Χοιρινό πρασοσέλινο και Τσικνοπέμπτη


Καλημέρα σας! Τσικνοπέμπτη σήμερα, μέση της Κρεατινής εβδομάδας και παρά τα προβλήματα που μας απασχολούν καθημερινά, καλό είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το έθιμο κι ας θυμηθούμε μερικά έθιμα. 
Χρόνια πριν, την ημέρα αυτή ετοίμαζαν το παστό χοιρινό κρέας για να το διατηρήσουν. Έβραζαν το κρέας και το λίπος με κρασί, σε πολλές περιοχές προσέθεταν και φλούδες από εσπεριδοειδή για να μειώνουν την έντονη μυρωδιά του και να βελτιώνουν τη γεύση του, το αλάτιζαν και τέλος το κάπνιζαν. Μετά, το έβαζαν σε πήλινο σκεύος, μέσα σε βρασμένο λίπος για να διατηρηθεί.
Το όνομα, λοιπόν, της ημέρας αυτής προέκυψε γιατί κατά το κάπνισμα ο καπνός μύριζε έντονα "τσίκνα".
Κατά την αρχαιότητα, τον Φεβρουάριο άνοιγαν τα πιθάρια με το κρασί και γιόρταζαν τα "Πιθοίγια" κατά τα Ανθεστήρια. Τρώγοντας, λοιπόν, ψητά κρέατα και πίνοντας κρασί έφταναν σε κατάσταση ευθυμίας και χαράς.
Επειδή, όμως εγώ έχω μάθημα όπως κάθε χρόνο την Τσικνοπέμπτη και γυρίζω αργά στο σπίτι, "τσικνίσαμε" (τρόπος του λέγειν) το μεσημέρι με μια χοιρινή τηγανιά πρασοσέλινο, κλασσική, κλασσικότατη αλλά πεντανόστιμη.
Θέλετε μια μεριδούλα;;; Ελάτε να σας προσφέρω κι αν σας αρέσει... διαβάστε και τη συνταγή.
ΥΛΙΚΑ
800 γρ. χοιρινή τηγανιά(ή παντσέτες)*
1 κιλό πράσα σε ροδέλες μεγάλες
800 γρ. σέλινο (φύλλα, κοτσάνια και ρίζα κομμένη σε φέτες)
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
1 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. πιπέρι
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
Για το αυγολέμονο
2 αβγά
Χυμό από 2 λεμόνια
1 κ.σ. αλεύρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο.
Μόλις ζεσταθεί, βάζουμε και το κρέας και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα τα κομμάτια του κρέατος απ' όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό, πιπέρι και πάπρικα και αφήνουμε το κρέας σε μέτρια φωτιά να βράσει για 30-35 λεπτά (επειδή είναι σε κομμάτια βράζει πιο γρήγορα).
Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάζουμε νερό, το ζεσταίνουμε και προσθέτουμε τα πράσα, τη ρίζα και τα φύλλα και τα κοτσάνια του σέλινου.
Αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό.
Μόλις το κρέας ετοιμαστεί, προσθέτουμε τα πρασοσέλινα, το μαϊντανό, αλάτι και 1 ποτήρι νερό.
Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά 20 λεπτά, περίπου και φροντίζουμε να μείνει στο φαγητό ζουμάκι για να φτιάξουμε το αβγολέμονο.
Για το αβγολέμονο
Χτυπάμε τα αβγά με το χυμό λεμονιού, προσθέτοντας 1 κ.σ. αλεύρι που το διαλύουμε στο μείγμα αυτό.
Προσθέτουμε και 7-8 κ.σ. από το ζουμί του φαγητού, πάντα χτυπώντας με το σύρμα το αβγολέμονο.
Το ρίχνουμε στο φαγητό, ανακινούμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε σιγανή φωτιά για 8-10 λεπτά, ανακινώντας κατά διαστήματα την κατσαρόλα.
TIPS
Το συγκεκριμένο φαγητό γίνεται πολύ ωραίο και με κατσικίσια παϊδάκια αλλά και χοιρινή σπάλα κομμένη σε κύβους.
Να έχετε μια καλή Τσικνοπέμπτη!
Tante Kiki
29 Comments
No