Αλάτι: μυστικά και ιδέες για τη χρήση του στην κουζίνα

Στη χθεσινή ανάρτηση, ανέφερα κάποιες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία και τα είδη του αλατιού, που θεωρώ ότι καλό είναι να τα γνωρίζουμε, έστω κι αν δεν επηρεάζουν άμεσα την μαγειρική.
Σήμερα, στο δεύτερο μέρος αυτού του αφιερώματος σ' αυτό το, τόσο σημαντικό για την ζωή μας, καλώς ή κακώς, άρτυμα θα αναφερθώ στη χρήση του στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.
ΛΑΧΑΝΙΚΑ - ΧΟΡΤΑ
1. Στα βραστά λαχανικά, προσθέτουμε το αλάτι στο νερό της κατσαρόλας από την αρχή γιατί βοηθάει στη διατήρηση του χρώματός τους. Η αναλογία είναι 20 γρ. χοντρό αλάτι (1 κ.σ.) για κάθε λίτρο νερού.
2. Όταν θέλουμε κάποια λαχανικά για πίτες ή κροκέτες (π.χ. κολοκύθι τριμμένο, σπανάκι κλπ) να αποβάλλουν τα υγρά τους τα τρίβουμε με αλάτι και τα βάζουμε σε σουρωτήρι πάνω σε μπολ.
3. Για να μη βγάλει το κρεμμύδι πολλά υγρά στο τηγάνι ή την κατσαρόλα κατά το σωτάρισμα, το ψιλοκόβουμε και το αλατίζουμε μισή ώρα πριν το μαγείρεμα.
4. Όταν θέλουμε να κάνουμε αρωματικό αλάτι με διάφορα αρωματικά χόρτα, είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε χοντρό αλάτι που θα το κάνουμε λεπτό στο multi μαζί με τα αρωματικά.
5. Εάν έχει πέσει πολύ αλάτι στο φαγητό, βράζουμε μαζί μια πατάτα και το φαγητό θα πάψει να είναι αλμυρό.
6. Αλατίζουμε τις σούπες λαχανικών στην αρχή του μαγειρέματος για να έχουν καλύτερη γεύση.
7. Αλατίζουμε τις σαλάτες λίγο πριν το σερβίρισμα για να είναι τα λαχανικά τραγανά.
8. Εάν το λάχανο που αγοράσαμε για τη σαλάτα είναι σκληρό, τρίψτε το με αλάτι... θα μαλακώσει και θα πάρει καταπληκτική γεύση.
9. Για να μη μαυρίσουν οι κομμένες πατάτες πριν το τηγάνισμα, τις αφήνουμε σε αλατόνερο μέχρι να τις τηγανίσουμε.
ΚΡΕΑΤΑ
1. Δεν αλατίζουμε ποτέ το κρέας στην αρχή, είτε το βράζουμε είτε το ψήνουμε, γιατί γίνεται σκληρό..
2. Όταν θέλουμε να ψήσουμε σε κρούστα αλατιού, χρησιμοποιούμε χοντρό αλάτι και για να σφίξει η κρούστα ανακατεύουμε το αλάτι με ασπράδια αβγών μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.
ΨΑΡΙΑ
1. Όταν τα ψάρια που αγοράσαμε δεν θέλουμε να τα μαγειρέψουμε αμέσως, τα καθαρίζουμε, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι στο ψυγείο, μέσα σε σακούλα για να μην πάρει μυρωδιά το ψυγείο.
2. Όταν ψήνουμε ψάρια, προσθέτουμε το αλάτι ένα μισάωρο πριν το ψήσιμο.
3. Όταν τηγανίζουμε ψάρια, δεν τα αλατίζουμε απ' έξω στην αρχή, γιατί το δέρμα τους κολλάει στο τηγάνι. Τα αλατίζουμε, στο τηγάνι, αφού έχουν κάνει κρούστα. Στην αρχή τα ανοίγουμε και τα αλατίζουμε μόνον μέσα.
4. Για να μείνει λευκό και σφιχτό το κρέας του φρέσκου μπακαλιάρου, το αφήνουμε για μισή ώρα σε αλατισμένο νερό πριν το μαγείρεμα.
5. Για να αφαιρέσουμε πιο εύκολα τα λέπια από τα ψάρια τα πασπαλίζουμε με ψιλό αλάτι, λίγο πριν την διαδικασία.
ΖΥΜΑΡΙΚΑ
1. Όταν βράζουμε ζυμαρικά, προσθέτουμε το αλάτι μόλις το νερό πάρει μια βράση και φυσικά πριν να ρίξουμε τα ζυμαρικά.
2. Η αναλογία του αλατιού που, συνήθως, προσθέτουμε είναι 1/2 κ.σ. αλάτι για κάθε λίτρο νερό.
ΟΣΠΡΙΑ
1. Αλατίζουμε τα όσπρια κατά τη διάρκεια του βρασίματος και αφού αρχίσουν να μαλακώνουν  για να μη γίνουν σκληρά.
2. Για να βράσουν καλύτερα τα όσπρια και ειδικά τα ρεβίθια, τα αφήνουμε σε αλατόνερο για μια νύχτα, πριν να τα μαγειρέψουμε.
ΓΛΥΚΑ
1. Μια πρέζα αλάτι στα γλυκά, και ιδιαίτερα στα κέικ, τάρτες, μπισκότα, τσουρέκια και κρέμες "απογειώνει" τη γεύση τους, αρκεί το αλάτι αυτό να είναι το χοντρό γιατί το επιτραπέζιο αλάτι δίνει αλμύρα.
2. Στα κείκ και στα μπισκότα, το αλάτι μπαίνει μαζί με τα αβγά.
3. Για να μη ζαχαρώσει το γλάσο των γλυκισμάτων, προσθετουμε λίγο αλάτι.
ΚΑΦΕΣ
Για να γίνει καλύτερος και με πιο έντονη γεύση ο καφές φίλτρου βάζουμε ελάχιστο αλάτι στην καφετιέρα πριν να βάλουμε το νερό.
ΑΒΓΑ
Για να καθαρίσουμε πιο εύκολα τα βραστά αβγά, προσθέτουμε αλάτι στο νερό που τα βράζουμε.
Πηγές : http://www.perlasalt.gr  -  http://www.kalas.gr   -  Περιοδικό "Γαστρονόμος"
Διαβάστε Περισσότερα ...

Ό,τι θέλουμε να ξέρουμε για το αλάτι

Η ιστορία του με δυό λόγια
Η ιστορία του αλατιού είναι δεμένη με την ιστορία του ανθρώπινου γένους μιας και η χρήση του, κυρίως σαν συντηρητικό τροφίμων επειδή εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών, χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ήταν απαραίτητο για τη συντήρηση κρεάτων, ψαριών, τυριών αλλά και λαχανικών.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Μηλόπιτα με μπαχαρικά και σιρόπι πετιμέζι, ...για να γλυκαθούμε και λίγο...

Η μέρα, σήμερα, μουντή και βροχερή απαιτεί γλυκό για να ανέβει και η διάθεσή μας.
Και όσο ακόμα υπάρχουν καλά μήλα, είπα να κάνουμε μια μηλόπιτα, λίγο διαφορετική απ' αυτές που έχουμε συνηθίσει, λίγο πιο πικάντικη, με τη μεστή γεύση που της δίνει το σιρόπι με πετιμέζι αλλά και νηστίσιμη για να ταιριάζει στο πνεύμα της εποχής. 
Διαβάστε Περισσότερα ...

Μαυρομάτικα φασόλια με ζόχια... ένας καταπληκτικός και υγιεινός συνδυασμός

Η ζοχιά είναι ένα φυτό πολύ κοινό στην πατρίδα μας. Το συναντάμε σχεδόν παντού, σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους... Φυσικά, δεν χρειάζεται να τρέχουμε στα χωράφια για να το βρούμε μια και υπάρχει στις λαϊκές αγορές αλλά και σε κήπους. Συλλέγεται χειμώνα και αρχή της άνοιξης και αποτελεί θαυμάσιο ορεκτικό και σαλάτα ή και συνοδευτικό κυρίως πιάτου.
Όσο για τα μαυρομάτικα φασόλια, ήδη έχω αναφέρει πληροφορίες για την διατροφική τους αξία, σε προηγούμενη ανάρτηση.
Η σημερινή συνταγή, συνδυάζει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι υγιεινή, χορτοφαγική, με υψηλή θρεπτική αξία αλλά χαμηλή σε θερμίδες. 
Σε συνδυασμό με ψωμί ή ακόμα καλύτερα με κρητικό παξιμάδι, γίνεται μοναδική και πολύ χορταστική αλλά και πολύ εύκολη στην παρασκευή της (με μόνη εξαίρεση το καθάρισμα και πλύσιμο των χόρτων).
ΥΛΙΚΑ για 3-4 άτομα
250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα 
500 γρ. ζόχια
1 κρεμμύδι ξερό
1 καρότο
2 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης
1 φύλλο δάφνης
για το γαρνίρισμα
2-3 κρητικά παξιμάδια
2 ντομάτες
1 κ.γλ. μουστάρδα (κανονική ή σκόνη)
Ρίγανη
2/3 φλ. λάδι 
3 κ.σ. ξίδι
Αλάτι
Πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κόβουμε τις ρίζες και καθαρίζουμε τα ζόχια από τα χαλασμένα φύλλα. Τα πλένουμε πολύ καλά. 
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για 25-30 λεπτά (ο χρόνος αυτός μπορεί να αυξηθεί εάν τα ζόχια είναι μεγάλα). Μόλις μαλακώσουν τα βγάζουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε το νερό τους και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα, βάζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια με το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, το καρότο και τις πιπεριές σε ροδέλες ή στικς, το φύλλο δάφνης και βράζουμε για 40 λεπτά περίπου.
Εάν έχουμε χύτρα ταχύτητος, τα  μαυρομάτικα φασόλια βράζουν σε 20-25 λεπτά.
Συνθέτουμε το πιάτο μας 
Σπάζουμε το κρητικό παξιμάδι και το βρέχουμε με λίγο νερό.
Φτιάχνουμε μια φωλιά με τα ζόχια και στη μέση βάζουμε το θρυμματισμένο  κρητικό παξιμάδι.
Από πάνω βάζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια (δεν λέω ποσότητα γιατί εξαρτάται από τη μερίδα που τρώει ο καθένας) και κομμάτια από τα βρασμένα καρότο και τις πιπεριές. 
Κόβουμε σε κομματάκια ή φετούλες τις ντομάτες και τις βάζουμε πάνω από τα μαυρομάτικα.
Βάζουμε σε μπολ, το λάδι, το ξίδι, τη μουστάρδα, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο και τα ανακατεύουμε καλά.
Περιχύνουμε με αυτή τη vinaigrette τα χόρτα και τα μαυρομάτικα.
Γίνεται, πραγματικά, ένα φαγητό υπέροχο και ελαφρύ, γεμάτο υγεία.
ΚΑΛΗ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Νηστίσιμες τηγανίτες ή pancakes, απίθανες και με διάφορες γεύσεις !

Στη χθεσινή μου ανάρτηση, η ανιψούλα μου Ιωάννα, έφτιαξε pancakes ή επί το ελληνικότερον τηγανίτες, σαν μια ιδέα για ένα παιχνίδι μαγειρικής με τη μαμά και σαν ένα κυριακάτικο οικογενειακό πρωινό.
Ανάμεσα στα σχόλιά σας, υπήρξε κι ένα της μπλογκοφίλης Ξ., η οποία μου ανέφερε ότι έψαχνε για τηγανίτες νηστίσιμες αλλά δεν βρήκε συνταγή.
'Ετσι κι εγώ, μια και σαν χαρακτήρας...δεν μπορώ να αντισταθώ στην πρόκληση της δημιουργίας, "ανασκουμπώθηκα" και χρησιμοποιώντας σαν βάση τη χθεσινή συνταγή και τη φαντασία μου, πειραματίστηκα φτιάχνοντας τηγανίτες νηστίσιμες... και το πείραμα ήταν άκρως επιτυχημένο!
Μπορούμε να φτιάξουμε όχι απλώς τηγανίτες νηστίσιμες αλλά και με διάφορες γεύσεις όπως θα δείτε παρακάτω.
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
2 φλ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
2 μεγάλα πορτοκάλια ξεφλουδισμένα και πολτοποιημένα στο multi
1 κ.γλ. σόδα φαγητού
1 κ.γλ. baking powder
3 κ.σ. ζάχαρη καστανή 
2 κ.σ. μαργαρίνη ή αραβοσιτέλαιο
για τις διαφορετικές γεύσεις
ταχίνι
cranberries  
σταφίδες
φέτες μήλου ή πολτός μήλου
ψιλοκομμένα ξερά φρούτα
για το γαρνίρισμα
μέλι
γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή βύσσινο
τρούφα
άχνη
ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς
διάφορα φρέσκα φρούτα
κανέλλα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το baking, τη σόδα, τη ζάχαρη και τη μαργαρίνη (ή το αραβοσιτέλαιο).
Ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια, τα καθαρίζουμε από τις ίνες τους και τα πολτοποιούμε στο multi. 
Βγάζουμε με το ειδικό εργαλείο το εσωτερικό των από 1 μήλο και το κόβουμε σε φέτες.

Τα ρίχνουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε, έως ότου πετύχουμε έναν χυλό ούτε πολύ πηχτό ούτε πολύ αραιό (εξαρτάται από κυρίως από το μέγεθος και το χυμό των πορτοκαλιών).
Εάν ο χυλός είναι πολύ πηχτός, προσθέτουμε λίγο νερό ή χυμό πορτοκαλιού.
Εάν ο χυλός είναι πολύ αραιός, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Βάζουμε μαργαρίνη σε αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
για τις διαφορετικές γεύσεις
Χωρίζουμε το χυλό σε διάφορα μπολ και βάζουμε σε κάθε ένα χωριστά...
#  1-2 κ.σ. ταχίνι
#  λίγα cranberries  
# λίγες σταφίδες μαύρες, που τις έχουμε μουλιάσει για λίγο σε νερό, τσάι περγαμόντο, κονιάκ ή χυμό πορτοκαλιού
#  λίγη τρούφα
#  λίγα ψιλοκομμένα ξερά φρούτα
#  φέτες μήλου που θα τις βάλουμε στο χυλό και θα τις τηγανίσουμε
για το γαρνίρισμα
* ρίχνουμε μέλι και πασπαλίζουμε με ψιλοκομένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας 
*  γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή βύσσινο
*  πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα, ιδιαίτερα τις τηγανίτες μήλου
Συνοδεύουμε τις τηγανίτες με γάλα, καφέ ή τσάι σαν πρωινό ή σαν απογευματινό κολατσιό.
Ελπίζω να σας αρέσουν οι νηστίσιμες τηγανίτες και να τις δοκιμάσετε το επόμενο κυριακάτικο πρωινό. Εμείς πάντως, τίς τιμήσαμε, δεόντως, το απόγευμα της Κυριακής και μάλιστα με παρέα που ήρθε απρόσμενα.
TIPS
Μπορούμε βέβαια, εάν θέλουμε αντί για πολτό πορτοκαλιού να χρησιμοποιήσουμε χυμό πορτοκαλιού, πορτοκαλάδα, νερό χλιαρό, σιρόπι κομπόστας ή πολτό οποιουδήποτε άλλου φρούτου που έχει χυμό.
... να και το ειδικό εργαλείο για να αφαιρούμε το κέντρο από κάποια φρούτα όπως τα μήλα, για όσους δεν το γνωρίζουν....
Καλή όρεξη και καλή εβδομάδα!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Pancakes ή ελληνικότερα Τηγανίτες από την μικρή μας Chef Ιωάννα...

Κυριακή αύριο και είναι ευκαιρία για ένα οικογενειακό ήρεμο πρωινό με γάλα, καφέ, ζεστές τηγανίτες, μαρμελάδα και φρούτα... μια απόλαυση για όλη την οικογένεια.
Τί καλύτερο από την ετοιμασία του πρωινού μαζί με τα παιδιά; 
Είναι, σίγουρα ο πιο γλυκός τρόπος για να εκφράσουμε την αγάπη μας, "παίζοντας" με τις γεύσεις αλλά και για να νιώσουμε την έννοια της λέξης 'οικογένεια'.
Ας δούμε τη συνταγή βήμα-βήμα ώστε να μπορέσουν οι μικροί μας φίλοι να την ακολουθήσουν εύκολα...
ΥΛΙΚΑ
2 φλιτζάνια φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1/2 κ.γλ. αλάτι
2 μεγάλα αβγά
2 φλιτζάνια γάλα
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μπωλ βάζουμε το λιωμένο βούτυρο και  το ανακατεύουμε με την ζάχαρη.
Προσθέτουμε και τα αβγά, ανακατεύοντας συνεχώς. 
Προσθέτουμε το αλάτι, και κοσκινίζουμε μέσα στο μπωλ το 1/3 από το αλεύρι.
Στη φάση αυτή, χρειαζόμαστε και λίγη βοήθεια από τη μαμά.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε εναλλάξ γάλα και αλεύρι.
Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Από το σημείο αυτό και μετά αναλαμβάνει η μαμά το τηγάνισμα, σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο βούτυρο για κάθε τηγανίτα.
Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ειδικά "φορμάκια" που υπάρχουν στο εμπόριο για να τηγανίζουμε αβγά μάτια με σχέδιο.
Μόλις η κάθε τηγανίτα ροδοκοκκινήσει την βγάζουμε από το τηγάνι και την σερβίρουμε αλειμμένη με σοκολάτα και χρωματιστή τρούφα για τα μικρά μας, με φρέσκα φρούτα πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη ή και με μέλι και καρύδια. 
Φυσικά, οι τηγανίτες τρώγονται και σκέτες, για όσους θέλουν λιγότερες θερμίδες.
Καλή Κυριακή και καλή όρεξη!!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Κροκέτες μπακαλιάρου με σκορδαλιά καρυδάτη! Η παραδοσιακή νοστιμιά...

Οι κροκέτες μπακαλιάρου είναι πάντα αγαπημένες και πάντα απαραίτητες, στην οικογένειά μου τουλάχιστον, στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Η συνταγή είναι αυτή που φτιάχνει η μαμά μου, εδώ και πολλά χρόνια...
ΥΛΙΚΑ
500 γρ φιλέτο υγράλατου (παστού) μπακαλιάρου 
Χυλός (κουρκούτι) για το τηγάνισμα
7-8 κ.σ. αλεύρι
1/2 κουτάκι μπύρα (160ml) μπύρα
2 φλ. του ελλην. καφέ νερό κρύο
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Πιπέρι
Αλάτι ελάχιστο
Σκορδαλιά με καρύδια
2 φέτες ψωμί μουλιασμένες σε νερό και στραγγισμένες
1/2 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι λάδι
3 κ.σ. ξίδι
ελάχιστο αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το χυλό και το τηγάνισμα
Σε μπωλ, φτιάχνουμε το "κουρκούτι", βάζοντας τη μπύρα, το νερό, το πιπέρι, ελάχιστο αλάτι και το αλεύρι και ανακατεύοντάς τα καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Γίνεται ένα χυλός ούτε πολύ πηχτός αλλά ούτε και αραιός που "στέκεται" επάνω στο ψάρι.
Ξαλμυρίζουμε το μπακαλιάρο όπως έχουμε ήδη αναφέρει εδώ και τον κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια ή αλλιώς τον "ξεψαχνίζουμε" και τον βάζουμε στο κουρκούτι.
Βάζουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι.
Παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα του χυλού με το μπακαλιάρο και το τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινήσει.
Για τη σκορδαλιά
Στο multi πολτοποιούμε τα καρύδια και το σκόρδο και το ψωμί που το έχουμε μουλιάσει σε νερό και το έχουμε στραγγίσει.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλάτι,το λάδι και το ξίδι, εναλλάξ.
Η σκορδαλιά μας είναι έτοιμη. Εάν θέλουμε τη πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σερβίρουμε τις κροκέτες με τη σκορδαλιά.   
TIPS
* Εάν δεν θέλουμε η σκορδαλιά να μυρίζει ιδιαίτερα υπάρχουν 2 μυστικά:
       1- να αφαιρέσουμε από το σκόρδο τη φύτρα του ή
       2- να βράσουμε πρώτα λίγο το σκόρδο και μετά να το πολτοποιήσουμε, είναι η συμβουλή της γνωστής και αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου.
Καλή Όρεξη και του χρόνου με υγεία και χαρά!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Μπακαλιάρος στο φούρνο

Καλησπέρα και πάλι... Πέρασε και η 25η Μαρτίου, πέρασε και το εθιμοτυπικό γεύμα με το μπακαλιάρο αλλά εγώ, μια και δεν πρόλαβα πιο νωρίς, θα σας δώσω τώρα τις συνταγές που φτιάξαμε σήμερα (και για να είμαι ειλικρινής, η μαμά μου, γιατί η αδερφή μου είχε εφημερία κι εγώ ήμουν με τις υπέροχες αλλά... άρρωστες ανιψούλες μου -:)). 
Οι συνταγές είναι παραδοσιακές στην οικογένεια... έτσι, περίπου, τις έφτιαχναν και οι δύο γιαγιάδες μου κι ελπίζω να σας αρέσουν.
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα

  • 1.5 κιλό υγράλατος (παστός) μπακαλιάρος
  • 6 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
  • 2 πιπεριές πράσινες
  • 2 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης
  • 2 καρότα
  • 3-4 πατάτες
  • 1/2 φλ. σταφίδες μαύρες
  • 1 μεγάλη ντομάτα πολτοποιημένη
  • 1 κουτί  Pumarro (250 γρ)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. πάπρικα
  • Πιπέρι τρίχρωμο φρεσκοτριμένο 
  • 5-6 σπυριά μπαχάρι
  • 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 ποτήρι νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο όπως ήδη αναφέραμε εδώ και τον κόβουμε σε κομμάτια.
  • Κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια, σε κομμάτια τις πατάτες, σε ροδέλες τις πιπεριές και τα καρότα.
  • Σε κατσαρόλα, βάζουμε τα κρεμμύδια με λίγο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. 
  • Μόλις το νερό τελειώσει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα βάζουμε στο ταψί που θα ψήσουμε το φαγητό.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι βαθύ, βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και τον μπακαλιάρο για να σωταριστεί.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και τα υπόλοιπα λαχανικά (εκτός από τα κρεμμύδια) και τα σωτάρουμε για 3-4 λεπτά.
  • Τα βάζουμε κι αυτά στο ταψί με τα κρεμμύδια, στρώνοντας τα λαχανικά από κάτω και τον μπακαλιάρο από πάνω.
  • Προσθέτουμε την πολτοποιημένη ντομάτα και το Pumarro, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τις σταφίδες, το μαϊντανό, την πάπρικα, το πιπέρι, τα σπυριά μπαχάρι και το νερό.
  • Ανακατεύουμε προσεκτικά και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
  • Βάζουμε να ψηθεί για 50-60 λεπτά σκεπασμένος, ώστε να βράσει.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο φούρνο για άλλα 30 λεπτά, περίπου, ώστε να ψηθεί από πάνω και να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνει με το λάδι του.  
  • Γίνεται ένα υπέροχο και αρωματικό πιάτο που, αν κι εγώ δεν έχω καλές "διπλωματικές" σχέσεις με τα ψάρια, το τρώω ευχαρίστως για να μην πω ότι το περιμένω.
TIPS
Εάν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το φαγητό χρησιμοποιώντας φρέσκο ή κατεψυγμένο φιλέτο μπακαλιάρου ή και άλλου ψαριού (το έχουμε κάνει και με φιλέτο ξιφία αλλά και πιο μικρά ψάρια).
* Επίσης, μπορούμε να μαγειρέψουμε το ίδιο φαγητό στην κατσαρόλα ή στη χύτρα ταχύτητος, χωρίς να το βάλουμε καθόλου στο φούρνο ή βάζοντάς το για λίγο στο τέλος.
Καλή Όρεξη!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Πώς ξαλμυρίζουμε τον υγράλατο μπακαλιάρο;

25 Μαρτίου αύριο, εθνική γιορτή και γιορτή του μπακαλιάρου ταυτόχρονα, που έχει την τιμητική του σε όλες τις μορφές του!
Πώς όμως τον ξαρμυρίζουμε; Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, αν και υπάρχουν δύο διαφορετικές τεχνικές.
1- Ξεπλένουμε το φιλέτο του μπακαλιάρου και με ένα μαχαιράκι μυτερό, ανασηκώνουμε την άκρη της πέτσας και την αφαιρούμε.
2- Πλένουμε με άφθονο κρύο νερό τον μπακαλιάρο.
3- Τον κόβουμε σε κομμάτια και τον βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό για 3 ώρες.
4- Μετά, αλλάζουμε το νερό και το αφήνουμε για άλλες τρεις ώρες.
5- Η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε 3 ώρες, περίπου, μέχρι να συμπληρωθούν 4 φορές, οπότε μπορούμε να τον μαγειρέψουμε.

Η δεύτερη τεχνική είναι παρόμοια αλλά όχι ακριβώς ίδια.
1- Ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό, τον μπακαλιάρο.
2- Τον κόβουμε κομμάτια που τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι.
3- Βάζουμε το σουρωτήρι σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό, ώστε ο μπακαλιάρος να σκεπάζεται από το νερό αλλά να μην ακουμπάει στον πάτο της κατσαρόλας, όπου κάθεται το αλάτι.
4- Αλλάζουμε το νερό κάθε 4 ώρες περίπου, για 4 φορές.
5- Αφού ξαλμυρίσει ο μπακαλιάρος, τον βουτάμε για 3-4 δευτερόλεπτα σε βραστό νερό και τον καθαρίζουμε από την πέτσα και τα κόκαλα, αν έχει.
TIPS
* Και στις δύο περιπτώσεις, μπορούμε στο τελευταίο νερό να προσθέσουμε λίγο γάλα και να αφήσουμε το ψάρι για 2 ώρες, ώστε ο παστός μπακαλιάρος να έχει γεύση νωπού.
Καλό βράδυ και καλά να περάσετε αύριο!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...