Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013

Ζελέ κυδώνι και κυδωνόπαστο... μια παραδοσιακή φρουτονοστιμιά

Γνήσιο παιδί του γεωπόνου μπαμπά και εγγόνι ενός αγρότη παππού με μερικά χωράφια γεμάτα μηλιές που αργότερα αντικαταστάθηκαν με κυδωνιές λατρεύω και τα δύο αυτά φρούτα. Το ένα σκούρο κόκκινο και το άλλο χρυσόξανθο με ένα ελαφρό καφετί χνούδι να το ...προστατεύει θαρρείς στόλιζαν τη φρουτιέρα που κυριαρχούσε στο τραπέζι της κουζίνας της πολυαγαπημένης μου γιαγιάς.
Κυρίαρχα και στο μυαλό μου, στη ψυχή μου, άρρηκτα δεμένα με τις νοστιμιές που μας χάριζαν γεμίζοντας το πιάτο μας δεν θα μπορούσα παρά να τα χρησιμοποιώ κι εγώ, όσο περισσότερο μπορώ στην κουζίνα μου και στις μαγειρικές, χαλαρωτικές περιπλανήσεις μου. 
Μηλόπιτες, κέικ με μήλο ή κυδώνι... μικρά και μεγάλα, σε νηστίσιμη ή όχι μορφή, σε σύγχρονο στυλ ή σε πιο παραδοσιακό, τάρτες, μαρμελάδες αλλά και γλυκά του κουταλιού  με πηγή τούτα τα δύο αγαπημένα φρούτα μας χαρίζουν, συχνά πυκνά, τη νοστιμιά τους. 
Δεν θα ξεχάσω ποτέ το ζελέ κυδωνιού, σε έντονο ρουμπί χρώμα και με απίστευτη γεύση σε μικρά ή μεγαλύτερα γυάλινα πιατελάκια με καπάκι (τί πανέμορφα σκεύη κι αυτά!!) που ήταν πάντα σε περίοπτη θέση, θαρρείς για να τα ανακαλύπτουμε εύκολα εμείς τα εγγόνια, μέσα σ'εκείνο τον μπουφέ - χρυσωρυχείο όπως τον αποκαλούσα όταν μεγάλωσα. Ένας μπουφές γεύσης!!! Ένα από τα ντουλάπια του, το πιο μεγάλο ήταν ένα ολάκερο ζαχαροπλαστείο της εποχής, με κάθε είδος γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα... απ΄ό,τι φρούτο μπορεί κανείς να φανταστεί!!! Τα πιατικά της γιαγιά μου... λιγοστά... γουστόζικα, όμορφα, κομψά αν και όχι ακριβά... όταν γέμιζαν με όλα αυτά τα καλούδια που τόσο απλόχερα της χάριζε η φύση και που η ίδια τα "χειριζόταν" με τόσο σεβασμό κι αγάπη, γινόταν πραγματικά έργα τέχνης, γαστρονομικής τέχνης.
Εφέτος, λοιπόν, εκτός από τα μήλα που ποτέ δεν λείπουν από την κουζίνα μας, αισθητή την παρουσία έκαναν και τα κυδώνια. Αφού τελείωσα το τριφτό γλυκό του κουταλιού, έκανα και τον περίφημο πελτέ (δεν σας τον έδειξα γιατί μου ξέφυγε και το χρώμα του δεν έγινε εκείνο το εκπληκτικό κόκκινο-ρουμπί) και αφού υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα φτιάξω κι άλλον... καλύτερον, πήρα την πούλπα των κυδωνιών κι έκανα κυδωνόπαστο (όχι μόνον είχα χρόνια να φτιάξω αλλά ξέχασα και να το ποστάρω... το καημένο το κυδωνόπαστο!).
Το κυδωνόπαστο έχει διάφορες χρήσεις. Είναι πολύ ωραίο με συνοδεία τυριού, μόνο του σαν γλυκό αλλά και μέσα σε κοκκινιστό κρέας.
Βοηθός μου στην διαδικασία αυτή ένα γαλλικό βιβλίο που πρόσφατα αγόρασα γιατί τη συνταγή της γιαγιάς μου δεν την θυμάται πια κανείς από τους μεγάλους!! Δεν πειράζει όμως... αρκεί που πέτυχε!! -:))
Ελάτε να δούμε μαζί τί έκανα... έτσι για ν' αρχίσει γλυκά η εβδομάδα!
ΥΛΙΚΑ
1.200 γρ. κυδώνια
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Ζάχαρη όσο ζυγίζει το υγρό και η πούλπα των κυδωνιών
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Τρίβουμε τα κυδώνια για να βγάλουμε το χνούδι τους.
Τα πλένουμε καλά, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια .
Βγάζουμε τα κουκούτσια και μαζί με τα φλούδια τα βάζουμε σε ένα τουλπάνι και τα δένουμε με κλωστή μαγειρικής.
Βράζουμε τα κομμένα κυδώνια με 800 ml νερό και βάζουμε στην κατσαρόλα και το τουλπάνι με τις φλούδες και τα κουκούτσια, που περιέχουν πολύ πηκτίνη.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά έως ότου μαλακώσουν πολύ (χρειάζονται περίπου 30-40 λεπτά, ανάλογα με τα κυδώνια). 
Ύστερα, βγάζουμε το τουλπάνι το αφήνουμε να στραγγίσει καλά μέσα στην κατσαρόλα χωρίς όμως να το πιέζουμε για να μη "βγάλει" θολό υγρό.
Με το εργαλείο του πουρέ, το multi ή το ραβδομπλέντερ (εγώ χρησιμοποιώ το πρώτο ή το δεύτερο... για κάποιο λόγο δεν έχουμε καλή "χημεία" με το ραβδομπλέντερ!!) πολτοποιούμε τα βρασμένα κυδώνια πολύ καλά.
Ύστερα, περνάμε τον πολτό αυτό από πυκνό σουρωτήρι.
Το υγρό που παίρνουμε το κάνουμε πελτέ προσθέτοντας για κάθε ποτήρι υγρό 3/4 ποτηριού ζάχαρη και χυμό από 1/2 λεμόνι.
Βράζουμε για 5-6 λεπτά περίπου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις "δέσει" το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ζελέ κυδώνι
Η διαδικασία του κυδωνόπαστου
Η τελική φάση: το "τύλιγμα" στη ζάχαρη
Η πούλπα του κυδωνιού που τώρα έχει μείνει χωρίς υγρό είναι αυτή που θα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε το κυδωνόπαστο.
Ζυγίζουμε την πούλπα και βάζουμε ζάχαρη 100 γραμμάρια παραπάνω από το βάρος της πούλπας (αν δηλαδή η πούλπα είναι 400 γρ. θα βάλουμε ζάχαρη 500 γρ.).
Βάζουμε την πούλπα και την ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
Αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας σχεδόν συνέχεια για να μην κολλήσει το μείγμα.
Όσο περνάει η ώρα, η πούλπα θα μειώνεται και θα γίνεται πιο "σφιχτή", γυαλιστερή και κοκκινωπή.
Το κυδωνόπαστο είναι έτοιμο όταν χαράζουμε με την κουτάλα την πούλπα στα δύο και δεν ξαναενώνεται.
Καλύπτουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και το λαδώνουμε ελαφρώς με ελάχιστο ηλιέλαιο.
Απλώνουμε μέσα το μείγμα μας, σκεπάζουμε το ταψί με ένα κομμάτι πυκνό τούλι και το αφήνουμε να "στεγνώσει" για 24-36 ώρες σε σκοτεινό και ξερό μέρος.
Μετά, το κόβουμε σε μπακλαβωτά κομμάτια, το καλύπτουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και το βάζουμε σε αεροστεγές δοχείο τοποθετώντας ανάμεσα αντικολλητικό χαρτί.
Το διατηρούμε σε μέρος σκοτεινό και δροσερό ή μέσα στο ψυγείο.
Να έχετε μιαν όμορφη και γλυκιά εβδομάδα!! -:))

34 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κική, δυο φορές αγόρασα κυδώνια για κυδωνόπαστο και τις δυο φορές έγιναν με χοιρινό.
    Ο άντρας μου τρελαίνεται με την υπέροχη γεύση του και τώρα τα κυκλοφορούντα κυδώνια δεν νομίζω ότι είναι και κατάλληλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ξανθή, πράγματι τα τωρινά κυδώνια δεν είναι και τα πιο κατάλληλα αλλά και το κρέας με τα κυδώνια είναι νοστιμότατο!

      Διαγραφή
  2. Καλημερα Κικη και καλη εβδομαδα!
    Το κυδωνοπαστο και ο πελτες απο κυδωνι ειναι τα δωρα που κανω στον εαυτο μου! Το κυδωνι μου αρεσει παρα πολυ αλλα στο σπιτι κανενας αλλος δεν το συμπαθει ετσι οτι φτιαχνω με κυδωνι το απολαμβανω μονη μου! Φετος μου εφεραν νοστιμα κυδωνια απο αυλη και εφτιαξα και απο τα δυο γλυκα, αφου ετσι κι αλλιως η παρασκευη τους συνδυαζεται! Το καλο ειναι οτι διατηρουρνται για μεγαλο χρονικο διαστημα, οποτε ολο τον χειμωνα ειμαι καλυμμενη απο γλυκακι για υπογλυκαιμιες, οπως το λεω!
    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαρίνα μου... όπως λέω κι εγώ ... όσοι δεν το συμπαθούν χάνουν!!! Τουλάχιστον όμως το απολαμβάνεις εσύ που σου αρέσει! -:))
      Το γεγονός ότι η παρασκευή τους συνδυάζεται είναι πράγματι πολύ σημαντικό και το ότι διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι υπέροχο γιατί μπορείς να έχεις τη γλύκα τους για πολύ καιρό!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα, Κική μου!
    Σε ευχαριστώ πολύ γι' αυτή την ανάρτηση! Με πήγες πολύ πίσω, στην εποχή της πρώτης σχολικής μου ηλικίας! Στο σπίτι μας πάντα έφτιαχναν πελτέ και κυδωνόμαστο, γιατί είχαμε πολλές κυδωνιές που κάρπιζαν και έδιναν μικρά αλλά πολύ μυρωδάτα κυδώνια.
    Κρατώ τη συνταγή σου για του χρόνου, οπότε θα μου επιτρέψεις να φτιάξω κυδωνόπαστο!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σε ταξίδεψα ευχάριστα Ελένη μου και νομίζω ότι εκείνη την εποχή οι περισσότερες νοικοκυρές έκαναν και πελτέ αλλά και κυδωνόπαστο.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Κική μου οι εικόνες που πολύ όμορφα και παραστατικά περιέγραψες ,μου φέρνουν στο μυαλό την Λωξάντρα.Αυτή την πληθωρική γυναίκα που γνώριζε άριστα τα μυστικά της κουζίνας και τα κελάρια του σπιτιού της ξεχείλιζαν από καλούδια της εποχής!Έτσι θυμάσαι και εσύ την πολυαγαπημένη σου γιαγιά με τις κρυμμένες λιχουδιές και τα γλυκά αποθέματα στον μπουφέ της εποχής.
    Και εμένα όπως και στη Μαρίνα,,ένα από τα αγαπημένα μου φρούτα είναι το κυδώνι.Λατρεύω τη στυφή του γεύση και αναζητώ πάντα τις παρασκευές που γίνονται από το φρούτο αυτό.
    Την στιλπνότητα και το ρουμπινένιο διάφανο χρώμα του ζελέ κυδωνιού,
    τα αγάπησα από την πρώτη ματιά.
    Πιτσιρίκα στα πόδια της γιαγιάς μου χάζευα με απορία, το θαυμαστό ζελέ να τρεμοπαίζει και να ιριδίζει και πίστευα ότι πιο όμορφο χρώμα δεν υπήρχε!Στο μικροσκοπικό κουταλάκι μου, χωρούσε όλη η νοστιμιά του φρούτου αυτού και η γιαγιά μου φαινόταν να απολαμβάνει τα έκπληκτα επιφωνήματά μου.
    Μπράβο Κική μου που ασχολείσαι ,όπως και άλλες φίλες, με συνταγές λίγο πιο ξεχασμένες...παραδοσιακές ,που φέρνουν γλυκιές θύμησες στο μαυλό και στην καρδιά!
    Καλή εβδομάδα με πολλά,πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Φωτεινή μου κι εγώ κάπως έτσι θυμάμαι το ζελέ να τρεμοπαίζει και ήταν εντυπωσιακό το κόκκινο του ρουμπινιού που είχε! Και βέβαια οι γιαγιάδες πάντα χαίρονταν με την θέα των εγγονών που απολάμβαναν τα όσα έφτιαχναν.
      Όσο για τις παραδοσιακές και ελαφρώς ξεχασμένες συνταγές ... αξίζουν πολλά νομίζω και όχι μόνον γευστικά αλλά και συναισθηματικά! -:)))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Καλά με πήγες σχεδόν 40 χρόνια πίσω!!! Κική μου.

    Τότε που και οι δύο γιαγιάδες μου μαγείρευαν (εξαιρετικές και οι δύο στην κουζίνα) με τα υλικά της κάθε εποχής και το κυδωνόπαστο ήταν πάντα ένα "must" όταν τα κυδώνια ήταν στο φόρτε τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου έφερα όμορφες αναμνήσεις Πηνελόπη μου... πράγματι κάποια τέτοια γλυκά μας ταξιδεύουν στο παρελθόν!

      Διαγραφή
  6. Κική μου μου θύμησες τη γιαγιάκα μου με αυτή την ανάρτηση, συγκινήθηκα, να είσαι καλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Λίλα μου... όμορφες αναμνήσεις... έτσι δεν είναι;;

      Διαγραφή
  7. Θαυμάζω την όρεξη και το κουράγιο σου!!!!Μπράβο για ακόμα μια φορά!

    Μου αρέσει τρομερά το κυδώνι αλλά αυτό δεν μπορώ να το κάνω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεωργία μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά είωαι σίγουρο ότι μπορείς να το κάνεις... δεν είναι τόσο δύσκολο απλά λίγο χρονοβόρο! -:)) Αξίζει να το δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  8. Δεν έχω φτιάξει ποτέ και πολύ το θέλω Κική μου! Ολα γενικώς τα λουκουμοειδή και τύπου ζελέ μου αρέσουν πολύ! Πρέπει να οργανωθώ μου φαίνεται! Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίο σε γεύση Έφη μου και με λίγες θερμίδες ...αξίζει!
      Φιλιά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  9. Ανάρτηση με άρωμα παράδοσης αλλά και πολύ μεράκι μας ετοίμασες για σήμερα Κική μου!
    Ειλικρινά χαρά στο κουράγιο σου που έφτιαξες αυτά τα τόσο ωραία κυδωνογλυκά! Νομίζω ότι θα τα ευχαριστηθήκατε όλοι!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λατρεύω τόσο πολύ αυτές τις γεύσεις Ερμιόνη μου που ο λίγος κόπος που χρειάζεται μου φαίνεται 'τίποτε'. Χαίρομαι που σου άρεσε γιατί είναι μια γεύση που αξίζει!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Κικίτσα μου τι νοστιμιές είναι αυτές που έφτιαξες!!
    Το ζελέ κυδώνι το λατρεύω.
    Το κυδωνόπαστο ως παιδί το .... σνομπάριζα, τώρα όμως όπου το πετύχω το τσακίζω!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι λίγο πολύ τα περισσότερα παιδιά σνομπάρουν το κυδωνόπαστο ...αργότερα καταλαβαίνουν την νοστιμιά του!
      Όσο για το ζελέ είναι από τα ωραιότερα γλυκά του κουταλιού αν κι εγώ λατρεύω τα περισσότερα απ' αυτά γιατί μ' αυτά μεγάλωσα!
      Χαίρομαι που σου άρεσε Έλενά μου! -:))
      Φιλάκια και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  11. Υπέροχο σου έγινε Κική .. γεια στα χέρια σου !!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Κωνσταντίνα μου! -:))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  12. Γεια σου Κική με τις νοστιμιές σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Σοφάκι μου... έλα για καφεδάκι και γλυκάκι! -:))

      Διαγραφή
  13. Κική μου το λατρεύω και το κακό είναι πως είμαι ικανή να το τσακίσω όλο μόνη μου!!!!Τέλειο σου έγινε!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ να δεις Ελένη μου!! Είναι το μόνο του μειονέκτημα!! χαχαχα
      Καλή σου μέρα και φιλάκια!

      Διαγραφή
  14. δεν έχω δοκιμάσει ποτέ ούτε το ένα ούτε το άλλο!!! φαίνεται πολύ καλό πάντως!! :) φιλάκια, καλή εβδομάδα!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να το δοκιμάσεις Εβονίτα μου...αξίζει!!!!
      Είναι υπέροχα φρουτογλυκά!!
      Καλή σου μέρα! -:))

      Διαγραφή
  15. Πολύ ωραίο! Πράγματι, γλυκά μας ξεκίνησες την εβδομάδα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Μαρία μου και προσπαθώ να ξεκινώ γλυκά την εβδομάδα για να την ...καλοπιάνω!! -:))))

      Διαγραφή
  16. Τι απίστευτη δουλειά κάνεις Κική μου!
    Πόσο κόπο θέλει όλο αυτό το υλικό για να γίνει μια υπέροχη ανάρτηση...πραγματικά εντυπωσιάζομαι κάθε φορά !!!!
    Να είσαι καλά και να μας χαρίζεις πάντα απολαύσεις
    Φιλιά πολλά
    Σόφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Γιαγιά Κασσιανή, να είσαι καλά για τα καλά σου λόγια! Εντάξει όλες όσες κάνουμε blogging, το ξέρεις καλά γιατί κι εσύ το ίδιο κάνεις, βάζουμε και κόπο και ψυχή. -:)))
      Μήπως οι δικές σου αναρτήσεις δεν θέλουν κόπο και χρόνο;;; Φυσικά και θέλουν!!! Απλά μας αρέσει αυτό που κάνουμε! -:)))
      Φιλάκια
      Σόφη και bonne journée!!! -:)))

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...