Ανήμερα των Φώτων, η "Φωτίτσα" και η τελευταία γιορτινή εξόρμηση


Καλημέρα σας! Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία!! Το τριήμερο από την παραμονή των Θεοφανείων έως και του Αγίου Ιωάννου, ονομάζεται τριήμερο των Φώτων.
Σήμερα των Θεοφανείων και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όσους γιορτάζουν! Να είναι πάντα γεροί και να έχουν ό,τι επιθυμούν! 
Την παραμονή των Θεοφανείων ανάμεσα στις άλλες παραδόσεις, ο ιερέας περνάει και αγιάζει τα σπίτια, ευλογώντας τα και ο νοικοκύρης δίνει λίγα χρήματα ενώ οι καλικάντζαροι επιστρέφουν στα έγκατα της γης.
Μετά τον αγιασμό μαζεύουν τη στάχτη που έκαιγε στο τζάκι όλο το δωδεκαήμερο από το "Χριστόξυλο" (Εδώ, στα χωριά της Βόρειας Ελλάδας, ο νοικοκύρης ψάχνει στα χωράφια τις παραμονές των γιορτών και διαλέγει το Χριστόξυλο, δηλαδή το πιο όμορφο, γερό και χοντρό ξύλο από πεύκο ή ελιά, που θα το πάει σπίτι του, με σκοπό να καίει συνέχεια στο τζάκι από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Φώτα. Ο λαός πιστεύει ότι καθώς καίγεται το Χριστόξυλο, ζεσταίνεται ο Χριστός στην κρύα σπηλιά της Βηθλεέμ.)που είναι αντίστοιχο του κούτσουρου της καθολικής εκκλησίας απ' όπου προήλθε και το περίφημο γλυκό Bûche de Noël (o κορμός των Χριστουγέννων).
Κατά την παράδοση, επίσης, στις 12 το βράδυ της παραμονής των Φώτων, οι ουρανοί είναι ανοιχτοί και ό,τι ευχηθεί ο καθένας πραγματοποιείται.
Ανήμερα των Θεοφανείων, σήμερα δηλαδή, σε πολλά μέρη που κρατούν τις παραδόσεις ζυμώνουν ένα ψωμί που το ονομάζουν "Φωτίτσα" και είναι το ψωμί του δωδεκαήμερου της Τερπνής.
Το ψωμί αυτό είναι ένα απλό ψωμί (σε πολλά μέρη γίνεται ελαφρώς γλυκό και αρωματικό) που όμως στολίζεται με ένα σταυρό και τους καρπούς που παράγονται στη περιοχή. Κατά την παράδοση το ψωμί αυτό φέρνει τύχη.
Στην Κεφαλλονιά,  τοποθετούν στο κέντρο του ψωμιού έναν καρπό, καρύδι ή αμύγδαλο που συμβολίζει την καρποφορία της γης που σιγά σιγά έρχεται, με πρώτη να ανθίζει μέσα στο χειμώνα την αμυγδαλιά.
Στο πάνω μέρος του στρογγυλού ψωμιού σχηματίζουν ένα μεγάλο σταυρό και στο άνοιγμα του κάθε τετάρτου του σταυρού με το υπόλοιπο ψωμί της βάσης βάζουν και μια στρογγυλή μπάλα από ψωμί.
Το γλύκισμα της ημέρας είναι τα ξεροτήγανα με μέλι και καρύδια.
Σε κάποια μέρη της χώρας μας, μόλις "πέσει" ο σταυρός στο νερό, αφήνουν τρία περιστέρια, που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα και το Άγιο Πνεύμα που εμφανίστηκε σαν περιστέρι, να πετάξουν ελεύθερα.
Σε άλλα υπάρχει το έθιμο του "πλυσίματος των εικόνων" που έχουν στα σπίτια μέσα σε λίμνες, ποτάμια ή και τη θάλασσα.
Στη Λευκάδα μαζί με το σταυρό ρίχνουν στη θάλασσα και μερικά πορτοκάλια, δεμένα μεταξύ τους με σχοινί και μετά τα κρεμούν στα εικονίσματα των εκκλησιών.
Στη Χαλκιδική αναβιώνει το έθιμο των "Φωταράδων"
Στη Δράμα τα μπαμπούγερα με τη στάχτη και στην Καβάλα οι Αράπηδες.
Για περισσότερα ήθη και έθιμα του τριημέρου διαβάστε και ΕΔΩ.
Τώρα όμως, ας κάνουμε και την τελευταία μας απόδραση των εορταστικών διακοπών κι ας πάμε μια βόλτα ως τα Τρίκαλα, την πολύ όμορφη αυτή πόλη για να επισκεφθούμε και τον μύλο των Ξωτικών με το εργοστάσιο Σοκολάτας.
Πρώτα πρώτα μερικές εικόνες από την πόλη...

Και τώρα μια βόλτα στο μύλο των Ξωτικών με τις καραμέλες, το εργοστάσιο σοκολάτας και τα σοκολατένια τρουφάκια, το δέντρο των ευχών, τα Playmobil, το αρτόδεντρο και το αλευρόδεντρο, τα καραμελένια μήλα, τα cupcakes που φτιάχνονταν επιτόπου και τόσα άλλα!




Και ένα θέαμα τόσο όμορφο και εντυπωσιακό αλλά για τόσο θλιβερό λόγο...
εκατοντάδες φαναράκια πέταξαν ψηλά στον ουρανό πάνω από το μύλο των ξωτικών για την ...ψυχούλα κάποιου πεντάχρονου άγγελου που η καρδούλα του το πρόδωσε κι έχασε τη μάχη με τη ζωή εκεί μέσα την προηγούμενη μέρα.
Ο Θεός να δίνει κουράγιο στους αγαπημένους του για να το θυμούνται και μακάρι κανείς γονιός, παππούς, θείος ή θεία να μη ζει τέτοιες στιγμές! Μακάρι όλα τα παιδάκια του κόσμου να είναι γερά και να χαίρονται τη ζωή!
Ο Θεός ας αναπαύσει τη ψυχούλα του!!
Σας εύχομαι από καρδιάς και του χρόνου με υγεία και χαρά!!!
Tante Kiki
15 Comments
No