Ξερά φρούτα σε ελαφρύ σιρόπι κρασιού

Καλή σας μέρα! Καλό μήνα! Μάρτιος!! Υπομονή, η άνοιξη κοντοζυγώνει αλλά εγώ θα σας πάω λίγο πίσω... σε εικόνες χειμωνιάτικες με χιόνι, τζάκι και ξερά φρούτα! Συνήθως, αυτά πάνε μαζί... χέρι χέρι.
Ο νους μου τρέχει σ' ένα χωριό, εκεί ψηλά στο βουνό, αποκλεισμένο από το χιόνι, με το κελάρι του γεμάτο προμήθειες, τραχανά, σπιτικά ζυμαρικά, αλεύρι αλλά και φρούτα. Ξερά φρούτα που η υγρασία τα έχει εγκαταλείψει προ πολλού με την αρχαιότερη γνωστή μέθοδο να ...λιάζονται στον ήλιο τεμπέλικα, για πολλές μέρες κι έχουν αποκτήσει μια υπέροχη γλύκα και μάλιστα στον υπερθετικό βαθμό.
Τα ξερά φρούτα έχουν την δική τους αξία, γευστική και διατροφική. Είναι παντός καιρού και πιάτου. Έχουν περισσότερη γλύκα γιατί τα σάκχαρά τους δεν είναι πια αραιωμένα σε νερό, περιέχουν σίδηρο, αδιάλυτες φυτικές ίνες αλλά και περισσότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα φρέσκα.
Για μένα τα ξερά φρούτα είναι ένας απίστευτος γλυκός πειρασμός και ειδικότερα τα σύκα, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα μαζί με τις σταφίδες, μαύρες αλλά και ξανθές ...διάκριση δεν κάνω. Ψωμιά, κέικ, βασιλόπιτα, μπακλαβάς αλλά και ριζότα με ξερά φρούτα ...ανεπανάληπτες γευστικές εμπειρίες.
Οδηγός για τη σημερινή συνταγή υπήρξε η αξιοποίηση κάποιων ξερών φρούτων που υπάρχουν πάντα στο ντουλάπι μου αλλά και η επιθυμία να γλυκάνω με ένα δωράκι μια γλυκιά και καλή φίλη.
Έτσι, κατέληξα στο ελαφρύ αλλά αρωματικό σιρόπι με ξερά φρούτα που θα συνοδεύσει  γιαούρτι, κέικ, πουτίγκες ψωμιού, αυγόφετες, παγωτά αλλά και που από μόνο του μπορεί να μας χαρίσει την υπέροχη γλύκα του όταν έχουμε ανάγκη από περισσότερη ενέργεια αλλά χωρίς λιπαρά!
Πάμε να δούμε πόσο εύκολα και γρήγορα ετοιμάζεται;;;;
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. ξερά φρούτα (σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες)
2 κ.σ. μέλι
2-3 κ.σ. ζάχαρη καστανή (ή άσπρη)
500 ml νερό
150 ml κρασί μαυροδάφνη ή άσπρο γλυκό κρασί 
Χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλας
5-6 καρφάκια γαρίφαλο (μοσχοκάρφια)
1 αστεροειδή γλυκάνισο (προαιρετικά)
10-12 αμύγδαλα ασπρισμένα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε καλά τα ξερά φρούτα και τα βάζουμε σε ένα μπολ με το κρασί και το χυμό πορτοκαλιού για 2-3 ώρες.
Αφού περάσουν οι ώρες αυτές, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με το μέλι και τη ζάχαρη, τα καρφάκια γαρίφαλου, την κανέλα και τον γλυκάνισο και τα αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά, από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό, ανακατεύοντας για να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι.
Εάν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία δεν χρησιμοποιούμε κρύο νερό αλλά ζεστό.
Ύστερα, περνάμε από σουρωτήρι το κρασί με το χυμό πορτοκαλιού μέσα στο οποίο ήταν τα ξερά φρούτα και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Τέλος, ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα ξερά φρούτα και αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά.
Προσθέτουμε και τα ασπρισμένα αμύγδαλα, αφήνουμε να βράσει το μείγμα για άλλα 3-4 λεπτά και αποσύρουμε από την εστία.
Το σιρόπι θα είναι ελαφρώς παχύρρευστο, επειδή δεν έχει πολλή ζάχαρη.
Βάζουμε σε βάζο και διατηρούμε στο ψυγείο.
Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε κρύο από το ψυγείο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος αλλά και να το ζεστάνουμε λίγο για να το χρησιμοποιήσουμε χλιαρό.
Ας απολαύσουμε τα ξερά φρούτα πριν φτάσουν τα πιο ανοιξιάτικα που θα τα εκτοπίσουν στην προτίμησή μας. Καλή σας συνέχεια και να έχουμε έναν γλυκό και νόστιμο, χαρούμενο μήνα!

23 σχόλια:

  1. Ποιό ψυγείο αγάπη μου;;;;;
    Θα τα φτιάξω, γιατί μου άρεσε και η κομπόστα η ζεστή όπως θυμάσαι...και θα πάνε "υπέρ πίστεως και πατρίδος" άμεσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η κομπόστα με τα ξερά φρούτα είναι από τις μεγάλες μου αδυναμίες, ειδικά όταν συνοδεύει γιαουρτάκι, μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός! Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλο μηνα Κικη μου!
    Κι εγω λατρευω τα ξερα φρουτα και συχνα τα φτιαχω κομποστα χοσαφι...
    Φιλια και καλο Σββατοκυριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετική προτροπή, ώστε να επεκτείνουμε την απόλαυση των γεύσεων του Χειμώνα!
    Καλό Μήνα Βασιλική μου!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγνώμη ξεχάστηκα...με συνεπήραν "τα σύκα, τα καρύδια και το γλυκό κρασί"!
    Οι φωτογραφίες σου είναι εκπληκτικές, πολύ μου άρεσαν!
    Douze points!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μόλις παρουσίασες, έναν από τους μεγάλους μου έρωτες!!!
    ;-)
    Φιλάκια πολλά!!!
    Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό μήνα !!!πολύ ωραία πρόταση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συνήθως έχω πάντα "στοκ" από ξερά φρούτα για "μεζέ" σε λικεράκι ή λιγο κονιάκ το χειμώνα. Μου αρέσει που έκανες το σιρόπι ελαφρώς μεθυσμένο, τα ξερά φρουτα μ' αυτόν τον τρόπο είναι ένα εξαιρετικό επιδόρπιο μέσα στην απλότητά του, γεμάτο αρώματα!
    Καλό μήνα και καλό Π/Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κική μου, εξαιρετική κομπόστα, νόστιμη και αρωματική! Κάτι ανάλογο ετοίμαζα κι εγώ στην Ελλάδα για τα Χριστούγεννα και τα τρώγαμε με γιαούρτι ή παγωτό! Άρεσε σε όλους!
    Καλό μήνα, με υγεία.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kαλό μήνα και πάντα γλύκες...
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλόοοοοο μήναααα !!!
    Τραγουδιστά όπως τόλεγε η γιαγιά Κασσιανή Κικίτσα μου.
    Τώρα εσύ δηλαδή κάνεις ξερά φρούτα σε κρασολικεράκι και μου λες πώς να ξεκολλήσω παρακαλώ;
    Σκέτη αμαρτία το σημερινό σου...για ερωτευμένους...
    Φιλιά πολλά
    Σόφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα φαντάζομαι πάνω από γιαουρτάκι ..... θεϊκά!!!!!!!!!!!
    Καλό και όμορφο μήνα Κικίτσα μου! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλό μήνα Κική,γεμάτο με αρώματα και όμορφες γεύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λεπτή γεύση ,αρωματικές διακριτικές πινελιές,ήπια γλυκύτητα που ωθεί χωρίς τύψεις στο δεύτερο σερβίρισμα!Αυτά ένιωσα στην πρώτη δοκιμή των φρουτένιων πειρασμών που είχα την τύχη να δοκιμάσω!
    Τα έβαλα πάνω στο βραδυνό μου γιαούρτι,τα έφαγα σαν απογευματινό γλύκισμα,τα πρόσφερα σαν ελαφρύ επιδόρπιο μετά από το μεσημεριανό γεύμα και ..τελείωσαν πανηγυρικά! Η απόλυτη ελαφριά γλυκιά χαρά!
    Κική μου με τις ολόθερμες ευχές μου για μία όμορφη,ανέμελη άνοιξη!Το μπουμπούκιασμα των λουλουδιών που ομορφαίνει την πλάση να δώσει μικροχαρές στα μάτια μας και άρωμα στη ζωή μας!Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. καταπληκτική ....δεν τόχω ξαναδεί και μου άρεσε πολύ να σαι καλά ..
    καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπέροχη κομπόστα ! Την έφτιαχνε η γιαγιά μου!
    Καλό μήνα Κική μου και καλό Σαββατοκύριακο !!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. τα ξερα φρουτα τα αγαπω ιδιαιτερα, και πολλα σπανια μαλιστα, οπως παπαγια σε λεμονι βουτηγμενη, μυρτιλλο, ακτινιδιο..θα το δοκιμασω το σιροπακι σου για να αρωματισω τα γιαουρτακια που προτιμω για πρωινο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. καλό μήνα!!! μμμ, σα γλυκό του κουταλιού μοιάζει!! φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μμμμ!!! νοστιμότατο!!!
    Καλοφάγωτο και καλό μήνα σου έυχομαι Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. αφού ετοιμάζεται γρήγορα και εύκολα θα το τιμήσω!
    καλό μήνα Κική μου!
    φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γλυκάθηκε στα σίγουρα η φίλη σου με τέτοιο πεσκέσι! Καλή άνοιξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολύ ωραία η ιδέα σου,καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!