Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Καρυδόπιτα... χωρίς αλεύρι

Αρκετά χρόνια πριν, μια μικρούλα, κάπου στα δώδεκά της, βλέποντας μια τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής αποφάσισε να ...μπει στην κουζίνα και να πειραματιστεί! Κανείς δεν σκέφτηκε να την αποτρέψει ...εξάλλου δεν υπήρχε λόγος... αλλά πολλοί σκέφτηκαν ότι η πρώτη δοκιμή συνήθως δεν έχει αποτέλεσμα!!! Αντί για νεράιδες και πριγκίπισσες η μικρούλα ...έπαιζε την chef, φτιάχνοντας το πρώτο της σνίτσελ! Και όπως τα περισσότερα παραμύθια με πριγκίπισσες έχουν καλό τέλος και η πριγκίπισσα πάντα βρίσκει τον πρίγκιπα έτσι και η δική μας πριγκίπισσα πέτυχε αυτό που ήθελε να φτιάξει το σνίτσελ και να νιώσει, αν και τόσο δα μικρούλα ότι μπορεί να κάνει αυτό που θέλει!
Κι έτσι έκανε το επόμενο βήμα... μόνο που κι αυτή τη φορά ...αντί για μαγικό ραβδάκι κρατούσε ένα τηλεοπτικό περιοδικό και διάβαζε μια συνταγή για γλυκό!!! Ποιός, άραγε, τόχει ξαναδεί μια μικρούλα, καλομαθημένη πριγκίπισσα να διαβάζει συνταγή και όχι μαθήματα σ' αυτή την ηλικία;;; Έλα όμως που μπροστά της είχε ξεπηδήσει η "μάγισσα" της κουζίνας, η Β.Αλεξιάδου, που, σαν άλλη Κίρκη την ...γοήτευσε με ένα γλυκό της ... μια σκουρόχρωμη, καλοσχηματισμένη καρυδόπιτα, που τ΄ολόγλυκο σιρόπι ξεχείλιζε γύρω της και στην κορυφή της είχε ένα κάτασπρο λουλούδι με ολοκόκκινη καρδιά!!! Μαγικό γλυκό!!! Τώρα που η πριγκίπισσα είχε ..."πάρει φόρα" κανείς δεν τη σταματούσε!!! Μπήκε τρέχοντας στην κουζίνα και ...μεγαλούργησε... ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες της αρχιμάγισσας!!! Από τότε και μετά, το μαγικό αυτό γλυκό εμφανίζεται κατά διαστήματα, καθόλου αραιά... σας διαβεβαιώ, στην κουζίνας της μικρής πριγκίπισσας που τώρα πια έχει μεγαλώσει,  έχει γίνει χημικός (σαν την Β.Αλεξιάδου), έχει παντρευτεί κι έχει δύο αξιόλατρευτες κορούλες (και για να πούμε και τα μυστικά της... σσσσσσ!! μη μας ακούσει γιατί χαθήκαμε!!) έχει και μια αδελφή που  ασχολείται με τις ανιψιές της και με το foodblogging!!! :-))))
Με τον τρόπο αυτό, η σημερινή καρυδόπιτα που δεν είναι καθόλου ...σημερινή μπήκε  μαγικά στη ...γαστρονομική ζωή μας και στο τραπέζι μας.
Σας υπόσχομαι ότι εάν την δοκιμάσετε θα σας αιχμαλωτίσει με τη γοητεία της γι αυτό πριν το αποφασίσετε ...σκεφτείτε το καλά!!! :-)))) 
Διαβάστε πρώτα τη συνταγή και μετά αποφασίστε τί θα κάνετε...
ΥΛΙΚΑ
Για την καρυδόπιτα
6 αβγά
1 φλ.τσ. ζάχαρη καστανή (ή λευκή)
1 1/2 φλ.τσ. καρύδια ψιλοκομμένα στο multi
1 φλ.τσ. φρυγανιά τριμμένη
2 κ.γλ. κανέλα
1/4 κ.γλ. γαρίφαλο σκόνη
1 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
2 φλ.τσ. ζάχαρη
2 φλ.τσ. νερό
1 κ.γλ. χυμό λεμονιού
3 κ.σ. κονιάκ
Για το γλάσο σοκολάτας (προαιρετικά)
250 γρ. κουβερτούρα πικρή
1 φλ.τσ. κρέμα γάλακτος
Λίγη μαργαρίνη για να αλείψουμε τη φόρμα ή τα φορμάκια 
Λίγη άγλυκη σαντιγύ για το γαρνίρισμα και μερικά κερασάκια μαρασκίνο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη φρυγανιά, το μπέικιν, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε τα αβγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε, στη δυνατή ταχύτητα για 15 λεπτά ή έως ότου έχουμε ένα αφράτο μείγμα που έχει  ανοιχτό κίτρινο χρώμα και έχει διπλασιαστεί σε όγκο.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε στα αβγά και το μείγμα της φρυγανιάς, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα 
Τέλος, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια, συνεχίζοντας το ανακάτεμα έως ότου έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι ή 24 μικρά φορμάκια και τα γεμίζουμε με το μείγμα.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά περίπου, όταν πρόκειται για ταψάκι ή γύρω στα 20-25 λεπτά εάν πρόκειται για μικρά φορμάκια.
Ελέγχουμε εάν η καρυδόπιτά μας είναι έτοιμη με ένα μαχαίρι που το βυθίζουμε και πρέπει να είναι στεγνό όταν θα το βγάλουμε από το γλυκό. 
Εάν δεν είναι καθαρό, ψήνουμε για 5-10 λεπτά ακόμη.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 5-6 λεπτά, πριν το σιροπιάσουμε.*
Για το σιρόπι
Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία της κουζίνας και προσθέτουμε το κονιάκ.
Με ένα κουτάλι, ρίχνουμε επάνω στο γλυκό μερικές κουταλιές από το ζεστό σιρόπι.
Σιγά σιγά το ρίχνουμε όλο.
Για το γλάσο σοκολάτας
Προαιρετικά μπορούμε να τη γαρνίρουμε με γλάσο σοκολάτας που θα το φτιάξουμε ζεσταίνοντας την κρέμα γάλακτος και ρίχνοντάς την επάνω στην κομμένη κουβερτούρα.
Μόλις η κουβερτούρα λιώσει, ανακατεύουμε το μείγμα με μια σπάτουλα σιλικόνης για να ομοιγενοποιηθεί και μετά περιχύνουμε το γλυκό.
Διαφορετικά την γαρνίρουμε με λίγη σαντιγύ και κερασάκια μαρασκίνο.
Αφήνουμε το γλυκό για μερικές ώρες εκτός ψυγείου πριν το κεράσουμε (ή πριν το φάμε... χαχαχα).
TIPS
* Μπορούμε να αφήσουμε το γλυκό να γίνει χλιαρό και να το περιχύσουμε με ζεστό σιρόπι ή να κάνουμε πρώτα το σιρόπι, ώστε να είναι αυτό χλιαρό και να είναι το γλυκό μας ζεστό.
Υ.Γ. Η συνταγή είναι της Β.Αλεξιάδου και η παρασκευή της αδερφούλας μου για να κεράσει για την μικρή μας Ιωάννα αλλά και τον μπαμπά μας.
Καλή σας μέρα!!

32 σχόλια:

  1. Οικογενειακό το ταλέντο δηλαδή!!!
    Φαντάζομαι την αφελφούλα σου να παρακολουθεί Βέφα και να φτιάχνει καρυδόπιτα. Η κλίση πάντως στο παιδί φαίνεται από μικρό.
    Ζουμερή και λαχταριστή η καρυδοπιτούλα σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί να σου πω Δήμητρά μου ...απλά νομίζω ότι όταν μεγαλώνεις σε ένα περιβάλλον που μαγειρεύουν, σαν παιδί μιμείσαι!
      Χαίρομαι που σου άρεσε!!!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία ιδέα και πολύ νόστιμο πιάτο!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι το αγαπημένο κέρασμα της αδερφής μου και είναι πολύ πολύ νόστιμη!

      Διαγραφή
  3. Εμ, τα το ταλεντο το κουβαλαει μεσα του κανεις και ολο και βρισκει καποια ευκαιρια για να ξεπηδησει!
    Αγαπημενο γλυκο του καλου μου η καρυδοπιτα, ολο μου παραπονιεται που δεν φτιαχνω πολυ συχνα, οσο θα ηθελε βεβαια! Εμενα μου αρεσει με σοκολατα!
    Καλο σαββατοκυριακο Κικη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί να σου πω... δοκίμασέ την Μαρίνα μου και δεν θα σου παραπονιέται...-:)))
      Φιλιά και καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  4. Εύχομαι να ζει για πάντα ευτυχισμένη η πριγκίπισσα,κοντά στα άτομα που αγαπά!
    Ενδιαφέρουσα εκδοχή και σίγουρα θα δοκιμάσω να την φτιάξω μέσα στο Σαββατοκύριακο!
    Καλή χρονιά φίλη μου...Να σου δώσει ότι εύχεσαι!
    Καλό Σαββατοκύριακο!Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπέροχη ευχή Βάλια μου και καλώς ήρθες! Δοκίμασέ την και θα σου αρέσει!
      Επίσης καλή χρονιά καλή μου με υγεία, αγάπη κι ευτυχία!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Πόσες φορές την έχω φτιάξει κι εγώ αυτήν την καρυδόπιτα, νομίζω είναι από τις πιο αφράτες που υπάρχουν!
    Γλάσο δεν βάζω, απλά την σιροπιάζω, αλλά πιστεύω και το σοκολατένιο γλάσο θα της ταιριάζει πολύ!
    Μπράβο στην αδελφούλα για το υπέροχο κέρασμα, να χαίρεται τους εορτάζοντες της!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες Έλενά μερικά γλυκά είναι κλασσικά, διαχρονικά και πάντα αποτελούν σταθερή αξία!!!
      Κι εμένα δεν μου αρέσει με γλάσο την προτιμώ με σιρόπι αν και η αδερφούλα μου ανήκει στους σοκολατομανείς.
      Ευτυχώς αυτή τη φορά την απολαύσαμε με σιρόπι...χαχαχαχα
      Καλό Σαββατοκύριακο!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  6. Έτσι που τη βλέπω σιροπιασμένη, θέλω οπωσδήποτε ένα κομμάτι! Αλλά υποθέτω ότι δεν περίσσεψε ούτε ψίχουλο, γι' αυτό δεν θα ζητήσω και θα αρκεστώ στις λαχταριστές φωτογραφίες!
    Συγχαρητήρια στη πριγκίπισσα! Ό,τι καλύτερο για τους εορτάζοντες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω... δεν πειράζει την ξαναφτιάχνουμε, δεν είναι καθόλου δύσκολη!!!
      Φιλιά κι ευχαριστούμε για τις ευχές!

      Διαγραφή
  7. Δοκιμασμένη και ξαναδοκιμασμένη η συγκεκριμένη καρυδόπιτα και πολλές φορές ,όχι μόνη, αλλά με....... συνοδό μια μπάλα παγωτό.
    Το κάθε κομμάτι φυσικά.
    Για άλλη μια φορά να χαιρόσαστε τους εορτάζοντες.
    Φιλιά και καλό ΣΚ να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Σωσώ ...σταθερή αξία και με παγωτό...εξίσου υπέροχη!!! Εμένα όμως με ενδιαφέρει το ...σιρόπι...χαχαχααα
      Φιλιά κι επίσης καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  8. Ζουμερή που είναι!Θα ήθελα τώρα ένα κομματάκι με τον καφέ μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή χρονιά, χρόνια πολλά και για την γιορτή σου καθυστερημένα....
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης manousina μου κι ευχαριστώ πολύ!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  10. Κολασμένη καρυδόπιτα, ζουμερή και σοκολατένια!
    Πολύ του γούστου μου!
    Φιλιά πολλά Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου χαίρομαι που σου άρεσε και νομίζω ότι την προτιμάς με το γλάσο σοκολάτα σαν την αδερφούλα μου εεεεε;;;;
      Δεν πειράζει που εγώ τη θέλω με το σιρόπι της;;;; :-)))
      Φιλιά καλή μου και καλά να περνάτε!

      Διαγραφή
  11. Όλες οι νεραϊδένιες ιστορίες μου αρέσουν....και όταν αντικείμενο του παραμυθιού είναι κάποια μικρή πριγκίπισσα που με μαγικό ραβδάκι σκαρώνει παραμυθένιες γλυκειές δημιουργίες,τότε με συναρπάζουν!
    Οικογενειακή παράδοση η μαγειρική αριστοτεχνία,προβλέπω να κληροδοτείται και στις βενιαμίν πριγκίπισσες!!!Το ταλέντο ποτέ δεν πάει χαμένο!!!
    Αυτήν ακριβώς την καρυδόπιτα κάνουμε και εμείς στο σπίτι μας Κική μου!!!Μπορώ να περιγράψω δικαιωματικά την αέρινη και μεταξένια γεύση της,την ανυπέρβλητη νοστιμιά της,την αφράτη υφή της,το μεθυστικό άρωμά της!!!Πιστεύω ότι είναι ένα από τα καλύτερα γλυκά μου και όταν θέλω να περιποιηθώ κάποιον αυτό το γλυκό κάνω!!!
    Χωρίς υπερβολή είναι το απόλυτα φίνο γλυκό!Το προτιμώ σκέτο ,χωρίς σοκολάτα για να μην αλλοιώνεται η γνήσια καρυδένια γεύση του!Το καλοκαίρι ,ίσως με μια μπάλα παγωτό..Κική μου καλό βράδυ,φιλιά πολλά,πολλά σε όλη την άξια οικογένεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω, Φωτεινή μου να αρέσει και στις μικρές και αργότερα όχι μόνον τώρα σαν παιχνίδι αλλά πιστεύω ότι οι συνήθειες του περιβάλλοντος, τα αρώματα και οι γεύσεις της κουζίνας σε ακολουθούν σε όλη τη ζωή λόγω της γευστικής μνήμης!!! Εξ άλλου πολλές φορές συνδέονται άρρηκτα και με αναμνήσεις...
      Είναι φίνο γλυκό και συμφωνώ μαζί σου ότι είναι καλύτερο χωρίς σοκολάτα... αλλά με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι ταιριάζει απίστευτα!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Ένα κομμάτι (μεγάλο παρακαλώ!) και γρήγορα!!!
    Άνω-κάτω με κάνατε πάλι!!!
    ;-)
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλνω, στέλνω σε λίγο θα βάλω και ντελίβερυ!!!
      Φιλάκια και καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  13. Τί θα κάνουμε Κική μου; Θα της αλλάξουμε τα φώτα, αυτό θα κάνουμε! Σκέτη κόλαση λέμε! (συγκρατήσουουου...)
    Να τους χαίρεστε και τους 2! Να είστε όλοι καλά και να απολαμβάνετε όμορφα γλυκάκια σε κάθε χαρούμενη περίσταση!
    Καλό βράδυ. Πολλά πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα Sel μου... απόλαυσε την καρυδόπιτα κι άσε τις τύψεις για αργότερα -:))))
      Φιλιά και καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  14. Χωρίς αλεύρι, ε; Είναι πρόκληση γιατί δείχνει τόσο λαχταριστή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατη Ευγενία μου ...αξίζει να την δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  15. Ιστορίες παραδοσιακών γλυκών ιστορίες ζωής. Όμορφης ζωής Βασιλική μου έτσι όπως μας τα περιγράφεις!
    Πολλές ευχές και συγχαρητήρια στην αδελφή σου.

    Η καρυδόπιτα, που μας κέρασε -λατρεμένη γεύση- με ξεσήκωσε να τη φτιάξω ξανά. Κάποτε ήταν από τα γλυκά που έφτιαχνα συχνά. Κατά καιρούς έχει γίνει μέχρι και τούρτα γενεθλίων, με επικάλυψη κρέμα μασκαρπόνε.

    Καλό σας Σ/Κ!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ζαμπία μου είναι ιστορίες ζωής! Ευχαριστώ για τις ευχές και τα καλά σου λόγια!
      Να την ξαναφτιάξεις!!! Την φαντάζομαι στην εκδοχή που τη λες με μασκαρπόνε ...πρέπει να είναι τέλεια!
      Αχ Ζαμπία θα με κάνεις να την ξαναφτιάξω!!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  16. Κική μου, Κική μου αγαπημένη!! Μπήκα να ευχηθώ καθυστερημένα Καλή Χρονιά, αλλά για τις ευχές δεν είναι ποτέ αργά ε; Να είστε πάντα καλά Κική μου, μια ευτυχισμένη οικογένεια και να μας χαρίσεις κι αυτή τη χρονιά πεντανόστιμες συνταγές!!
    Αρπάζω ένα κομμάτι από αυτήν την καρυδόπιτα που την λιγουρεύτηκα!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Λίτσα μου και επίσης Καλή Χρονιά με υγεία, αγάπη κι ευτυχία!
      Κι εσείς καλή μου Λίτσα να περνάτε καλά!
      Πάρε όση θέλεις καρυδόπιτα!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...