Καλό μήνα, καλή Πρωτομαγιά να περάσετε...

Κερνάω μερικά κεκάκια για να σας γλυκάνω και να σας ευχηθώ για αύριο.
Πρώτη Μαίου αύριο, μέρα χαράς και ξεκούρασης για μικρούς και μεγάλους, που γιορτάζουμε με εκδρομές στη φύση. 
Το Μαγιάτικο στεφάνι ήταν και είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της ημέρας και θυμάμαι όταν ήμουν μικρή που, όταν πηγαίναμε στο σπίτι της γιαγιάς μου, υπήρχε, ήδη, το στεφάνι της φτιαγμένο που περίμενε, κρεμασμένο στην εξώπορτα να μας προϋπαντήσει. Φυσικά, η γιαγιά μου έκοβε λουλούδια από τον κήπο της... ίσως γι αυτό κι εγώ ήθελα πάρα πολύ να αποκτήσω ένα σπίτι με κήπο.
Σας εύχομαι να περάσετε υπέροχα όχι μόνον την ημέρα της Πρωτομαγιάς αλλά και όλες τις υπόλοιπες ημέρες. Να είστε όλοι καλά!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Φιλέτο γλώσσας με σπανάκι και σάλτσα μουστάρδας! Ένας τέλειος συνδυασμός!!

Φτάνει πια με το κρέας... ας ξεφύγουμε και λίγο με κάτι διαφορετικό, ελαφρύ, γρήγορο και νόστιμο! Μέχρι κι εγώ που δεν λατρεύω το ψάρι, τη συγκεκριμένη συνταγή την φτιάχνω αρκετά συχνά και ειδικά όταν δεν έχω πολύ χρόνο για μαγείρεμα... επειδή είναι από τις λύσεις της τελευταίας στιγμής, που κάποιες φορές είναι απαραίτητες για να αποφύγουμε τα junk food. 
Ταυτόχρονα, είναι ένα πιάτο που χρειάζεται να υπάρχουν ελάχιστα υλικά στο ψυγείο μας, μιας και τα υλικά είναι κατεψυγμένα (σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες τα κατεψυγμένα, κυρίως λαχανικά, διατηρούν όλες τις βιταμίνες τους και κάποιες φορές είναι προτιμότερα από τα φρέσκα ειδικά όταν τα φρέσκα καταναλώνονται αρκετά μετά την συγκομιδή τους).
Χρησιμοποιείστε τα, λοιπόν, άφοβα.
Θα σας δώσω τη συνταγή για 1 άτομο κι εσείς πολλαπλασιάστε την όσο θέλετε. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
ΥΛΙΚΑ για 1 άτομο
2 φιλέτα γλώσσας κατεψυγμένα
4 κύβους σπανάκι βιολογικό κατεψυγμένο
1 μικρή ντομάτα ώριμη ψιλοκομμένη
1 μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα ξερό εστραγκόν
1 κ.γλ. μουστάρδα
Χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε τα φιλέτα της γλώσσας πλυμένα καλά, νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει και το ελαιόλαδο.
Αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά περίπου.
Πασπαλίζουμε με το αλατοπίπερο και το εστραγκόν και αφήνουμε να πάρουν πάλι 1-2 βράσεις σε μέτρια φωτιά.
Μόλις, το νερό εξατμιστεί και μείνουν με το ελαιόλαδο τα βγάζουμε από το τηγάνι σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι, όπως είναι με τα υπολείμματα του ψαριού, βάζουμε το σπανάκι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τη ντομάτα, επίσης ψιλοκομμένη.
Πασπαλίζουμε πάλι με λίγο αλατοπίπερο και λίγο εστραγκόν.
Προσθέτουμε 1 φλυτζάνι νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να εξατμιστεί το νερό (επειδή το κατεψυγμένο σπανάκι είναι ζεματισμένο δεν χρειάζεται πολύ βράσιμο) και να μείνει με το λάδι.
Προσθέτουμε το ψάρι.
Αναμιγνύουμε σε μπολάκι τον χυμό λεμονιού με τη μουστάρδα και ρίχνουμε στο ψάρι και το σπανάκι.
Ανακινούμε το τηγάνι να πάει παντού η σάλτσα μας και σερβίρουμε αμέσως!
Είναι νοστιμότατο και υγιεινό και ελαφρύ και γρήγορο και...και... τελικά έχει πολλά πλεονεκτήματα. Δοκιμάστε το!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Πέννες με σάλτσα ούζου ή βότκας

Καλησπέρα! Μετά το Πάσχα, έχω ένα περίεργο πρόβλημα... σχεδόν κάθε πρωί αναρωτιέμαι τί να μαγειρέψω σήμερα;
Στην αρχή, είναι αλήθεια ότι προβληματίστηκα και σκέφτηκα μήπως έπαθα υπερδοσολογία μαγειρικής... 
Διαβάστε Περισσότερα ...

Τσουρέκια για δώρα...

Ουυφφφ!!! Μόλις τελείωσα... σήμερα ξεθεώθηκα από το πρωί! Δεν πρόλαβα ούτε  στο blog να μπω, μόλις τώρα κατάφερα να τα ξεκαθαρίσω όλα και θέλοντας λίγο να χαλαρώσω είπα να κάνω την πρώτη ανάρτηση.
Εκτός όλων των άλλων, είχα να ετοιμάσω και δύο τσουρέκια για μια συνάδελφο της αδερφής μου που ήθελε να τα κάνει δώρο...
Προς το παρόν, λοιπόν, κι επειδή με καλεί και πάλι το καθήκον, θα σας δείξω τα δύο τσουρεκάκια μου. 
Η συνταγή είναι του Στ. Παρλιάρου  από το τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Γλυκές ιστορίες", και μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ αλλά εγώ την άλλαξα λίγο. 
Οι αλλαγές που έκανα ήταν : 
1- έβαλα και μια ξηρή μαγιά επιπλέον της νωπής μαγιάς που έχει.
2- έβαλα 130 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά και 60 γρ. χυμό πορτοκαλιού (αντί 190 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες που έχει η κανονική συνταγή, τα 40 γρ. για τη μαγιά τα έβαλα κανονικά).
3- 180 γρ. ζάχαρη (αντί 120 γρ.) γιατί μου έπεφτε λίγο άγλυκο.
4- πρόσθεσα 1/2 κ.γλ. κακουλέ εκτός από το μαχλέπι και τη μαστίχα που έχει.
Προτίμησα αυτή και όχι την δική μου που, ήδη, σας έδωσα, γιατί έβαλα όλα τα υλικά στο μίξερ, όπως αναφέρεται και στη διαδικασία που θα βρείτε στη συνταγή, και μέχρι να πω "τρία" η ζύμη ήταν έτοιμη για το πρώτο φούσκωμα!
Μετά την έβαλα στο φούρνο, στους 35-40 βαθμούς, και σε δύο ωρίτσες είχε γίνει "τεράστια"... έπλασα τα δύο τσουρεκάκια που ήθελα σε κουλούρες και σε μία ακόμη ώρα μέσα στο φούρνο, στους ίδιους βαθμούς... τα τσουρεκάκια ήταν έτοιμα για ψήσιμο. Σε όλο αυτό, προσθέστε και 30 λεπτά, το ψήσιμο...et voilà... έγιναν τέλεια!!! Τσουρέκια "ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε" τα ονόμασα, χαχαχα!!!! Θα τα φτιάχνω όποτε βιάζομαι!!!!
Βέβαια, εγώ τα στόλισα με ζαχαρόπαστα, μια και ήταν για δώρο αλλά το αποτέλεσμα με αποζημίωσε!
Αυτά για τα τσουρεκάκια... η αλήθεια είναι ότι έλεγα να ανεβάσω ακόμα μία συνταγή αλλά... νομίζω ότι δεν αντέχω... οπότε θα τα πούμε αύριο. Καληνύχτα σε όλους και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια για τις δύο μικρές chef της οικογένειας...που σαν κλασσική "χαζοθεία" μου δίνουν αφάνταστη χαρά. -:))
Διαβάστε Περισσότερα ...

Cookies με ταχίνι: μια συνταγή του Β.Δρίσκα πραγματοποιημένη από τη μικρή μας chef Ιωάννα και τη... βοηθό της Βασιλική!!!

Σήμερα, θα σας δώσω μια καταπληκτική συνταγή του Β.Δρίσκα για cookies με ταχίνι, ειδικά για παιδιά που έχουν ανάγκη από μπισκότα με υψηλή διατροφική αξία και ενέργεια για το σχολείο που, από την Δευτέρα, αρχίζει πάλι και καθώς βαδίζουμε προς τις ετήσιες εξετάσεις που είναι μια περίοδος πολύ ιδιαίτερη και απαιτητική για τα παιδιά.
Την συνταγή... πραγματοποιεί η πεντεμισάχρονη chef μας Ιωάννα και... βοηθάει...αποτελεσματικά η μικρότερη αδελφή της Βασιλική (21 μηνών)!!! χαχαχα! (μου θυμίζει εκείνα τα βίντεο με τα πιτσιρίκια που κυκλοφορούν...έχει πλάκα).
Εεε, ναι λοιπόν, έχουμε καινούργιο βοηθό στην κουζίνα...ανερχόμενο pastry chef με αξιώσεις και φιλοδοξίες αλλά και απαιτήσεις για τα γλυκά που ετοιμάζει...χαχαχα
Όσον αφορά στη συνταγή, οι μόνες αλλαγές που κάναμε ήταν να αφαιρέσουμε τις σταφίδες που δεν είναι και το καλύτερο της Ιωάννας, να προσθέσουμε σε άλλα σταγόνες σοκολάτας και σε μερικά τρούφα για να αξιοποιηθούν και από την βοηθό Βασιλική (σε μορφή τριμμάτων), λίγη κουβερτούρα λιωμένη και  τον χυμό από μισό πορτοκάλι.
Ακολουθεί η συνταγή με τη διαδικασία, βήμα βήμα για τους μικρούς ζαχαροπλάστες που θα θελήσουν να την κάνουν μια και είναι πανεύκολη.
ΥΛΙΚΑ
1/2 φλ. ταχίνι
1/2 φλ. μέλι
1 φλ. καρυδόψιχα πολύ καλά τριμμένη
1 1/2 φλ. κουάκερ ψιλό
1/2 φλ. σταγόνες σοκολάτας ή τρούφα
80 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
χυμό από 1/2 πορτοκάλι
1/2 κ.γλ. κανέλα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια λεκανίτσα, βάζουμε την τριμμένη καρυδόψιχα.
Σε ένα φλιτζάνι, βάζουμε το μέλι με το ταχίνι, το προσθέτουμε στην λεκάνη με την καρυδόψιχα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε τις σταγόνες κουβερτούρας συνεχίζοντας να ανακατεύουμε.
Η βοηθός Βασιλική μας δίνει την κανέλα.
Προσθέτουμε και την κανέλα.
Και μαζί με τη βοηθό μας ανακατεύουμε καλά για να της δείξουμε... πώς να χειρίζεται το κουτάλι καλά (οι chef είναι πάντα πιο έμπειροι από τους βοηθούς!!!).
Ύστερα, η αρχηγός-μαμά ρίχνει το χυμό πορτοκαλιού και η chef  Ιωάννα ανακατεύει το μείγμα έως ότου τα υλικά ομογενοποιηθούν. |
Η βοηθός μας, Βασιλική όμως, θέλει να μάθει καλά τη δουλειά και να βεβαιωθεί ότι όλα είναι εντάξει... έτσι ανακατεύει κι εκείνη ξανά το μείγμα!!!!
Τέλος, η αρχηγός-μαμά προσθέτει και τη λιωμένη κουβερτούρα (τη λιώνουμε στο  φούρνο μικροκυμμάτων) και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε τα cookies στο φούρνο, που προθερμάναμε στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και το βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, αραιά το ένα μπισκότο από το άλλο, γιατί απλώνουν.
Ψήνουμε για 8-10 λεπτά και τα αριστουργήματά μας είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε, να τα μοιραστούμε με τους φίλους μας και να μας γεμίσουν ενέργεια.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη σε όλα τα παιδάκια και τις μαμάδες που θα παίξουν αυτό το υπέροχο και δημιουργικό παιχνίδι μια και βάζει τις βάσεις για την καλή υγεία του παιδιού αλλά και του αυριανού ενήλικα!
Καλό σας βράδυ!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Cupcakes για τον γάμο μιας φίλης...

Μεταξύ των άλλων ασχολιών και λίγο πριν τελειώσει η σχολική χρονιά με τις εξετάσεις για τα πτυχία των γαλλικών, αρχίζω σιγά σιγά να αξιοποιώ τα σεμινάρια που παρακολούθησα για διακόσμηση τούρτας, cupcakes και μπισκότων με ζαχαρόπαστα ξεκινώντας, βέβαια, από τις τούρτες για τις ανιψιές μου, την αδελφή μου και τον γαμπρό μου και προχωρώντας σε τούρτες, μπισκότα και cupcakes για φίλους και εκδηλώσεις στο κολλέγιο της μεγάλης μου ανιψιάς, γενέθλια καθώς και παιδικών πάρτυ γνωστών και φίλων.
Σας δείχνω, λοιπόν, τα cupcakes λεμονιού και βανίλιας που ετοίμασα για τον γάμο μιας φίλης που θα γίνει τον άλλο μήνα, περιμένοντας να ακούσω τα σχόλιά σας και τη γνώμη σας...
Διαβάστε Περισσότερα ...

Σάμαλι, ένα υπέροχο γλυκό νηστίσιμο αλλά και αρτύσιμο!

Και πάλι Χρόνια Πολλά! Ελπίζω όλοι να περάσατε πάρα πολύ καλά με όσους αγαπάτε, να ξεκουραστήκατε, να χαλαρώσατε, να απολαύσατε φαγητό (γιατί είναι κι αυτό μια απόλαυση) και γενικά να ασχοληθήκατε με ό,τι σας αρέσει παρά τις προετοιμασίες των ημερών...
Διαβάστε Περισσότερα ...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και του χρόνου με υγεία και χαρά!!!

Διαβάστε Περισσότερα ...

Μαγειρίτσα...η παραδοσιακή! Η καθιερωμένη μαγειρίτσα της μαμάς μου...

Καλό Πάσχα να περάσετε μια πανέμορφη μέρα με όλους όσους αγαπάτε! Είπα, μια και οι πρώτες πρωινές ετοιμασίες για το μεσημέρι τελείωσαν να ανεβάσω και τη δική μου συνταγή για μαγειρίτσα, όχι γιατί πιστεύω ότι κάνω κάτι το ιδιαίτερο και διαφορετικό απ' ότι πολλές άλλες γυναίκες αλλά έτσι για να υπάρχει σ' αυτό το blog κι αυτή η συνταγή μου.
Σας δίνω αμέσως τη συνταγή γιατί δεν έχω και πολύ χρόνο στη διάθεσή μου, μέρα που είναι... (άσχετο αν με "χτύπησε" πάλι η "διαστροφική μανία" της ανάρτησης... χαχαχα!!!
ΥΛΙΚΑ για 8-10 άτομα (εξαρτάται από το πόσο "φαγανά" είναι-:))
500 γρ. έντερα
900 γρ. εντόσθια (της συκωταριάς που χρησιμοποιούμε και για το κοκορέτσι)
1 κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα
1/2 κιλό μαρουλάκια κομμένα
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
2 φλ. του καφέ ρύζι γλασέ ή καρολίνα
1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
για το αυγολέμονο
2 αβγά
χυμό από 2 λεμόνια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα έντερα, τα ζεματίζουμε για 5-6 λεπτά και ρίχνουμε το νερό. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα κόβουμε σε κομματάκια.
Στην ίδια κατσαρόλα, ξαναβάζουμε νερό και ζεματίζουμε τα εντόσθια για 10 λεπτά. Κρατούμε τα 2/3 από το νερό τους και κόβουμε και τα εντόσθια σε κομμάτια μικρά.
Βάζουμε στην ίδια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, τα μαρουλάκια και τα εντόσθια και τα σωτάρουμε για 5-6 λεπτά.
Προσθέτουμε τα έντερα, το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, το νερό από τα εντόσθια και όσο περισσότερο χρειάζεται ώστε να είναι σκεπασμένα τα υλικά μας.
Αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να βράσουν για 50 περίπου λεπτά, έως ότου να μαλακώσουν τα εντόσθια, προσέχοντας να αναπληρώνουμε νερό όποτε χρειάζεται, για να μην καούν.
Όταν τα εντόσθια είναι έτοιμα, τότε προσθέτουμε το ρύζι και αν χρειάζεται νερό και αφήνουμε τη μαγειρίτσα μας να βράσει για άλλα 10-15 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, χτυπάμε τα 2 αβγά με το χυμό των 2 λεμονιών και 5 λεπτά πριν να βγάλουμε τη σούπα μας, προσθέτουμε σιγά σιγά λίγο από το ζουμί της στα αβγά.
Τέλος, ρίχνουμε το αβγολέμονο στη κατσαρόλα και είτε την ανακατεύουμε προσεκτικά είτε ανακινούμε την κατσαρόλα για να ανακατευτούν τα υλικά.
Αφήνουμε, σε χαμηλή φωτιά για άλλα 7 λεπτά και την αποσύρουμε.
Η παραδοσιακή μαγειρίτσα μας είναι έτοιμη και μπορούμε να την γαρνίρουμε με χυμό λεμονιού ή ξύσμα λεμονιού. 
Χριστός Ανέστη και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Γαρδούμπα ρουμελιώτικη... πώς γίνεται στο χωριό του μπαμπά μου!!!

Καλή Ανάσταση με υγεία και χαρά!
Μέχρι τώρα μιλούσα για την καταγωγή μου από την Καβάλα που είναι η πόλη που γεννήθηκα... σήμερα, με την ευκαιρία της πασχαλινής γαρδούμπας θα σας μιλήσω για το μικρό χωριό, Μεξιάτες Φθιώτιδας, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λαμία, απ' όπου κατάγεται ο πατέρας μου. 
Είναι ένα μικρό χωριό που ανήκει στον δήμο Υπάτης, με πολλά ρυάκια γεμάτα γάργαρο νερό και χήνες (που για κάποιο λόγο όταν ήμουν μικρή και πηγαίναμε τις φοβόμουν!!!) πολύ πράσινο, γραφικά σπίτια και φυσικά όλοι ή σχεδόν όλοι φτιάχνουν την παραδοσιακή πασχαλινή γαρδούμπα που, για μένα, είναι πολύ πιο νόστιμη από το κλασσικό σουβλιστό κοκορέτσι γιατί έχει ζουμάκι και πολλά μυρωδικά.
Σαν γνήσιες, λοιπόν, κόρες Ρουμελιώτη, δεν θα ήταν δυνατόν, η αδερφή μου κι εγώ να μην ξέρουμε να φτιάχνουμε τη γαρδούμπα. Το μάθαμε από την μητέρα μας και τον πατέρα μας... και λέω τη μητέρα μας, γιατί ο πατέρας μας σαν παραδοσιακός γόνος Ρουμελιώτικης οικογένειας  (σκεφτείτε ότι ακόμα οι μεγαλύτεροι στην ηλικία αποκαλούν τις συζύγους με το όνομα του συζύγου και την κατάληξη -αινα, δηλαδή τη σύζυγο του Γιώργου τη φωνάζουν Γιώργαινα!!!! αυτό θα πει ισότητα, χαχαχαχα) έμαθε στη μητέρα μας να φτιάχνει τη γαρδούμπα.
Βέβαια, είτε κοκορέτσι είτε γαρδούμπα, το συγκεκριμένο έδεσμα είναι "οπαδός" της συνεργασίας γιατί δεν γίνεται εύκολα από ένα άτομο... χρειάζεται δύο άτομα για να ετοιμαστεί γρήγορα.
Μετά, λοιπόν, από αρκετές προσπάθειες καταφέραμε να μάθουμε καλά την τεχνική του και τώρα... εάν ποτέ χρειαστεί... μπορούμε να ανοίξουμε ψητοπωλείο (μάθε τέχνη κι άστην... λέει ο σοφός λαός) χαχαχαχα! (Ελπίζω, βέβαια, να μην συμβεί αυτό όχι γιατί έχω κάτι με τα ψητοπωλεία αλλά γιατί αγαπώ τη δουλειά μου, όπως και η αδερφή μου -:)
Σας γράφω λοιπόν την διαδικασία και όποιοι και όποιες φτιάχνετε παραδοσιακή μαγειρίτσα  απέχετε  μόλις ένα βήμα από το να φτιάξετε αυτή τη πεντανόστιμη γαρδούμπα.
ΥΛΙΚΑ για 8-10 άτομα 
1 συκωταριά (με πνευμόνια, καρδιά, συκώτι και γλυκάδια)
2.5 κιλά έντερα
1 σκέπη ή μπόλια για το τύλιγμα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι 
Πιπέρι
Ρίγανη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε τα εντόσθια, τα κόβουμε και τα πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και ρίγανη. 
Πλένουμε καλά τα έντερα όπως είπαμε σε προηγούμενη ανάρτηση και τα πασπαλίζουμε κι αυτά με αλατοπίπερο και ρίγανη. 
Τα συγκεντρώνουμε όλα κοντά μας.
Παίρνουμε τη σούβλα της κουζίνας ή μια οποιαδήποτε σούβλα και περνούμε τα εντόσθια εναλλάξ (δηλαδή πνευμόνι, καρδιά, συκώτι, γλυκάδι).
Μόλις τελειώσει η διαδικασία αυτή, τυλίγουμε τα εντόσθια με τη μπόλια ή σκέπη, περνώντας την στην αρχή στην μύτη της σούβλας (δηλαδή στα πρώτα εντόσθια).
Μετά, αρχίζει η διαδικασία του τυλίγματος των εντέρων. Πιάνουμε ένα ή δύο έντερα μαζί και γυρνώντας τη σούβλα τα τυλίγουμε γύρω από τη σκέπη. 
Όταν το έντερο τελειώσει, το δένουμε ή κόμπο με το επόμενο (είναι και το πιο εύκολο) ή διπλώνουμε το επόμενο έντερο στα δύο και δημιουργούμε μια θηλειά, από την οποία περνούμε το έντερο που τελειώνει (προτιμήστε τον πρώτο τρόπο είναι πιο εύκολος). 
Έτσι, σιγά-σιγά τα έντερα τυλίγονται γύρω από τη σούβλα. 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα έντερα πρέπει να είναι τυλιγμένα αρκετά σφιχτά και όχι χαλαρά γύρω από τα εντόσθια για να μην λυθούν και διαλυθεί η γαρδούμπα.
Τελειώνοντας τα έντερα, ακουμπούμε την άκρη της σούβλας στο ταψί, έχοντας την  λαβή της σούβλας ανασηκωμένη αρκετά πιό πάνω από το ταψί (ας θυμηθούμε πώς βγάζουμε το σουβλάκι από το καλαμάκι του ακουμπώντας το στο πιάτο) και με το χέρι μας σπρώχνουμε, προσεκτικά τη γαρδούμπα, έτσι ώστε να βγεί από τη σούβλα στο ταψί.
Μόλις, η γαρδούμπα ακουμπήσει στο ταψί... η ταλαιπωρία τελείωσε (θα αποζημιωθούμε για τα καλά, όμως, όταν ο μεζές ψηθεί και τον δοκιμάσουμε).
Στη φάση αυτή, εάν δεν θέλουμε να  ψήσουμε αμέσως τη γαρδούμπα μας,  μπορούμε να τη βάλουμε στην κατάψυξη, μέχρι να την φουρνίσουμε (όχι, βέβαια, για πολλές ημέρες!).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου. 
Προσθέτουμε στο ταψί και τα κομμένα μυρωδικά και 1/2 ποτήρι νερό. 
Το βάζουμε στο φούρνο, να σιγοψηθεί για 3-4 ώρες (ίσως και παραπάνω ανάλογα με το πόσο παχύ είναι), προσέχοντας να μην τελειώσει το νερό του (εάν χρειαστεί ξαναβάζουμε) και ελέγχοντας πότε θα ψηθεί και εσωτερικά.
TIPS
Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο καλό πλύσιμο των εντέρων που μπορείτε να δείτε εδώ, έτσι ώστε να μην πικρίζει η γαρδούμπα αλλά και να μην έχει βαριά μυρωδιά παρά τα μυρωδικά.

Διαβάστε Περισσότερα ...

Πασχαλινά κουλουράκια βανίλιας... επιτέλους πέτυχαν!!!!

Καλημέρα!!!! Με τα πασχαλινά κουλουράκια είχα ένα θέμα εδώ και μερικά χρόνια... δεν μπορούσα να τα πετύχω με τίποτε! Δεν μπορούσα να βρω συνταγή να με βολεύει...δεν, δεν, δεν ...
Όπως είναι φυσικό με εκνεύριζαν αφάνταστα γιατί σκεφτόμουν κάτι τόσο απλό να μην μπορώ να το πετύχω!!! Αλλά να που ήρθε η ώρα και η συνταγή του Στ. Παρλιάρου για τις διαφημιστικές ανάγκες του Lurpak κι εγώ συναντηθήκαμε και ...όχι, δεν ήταν καθόλου αυτό που λέμε κακό συναπάντημα αλλά το εντελώς αντίθετο... κεραυνοβόλος έρωτας με την πρώτη ματιά!!!
Επιτέλους!!!!! Βρήκα μια συνταγή που είναι εύκολη, νόστιμη και πέτυχε πάρα πολύ εύκολα (μόνο που δεν βγήκα στη βεράντα να φωνάξω γιούπιιιιιιιι!!).
Σίγουρα την έχετε δεί τη συνταγή στο φυλλάδιο του Lurpak και στη διαφήμισή του στα περιοδικά,  αλλά επειδή τα κατάφερα,  σας τη δίνω κι εγώ , λέγοντάς σας ότι είναι καταπληκτική (όπως όλες οι συνταγές του αγαπημένου μας pastry chef)!
Τη συστήνω ανεπιφύλακτα!
ΥΛΙΚΑ  για 1.300 γρ. κουλουράκια
750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 γρ. βούτυρο (η αλήθεια είναι ότι δεν έβαλα Lurpak αλλά κάποιο άλλο)
250 γρ. ζάχαρη άχνη 
2 αβγά
1 κ.γλ. baking powder
3-4 φυσικές βανίλιες vahiné
1 αβγό για την επάλειψη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160-170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το παγωμένο βούτυρο και το βάζουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ του μίξερ, με τα εξαρτήματα για το ζύμωμα.
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα-ζυμάρι.
Εάν το ζυμάρι μας είναι μαλακό και κολλάει στα χέρια, το  αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
Πλάθουμε τα κουλουράκια μας σε ότι σχήμα θέλουμε (η ζύμη είναι πολύ εύπλαστη) και τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί, στη λαμαρίνα του φούρνου.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρώς το αβγό με ελάχιστο νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια μας.
Ψήνουμε για 20 λεπτά (τόσο έκαναν στον δικό μου φούρνο για να πάρουν χρώμα) και βγάζουμε αμέσως από το φούρνο για να μην χάσουν την υγρασία τους.
TIPS
* Εάν θέλουμε, μπορούμε αντί για βανίλια να βάλουμε ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή 1 λεμόνι ή 
1 κ.γλ. μαχλέπι ή 1 κ.γλ. κανέλα.
* Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την άχνη με καστανή ζάχαρη στην ίδια ποσότητα (απλώς γίνονται πιο τραγανά)
* Η ζύμη μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο, τυλιγμένη σε μεμβράνη, για 5-6 ημέρες και να βγάζουμε να ψήνουμε ώστε να έχουμε πάντα φρέσκα κουλουράκια.
* Τα κουλουράκια διατηρούνται καλύτερα και πιο τραγανά μέσα σε μεταλλικό σκεύος.
Διαβάστε Περισσότερα ...