Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012

Χοιρινή τηγανιά με θυμάρι, μπέικον και σάλτσα μουστάρδας...

Ένα εκπληκτικό φαγάκι απολαύσαμε την προηγούμενη Κυριακή... πραγματικά εύκολο, απλό, οικονομικό αλλά και πολύ νόστιμο... θεσπέσια γεύση θα έλεγα!!! Δεν υπήρξε ούτε ένας που να το... βαθμολογήσει αρνητικά ή να διατηρήσει τις επιφυλάξεις του!!!! Έγινε εύκολα στην κατσαρόλα, χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει ότι δεν ήθελε τον χρόνο του. Εγώ προτίμησα να το φτιάξω στη χύτρα ταχύτητας κι έτσι έβρασα το κρέας 40 λεπτά μετά το σφύριγμα της βαλβίδας και μετά με ανοιχτή τη χύτρα για να δέσει ωραία η σάλτσα.
Παρεπιπτόντως, ήθελα να πω ότι παλιότερα, κάποιες νοικοκυρές, θεωρούσαν ότι τα φαγητά που μαγειρεύονται στη χύτρα ταχύτητας δεν είναι νόστιμα. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η χύτρα ταχύτητος είναι απλά το μέσον για να μειώνεις τον χρόνο αρχικού μαγειρέματος του φαγητού. Δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση επειδή το κρέας που είχα ήταν αρκετά σκληρό, εάν το έβραζα σε απλή κατσαρόλα, νομίζω ότι θα έπρεπε να το βράζω κανένα δίωρο!!!!! Με τη χύτρα ταχύτητος το έβρασα 40 λεπτά και αφού μαλάκωσε ύστερα τελείωσα το μαγείρεμα με ανοιχτό το καπάκι δηλαδή σαν να μαγείρευα σε απλή κατσαρόλα. Πιστέψτε  με εκεί ακριβώς βρίσκεται το μυστικό... στο τελείωμα του φαγητού... μιας και τότε δένει η σάλτσα, ενώνονται τα αρώματα των μπαχαρικών και αρωματικών χόρτων αλλά και οι γεύσεις τους. Είναι σ' αυτή τη φάση που η σάλτσα χρειάζεται την εκχύλισή της και θέλει τον χρόνο της για να έχει μια μεστή γεύση.
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το περιοδικό "OLIVE" του Οκτωβρίου 2012, αλλά νομίζω ότι της άλλαξα τόσο τα δεδομένα που μόνον κάποια υλικά έμειναν ίδια. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και ψαρονέφρι αλλά εγώ, ήδη, είχα στον καταψύκτη τηγανιά οπότε την χρησιμοποίησα. Πάντως, έγινε ένα έξοχο πιάτο και γαρνιρισμένο με ρύζι και πουρέ πατάτας - κολοκύθας - καρότου, μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις... με τη νοστιμιά του!!
ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα
1.450 γρ. χοιρινή τηγανιά 
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
8 φέτες καπνιστό μπέικον
2 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα
150 ml κρέμα γάλακτος
χυμό από 1 λεμόνι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 πρέζα θυμάρι
4-5 κόκκους μπαχάρι
1 πρέζα καπνιστή πάπρικα
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε τα κομμάτια της τηγανιάς και βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο.
Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα κομμάτια του κρέατος.
Αφήνουμε για 5 λεπτά να σοταριστούν γυρνώντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
Ύστερα, τα σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρουν μια βράση έως ότου εξατμιστεί όλο το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τις 5 φέτες από το μπέικον, το χυμό λεμονιού, το θυμάρι, το μπαχάρι, την πάπρικα και πιπέρι και 3 ποτήρια νερό και αφήνουμε το κρέας σε μέτρια φωτιά να βράσει για 50-60 λεπτά (ανάλογα με την ποιότητα του κρέατος) ή έως ότου μαλακώσει.
Σ' αυτή τη φάση, εάν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό για να μην καεί το φαγητό μας.
Μόλις δούμε ότι το κρέας είναι πια μαλακό, αφήνουμε το ζουμάκι του να λιγοστέψει.
Σ' ένα μπολ βάζουμε τη μουστάρδα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.
Ύστερα, την προσθέτουμε στο φαγητό μας που βράζει, ανακατεύουμε ανακινώντας την κατσαρόλα και αφού χαμηλώσουμε τη φωτιά, αφήνουμε τη σάλτσα μας να πάρει 1-2 καλές βράσεις για να "δέσει" ελαφρώς και να μεστώσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να ξεκουραστεί για 10 λεπτά έτσι ώστε να αναδυθούν όλα του τα αρώματα.
Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγανάκι, βάζουμε το υπόλοιπο μπέικον και το αφήνουμε για λίγο να σοταριστεί.
Σερβίρουμε το κρέας, πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο μπέικον και γαρνιρισμένο με ρύζι ή πουρέ πατάτας, κολοκύθας και καρότου.

21 σχόλια:

  1. Ε, αυτό είναι φαγητό για να κλείσει η βδομάδα μας!! Μπουκιά και συγχώριο!! Το μπέικον δίνει απίστευτη νοστιμιά και η μουστάρδα επίσης!!

    Μπράβο Κική μου!! Μ΄ έφτιαξες για το Σκ!

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά δεν έχω λόγια φαίνεται πεντανόστιμο!!!!Θα το φτιάξω την Κυριακή και θα κάνω και αρκετή ποσότητα γιατί δεν βλέπω να προλαβαίνω να φάω χα χα!!!Φιλάκια Κική μου και καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρήκα και εγώ το κυριακάτικο φαγητό μας...Ωραίος ο συνδυασμός μουστάρδας,κρέμας και μπέικον μου ακούγετε.Ευχαριστούμε που το μοιράστηκες!Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιάμι γιάμι Κικίτσα μου, φαίνεται απίστευτα νόστιμο!!!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή μου Κική, νομίζω ότι ειδικά η πρώτη φωτογραφία μιλά από μόνη της! Απίστευτα δελεαστικό πιάτο, πραγματικά σε ποιον θα μπορούσε να μην αρέσει!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αμάν, τί τηγανιά είναι αυτή; Τέλεια Κική μου! Μ' αρέσει πολύ η τηγανιά και αυτή η συνταγή φαίνεται καταπληκτική. Γεια στα χέρια σου!
    Καλό μεσημέρι! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κική μου συμφωνώ απόλυτα με τις απαραίτητες επισημάνσεις που έκανες σχετικά με την χρησιμοποίηση της χύτρας ταχύτητας στη προετοιμασία του καθημερινού μας φαγητού.Το κρέας ειδικά είναι καλοβρασμένο και όταν το αποτελειώνεις ,όπως ανάφερες με ανοικτή τη κατσαρόλα,γίνεται θεσπέσιο!!!
    Η συγκεκριμένη πρόταση,με τα επίλεκτα υλικά και τα ευγενικά αρώματα,φαίνεται μοναδικά νόστιμη και ιδιαίτερα ευπαρουσίαστη-ότι πρέπει για να καλοκαρδίσεις συγγενείς και φίλους!-Με άριστο συνοδευτικό τον πρωτότυπο και αξεπέραστο πορτοκαλί πουρέ,εύκολα μπορεί να γίνει το αγαπημένο πιάτο όλων!!!Συγχαρητήρια γλυκειά μου Κική!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συνήθως το χοιρινό το κάνω λεμονάτο αλλά τώρα που είδα αυτό την Κυριακή ξέρω τι θα φάμε!!!!! Σήμερα έκανα και εγώ ανάρτηση συνταγή για χύτρα!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εξαιρετική πρόταση, Κική μου, ακόμα και σαν μεζεδάκι. Νόστιμη κρέας, τέλειος ο συνδυασμός αρωμάτων και το συνοδευτικό έδωσε χρώμα στο πιάτο.Αρίστη η παρουσίαση! Μπράβο!
    Λοσο για τη χύτρα, την χρησιμοποιώ χρόνια τώρα, κι όπως λες, μας λύνει τα χέρια, αρκεί το φαγητό να βράζει λίγο χωρίς σκέπασμα.
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπέροχη συνταγή μας έδωσες,τέλειος συνδυασμός υλικών.Να είσαι καλά.Η χύτρα μας έχει λύσει τα χέρια πλέον.Καλό σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κική μου τέλειο το φαγητό σου αν και μάλλον μου άλλαξες τα σχέδια για την Κυριακή έλεγα να φτιάξω κόκορα με χυλοπίτες αλλά τώρα.....!!!!!
    Αχ τι μου κάνεις μπερδεύτηκα τώρα,θα δω!!!
    Καλό σ/κ φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κική, η χοιρινή τηγανιά είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά του άνδρα μου. Κάθε τόσο μου φέρνει για μαγείρεμα. Του αρέσει καυτερή, γι' αύτό βάζω μπούκοβο χονδροτριμμένο. Πολύ ωραίο φαγάκι, Κική.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. θα το απολαύσουμε, θα το απολαύσουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εκπληκτικό,πεντανόστιμο,ασυναγώνιστο,ανεπανάληπτο........ Ελπίζω να έγινα πειστικός!
    Ξελιγώθηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπέροχο κι`αγαπημένο!...Καλή συνέχεια Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κική μου τι να πω φίλη μου μόλις είδα αυτη την πρώτη φωτογραφί αμου ήρθε λιποθυμιά στο λέω! Απίθανη απίθανη, είμαι σίγουρη ότι θα γίνει αγαπημένη μου σε κάθε τραπέζι! φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συγχαρητήρια, φαίνεται πεντανόστιμο,
    καληνύχτα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Μάρθα.
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...