Ρεβίθια με λάχανο και κους-κους


Καλησπέρα σας! Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η νηστεία συνεχίζεται! Παρόλα αυτά,  γνωρίζουμε καλά ότι νηστεία δεν σημαίνει άνοστα φαγητά!! Για μένα νηστεία σημαίνει χρησιμοποιώ κάποια νηστήσιμα τρόφιμα και τη φαντασία μου για να δημιουργήσω νέους συνδυασμούς που όμως θα ικανοποιούν πάντα τους γευστικούς μου κάλυκες (αν και αυτό συμβαίνει πάντα, με τανα νηστήσιμα αλλά και τα αρτύσιμα προϊόντα)! Ένας "λόγος παραπάνω" όταν έχουμε περιορισμένη επιλογή τροφίμων.
Πριν δύο ημέρες, λοιπόν, συνδύασα τα αγαπημένα μου ρεβίθια με λάχανο με το σκεπτικό ότι ο συνδυασμός οσπρίων με λαχανικά είναι ήδη γνωστός κι επιτυχημένος και ότι και τα δύο γίνονται με ντομάτα ή χωρίς. Δεν ξέρω εάν είναι ένας γνωστός συνδυασμός αλλά για μένα... το πείραμα πέτυχε!!! ΄Εγινε ένα γευστικότατο, χειμωνιάτικο πιάτο, που, αν και νηστίσιμο, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο και εκτός των άλλων  είναι υγιεινό και οικονομικό. Φυσικά, υπάρχουν και πιο πλούσιες παραλλαγές, νηστίσιμες και μη, που του δίνουν μιαν άλλη αίγλη!
Διαβάστε τη συνταγή και αποφασίστε αν σας ταιριάζει  ή όχι!!! Πάντως, εάν σας αρέσουν τα συστατικά του... θα το λατρέψετε, εάν πάλι όχι... τότε μην το δοκιμάσετε καθόλου!!!!!-:))))
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. ρεβίθια αποφλοιωμένα
300-400 γρ. φρέσκο λάχανο  κομμένο σε μέτρια κομμάτια
2 μέτριες ντομάτες ώριμες
1 μέτριο κρεμμύδι 
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
2 μέτρια καρότα 
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. πάπρικα
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
ελάχιστο  μπαχάρι
Για το κους κούς
1 1/2 φλ. τσ. κουσκούς
1 1/2 φλ. νερό
20 γρ. μαργαρίνη
ελάχιστο αλάτι
Για το γαρνίρισμα
λίγη καπνιστή πάπρικα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τα αποφλοιωμένα ρεβίθια για 3 ώρες σε χλιαρό νερό με αλάτι.
Μετά πετάμε αυτό το νερό και πασπαλίζουμε τα ρεβίθια με σόδα.
Τα αφήνουμε για 15-20 λεπτά και τα τρίβουμε για να απομακρύνουμε τις φλούδες που έχουν απομείνει.
Τα ξεπλένουμε καλά (2-3 νερά) και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό, να βράσουν για 5 λεπτά.
Πετάμε το νερό και τον αφρό και αφήνουμε στην ίδια κατσαρόλα τα ρεβίθια.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κομμένο λάχανο και αφήνουμε να σοταριστούν για μερικά λεπτά, έως ότου το λάχανο μαραθεί.
Εν τω μεταξύ, πολτοποιούμε στο multi το κρεμμύδι, τις ντομάτες, τις πιπεριές και το καρότο*.
Σβήνουμε το λάχανο με 1/2 φλ.τσ. κόκκινο ημίγλυκο κρασί**  και προσθέτουμε τα πολτοποιημένα λαχανικά, τη ζάχαρη, το μπαχάρι, τη πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και 1 ποτήρι νερό.
Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, για 30 λεπτά περίπου και ελέγχουμε εάν τα ρεβίθια έχουν μαλακώσει.
Εάν έχουν μαλακώσει τότε αφήνουμε το φαγητό να απορροφήσει τα υγρά του και να μείνει με το λάδι του, σε σιγανή φωτιά.
Εάν δεν έχουν μαλακώσει τα ρεβίθια, τότε προσθέτουμε ακόμη 1/2 ποτήρι νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά.
Τέλος ετοιμάζουμε το αραβικό κους-κούς (σιμιγδάλι σταριού που σας έχω δείξει κι άλλη φορά).
Για το κους κους
Βράζουμε 1 1/2 φλ.τσ. νερό με 20 γρ. μαργαρίνη και μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κους-κούς και το αφήνουμε σκεπασμένο για 5-6 λεπτά, να φουσκώσει.
Μετά, το ανακατεύουμε με ένα πηρούνι για να χωρίσουν οι κόκκοι και το σερβίρουμε με το φαγητό ή το ρίχνουμε μέσα στο φαγητό και για να ανακατευτεί, κουνάμε την κατσαρόλα μερικές φορές.
Το γαρνίρουμε με ζυμωτό ψωμί, τυροκαυτερή και πασπαλισμένο με λίγη καπνιστή πάπρικα.
TIPS
* Φυσικά, μπορούμε να μην πολτοποιήσουμε τα λαχανικά αλλά να ψιλοκόψουμε το κρεμμύδι και τις ντομάτες, να κόψουμε τις πιπεριές σε κυβάκια και το καρότο σε ροδέλες. Με τον τρόπο αυτό, το φαγητό μας έχει μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων και όχι μόνον γεύση!
** Η προσθήκη κρασιού δεν είναι υποχρεωτική, το φαγητό μας γίνεται πολύ ωραίο και μόνον με νερό.
*** Μπορούμε να κάνουμε παραλλαγές του φαγητού, προσθέτοντας λίγο πριν να το αποσύρουμε από τη φωτιά, μερικές ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι.
Επίσης, μπορούμε να του προσθέσουμε χωριάτικο τηγανιτό λουκάνικο και γίνει ακόμα πιο χειμωνιάτικο.
Tante Kiki
6 Comments
No