Χριστουγεννιάτικη μεθυσμένη μαρμελάδα


Μια αρωματική παρέα φρέσκων και ξερών φρούτων με κανέλα!!!
Χρόνια πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα! Τη μαρμελάδα αυτή την αφιερώνω στην πολυαγαπημένη, γλυκιά αδερφούλα μου Nικολέττα που γιορτάζει σήμερα με την ευχή να είναι πάντα γερή, δυνατή κι ευτυχισμένη!
Μια μαρμελάδα διαφορετική από τις άλλες, μια μαρμελάδα με ξερά αλλά και φρέσκα φρούτα που μοσχοβολάει χριστούγεννα είναι η σημερινή! Λατρεμένη, μεστή γεύση με τη φυσική της γλύκα και λίγη ζάχαρη! Μια μεθυσμένη μαρμελάδα για μεγάλους, για τα πρωινά των γιορτών που μπορούμε να απολαμβάνουμε την ηρεμία και τη θαλπωρή με το τζάκι αναμμένο και το Χριστουγεννιάτικο δέντρο να φεγγοβολάει και να μας φέρνει την ελπίδα που τόσο χρειαζόμαστε!!! Μια μαρμελάδα που, εκτός των άλλων, μπορεί να γίνει ένα γλυκό πρωτότυπο δώρο και που, σίγουρα, δεν θα περάσει απαρατήρητο!
Ετοιμάστε την και γευτείτε την πάνω σε φρυγανισμένο ζεστό ψωμί, σε τσουρέκι αλλά και σε μια ωραία πουτίγκα σιμιγδαλιού, πολύ απλά πάνω σε μια κρέμα βανίλια αλλά και σκέτη σαν ...γλυκό του κουταλιού. 
ΥΛΙΚΑ
4-5 μήλα τριμμένα σε χοντρό τρίφτη 
4 κυδώνια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
100 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
200 γρ. αποξηραμένα σύκα ψιλοκομμένα
200 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα
200 γρ. βύσσινα αποξηραμένα ή cranberries
100 γρ. σταφίδες μαύρες
100 γρ. σταφίδες ξανθές
500 γρ. ζάχαρη καστανή (ή άσπρη)
Χυμό από 3 πορτοκάλια
1 σφηνάκι κονιάκ ή ρούμι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα ψιλοκομμένα ξερά φρούτα με το χυμό των 2 πορτοκαλιών και το 1/2 σφηνάκι κονιάκ και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 4-5 ώρες.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μήλα, τα κυδώνια και τα ξερά φρούτα και 2 ποτήρια νερό.
Τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά έως ότου μαλακώσουν.
Ύστερα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα ξυλάκια κανέλας, το χυμό του ενός πορτοκαλιού και 1/2 φλιτζάνι νερό.
Αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει σε μέτρια φωτιά έως ότου το νερό τελειώσει.
Τέλος, προσθέτουμε και το άλλο 1/2 σφηνάκι κονιάκ και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να "δέσει" η μαρμελάδα, ανακατεύοντας συχνά, με ξύλινη κουτάλα, για να μην "κολλήσει" στην κατσαρόλα.
Δοκιμάζουμε εάν έχει "δέσει" με τον γνωστό τρόπο: δηλαδή σύροντας την κουτάλα και ελέγχοντας εάν ..."ο δρόμος της μαρμελάδας" (Κοέλιο μου θυμίζει η έκφραση αλλά δεν πειράζει είμαι λίγο επηρεασμένη μιας και διαβάζω το τελευταίο του βιβλίο "Άλεφ"-:))))), μείνει ανοιχτός, οπότε είναι έτοιμη.
Έχουμε έτοιμα αποστειρωμένα τα βάζα μας (4 βάζα των 250 γρ.) και τα γεμίζουμε αμέσως.
Κλείνουμε με το καπάκι και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν.
Εφόσον η αποστείρωση έχει πετύχει και το καπάκι δεν πιέζεται στο κέντρο, που σημαίνει ότι έχει βγει ο αέρας, μπορούμε να διατηρήσουμε τη μαρμελάδα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για ένα χρόνο.
Απολαύστε την τα γιορτινά πρωινά...αξίζει τον κόπο!!!
Tante Kiki
14 Comments
No