Κοτόπουλο πορτοκαλάτο γεμιστό με διπλή χριστουγεννιάτικη γέμιση... με κιμά και ρύζι

Καλησπέρα σας! Δεν ξέρω εσείς αλλά εγώ προσωπικά δεν τρελλαίνομαι για ...γαλοπούλα. Την τρώω μεν αλλά προτιμώ το κοτοπουλάκι (κι αυτό είναι γνωστό πια  και καθόλου δεν φαίνεται από τις αναρτήσεις μου! Όχι ότι προσπαθώ να το κρύψω άλλωστε...αλλά λέμε τώρα!). 
Σήμερα, λοιπόν, θα σας παρουσιάσω το αγαπημένο μου γεύμα των Χριστουγέννων... κοτόπουλο ή γαλοπούλα και διπλή χριστουγεννιάτικη γέμιση.
ΥΛΙΚΑ για 10-12 άτομα
2 κοτόπουλα ή 1 γαλοπούλα γύρω στα 4-5 κιλά
Φέτες από 1 πορτοκάλια και το χυμό από άλλα δύο πορτοκάλια
[Α] Γέμιση με κιμά
700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
500 γρ. κάστανα βρασμένα και κομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ. τσ. άσπρο κρασί
2 φλ. τσ. κρουτόν από ψωμί του τοστ
1/2 φλ. τσ. σταφίδες μαύρες
2 κ.σ. σταφίδες ξανθές
3 κ.σ. κουκουνάρι
2 κ.σ. βούτυρο
Αλάτι και πιπέρι
[Β] Γέμιση με ρύζι
600 γρ. ρύζι Καρολίνα
150 γρ. κιμά
2 χωριάτικα λουκάνικο ψιλοκομμένο
4 κ.σ. κουκουνάρι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. τσ. σταφίδες μαύρες
1 φλ. τσ. σταφίδες ξανθές
3 κ.σ. cranberries (προαιρετικά)
500 γρ. κάστανα βρασμένα και κομμένα
2 κ.σ. βούτυρο
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Χαράζουμε και βράζουμε τα κάστανα για 15 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε κομμάτια.
Πλένουμε τα κοτόπουλα, τα αλατοπιπερώνουμε, τα ραντίζουμε με χυμό πορτοκάλι και τα βάζουμε σε δύο ταψάκια.
Βάζουμε 1-2 φέτες ή 1-2 κομμάτια πορτοκάλι μέσα στα κοτόπουλα.
[Α] Γέμιση με κιμά
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο, τον κιμά και το κρεμμύδι και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντάς τα για να μην κολλήσουν. 
Σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε αλατοπίπερο και 1 ποτήρι νερό.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει ο κιμάς για 20 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε τα κάστανα, τις σταφίδες και το κουκουνάρι.
Παίρνουμε μερικές κουταλιές από το μείγμα και γεμίζουμε το ένα κοτόπουλο.
Βάζουμε γύρω από το κοτόπουλο την υπόλοιπη γέμιση, τον χυμό από 1 πορτοκάλι,  1 ποτήρι νερό και 2-3 φέτες πορτοκάλι και αφήνουμε στο ψυγείο έως ότου την βάλουμε για το τελικό ψήσιμο.

[Β] Γέμιση με ρύζι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι, τον κιμά και τα λουκάνικα και τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά περίπου, ανακατεύοντάς τα με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσουν έως ότου το νερό τελειώσει.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα cranberries, τα κάστανα και το κουκουνάρι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Αλατοπιπερώνουμε και παίρνουμε από το μείγμα μερικές κουταλιές και γεμίζουμε το άλλο κοτόπουλο.
Από πάνω βάζουμε 1-2 φέτες πορτοκάλι και τριγύρω τοποθετούμε την υπόλοιπη γέμιση με το ρύζι, με τον χυμό από το 1 πορτοκάλι και 1 ποτήρι νερό.
Βάζουμε και τα δύο ταψάκια μαζί στο φούρνο και ψήνουμε για 2-2,5 ώρες, περίπου, προσέχοντας μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό.
Κάποιες φορές, βγάζουμε το ταψί μας και αλείφουμε τα κοτόπουλα με το ζουμί τους (χρησιμοποιώντας ένα πινέλο) έτσι ώστε να κάνουν ωραία κρούστα.
Μόλις το φαγητό μας είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και το σερβίρουμε με μια συνοδευτική σάλτσα που θα σας δώσω αύριο.
Καλό απόγευμα και καλές γιορτές!

8 σχόλια:

  1. Κική μου καλησπέρα ενδιαφέρον ακούγετε πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω,εμείς κάνουμε την πασχαλινή γέμιση.Να είσαι καλά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι υπεροχο τραπεζι ετοιμαζεις!Στη γεμιση εγω προσθετω μια κονσερβα ολοκληρα μανιταρια καιενα κυδωνι σε κομματακια.Προσθετει εξαιρετικα σε γευση.Να εχεις ενα χαρουμενο,Χριστουγενιατικο τραπεζι,με γυρω σου ευτυχισμενα,αγαπημενα προσωπα.Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κικίτσα μου κι εγώ κοτόπουλο προτιμώ, αλλά έλα που οι άντρες μου θέλουν γαλοπούλα ντε και καλά!
    Ευτυχώς έχουν βγει αυτές οι γαλλικές με το θερμόμετρο, που είναι σαν μεγάλα κοτόπουλα, και δεν θέλουν 10 ώρες ψήσιμο.
    Γέμιση κάνω με κιμά, κάστανα, κουκουνάρια, καρύδια και σταφίδες, αλλά μου άρεσε πολύ και η δεύτερη γέμισή σου με ρύζι και λουκανικάκι, θα την δοκιμάσω ακόμη και εκτός Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα, Κική μου.
    Εξαιρετική η πρότασή σου και υπάρχει πιθανότητα να τη δοκιμάσω τα Χριστούγεννα. Και σ' εμάς αρέσει το κοτόπουλο.
    Καλές γιορτές, πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διαπίστωσα με χαρά ότι μου προτείνεις δύο και όχι μία παραλλαγές..αλλά guess what...χωρίς τα ΣΙΧΑΜΕΝΑ...εντόσθια...του πουλερικού είτε είναι κοτόπουλο είτε γαλόπουλο..χαχχαχαχ!!! Εχω μπουχτίσει να πέφτω πάνω σε συνταγές με εντόσθια...τα απορρίπτω και μόνο από τη λέξη...Αν καταλήξουμε τελικά σε πουλερικό θα σε έχω οπωσδήποτε στα υπόψη! Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ νοστημο φαινεται! Δεν εχω δοκιμασει ποτε κατι τετοιο, στο σπιτι μας δεν καναμε ποτε γαλοπουλα ή κοτοπουλο γεμιστο, αλλα θα ηθελα πολυ να δοκιμασω καποια στιγμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενδιαφέρουσες οι δύο προτάσεις γέμισης Κική ... λές να κάνω δύο φέτος ????

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. επειδή τα λόγια ειναι περιττά...ορμώ..να σαι καλά ωραία ιδέα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!