ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ σε όλους τους εορτάζοντες...Γιορτάζω και σας κερνάω...

...για μένα και την μικρή μου ανιψιά, Βασιλικούλα 
Το 2011 τελειώνει... επιτέλους! Μια χρονιά άσχημη για τους περισσότερους, μια χρονιά που μας γέμισε άγχος, πόνο, πίκρα, απελπισία κάποιες φορές και  μας έκανε να νιώσουμε ότι όλα γύρω μας ...γκρεμίζονται!!! Το 2012 έρχεται!! Μια νέα χρονιά ξεκινά κι εύχομαι μαζί της να φέρει υγεία, ελπίδα, ευτυχία, ζεστασιά και χαμόγελα. Να φέρει παιδικά πρόσωπα γεμάτα ξεγνοιασιά αλλά και πρόσωπα ενηλίκων γεμάτα γλύκα και ηρεμία! Να φέρει ...μυαλό, σύνεση και αγάπη για τον λαό στους κυβερνώντες και στην Ελλάδα μας ένα καλύτερο αύριο!!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με υγεία, αγάπη, αισιοδοξία και χαρά σε συγγενείς και φίλους και σε όλους όσους γιορτάζουν!!!
Κι επειδή σήμερα γιορτάζουμε, εγώ και η μικρή μου αγαπημένη ανιψιά Βασιλικούλα (μιας και το όνομα "Βασιλική" στο σπίτι μου είναι πολύ διαδεδομένο) αλλά και ο παππούς της ο Βασίλης, σας κερνάω βασιλόπιτα...
...cupcake βανίλιας...
...κορμό ψυγείου

...Χριστουγεννιάτικο κορμό
...και πορτοκαλόπιτα με σιρόπι καραμέλας.
Και για όσους δεν θέλουν γλυκό... ένα κομμάτι τυρόπιτα 
...μανιταρόπιτα
...κολοκυθοτυρόπιτα
...αλλά και κρεατόπιτα!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ 2012!!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Πολίτικη Βασιλόπιτα

Η συγκεκριμένη βασιλόπιτα είναι παραδοσιακή, είναι δηλαδή η βασιλόπιτα-τσουρέκι. Στο σπίτι μας, κάθε χρόνο κόβουμε 2 φορές βασιλόπιτα. Μια παραδοσιακή βασιλόπιτα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και μια ακόμη τα Θεοφάνεια. Αυτό το έθιμο το τηρούσε πάντα η γιαγιά μου κι εμείς το συνεχίσαμε με μικρές διαφοροποιήσεις ως προς το είδος της βασιλόπιτας που κόβουμε. Τί εννοώ; Ότι εμείς κόβουμε μια παραδοσιακή πολίτικη βασιλόπιτα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και μια βασιλόπιτα-κέικ τα Θεοφάνεια.  Τη βασιλόπιτα-τσουρέκι συνήθως την στολίζουμε κάνοντας έναν σταυρό στη μέση με την ανάποδη πλευρά δύο μικρών πηρουνιών, φτιάχνουμε με ζύμη τον αριθμό του χρόνου που αφορά (π.χ. 2012) και βάζουμε και μερικά αμύγδαλα ασπρισμένα. Αυτό βέβαια, μέχρι πριν δύο χρόνια γιατί μετά άρχισα να τις διακοσμώ με ζαχαρόπαστα ή γλάσο (...η συνήθεια που λέγαμε να ... εκσυγχρονίζω την παράδοση!!!! -:)))). Όσο για την βασιλόπιτα-κέικ, την στολίζω με γλάσο ή άχνη και μερικά κερασάκια μαρασκίνο.  Φτιάχνω, συνήθως, κάποιος χριστουγεννιάτικο σχέδιο π.χ. αστέρια ή έλατα, βάζοντας επάνω στη βασιλόπιτα το αντίστοιχο σχέδιο σε χαρτί.  Έτσι όταν την αχνίζω σ' εκείνο το σημείο σχηματίζεται το σχέδιο. Είναι ένας πανεύκολος τρόπος στολισμού.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι  κοσκινισμένο
150 γρ. ζάχαρη
45 γρ. μαγιά νωπή
50 ml γάλα χλιαρό
50 ml χυμό πορτοκαλιού
3 αβγά
125 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου) λιωμένο, χλιαρό
1 κ.γλ. μαχλέπι
1 κ.γλ. κακουλέ
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 πρέζα αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε ένα μπολ, τη μαγιά με το γάλα και 1 κ.σ. ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά.
Τη βάζουμε στο φούρνο της κουζίνας, στους 30-35 βαθμούς, έως ότου αφρίσει και φουσκώσει.
Χτυπάμε τα αβγά, το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι, την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε το μείγμα των αβγών, το χυμό πορτοκαλιού και τη μαγιά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Παίρνουμε λίγη από τη μαργαρίνη και ζυμώνουμε μέχρι να τελειώσει το βούτυρο.
Προσοχή: Η ζύμη μας γίνεται καλύτερη όταν "διπλώνουμε" τη μαργαρίνη στο ζυμάρι δηλαδή όταν σηκώνουμε τη ζύμη από τις άκρες και την διπλώνουμε προς το κέντρο και πάνω από τη μαργαρίνη και όχι όταν ζυμώνουμε όπως το ψωμί.
Αφήνουμε τη ζύμη μας μέσα στο μπολ, σε ζεστό μέρος ή στον φούρνο της κουζίνας στους 35-40 βαθμούς μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (γύρω στις 2 ώρες).
Μετά, "ξεφουσκώνουμε" τη ζύμη, ζυμώνοντάς την για 2-3 λεπτά.
Καλύπτουμε ένα ταψί, με διάμετρο 26-28 εκατοστά, βάζουμε μέσα τη ζύμη μας και την πιέζουμε να γίνει σχεδόν όσο και το ταψί.
Αφήνουμε και πάλι στον φούρνο της κουζίνας, στους ίδιους βαθμούς, να φουσκώσει. 
Χρειάζεται περίπου μια ώρα.
Ύστερα, βγάζουμε το ταψί μας από τον φούρνο και αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς.
Στη φάση αυτή, εάν δεν θέλουμε να καλύψουμε την βασιλόπιτα με γλάσο ή ζαχαρόπαστα, την αλείφουμε με λίγο κρόκο αβγού που τον έχουμε αραιώσει με  ελάχιστο νερό και τον έχουμε χτυπήσει ελαφρά.
Στολίζουμε με αμύγδαλα ασπρισμένα ή σουσάμι.
Ψήνουμε για  30-40 λεπτά κι ελέγχουμε εάν η βασιλόπιτά μας είναι έτοιμη όπως ακριβώς και τα κέικ, βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού για να δούμε εάν είναι στεγνή, όταν θα την βγάλουμε (οπότε σημαίνει ότι η βασιλόπιτα είναι έτοιμη).
Ύστερα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και εάν θέλουμε την καλύπτουμε με γλάσο ή ζαχαρόπαστα και την στολίζουμε με διάφορα χριστουγεννιάτικα σχέδια.
Καλή επιτυχία!!!
Οι βασιλόπιτες του 2011
Εύχομαι σε όλους ο καινούργιος χρόνος να φέρει υγεία, αγάπη, χαρά και κυρίως ελπίδα, αισιοδοξία, ζεστό χαμόγελο αλλά και δημιουργικότητα.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Σοκολατένιος κορμός light

Καλησπέρα! Πριν από λίγο διάβαζα ένα άρθρο σε κάποιο περιοδικό σχετικά με τη διατροφή μας όλες αυτές τις γιορτινές μέρες. Η αλήθεια είναι ότι όσο και να προσέχει κανείς τη διατροφή του, τις συγκεκριμένες μέρες... οι θερμίδες έχουν στήσει χορό! Τα χριστουγεννιάτικα φαγητά, τα γλυκά, οι γιορτές, οι επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους και τα φαγώσιμα δώρα πηγαινοέρχονται και μας κάνουν να νιώθουμε ενοχές κάθε φορά που απολαμβάνουμε κάποιο μελομακάρονο, κουραμπιέ ή ό,τι άλλο λαχταρήσουμε ή από την άλλη, στερημένοι, εάν απαρνηθούμε την απόλαυση αυτή (εγώ τουλάχιστον έτσι νιώθω)!! 
Σκέφτηκα, λοιπόν,  να σας δώσω τη συνταγή για έναν κορμό που φτιάχνω εδώ και πέντε, περίπου, χρόνια και που τον διάβασα σε κάποιο γαλλικό περιοδικό! 
Σίγουρα γνωρίζετε ότι τα γλυκά με σοκολάτα και κάστανο και ειδικά οι κορμοί είναι το παραδοσιακό γλυκό των Γάλλων (σχετικές πληροφορίες στην προηγούμενη ανάρτηση κορμού). 
Όταν βρήκα τη συγκεκριμένη συνταγή, την δοκίμασα και την καθιέρωσα αμέσως!!! Εντυπωσιάστηκα από τον συγκεκριμένο κορμό που δεν απαιτεί ιδιαίτερο κόπο, είναι εύκολος, σχετικά οικονομικός και πολύ νόστιμος, παρά το γεγονός ότι είναι με λίγες θερμίδες! Το μόνο που χρειάζεται είναι ...λίγη προσοχή στο σερβίρισμα, γιατί μιας και δεν έχει παντεσπάνι πρέπει να είναι καλά "παγωμένος" ο κορμός και να βρέχουμε το μαχαίρι που θα τον κόψουμε κάθε φορά για να μην κολλάει και χαλάει το σχήμα.
Μπορούμε να του δώσουμε χιονισμένη εμφάνιση, αχνίζοντάς τον, να τον καλύψουμε με γλάσο πικρής σοκολάτας για ακόμη πιο σοκολατένιο αποτέλεσμα ή να τον αφήσουμε σκέτο, γαρνιρισμένο με μερικά κάστανα γλασαρισμένα που θα βρούμε σε ζαχαροπλαστεία. Διαβάστε τη συνταγή και φτιάξτε τον για την πρωτοχρονιά! Είναι σίγουρο ότι δεν θα μετανιώσετε!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κάστανα + 10 κάστανα σε κομμάτια
750 ml γάλα ελαφρύ με 1.5% λιπαρά
200 γρ. μαργαρίνη light
300 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
80 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε, χαράζουμε και βράζουμε τα κάστανα σε νερό για 20 λεπτά.
Τα καθαρίζουμε και κρατούμε στην άκρη τα 10 κάστανα.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα και τα υπόλοιπα κάστανα και τα βράζουμε ξανά, σε μέτρια φωτιά, για 35-40 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσουν τα βρασμένα κάστανα.
Ύστερα, τα πολτοποιούμε είτε στο multi είτε με το minipimer (μπορούμε επίσης να τα πολτοποιήσουμε με τον μύλο του πουρέ) έτσι ώστε να γίνουν ένας πηχτός χυλός.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια, την άχνη και το βούτυρο.
Ανακατεύουμε καλά και μόλις η κουβερτούρα λιώσει και το μείγμα ομογενοποιηθεί, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τα 10 κάστανα σε κομμάτια, τα αμύγδαλα ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε το μείγμα.
Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα με αντικολλητική μεμβράνη, γεμίζουμε με το μείγμα μας και το αφήνουμε για μια νύχτα στο ψυγείο κλεισμένο με την μεμβράνη.
Την επόμενη ημέρα, το βγάζουμε από τη φόρμα και τη μεμβράνη και εάν θέλουμε το καλύπτουμε με ένα απλό γλάσο σοκολάτας ή το πασπαλίζουμε με άχνη την ώρα που θα το σερβίρουμε.
Το διακοσμούμε με κάστανα γλασαρισμένα και μερικά κλαδάκια από γκυ.
Φυσικά, δεν έχουμε καθόλου τύψεις όταν το απολαμβάνουμε μιας κι έχει λίγες (για το είδος του) θερμίδες (εάν, βέβαια, μπορούμε να περπατήσουμε 1-2 χιλιόμετρα αφού το απολαύσαμε ή να κάνουμε γυμναστική μόλις χωνέψουμε, οι ...τύψεις εξαφανίζονται εντελώς!!!-:))))))
Καλή Πρωτοχρονιά, με υγεία, αγάπη, χαρά κι ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο σε όλους και όλες!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Εκδρομούλα στην γιορτινή Καβάλα και την Ονειρούπολη Δράμας

Η πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα
'Αγγελοι έξω από το εμπορικό κέντρο της Καβάλας
Καλησπέρα! Σήμερα, δεν έχει συνταγούλα αλλά χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα με φωτογραφίες! 
Εχθές ήταν μια πραγματικά όμορφη μέρα! Όχι, όχι μη φανταστείτε κάτι τόσο διαφορετικό! Είμαι από τους ανθρώπους που ευχαριστιούνται ακόμα και με μικρά πράγματα γιατί εάν στη ζωή αυτή περιμένουμε να χαρούμε μόνον με τα εξαιρετικά ...τότε, νομίζω ότι θα περιμένουμε για καιρό!!! 'Έτσι, λοιπόν, απόλαυσα μιαν όμορφη εκδρομή, μαζί με την αδερφή μου, το γαμπρό μου και τις ανιψιές μου στη πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και αγαπώ το ίδιο με τη Θεσσαλονίκη.
Όσοι έχετε επισκεφθεί την Καβάλα, γνωρίζετε ότι είναι μια πολύ όμορφη πόλη, χλιδάτη (σκεφτείτε ότι σε καιρό κρίσης κι ενώ κλείνουν διάφορα καταστήματα, άνοιξε ένα ...fish spa!!!! Ναι, ναι καλά διαβάσατε ...fish spa και είχε και 2-3 κυρίες με τα πόδια μέσα στο νερό με τα ψάρια!!!!!!!!) και πολύ τουριστική. Γιορτινή όμως και στολισμένη είναι ακόμη ωραιότερη!!! Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες για να πάρετε μια μικρή γεύση...
Μαγαζάκια στην κεντρική πλατεία 
Το καρουζέλ
Η φάτνη
Το συντριβάνι στη κεντρική πλατεία
Τρενάκι
Το παγοδρόμιο
Πανοραμική όψη
Το αγαπημένο μου ζαχαροπλαστείο marmelo και οι χριστουγεννιάτικες λιχουδιές του
Βιτρίνα άλλου ζαχαροπλαστείου με χριστουγεννιάτικες γλυκολιχουδιές
Η γειτονική Δράμα 
Αφήνοντας πίσω μας την Καβάλα, επισκεφθήκαμε την Ονειρούπολη στη Δράμα (σταθερά, τα 2 τελευταία χρόνια). Όπως πέρυσι, έτσι κι αυτή τη χρονιά, η Ονειρούπολη ήταν πανέμορφη κι αξίζει να την επισκεφθεί κανείς, απλά και μόνον για να ζήσει την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Βέβαια, εμένα μου φάνηκε ότι φέτος είχε λιγότερο κόσμο (ίσως γιατί πήγα Τρίτη και όχι Παρασκευή) κι ότι ήταν λίγο πιο ...φτωχή σε περίπτερα απ΄ότι πέρυσι. Όμως, ένας από τους υπεύθυνους, με τον οποίο κουβεντιάζαμε, μου είπε ότι απλά φέτος είναι πιο ...απλωμένη, αλλά όχι πιο ...φτωχή ή πιο μικρή. Τέλος πάντων, η Ονειρούπολη εξακολουθεί να είναι πανέμορφη, η δουλειά όσων έχουν δουλέψει είναι άξια συγχαρητηρίων και γενικά, η Δράμα με τη χριστουγεννιάτικη φορεσιά της δείχνει πολύ ωραία!!! Βέβαια, στολισμένη είναι και η κεντρική πλατεία της πόλης, με παγοδρόμιο, ένα τραινάκι, τη φάτνη και άλλες χριστουγεννιάτικες παραστάσεις. Απολαύστε τις φωτογραφίες από την Ονειρούπολη και την κεντρική πλατεία! 
Τα νούφαρα
Το καρουζέλ της Δράμας
Τρενάκι για τα πιτσιρίκια
Συναυλία και έθιμα ποντιακά


Ένας πύργος
Είσοδος - Έξοδος
Τα βιβλία της ονειρούπολης
Τα ξωτικά
Μαγαζάκια με χριστουγεννιάτικα παιχνίδια και στολίδια
Συντριβάνι
Παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους
Κουραμπιέδες με ρόδι!! Κι όμως νόστιμοι!
Το σπιτάκι του καραγκιόζη


Σπιτάκια δίπλα στο νερόμυλο
Νερόμυλος και κύκνοι
Ένας από τους κεντρικούς πεζόδρομους της πόλης
Η φάτνη της πόλης αν και... όχι καλά φωτογραφημένη
Το παγοδρόμιο στην κεντρική πλατεία
Μια από τις πανέμορφα στολισμένες βιτρίνες
Το τρενάκι στην κεντρική πλατεία
Κουρασμένοι μετά την Ονειρούπολη, σ' ένα πανέμορφο καφέ!!
Οι μικρές μου ανιψιές που λατρεύουν τα παιχνίδια και τα Χριστούγεννα αλλά ...σιχαίνονται τους παπαράτσι !!!!
Ελπίζω να πήρατε μια γεύση από δυο πολύ όμορφες πόλεις της Μακεδονίας μας.
Καλό σας απόγευμα!

Διαβάστε Περισσότερα ...