Μπισκότα βουτύρου με καλαμποκάλευρο


Μπισκότο πεντανόστιμο με την ιδιαίτερη γεύση του βουτύρου και του καλαμποκάλευρου, τέλειο στο σχήμα, ιδανικό για να το στολίσεις με γλάσο ή ζαχαρόπαστα. Εύκολο και με σίγουρη επιτυχία μιας και το έφτιαξα ήδη 2-3 φορές. Είναι η αρχή του ψησίματος των Χριστουγέννων και προορίζονταν για το μπαζάρ. Η αλήθεια είναι ότι λατρεύω την ιδιάζουσα γεύση του καλαμποκάλευρου και όταν βρήκα τα συγκεκριμένα μπισκότα αποφάσισα να τα δοκιμάσω. Έτσι κι αλλιώς, η ζαχαρόπαστα που χρησιμοποίησα για να τα στολίσω έχει γεύση βανίλιας οπότε συμπλήρωνε τη γεύση τους.
Διαβάστε τη συνταγή κι αν σας αρέσει το καλαμποκάλευρο, ετοιμάστε τα για τα Χριστούγεννα στα σχήματα που προτιμάτε!
ΥΛΙΚΑ για 25 κομμάτια περίπου
300 γρ. καλαμποκάλευρο
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 αβγό μεγάλο + 1 κρόκο
ελάχιστο αλάτι
150 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
60 γρ. μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου σε κομματάκια
1 φακελάκι φυσική βανίλια Vahiné
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για τη διακόσμηση
Άσπρη ζαχαρόπαστα και χρώματα ζαχαροπλαστικής
Πινέλο για να αλείφουμε τα μπισκότα με νερό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμιγνύουμε το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι γενικής χρήσης, το μπέικιν και το αλάτι.
Ανοίγουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το αβγό και τον κρόκο, τα δύο είδη βουτύρου και το ξύσμα λεμονιού.
Ζυμώνουμε το μείγμα, ώσπου να δημιουργηθεί μια απαλή ζύμη.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 15-20 λεπτά.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 5-6 χιλιοστά.
Χρησιμοποιούμε κουπ πάτ και κόβουμε τα μπισκότα, στα σχήματα που θέλουμε.
Ξαναπλάθουμε τη ζύμη που περισσεύει και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ώσπου να τελειώσει.
Με τη σπάτουλα τοποθετούμε τα μπικότα σε λαμαρίνες φούρνου και τα ψήνουμε για 12-15 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν στις άκρες τους.
Βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς πριν να τα στολίσουμε με ζαχαρόπαστα.
Για τη διακόσμηση
Ανοίγουμε σε φύλλο τη ζαχαρόπαστα και κόβουμε με το αντίστοιχο κουπ πάτ.
Αλείφουμε με ελάχιστο νερό το μπισκότο και κολλούμε επάνω τη ζαχαρόπαστα.
Tante Kiki
9 Comments
No