Σοκολατένιος κορμός light


Καλησπέρα! Πριν από λίγο διάβαζα ένα άρθρο σε κάποιο περιοδικό σχετικά με τη διατροφή μας όλες αυτές τις γιορτινές μέρες. Η αλήθεια είναι ότι όσο και να προσέχει κανείς τη διατροφή του, τις συγκεκριμένες μέρες... οι θερμίδες έχουν στήσει χορό! Τα χριστουγεννιάτικα φαγητά, τα γλυκά, οι γιορτές, οι επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους και τα φαγώσιμα δώρα πηγαινοέρχονται και μας κάνουν να νιώθουμε ενοχές κάθε φορά που απολαμβάνουμε κάποιο μελομακάρονο, κουραμπιέ ή ό,τι άλλο λαχταρήσουμε ή από την άλλη, στερημένοι, εάν απαρνηθούμε την απόλαυση αυτή (εγώ τουλάχιστον έτσι νιώθω)!! 
Σκέφτηκα, λοιπόν,  να σας δώσω τη συνταγή για έναν κορμό που φτιάχνω εδώ και πέντε, περίπου, χρόνια και που τον διάβασα σε κάποιο γαλλικό περιοδικό! 
Σίγουρα γνωρίζετε ότι τα γλυκά με σοκολάτα και κάστανο και ειδικά οι κορμοί είναι το παραδοσιακό γλυκό των Γάλλων (σχετικές πληροφορίες στην προηγούμενη ανάρτηση κορμού). 
Όταν βρήκα τη συγκεκριμένη συνταγή, την δοκίμασα και την καθιέρωσα αμέσως!!! Εντυπωσιάστηκα από τον συγκεκριμένο κορμό που δεν απαιτεί ιδιαίτερο κόπο, είναι εύκολος, σχετικά οικονομικός και πολύ νόστιμος, παρά το γεγονός ότι είναι με λίγες θερμίδες! Το μόνο που χρειάζεται είναι ...λίγη προσοχή στο σερβίρισμα, γιατί μιας και δεν έχει παντεσπάνι πρέπει να είναι καλά "παγωμένος" ο κορμός και να βρέχουμε το μαχαίρι που θα τον κόψουμε κάθε φορά για να μην κολλάει και χαλάει το σχήμα.
Μπορούμε να του δώσουμε χιονισμένη εμφάνιση, αχνίζοντάς τον, να τον καλύψουμε με γλάσο πικρής σοκολάτας για ακόμη πιο σοκολατένιο αποτέλεσμα ή να τον αφήσουμε σκέτο, γαρνιρισμένο με μερικά κάστανα γλασαρισμένα που θα βρούμε σε ζαχαροπλαστεία. Διαβάστε τη συνταγή και φτιάξτε τον για την πρωτοχρονιά! Είναι σίγουρο ότι δεν θα μετανιώσετε!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κάστανα + 10 κάστανα σε κομμάτια
750 ml γάλα ελαφρύ με 1.5% λιπαρά
200 γρ. μαργαρίνη light
300 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
80 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε, χαράζουμε και βράζουμε τα κάστανα σε νερό για 20 λεπτά.
Τα καθαρίζουμε και κρατούμε στην άκρη τα 10 κάστανα.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα και τα υπόλοιπα κάστανα και τα βράζουμε ξανά, σε μέτρια φωτιά, για 35-40 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσουν τα βρασμένα κάστανα.
Ύστερα, τα πολτοποιούμε είτε στο multi είτε με το minipimer (μπορούμε επίσης να τα πολτοποιήσουμε με τον μύλο του πουρέ) έτσι ώστε να γίνουν ένας πηχτός χυλός.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια, την άχνη και το βούτυρο.
Ανακατεύουμε καλά και μόλις η κουβερτούρα λιώσει και το μείγμα ομογενοποιηθεί, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τα 10 κάστανα σε κομμάτια, τα αμύγδαλα ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε το μείγμα.
Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα με αντικολλητική μεμβράνη, γεμίζουμε με το μείγμα μας και το αφήνουμε για μια νύχτα στο ψυγείο κλεισμένο με την μεμβράνη.
Την επόμενη ημέρα, το βγάζουμε από τη φόρμα και τη μεμβράνη και εάν θέλουμε το καλύπτουμε με ένα απλό γλάσο σοκολάτας ή το πασπαλίζουμε με άχνη την ώρα που θα το σερβίρουμε.
Το διακοσμούμε με κάστανα γλασαρισμένα και μερικά κλαδάκια από γκυ.
Φυσικά, δεν έχουμε καθόλου τύψεις όταν το απολαμβάνουμε μιας κι έχει λίγες (για το είδος του) θερμίδες (εάν, βέβαια, μπορούμε να περπατήσουμε 1-2 χιλιόμετρα αφού το απολαύσαμε ή να κάνουμε γυμναστική μόλις χωνέψουμε, οι ...τύψεις εξαφανίζονται εντελώς!!!-:))))))
Καλή Πρωτοχρονιά, με υγεία, αγάπη, χαρά κι ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο σε όλους και όλες!!!
Tante Kiki
8 Comments
No