Χριστουγεννιάτικο μπισκοτόδεντρο

Καλησπέρα αγαπημένοι μπλογκογείτονες και πάλι Χρόνια πολλά και καλά! 
Ξεκούραστη πια και κεφάτη, απολαμβάνω την κουζίνα, τις γιορτινές ετοιμασίες και τις συχνές επισκέψεις φίλων και συγγενών. Πριν δύο μέρες, έφτιαξα επιτέλους το μπισκοτόδεντρο που ήθελα εδώ και καιρό και που, αν και δεν μου έκανε τη χάρη να βγει πολύ ωραίες φωτογραφίες έγινε νόστιμο! Προορισμός του;;; Η νονά της μεγάλης μου ανιψιάς Ιωάννας, Στέλλα, που το χάρηκε όσο κανένα άλλο από τα δώρα της. Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε η παραγγελία ήταν της  Ιωάννας και περιελάμβανε τις καρδιές για το στολισμό του! Το καϋμένο το δεντράκι μου, είχε , βέβαια, τη περιπέτειά του... όχι που θα γλίτωνε από την αναποδιά του 2011!!! Να τί έγινε... Τα μπισκοτοαστέρια, τα έφτιαξα το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, με όσα ακριβώς μπισκότα χρειαζόταν,  χωρίς να σκεφτώ ότι μπορεί να κυκλοφορούν επικίνδυνα άτομα στο σπίτι -:))). Έτσι, την επόμενη μέρα, όταν κατά τις 11 το πρωί, ξεκίνησα να το φτιάξω ...έλειπαν 2 αστέρια!!!!!! Έπεσα από τα σύννεφα και προσγειώθηκα στην Ελληνική πραγματικότητα... η εγκληματικότητα στο ...σπίτι μου!!!!!!!!!! χαχαχα. Κατόπιν ...σκληρών ανακρίσεων διαπιστώθηκε ότι ο ένοχος ήταν ο... παππούς μας, που δεν ήξερε γιατί τα ήθελα!!! Δεν πειραζει, χαλάλι του, αλλά το κακόμοιρο το μπισκοτοδεντράκι έγινε πιο κοντό (αν και το ίδιο δεν διαμαρτυρήθηκε από την περιπέτειά του)!!!-:)))))))))
Τέλος πάντων, τα συγκεριμένα μπισκότα είναι αυτά που χρησιμοποίησα και για τα μπισκότα-γλυφιτζούρια στα γενέθλια της Ιωάννας και κάποιοι φίλοι μου ζήτησαν τη συνταγή.
Είναι πολύ ωραία και εύκολα μπισκότα, μόνον που εάν θέλουμε πολλά και μεγάλα μπισκότα, είναι καλύτερα να διπλασιάσουμε τη δόση των υλικών.
Η συνταγή είναι από το αγγλικό περιοδικό "Good Housekeeping", όπως και η φωτογραφία από το δεντράκι που θαύμασα και με παρακίνησε να το φτιάξω!
Ελάτε μαζί μου και διαβάστε πώς γίνονται τα μπισκότα και το γλάσο.
ΥΛΙΚΑ για 22 μικρά μπισκότα
Για τα μπισκότα
75 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 μέτριο αβγό
1 φακελάκι φυσική βανίλια
250 γρ. αλεύρι γενικής χρήσης κοσκινισμένο
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για το γλάσο
1 φλ. άχνη κοσκινισμένη
3-4 κ.γλ. νερό ή γάλα
2 κ.γλ. γλυκόζη (προαιρετικά)
λίγη βανίλια

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
Για τα μπισκότα
Σε ένα μπολ, βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και με μια ξύλινη κουτάλα ή το μίξερ χειρός το χτυπάμε έως ότου ασπρίσει κι αφρατέψει.
Προσθέτουμε το αβγό και τη βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Τέλος, σταδιακά και πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν έως ότου έχουμε μια αρκετά μαλακή ζύμη.
Στο σημείο αυτό, προσέχουμε να μην προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι ακόμα κι αν η ζύμη μας κολλάει ελαφρά στα χέρια μας.
Βάζουμε ανάμεσα σε δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί ή χοντρό νάυλον και, με τον πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο με πάχος 0.5 εκατοστό.
Τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα (και περισσότερο να μείνει στο ψυγείο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Όταν την βγάλουμε από το ψυγείο, κόβουμε τα μπισκότα, με τα φορμάκια, στα σχήματα που θέλουμε και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα φούρνου καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε, με αέρα, για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στις άκρες (όχι παραπάνω).
Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσουν στο ταψί και μετά τα βάζουμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο τα μπισκότα είναι μαλακά αλλά μετά σκληραίνουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και μετά τα στολίζουμε με γλάσο.
Για το γλάσο
Βάζουμε την άχνη σε ένα μπολ και ρίχνουμε το μισό νερό.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή το μίξερ χειρός και προσθέτουμε τη μία κουταλιά γλυκόζη.
Χτυπάμε το γλάσο έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά, και προσθέτουμε την άλλη κουταλιά γλυκόζη και λίγο λίγο το υπόλοιπο νερό (ή γάλα).
Ανάλογα με το πόσο παχύρρευστο θέλουμε το γλάσο μας, προσθέτουμε κι άλλο νερό ή λίγο ακόμα κοσκινισμένη άχνη.
Εάν θέλουμε χρωματιστό γλάσο, προσθέτουμε 1-2 σταγόνες υγρό χρώμα ζαχαροπλαστικής που βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ή καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής.
Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να φτιάξουμε μπισκότα για πάρτυ, για στολίδια ή για διάφορες κατασκευές.

13 σχόλια:

  1. wooooooooooooooooooooow!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλειο το δεντράκι!! Μπαίνει αυτόματα στη λίστα για του χρόνου!! Χρόνια πολλά και καλώς σε βρήκα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα. Θέλω να κάνω μικρά δωράκια στα παιδάκια που θα έρθουν σπίτι την παραμονή το βράδυ γι ατην αλλαγή του χρόνου και νομίζω πως τα δεντράκια σε μικρότερο μέγεθος είναι ότι πρέπει. Σ'ευχαριστούμε και για τη συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ! ξετρελλάθηκαααα! Υπέροχο, φανταστικόοο! Α! ρε Κική..με ξετρέλλανες! Θα κάνω τα γλυφιτζούρια..Καλή χρονιά γλυκιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχο! Απωθημένο θα μου γίνουν τελικά τα αστεροδεντράκια..χαχαχα!!
    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλώς σε βρήκα Κική στο σπίτι σου!! Κατ΄ αρχίν μου άρεσε πολύ η ιστορία που έγραψες, με τον "κλέφτη" παππού!!!! Όμως και η συνταγή με τις φωτογραφίες ήταν εξίσου εντυπωσιακή!! Μπράβο σου και καλή Πρωτοχρονιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αμάν πόρωση.....τα αντιγράφω όλα..να σαι καλα πολύ όμορφα..όλα σου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα!

    -maya:) ευχαριστώ!

    -My home να είσαι καλά!

    -ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ ναι, και με λιγότερα μπισκότα είναι οκ!

    -αχτίδα μου να τα φτιάξεις, χαίρομαι που σου άρεσαν!

    -Εφη να είσαι καλά. Αν είναι να σου γίνουν απωθημένο φτιάξε γρήγορα, το ίδιο είχα πάθει κι εγώ και τώρα θα φτιάξω κι άλλο, για τη νονά της μικρής μου ανιψιάς! χαχαχα

    -Χρυσαυγή καλώς ήρθες! Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και καλή Πρωτοχρονιά. Ελπίζω να τα λέμε σύντομα.

    -homemade ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά!
    Καλό σας βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εγώ παππού δεν έχω στο σπίτι,έχω όμως ένα λυκάκι που δεν μαζέυει τα χεράκια του με τίποτα...
    φράγματα βάζω κάθε φορά που φτιάχνω κάτι και θέλω να το παρουσιάσω...
    Χρόνια Πολλά Κική μου,έστω και καθυστερημένα λόγω εορτασμού του σπιτιού μας,πάντα όμως από καρδιάς...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΙΚΙΤΣΑ ΜΟΥ!!!!!!!!!!!
    ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟΔΕΝΤΡΟ!!!!!!!!!!
    ΑΝ ΠΡΟΛΑΒΩ ΛΕΩ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ!!
    ΠΑΡΕ ΕΝΑ ΦΑΝΑΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΒΡΕΙ ΕΥΚΟΛΑ Ο ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ!!!!!!!!!
    ΧΟΧΟΧΟΟΧΧΟΧΟΟΧ!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τέλειο το δεντράκι!!!!!! Μου άναψες φωτιές τώρα να το φτιάξω και εγώ.
    Σου εύχομαι καλή Πρωτοχρονιά!!!!
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΞΑΝΑΒΛΕΠΩ ΤΟ ΔΕΝΤΡΑΚΙ ΚΙΚΗ ΜΟΥ!!!!!!!!!1
    ΠΕΣ ΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΙΔΙΑ;
    Η ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΟΣΟ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΜΙΚΡΑΙΝΟΥΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. SpIrToKoYto μου επίσης Χρόνια πολλά με υγεία και χαρά. Να είσαι πάντα καλά με τις ωραίες σου αναρτήσεις!!! Εγώ την "πάτησα" γιατί δεν ήξερα ότι η εγληματικότητα έφτασε στην κουζίνα μου χαχαχαχα!

    Rena Christodoulou ευχαριστώ για το φαναράκι. Ναι να το φτιάξεις και όλα τα μπισκότα δεν είναι ίδια. Ξεκινούν στη βάση μεγάλα και μικραίνουν όσο ανεβαίνουν προς την κορυφή!

    Natasha χαίρομαι που σου άρεσε!!! Να το φτιάξεις γιατί όχι; Επίσης καλή Πρωτοχρονιά!

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!