Καρυδόπιτα... χωρίς αλεύρι


Αρκετά χρόνια πριν, μια μικρούλα, κάπου στα δώδεκά της, βλέποντας μια τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής αποφάσισε να ...μπει στην κουζίνα και να πειραματιστεί! Κανείς δεν σκέφτηκε να την αποτρέψει ...εξάλλου δεν υπήρχε λόγος... αλλά πολλοί σκέφτηκαν ότι η πρώτη δοκιμή συνήθως δεν έχει αποτέλεσμα!!! Αντί για νεράιδες και πριγκίπισσες η μικρούλα ...έπαιζε την chef, φτιάχνοντας το πρώτο της σνίτσελ! Και όπως τα περισσότερα παραμύθια με πριγκίπισσες έχουν καλό τέλος και η πριγκίπισσα πάντα βρίσκει τον πρίγκιπα έτσι και η δική μας πριγκίπισσα πέτυχε αυτό που ήθελε να φτιάξει το σνίτσελ και να νιώσει, αν και τόσο δα μικρούλα ότι μπορεί να κάνει αυτό που θέλει!
Κι έτσι έκανε το επόμενο βήμα... μόνο που κι αυτή τη φορά ...αντί για μαγικό ραβδάκι κρατούσε ένα τηλεοπτικό περιοδικό και διάβαζε μια συνταγή για γλυκό!!! Ποιός, άραγε, τόχει ξαναδεί μια μικρούλα, καλομαθημένη πριγκίπισσα να διαβάζει συνταγή και όχι μαθήματα σ' αυτή την ηλικία;;; Έλα όμως που μπροστά της είχε ξεπηδήσει η "μάγισσα" της κουζίνας, η Β.Αλεξιάδου, που, σαν άλλη Κίρκη την ...γοήτευσε με ένα γλυκό της ... μια σκουρόχρωμη, καλοσχηματισμένη καρυδόπιτα, που τ΄ολόγλυκο σιρόπι ξεχείλιζε γύρω της και στην κορυφή της είχε ένα κάτασπρο λουλούδι με ολοκόκκινη καρδιά!!! Μαγικό γλυκό!!! Τώρα που η πριγκίπισσα είχε ..."πάρει φόρα" κανείς δεν τη σταματούσε!!! Μπήκε τρέχοντας στην κουζίνα και ...μεγαλούργησε... ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες της αρχιμάγισσας!!! Από τότε και μετά, το μαγικό αυτό γλυκό εμφανίζεται κατά διαστήματα, καθόλου αραιά... σας διαβεβαιώ, στην κουζίνας της μικρής πριγκίπισσας που τώρα πια έχει μεγαλώσει,  έχει γίνει χημικός (σαν την Β.Αλεξιάδου), έχει παντρευτεί κι έχει δύο αξιόλατρευτες κορούλες (και για να πούμε και τα μυστικά της... σσσσσσ!! μη μας ακούσει γιατί χαθήκαμε!!) έχει και μια αδελφή που  ασχολείται με τις ανιψιές της και με το foodblogging!!! :-))))
Με τον τρόπο αυτό, η σημερινή καρυδόπιτα που δεν είναι καθόλου ...σημερινή μπήκε  μαγικά στη ...γαστρονομική ζωή μας και στο τραπέζι μας.
Σας υπόσχομαι ότι εάν την δοκιμάσετε θα σας αιχμαλωτίσει με τη γοητεία της γι αυτό πριν το αποφασίσετε ...σκεφτείτε το καλά!!! :-)))) 
Διαβάστε πρώτα τη συνταγή και μετά αποφασίστε τί θα κάνετε...
ΥΛΙΚΑ
Για την καρυδόπιτα
6 αβγά
1 φλ.τσ. ζάχαρη καστανή (ή λευκή)
1 1/2 φλ.τσ. καρύδια ψιλοκομμένα στο multi
1 φλ.τσ. φρυγανιά τριμμένη
2 κ.γλ. κανέλα
1/4 κ.γλ. γαρίφαλο σκόνη
1 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
2 φλ.τσ. ζάχαρη
2 φλ.τσ. νερό
1 κ.γλ. χυμό λεμονιού
3 κ.σ. κονιάκ
Για το γλάσο σοκολάτας (προαιρετικά)
250 γρ. κουβερτούρα πικρή
1 φλ.τσ. κρέμα γάλακτος
Λίγη μαργαρίνη για να αλείψουμε τη φόρμα ή τα φορμάκια 
Λίγη άγλυκη σαντιγύ για το γαρνίρισμα και μερικά κερασάκια μαρασκίνο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη φρυγανιά, το μπέικιν, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε τα αβγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε, στη δυνατή ταχύτητα για 15 λεπτά ή έως ότου έχουμε ένα αφράτο μείγμα που έχει  ανοιχτό κίτρινο χρώμα και έχει διπλασιαστεί σε όγκο.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε στα αβγά και το μείγμα της φρυγανιάς, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα 
Τέλος, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια, συνεχίζοντας το ανακάτεμα έως ότου έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 25x30 ή 24 μικρά φορμάκια και τα γεμίζουμε με το μείγμα.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά περίπου, όταν πρόκειται για ταψάκι ή γύρω στα 20-25 λεπτά εάν πρόκειται για μικρά φορμάκια.
Ελέγχουμε εάν η καρυδόπιτά μας είναι έτοιμη με ένα μαχαίρι που το βυθίζουμε και πρέπει να είναι στεγνό όταν θα το βγάλουμε από το γλυκό. 
Εάν δεν είναι καθαρό, ψήνουμε για 5-10 λεπτά ακόμη.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 5-6 λεπτά, πριν το σιροπιάσουμε.*
Για το σιρόπι
Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία της κουζίνας και προσθέτουμε το κονιάκ.
Με ένα κουτάλι, ρίχνουμε επάνω στο γλυκό μερικές κουταλιές από το ζεστό σιρόπι.
Σιγά σιγά το ρίχνουμε όλο.
Για το γλάσο σοκολάτας
Προαιρετικά μπορούμε να τη γαρνίρουμε με γλάσο σοκολάτας που θα το φτιάξουμε ζεσταίνοντας την κρέμα γάλακτος και ρίχνοντάς την επάνω στην κομμένη κουβερτούρα.
Μόλις η κουβερτούρα λιώσει, ανακατεύουμε το μείγμα με μια σπάτουλα σιλικόνης για να ομοιγενοποιηθεί και μετά περιχύνουμε το γλυκό.
Διαφορετικά την γαρνίρουμε με λίγη σαντιγύ και κερασάκια μαρασκίνο.
Αφήνουμε το γλυκό για μερικές ώρες εκτός ψυγείου πριν το κεράσουμε (ή πριν το φάμε... χαχαχα).
TIPS
* Μπορούμε να αφήσουμε το γλυκό να γίνει χλιαρό και να το περιχύσουμε με ζεστό σιρόπι ή να κάνουμε πρώτα το σιρόπι, ώστε να είναι αυτό χλιαρό και να είναι το γλυκό μας ζεστό.
Υ.Γ. Η συνταγή είναι της Β.Αλεξιάδου και η παρασκευή της αδερφούλας μου για να κεράσει για την μικρή μας Ιωάννα αλλά και τον μπαμπά μας.
Καλή σας μέρα!!
Tante Kiki
34 Comments
No