Μοσχαρίσια κεμπάμ με σουμάκ και δίχρωμο πουρέ χωρίς γάλα και βούτυρο


Καλησπέρα σας! Βρήκα σούμακ ή αλλιώς σουμάκι, αναφώνησα (μέσα μου καλέ γιατί αν το έκανα απ' έξω μου θα με περνούσαν για ... εξωγήινη!) το προηγούμενο Σάββατο, που ήμουν στην Καβάλα και πήγα σ' ένα μοναδικό μαγαζί (το μοναδικό αλλά και υπέροχο) στην πλατεία Ομονοίας που έχει ό,τι μπορεί να σκεφτεί ο νους του food blogger από μπαχαρικά! Θα μου πείτε...γιατί στην Θεσσαλονίκη δεν έχει;;;;
Είμαι σίγουρη πώς έχει, δεν είναι δυνατόν αλλά πού να κατεβαίνω τώρα στο κέντρο για μια τόση δα σταλίτσα σούμακ;;; Κάποια στιγμή είχε εμφανιστεί σε ένα από τα σούπερ μάρκετ της συνοικίας αλλά εξαφανίστηκε τόσο γρήγορα που νόμισα ότι ...το ονειρεύτηκα (είδατε τί όνειρα έχω η γυναίκα;;;;; είπαμε, μην υπερβάλουμε κιόλας!!! χαχαχα). Το βρήκα, λοιπόν, την Καβάλα, το αγόρασα και έφερα το πολύτιμο, αρωματικό μου απόκτημα στο σπίτι... περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία για να το χρησιμοποιήσω... Φυσικά, η ευκαιρία δεν άργησε (αυτό έλειπε να αργήσει κιόλας!!!) και να σήμερα που σας παρουσιάζω τα μοσχαρίσια κεμπάπ μου που ...ελπίζω ότι θα τα λατρέψετε κι εσείς όσο κι εμείς... Πρώτα όμως λίγες πληροφορίες για το μπαχαρικό αυτό...
Το σούμακ ή σουμάκι είναι ένα πανέμορφο και πολύ αρωματικό, σκούρο κόκκινο μπαχαρικό. Το αρωμά του είναι ξινό και λεμονάτο. Προέρχεται από τους ξηρούς καρπούς του δέντρου Rhus coriaria που έχει γύρω στα 250 είδη. Φύεται σε υποτροπικές και εύκρατες περιοχές όλου του κόσμου και είναι πολύ συχνό στην Β.Αμερική και την Αφρική. Ανάλογα με το είδος, μπορεί να είναι θάμνο ή δέντρο και το ύψος τους ποικίλει από 1-10 μέτρα. Οι καρποί του γένους Rhus, έχουν συνήθως σκούρο κόκκινο ή μωβ χρώμα. 
Το σούμακ χρησιμοποιείται σαν μπαχαρικό σε πολλές χώρες του κόσμου για τη λεμονάτη γεύση του. Στη Μέση Ανατολή, το χρησιμοποιούν σε σαλάτες ή κρέας, στην Αραβική κουζίνας πολύ συχνά νοστιμίζει το χούμους ενώ στην Περσική, Κουρδική και Τουρκική κουζίνα προστίθεται και σε κεμπάπ.
Κατά την εποχή του Μεσαίωνα, στις Ισλαμικές χώρες το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο αλλά και για βαφή. Το 1970, στις ακτές της Ρόδου ανέσυραν από τον βυθό της θάλασσας ένα ναυάγιο του 11ου αιώνα όπου και βρήκαν μεγάλη ποσότητα του συγκεκριμένου μπαχαρικού.
Όσο για το σαφράν, το γνωστό κρόκο Κοζάνης είναι γνωστές οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές του αλλά και η ικανότητά του να δίνει χρώμα στα φαγητά. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε σε παλαιότερη ανάρτηση.
Και τώρα ας περάσουμε στη σημερινή μας κουζινοπεριπέτεια που, αξίζει πράγματι, να στολίσει το τραπέζι μας ένα Κυριακάτικο μεσημεριανό. Ένα δέσιμο από αρώματα Ανατολής αλλά και Ελλάδας, με ένα συμπλήρωμα χρωματικό και γευστικό θα μας φέρει πιο κοντά σε μια "μικρή" κραιπάλη που, όμως, θα την απολαύσουμε. Είναι από 'κείνα τα πιάτα που δεν χρειάζεται να έχεις ποσότητα γιατί με τη χαρισματική τους γεύση ικανοποιούν τόσο την πείνα όσο και τις άλλες αισθήσεις μας...
Πάμε να δούμε τί έκανα και η αλήθεια είναι ότι, το συγκεκριμένο πείραμα, το φοβήθηκα με τόσα μπαχαρικά αλλά, τελικά, έδωσε τη μάχη του για να κάνει καμαρωτό την εμφανισή του και την κέρδισε!!!
ΥΛΙΚΑ  για 6 άτομα
Για τα κεμπάμ
600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μέτρια πατάτα βρασμένη 
1 μικρή ντομάτα 
1/2 κόκκινη πιπεριά
3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο, χωρίς την κόρα, μουσκεμένο σε νερό και καλά στυμμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
1/2 κ.γλ. ξερό δυόσμο
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο
1/2 κ.γλ. σουμάκ (ή εάν δεν υπάρχει, πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή)
1 πρέζα πιπέρι
Για τον πουρέ πατάτας
500 γρ. πατάτες βρασμένες
70 ml ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ. μηλόξιδο
30-40 ml χλιαρό νερό
Αλάτι και λευκό πιπέρι
Ελάχιστο σκόρδο, σε σκόνη
Για τον πουρέ καρότου
500 γρ. καρότα βρασμένα
200 γρ. πατάτες βρασμένες
3 κ.σ. τυρί κρέμα
70 ml ελαιόλαδο
20-30 ml χλιαρό νερό
Αλάτι και λευκό πιπέρι
Ελάχιστο σαφράν (κρόκο Κοζάνης) σε σκόνη (για χρώμα αλλά και υγεία)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τα κεμπάμ
Σε μια λεκανίτσα κουζίνας, βάζουμε τον κιμά, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι  και όλα τα αρωματικά (δυόσμο, ρίγανη, σκόρδο, κόλιανδρο, σούμακ ...)
Βάζουμε στο multi και πολτοποιούμε το κρεμμύδι, την πατάτα, τη ντομάτα και την πιπεριά και τα βάζουμε στη λεκανίτσα με τον κιμά.
Ζυμώνουμε για 6-8 λεπτά και αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες για να σφίξει το μείγμα (προαιρετικά μιας και υπάρχουν φορές που δεν το κάνω).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ύστερα, ζυμώνουμε μικρά ή μεγάλα κεμπάπ (προσωπικά, προτιμώ τα μικρά) και τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε ρίξει λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
Προσθέτουμε και 2 φλ.τσ. νερό και βάζουμε στο φούρνο.
Αφήνουμε τα κεμπάπ να ψηθούν καλά, από τη μια πλευρά (χρειάζονται περίπου 45 λεπτά), τα γυρίζουμε και τα αφήνουμε να ψηθούν και από την άλλη (περίπου 30 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο).
Μόλις ετοιμαστούν, σβήνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε μέσα για να είναι ζεστά.
Για τον πουρέ πατάτας
Θρυμματίζουμε με το πηρούνι πρώτα τις βρασμένες πατάτες και μετά τις βάζουμε για πολύ λίγο (προαιρετικά, για να γίνει λείος ο πουρές) στο multi.
Μετά, βάζουμε τον πουρέ σε ένα μπολ και με το σύρμα ή με πηρούνι προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το μηλόξιδο το νερό (για να γίνει τόσο αραιός όσο τον θέλουμε) και τέλος το αλάτι και το πιπέρι.
Εάν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο σκόρδο σε σκόνη.
Για τον πουρέ καρότου
Κόβουμε τα καρότα και τα πολτοποιούμε καλά στο multi.
Τα βάζουμε στο μπολ που θα φτιάξουμε τον πουρέ.
Ύστερα, θρυμματίζουμε τις πατάτες με το πηρούνι και τις βάζουμε κι αυτές στο multi να πολτοποιηθούν.
Τις βάζουμε στο μπολ με τα καρότα και προσθέτουμε το τυρί κρέμα, το ελαιόλαδο, τον κρόκο, αλάτι, πιπέρι και πολύ προσεκτικά το νερό για να τον κάνουμε όσο πηχτό θέλουμε (εμένα μου ξέφυγε παραπάνω νερό και μου έγινε σχετικά αραιός).
Καλή σας όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!!!
Tante Kiki
41 Comments
No