Μοσχάρι κοκκινιστό με πατάτες και κυδώνια


Ένα πιάτο για όσους λατρεύουν το συνδυασμό λαχανικών με φρούτα και κρέας. Μια μεστή και ελαφρά γλυκίζουσα γεύση που ταξιδεύοντας προς τον ουρανίσκο αφήνει στο στόμα μια υπέροχη φρουτώδη επίγευση. Κυδώνια ... ένα φρούτο που μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει και σαν λαχανικό, ένα φρούτο που δένει απόλυτα τόσο με λαχανικά όσο και με κρέατα, άσπρα και κόκκινα, τόσο με ζάχαρη, κανέλα και σαντιγύ όσο και  παρέα με μια πιατέλα γεμάτη τυριά. Πολύπλευρο και ωφέλιμο, με μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, καλίου αλλά και τανίνης, το γνωστό "μήλο των Εσπερίδων" είναι αξιοσημείωτος σύμμαχος της υγείας μας αλλά και των εξερευνήσεων στην κουζίνα. 
Η καταγωγή του; Από τον Καύκασο... αποφάσισε όμως να μας χαρίσει τα δώρα του κι έτσι σε πολλές Μεσογειακές χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, αυτοφύεται ή καλλιεργείται.
Πριν κάποια χρόνια ο παππούς μου είχε ένα  χωράφι γεμάτο κυδώνια!!! Τί απόλαυση!!! Κάναμε τα πάντα με τους χρυσούς αυτούς, πανέμορφους καρπούς! Λικέρ, κυδωνόπαστο, πελτέ, γλυκό του κουταλιού (κυδώνι τριφτό), μαρμελάδα αλλά και μοσχάρι ή κοτόπουλο στο φούρνο και κοκκινιστό και χίλιες δυο άλλες λιχουδιές. Σήμερα, λοιπόν, σας παρουσιάζω ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα με κυδώνια... μοσχαράκι κοκκινιστό στην κατσαρόλα (ή χύτρα ταχύτητας) με κυδώνια και πατάτες!!! (Όοοοχι δεν ξέρω εάν θα βρείτε πια εύκολα κυδώνια μιας και είμαστε στην καρδιά του χειμώνα γιατί η αλήθεια είναι ότι η ανάρτηση αυτή περίμενε πολύ καιρό για να εμφανιστεί μιας και την είχα ...ξεχάσει!!!!!!!!!!!! Τί να γίνει;;;; Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες χαχαχα!).
ΥΛΙΚΑ
1.5 κιλό μοσχαράκι σπάλα, κομμένο σε κομμάτια
3-4 κυδώνια, κομμένα σε φέτες
3-4 πατάτες, κομμένες σε φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 καρότα
1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης
250 γρ. ντομάτα στον τρίφτη  (σε συσκευασία ή φρέσκιες ντομάτες)
1/2 φλ. τσ. κόκκινο ξηρό κρασί
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα ζάχαρη
5 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε στο multi και πολτοποιούμε το κρεμμύδι, τα καρότα και τη πιπεριά.
Πλένουμε το κρέας και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο.
Το αφήνουμε να σωταριστεί απ' όλες τις πλευρές και προσθέτουμε τα πολτοποιημένα λαχανικά που τα σοτάρουμε κι αυτά για 3-4 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφού πάρουν μια βράση, προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, το πιπέρι και 2 ποτήρια νερό.
Αφήνουμε το κρέας να βράσει σε μέτρια φωτιά για 40-50 λεπτά, ελέγχοντας να μην τελειώσει το νερό (πρέπει όταν θα έχει μαλακώσει το κρέας να υπάρχει αρκετό ζουμί γιατί θα προσθέσουμε τις πατάτες και τα κυδώνια).
Προσοχή: ο χρόνος βρασμού του κρέατος εξαρτάται από το μέγεθος των κομματιών αλλά και το πόσο σκληρό ήταν το κρέας.
Μόλις το κρέας μαλακώσει, προσθέτουμε το αλάτι, τις πατάτες και τα κυδώνια και αφήνουμε να βράσουν για άλλα 25-30 λεπτά.
Τελειώνουμε, χαμηλώνοντας τη φωτιά και αφήνοντας να σιγοβράσει το φαγητό για να μείνει με το λάδι του και να έχει ελάχιστο ζουμάκι.
Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με ζεστό χωριάτικο ψωμί και μάλιστα φρυγανισμένο.
Tante Kiki
13 Comments
No