Η νηστίσιμη καρυδόπιτα-κέικ της αδερφής μου

Καλησπέρα σας από τη χειμωνιάτικη Θεσσαλονίκη.  Μόλις επέστρεψα από το μάθημα στην Αμ.Γεωργική Σχολή και, αν κι έξω ρίχνει ένα ελαφρύ χιονόνερο, τα πάντα μου φαίνονται όμορφα στη στολισμένη μας πόλη.
Τα λαμπιόνια επιτέλους άναψαν, προαναγγέλλοντας τον ερχομό του Κυρίου και της πιο όμορφης γιορτής του χρόνου. Είμαστε πια, μιαν ανάσα από τα Χριστούγεννα και για σήμερα σας έχω ένα αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό που θα είναι και η τελευταία νηστίσιμη συνταγή...από αύριο θα σας δείξω τους αγαπημένους μου Χριστουγεννιάτικους κορμούς (λατρεύω το παραδοσιακό γαλλικό γλυκό "bûche de Noël") αλλά και το συνοδευτικό του γεμιστού κοτόπουλου που προτιμώ.
Προς το παρόν, λοιπόν, η συνταγή για τη νηστίσιμη καρυδόπιτα που ετοίμασε, εχθές το βράδυ η αδερφούλα μου, βασισμένη σε συνταγή του Στ. Παρλιάρου.  Η μόνη αλλαγή που 'υπέστη' το συγκεκριμένο γλυκό είναι ότι καλύφθηκε με κουβερτούρα ...μιας και η αδερφούλα μου είναι ...σοκολατομανής, με όλη τη σημασία της λέξεως -:)). Έτσι, όταν επέστρεψα το βράδυ βρήκα το γλυκό να κάθεται περήφανα στο ταψάκι του και να με περιμένει να το φωτογραφίσω (δεν μπορώ να πω ...περίμενε αδιαμαρτύρητα, μιας και άργησα στο μάθημα!!!) αλλά και να το γευτώωωω. Νοστιμότατο!!!! Είδατε;;;; Οι αδερφές είναι ...σανίδα σωτηρίας αλλά και θησαυρός!!!!
Πάντως, η συγκεκριμένη καρυδόπιτα, ικανοποιεί τον ουρανίσκο απόλυτα και δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση. Είτε νηστεύουμε είτε όχι ... είναι καρυδόπιτα με ...στάμπα Παρλιάρου! 
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
160 γρ. ελαιόλαδο
160 γρ. χυμός πορτοκαλιού
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. κανέλα
150 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα στο multi
170 γρ. ζάχαρη άχνη 
200 γρ. κουβερτούρα λιωμένη για την επικάλυψη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα έως ότου λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε και πάλι μέχρις ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι και το γεμίζουμε με το μείγμα.
Ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και την απλώνουμε επάνω στην καρυδόπιτα.
Αφήνουμε να στερεοποιηθεί η κουβερτούρα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε γαρνιρισμένο με λίγη καρυδόψιχα.

9 σχόλια:

  1. Σταθερή αξία η καρυδόπιτα και μάλιστα η νηστίσιμη γι΄αυτές τις μέρες αλλά εγώ για να σου πω την αλήθεια περιμένω αυτά τα χριστουγεννιάτικά σου. Εν αναμονή λοιπόν των χριστουγεννιάτικων κορμών.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην καρυδόπιτα δεν αντιστεκόμαστε οικογενειακώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ax τι ωραία να γυρνάς από την δουλειά και η αδελφή σου να σου έχει ετοιμάσει τέτοιο κέικ! Να χαίρεστε η μια την άλλη!
    Πολλές ευχές για τα Χριστούγεννα!
    Φιλάκια από Ν Αφρική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν υπάρχει σύμπνοια και αγάπη ανάμεσα στα αδέλφια είναι ότι καλύτερο μπορεί να έχει ο άνθρωπος στη ζωή του Κική μου.
    Όσο για την καρυδόπιτα ακριβώς επειδή είναι νηστίσιμη είναι και πιο νόστιμη. Το έχουν αυτό τα γλυκά της νηστείας :-))
    Και το σοκολατένιο γλάσσο από πάνω μια χαρά!
    Καλά Χριστούγεννα καλή μου σε σένα και όλη σου την οικογένεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την είδα το πρωί,είχα τα υλικά(εκτός από τα καρύδια που τα αντικατέστησα με φουντούκια),την έκανα και τα μικρά τώρα την τρώνε και λένε:
    -μαμά,είναι απίθανη....

    ευχαριστούμε λοιπόν και εσένα και την αδερφή σου :)...Όλγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πωπώ φιλενάδα σκέτη κόλαση ειδικά με την κουβερτούρα τέλεια,νηστίσιμη θα είναι καλύτερη πιο ελαφριά παρά να έχει ένα σκασμό αυγά μέσα.Ενοείται οτι θα περιμένουμε αυτά που έταξες.Να είσαι καλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. υπέροχη φαίνεται!!!!!
    Καλές γιορτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και καρυδόπιτα και νηστίσιμη???
    Τέεελειαααα!!!
    Μπράβο στην αδελφούλα!
    Καλές γιορτές Κικίτσα μου, με υγεία και αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά. Εύχομαι το 2012 να χαρίσει απλόχερα υγεία, αγάπη κι ευτυχία σε όλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!