερίδες στέλνω... και να μείνουν μια χαρά νόστιμοι είναι!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Τι λες βρε φιλενάδα τέτοια ώρα!!!
    Πάντα λαχταριστοί και πάντα επίκαιροι είναι οι λουκουμάδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Πηνελόπη μου... να στείλω;;;;;;

      Διαγραφή
  7. Ααααααυτά είναι!!!
    Πωπω!!! Λιχουδιές!!!
    ;-)
    Φιλάκια!!!
    Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αααα... Δεν σήμαινε δηλαδή να φάμε από 40 λουκουμάδες ο καθένας; Κρίμα...!!!! :) :) Αυτά τα δύο κολπάκια στο τέλος πολύ μου άρεσαν! Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να τους βάλω τυρί! Άσε που πίστευα ότι αν βγάζουν φουσκάλες, σημαίνει ότι είναι όλα οκ!
    Ωραία και κολπατζίδικη συνταγή! Να είσαι καλά Κική μου!
    Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνήθως όταν έχουν πολλές φουσκάλες σημαίνει ότι θα γίνουν "άδειοι" μέσα γιατί το μίγμα είναι αραιό!!! Χαίρομαι που σου άρεσαν... άντε έλα στη Θεσσαλονίκη να σε κεράσω!!! -:))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
    2. αυτο ακριβως ψαχνω να ειναι τραγανοι εξω και αδειοι μεσα,οι ψωνενιοι δεν μου αρεσουν. Οταν θα τους κανω θα γραψω εντυπωσεις.

      Διαγραφή
  9. Ααα, δεν γνώριζα ότι οι λουκουμάδες μοιράζονται το ψυχοσάββατο!
    Μου αρέσουν πολύ παρέα με ελληνικό καφέ!
    Φαντάζομαι ότι τους ευχαριστήθηκαν και οι ζουζούνες σας!
    Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με ελληνικό καφέ Ερμιόνη μου δεν τους έχω δοκιμάσει... με πιάνεις αδιάβαστη χαχαχα
      Οι ζουζούνες τους καταευχαριστήθηκαν και τους εξαφάνισαν!!! χαχαχα
      Φιλάκια και σε σένα και στις δικές σου ζουζουνίτσες!

      Διαγραφή
  10. Χωρίς γάλα, θεωρώ πως οι λουκουμάδες έτσι όπως τους έφτιαξες είναι το απόλυτο νηστίσιμο γλυκό!
    Ζεστοί με μέλι, κανέλα και σουσάμι... ένα όνειρο!
    Αυτό με το τυρί το έχω ξαναδεί, πάντως θα είναι ενδιαφέρον (αντίθεση μεταξύ αλμυρού και γλυκού) να μελώσουμε λίγο και τους τυρένιους!
    Καλή βδομάδα Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες να βάλω μπύρα Σκοτεινούλα μου;;; Μου μπαίνουν ιδέες!!χαχαχα Είναι πολύ νόστιμοι και με τυρί αλλά και με μέλι επάνω στους τυρένιους!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  11. Ωχ Παναγίτσα μου, τι βλέπουν τα ματάκια μου!
    Αν δεν .... ντρεπόμουν, θα έπαιρνα όοοολο το πιατάκι με τους λουκουμάδες!
    Φιλιά Κικίτσα μου, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το πάρεις Έλενά μου... και να σου στείλω κι άλλους! -:))
      Χαίρομαι που σου άρεσαν!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  12. Κική μου θέλω να χάσω 8 κιλά μέχρι το πάσχα....αλλά όταν κάνω βουτιά στην οθόνη στα λουκουμαδάκια σου πώς να αντέξω???
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα να κάνουμε παρέα Λίλα κι εγώ τόσα θέλω να χάσω αλλά ένα λουκουμαδάκι είναι απαραίτητο!! χαχαχαχα
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  13. πολύ ωραίο το έθιμο με τους λουκουμάδες, δυστυχώς στην δικιά μου οικογένεια δεν το συνηθίζαμε! μήπως να το καθιερώσω εγώ??!
    πολύ νόστιμοι φαίνονται Κική μου, μπράβοοοοοοοοο!
    φιλούρες και καλή βδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και δεν το καθιερώνεις Πέλα μου;;; Είναι πράγματι νόστιμο έθιμο !!! Χαίρομαι που σου άρεσαν γιατί τα λουκουμαδάκια τείνουν να εξαφανιστούν μπροστά στα περίπλοκα σύγχρονα γλυκά!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  14. τρομεροί και αγαπημένοι λουκουμάδες παραδοσιακοί θα έλεγα μάλιστα....να σαι καλά καλή εβδομαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σχεδόν παραδοσιακοί θα έλεγα!! Χαίρομαι που σου άρεσαν!

      Διαγραφή
  15. Αυτή είναι μια ανάρτηση για μένα!
    Μακάρι και το πιάτο να ήταν για μένα!!

    Πεθαίνω για λουκουμάδες!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή μου να σου στείλω;;;; Μακάρι να ήσουν κοντά... Κι εγώ το ίδιο τους λατρεύω!!! Χαίρομαι που σου άρεσαν!

      Διαγραφή
  16. Πώς να αντισταθείς σε αυτό το γλυκό;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην αντιστέκεσαι... που λέει και το τραγούδι... είναι πεντανόστιμα λουκουμαδάκια και μικρή αμαρτία!!!

      Διαγραφή
  17. Αυτό το να βαζουμε στους λουκουμαδες γάλα .. ή αν τους θελουμε νηστισιμους πορτοκαλι δεν το ήξερα αντι γαι νερό;; θα μοσχομυρίζουνε έ;..... λουκουμαδες το πιο απλο και το πιο ωραίο γλυκακι.....μμμμμμμμμμμμμμ μια μεριδα εδώ κατω;;;;χιχ.χιχ.. γιατι ενας ουτε στο δοντακι μου θα κατσει....χιχ.χιχ φιιλια.. πολλα σιροπιαστά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με νερό, γάλα ή χυμό πορτοκαλιού είναι εξίσου υπέροχοι Ρούλα μου! Αξίζει να τους φτιάξεις γιατί είναι πεντανόστιμοι!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  18. Όλοι στην οικογένεια λατρεύουμε τους λουκουμάδες αλλά δεν έχω φτιάξει ποτέ. Φαίνονται υπέροχοι,ισως με τη δική σου συνταγή και τις συμβουλές σου το προσπαθήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Βασιλική μου οι λουκουμάδες σου μάς γλύκαναν τη διάθεση και με τη θέα τους μόνο!
    Η απόλυτη μικρή λιχουδιά, και να τρώγεται με το χέρι, παρακαλώ! :)

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αχ Κική μου με αυτούς τους υπέροχους λουκουμάδες σου!!!!Με πέθανες!!!!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κική μου, μια λέξη μόνο ... Πεντανόστιμοι!!!
    Να'σαι καλά!

    Στέλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!