Μελομακάρονα παραδοσιακά

Μοσχοβόλισε κανελογαρίφαλο και πορτοκάλι!!
Καλησπέρα σας! Τί τρέξιμο κι αυτό!!! Το τελευταίο καιρό δεν ξέρω τί συμβαίνει και ο χρόνος μου φαίνεται ότι τρέχει σαν ...τρελλός. Ή μάλλον ξέρω τί συμβαίνει αλλά δεν μπορώ να ...αποφύγω αυτά που συμβαίνουν!!! Ευτυχώς, η μαμάκα μου αναρρώνει τάχιστα ( η αρθροπλαστική ισχύου χρειάζεται τον ...χρόνο της) και χρειάζεται όλο και λιγότερη βοήθεια. Από την άλλη οι εξετάσεις των μαθητών μου έφτασαν και είμαστε στην τελική ευθεία μέχρι την Παρασκευή και το Σάββατο και το Μπαζάρ του κολλεγίου της ανιψιάς μου μόλις τελείωσε σήμερα το μεσημέρι και μαζί του τελείωσε ένα τρελλό ψήσιμο και πανηγύρι κατσαρολικών και ταψιών στην κουζίνα. Το καλό είναι ότι ετοιμάσαμε Χριστουγεννιάτικα γλυκά που θα σας δείξω σήμερα και τις επόμενες ημέρες γιατί αλλιώς... δεν ξέρω πώς θα προλάβαινα να σας τα δείξω έγκαιρα (να γιατί αγαπώ πολύ τις εύκολες και νόστιμες συνταγές... για τις περιόδους που ο χρόνος που σου απομένει είναι σχεδόν... μηδενικός)!!! Τέλος πάντων, τώρα το μόνο που μας έμεινε είναι να ετοιμάσουμε ...τα τρόφιμα για το παιδικό χωριό SOS (μου φαίνεται απίστευτο και θλιβερό ότι εφέτος, για πρώτη χρονιά, ζητούν μόνον τρόφιμα και είναι κι αυτό σημείο των καιρών που περνούμε).
Βέβαια, έχω ακόμη πολλά να ετοιμάσω στην κουζίνα, αρμυρά και γλυκά που ελπίζω να σας τα παρουσιάσω έγκαιρα!!
Το μόνο που δεν έκανα ακόμα είναι να στολίσω αλλά, όπως πάντα, ελπίζω να στολίσω την ερχόμενη Κυριακή!!!! Δεν αντέχω άλλο χωρίς Χριστουγεννιάτικο στολισμό και μιας και στη συνοικία μας δεν έχουν ακόμα στολίσει για πρώτη χρονιά (επαναλαμβάνομαι το ξέρω...) δεν έχω συνειδητοποιήσει ότι έρχονται Χριστούγεννα, εκτός από σήμερα!!!
Ξέρω, ξέρω με βαρεθήκατε με την πολυλογία μου αλλά μου αρέσει να επικοινωνούμε κι ελπίζω να με συγχωρέσετε! Περνάω στη συνταγή χωρίς άλλη κουβέντα...
Τα μελομακάρονα που θα σας δείξω είναι από 'κείνες τις οικογενειακές συνταγές που τις θεωρώ πραγματικά πολύτιμες. Εγγυημένα επιτυχημένη, εύκολη και μάλιστα χωρίς να χρησιμοποιήσουμε ούτε μίξερ, με μια μοναδική μελένια γεύση, ειδικά εάν χρησιμοποιήσουμε θυμαρίσιο μέλι ή ανάμικτο ανθέων και θυμαρίσιο και με όλα τα χριστουγεννιάτικα αρώματα (κανέλα, γαρίφαλο, πορτοκάλι), που σου γεμίζει το στόμα και ξυπνάει τις αισθήσεις σου. Το βασικό τους χαρακτηριστικό... μελώνουν μέχρι μέσα, είναι μαλακά αλλά δεν είναι "λαπαδιασμένα" (ξέρετε τί εννοώ δεν είναι πολύ μαλακά και δεν διαλύονται). Το μυστικό τους είναι ότι έχουν και λίγο σιμιγδάλι στη ζύμη που τα εμποδίζουν αν γίνονται "νιανιά" όταν μελώνουν (πριν χρησιμοποιήσω τη συγκεκριμένη συνταγή πάντα είχα ένα θέμα με το μέλωμα).
Είπα πριν ότι περνάω στη συνταγή;;;;;; Ξεχάστηκα πάλι... διαβάστε λοιπόν!!!
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
2 φλ. τσ. αραβοσιτέλαιο (ή 1 φλ.τσ. ελαφρύ ελαιόλαδο + 1 φλ.τσ. αραβοσιτέλαιο)
1 φλ.τσ. ζάχαρη
1/2 φλ.τσ. κονιάκ
1/2 φλ.τσ. χυμό πορτοκαλιού
1/2 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο
2 1/2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γλ. σόδα φαγητού
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 φλ.τσ. σιμιγδάλι ψιλό
7 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι
2 ποτήρια μέλι θυμαρίσιο ή μείγμα θυμαρίσιου και ανθέων
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ροδέλα πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλας
Για το πασπάλισμα
Καρυδόψιχα ψιλοκομμένη ή μείγμα καρυδόψιχας και αμυγδαλόψιχας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Η ζύμη
Για τη ζύμη
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν, την κανέλα, το γαρίφαλο και το σιμιγδάλι.
Σε μια άλλη λεκανίτσα βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τη σόδα και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με το "σύρμα", για 2-3 λεπτά,  μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα.
Προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί κι αυτό.
Τέλος, σιγά-σιγά, προσθέτουμε και το μείγμα με το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα, το γαρίφαλο και το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δούμε ότι αρχίζει να γίνεται τόσο πηχτό το μείγμα που δεν μπορούμε να ανακατέψουμε άλλο.
Ύστερα, αφήνουμε το "σύρμα" και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι.
Η τελική ζύμη είναι μαλακιά, δεν κολλάει στα χέρια και είναι "λαδερή".
Στη φάση αυτή μπορούμε να αρχίσουμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα ή βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ μπισκότων (προσωπικά το δικό μου αν και δεκαπενταετίας το λατρεύω και το χρησιμοποιώ πολύ).
Ψήνουμε τα μελομακάρονα για 20 λεπτά περίπου ή έως ότου αποκτήσουν  καστανό χρώμα.
Το σιρόπι και το σιρόπιασμα
Για το σιρόπι
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και το ξυλάκι κανέλας και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει το σιρόπι να κοχλάζει.
Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται (αν όχι όλο τον περισσότερο) και μόλις συμπληρωθούν τα 5 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ύστερα, βγάζουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο.
Παίρνουμε με μια τρυπητή κουτάλα (όπως στη φωτογραφία) 2-3 ζεστά μελομακάρονα και τα βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με το ζεστό σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα (κατά προσέγγιση) από τη μία πλευρά και μετά για άλλο τόσο χρόνο από την άλλη πλευρά. 
Τα βγάζουμε, με τη τρυπητή κουτάλα, από την κατσαρόλα και τα ξαναβάζουμε στο ταψί.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα μελομακάρονα, για να μελώσουν και από την επάνω πλευρά.
Μετά, όπως είναι στο ταψί, ρίχνουμε και το υπόλοιπο σιρόπι και τα αφήνουμε να μελωθούν σιγά-σιγά (χρειάζονται περίπου μισή ώρα).
Τα βάζουμε σε πιατέλες και τα πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα.
Και τώρα μερικά μυστικά για σίγουρη επιτυχία...
TIPS
* Αποφεύγουμε να βάζουμε τα μελομακάρονα στις λαμαρίνες φούρνου με μαύρο χρώμα, γιατί ψήνονται περισσότερο από κάτω.
Ο χρόνος ψησίματος είναι σημαντικός για το εάν θα μελώσουν τα μελομακάρονα χωρίς να "λαπαδιάσουν". 
Τα παραψημένα μελομακάρονα δεν απορροφούν εύκολα το σιρόπι και θέλουν περισσότερο χρόνο μέσα σ' αυτό. 
Τα μελομακάρονα που δεν έχουν ψηθεί καλά, χρειάζονται λιγότερο χρόνο μέσα στο σιρόπι γιατί απορροφούν πολύ εύκολα και γίνονται πολύ μαλακά.
Για να αποφύγουμε "ατυχήματα" μπορούμε να βάλουμε ένα μελομακάρονο στο σιρόπι και να μετρήσουμε σε πόσο χρόνο γίνεται όσο μελωμένο ακριβώς θέλουμε.
Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του μελομακάρονου αλλά και με την κουζίνα. Όσο πιο μεγάλο είναι το μελομακάρονο τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται για να ψηθεί. Την πρώτη φορά που θα ψήσουμε, είναι προτιμότερο, να δούμε το χρώμα τους για να καταλάβουμε εάν είναι ψημένα όσο χρειάζεται.
* Φυσικά,  μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μέλι της αρεσκείας μας κι όχι μόνον θυμαρίσιο ή ανθόμελο.
Τέλος, μπορούμε να κάνουμε τα μελομακάρονα γεμιστά με μείγμα καρυδόψιχας - αμυγδαλόψιχας, αλλά πάλι θα πρέπει να προσέξουμε το χρόνο ψησίματος.
Καλή επιτυχία και του χρόνου με υγεία!!!

21 σχόλια:

  1. Και του χρόνου Κική μου, εύκολη η συνταγη σου γιατί γράφεις ακρίβεια πόσο αλεύρι χρειάζεται. Οι περισσότερες συνταγές είναι όσο πάρει....

    Φαίνονται πολύ επιτυχημένα, εγώ πρέπει να κάνω και κουλουράκια που η οικογένεια προτιμά περισσότερο από τους κουραμπιέδες. Αλλά τα αφήνω ακομη γιατί θα εξαφανιστούν μέχρι τα Χριστούγεννα και φυσικά πρώτη και καλύτερη από την αφεντιά μου.

    Καλή σου εβδομάδα γλυκιά μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κική μου μια όαση τα μελομακάρονα σου!!Θα τα τιμήσω.Μου αρέσει η ιδέα σου με το μηχάνημα γιατί το έχω και εγώ.
    Είναι τα αρώματα και η τεχνική σου μοναδική ..Μπράβο..καλή εβδομάδα!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κικίτσα μου υπέροχα!!!
    Και του χρόνου με υγεία!!!
    Χαίρομαι πολύ που η μανούλα σου αναρρώνει καλά, γρήγορα σιδερένια εύχομαι!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή ανάρωση στη μαμά σου.
    Νασαι καλά και του χρόνου να ξανακάνεις μελομακάρονα. Μοσχοβόλισαν!
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλέ τι συτήματα μηχανήματα είναι τουτα!!! Πολυ μαρεσει το σχεδιάκι αλλά εγώ δεν το έχω το εργαλείο!
    Κική μου χαιρομαι που η μανούλα σου ειναι καλύτερα και να ξέρεις ότι μαρεσουν τα κείμενα σου και καθόλου δεν βαριέμαι!
    Ειναι εγγύηση τα μελομακάρονα λες ε? Θα κάνω αυτή την εβδομάδα δοκιμαστικά και θα κάνω και αυτά να δώ! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Περαστικά στην μανούλα....τέλεια μελομακάρονα ...παίρνω μερικά...τρέχουμε όλοι αυτό τον καιρό και δεν φτάνουμε...και του χρόνου....φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και του χρόνου, Κική μου, με υγεία. Με επιτυχία στέφτηκε η προσπάθειά σου. Σε ευχαριστούμε για τη συνταγή. Έχω κι εγώ μια παρόμοια και την είχα ετοιμάσει για ανάρτηση! Δεν πειράζει, θα τη βάλω αργότερα.
    Καλή εβδομάδα, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ θα σου ευχηθώ απλά ΤΑΧΕΙΑ ανάρρωση για την μανούλα.
    Το έχω δει εις διπλούν τούτο το έργο και μάλιστα μέρες Χριστουγέννων. Είναι από αυτά που δυστυχώς σήμερα θυμάμαι με "χαρά" καθώς η ίδια δεν είναι πια εδώ.

    ΚΑι του χρόνου με περισσότερο χρόνο στην διάθεσή σου καλή μου Κική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κικίτσα μου καλημέρα!! Τα μελομακάρονα είναι από τα λίγα γλυκά που δεν μπορώ να πετύχω με τίποτα. ΤΙΠΟΤΑ...Θα δοκιμάσω και με την συνταγή σου και θα εδώ. Αν και με αυτή, δεν τα φτιάξω καλά τότε θα αρχίσω να αγοράζω ετοιμα. Τα δικά σου φαίνονται καταπληκτικά. Να είμαστε κοντά θα τα δοκίμαζα κιόλας!! Καλή εβδομάδα να εχεις και περαστικά στην μαμά σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πόσο θα θελα τωρα αυτην την πιατελλα μπροστα μου!
    Τελεια φαινονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κικίτσα, καταρχήν, σιδερένια η μαμά σου!! Εύχομαι οι περιπέτειες να τελειώσουν εδώ και να' χετε καλές γιορτές!!! Πολύ ωραία τα μελομακάρονα αλλά το μηχανιματάκι μας λείπει:-)... Δεν πειράζει όμως, οι συμβουλές και τα μικρά μυστικά που μας δίνεις πολύ πολύ χρήσιμα!!! Γειά στα χέρια σου και του χρόνου με υγεία! Φιλιά:-)) Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και του χρόνου Κική μου!!
    Μοσχοβόλησε η γειτονιά, είμαι σίγουρη!
    Αχ, να είχα ένα τωρα με μπολικο μελάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μοσχομύρισαν τα μελομακάρονά σου! Και τα μυστικά για τέλεια επιτυχία, μοναδικά. Να είσαι καλά! Ο χρόνος δυστυχώς για τους περισσότερους τρέχει πολύ γρήγορα. Με πολλούς το έχω συζητήσει. Νοιώθουμε ότι δεν προλαβαίνουμε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπέροχα τα μελομακάρονά σου Κική! Γειά στα χέρια σου! Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα σας!

    & Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς μου πράγματι! Επίσης και του χρόνου με υγεία!

    & Evie μου, αυτό το "όσο πάρει" ποτέ δεν το χώνευα, ειδικά εάν δεν έχεις πείρα είναι ο σίγουρος δρόμος για την αποτυχία. Με το καλό να φτιάξεις τα κουλουράκια και δεν πειράζει ας εξαφανιστούν κι αυτό χαρά είναι.

    & mara μου ευχαριστώ πολύ και χρησιμοποίησέ τη την πρέσσα είναι εύκολη και γίνονται πολύ ωραία έτσι και μπισκότα και μελομακάρονα!

    & Ξανθή επίσης, με υγεία και χαρά!

    & ΕΛΕΝΑ μου ευχαριστώ για τις ευχές και τα γλυκά σου λόγια. Επίσης και του χρόνου!

    & Μarion,ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά και έλα να πάρεις μερικά!!!! Επίσης και του χρόνου με υγεία!

    & Eri μου γλυκιά, σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Όσο για το εργαλείο εκεί υπάρχει το αντίστοιχο του Wilton και σίγουρα και πολλά άλλα! Φιλενάδα εκεί βρίσκετε πιο πολλά απ΄ότι εμείς εδώ! Όσο για τα μελομακάρονα, δοκίμασε και θα δεις τί εννοώ!

    & mia ευχαριστώ πολύ και πάρε πολλά!!!!

    & Helen Gr σ' ευχαριστώ για τα γλυκά σου λόγια και επίσης και του χρόνου με υγεία! Καλέ γιατί να μην βάλεις και τη δική σου ανάρτηση;;;; Εξ άλλου καλό είναι να έχουμε διάφορες συνταγές, έτσι δεν είναι;;;;

    Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. & Penelope ευχαριστώ για τις ευχές και είμαι σίγουρη ότι καταλαβαίνεις τί εννοώ!

    & Mania ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!Και φυσικά θα δοκίμαζες, εννοείται! Αλλά δοκίμασε τη συνταγή... δεν νομίζω ότι θα σε δυσκολέψει απλά ακολούθησέ την κατά γράμμα!!! Περιμένω νέα!

    & Elpiniki να σου τη στείλωωωω;;;;

    & T.A.G ευχαριστώ για τις ευχές κι εύχομαι να πιάσουν γιατί εφέτος το έχουμε "ρίξει" στις περιπέτειες! Πάντως σίγουρα υπάρχει κι εκεί η πρέσσα ή κάτι παρόμοιο. Χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή, Άννα μου. Επίσης και του χρόνου!!

    & At Anna's kitchen table I'm waiting your feedback!-:)))

    & Νίκη ευχαριστώ επίσης. Να σου στείλω;;;;

    & Αναστασία ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια κι ευτυχώς που δεν είμαι η μόνη που αισθάνομαι έτσι για τον χρόνο γιατί νομίζω ότι έχω χάσει την οργάνωσή μου και γι αυτό δεν προλαβαίνω! Χαίρομαι που σου άρεσαν τα μελομακάρονα και τα μυστικά τους.

    & Ευχαριστώ πολύ Έφη μου, να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Kαι του χρόνου Κική μου!!!
    Μη φοβάσαι δεν είσαι η μόνη... όλοι λίγο πολύ τρέχουμε και δε φτάνουμε...
    Όλα θα γίνουν, εσύ να είσαι καλά!

    Την καλησπέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα Κική! Λέγομαι Άννα και σου γράφω από την Αγγλία, μόλις έφτιαξα τα υπέροχα μελομακάρονα σου και είχαν φοβερή επιτυχία! Σε ευχαριστώ πολύ για τις υπέροχες συνταγές που μοιράζεσαι μαζί μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!