Βελουτέ σούπα γλυκοκολοκύθας


Βελουτέ, αρωματική σούπα γλυκοκολοκύθας

Καλησπέρα σας!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα! 
Έφτασε λοιπόν και η 28η Οκτωβρίου, τα ψέματα τελείωσαν και ο χειμώνας είναι προ των πυλών ευτυχώς μέχρι στιγμής όχι πολύ απειλητικός και κρύος! Παρόλα αυτά, το τραπέζι μας "αποζητάει" τα πρώτα φθινοπωρινά προϊόντα και τις πρώτες σούπες. Και τί καλύτερο για αυτή την φθινοπωρινή εποχή απ' ότι οι πρώτες κολοκύθες! Μακρόστενες (butternut) αγόρασα γιατί δεν βρήκα τις στρόγγυλες (pumkin) αλλά κανένα πρόβλημα! Εξάλλου, οι σούπες με γλυκοκολοκύθα, σε όποια ποικιλία κι αν ανήκει αυτή, είναι πάντα ευπρόσδεκτες γιατί εκτός από πολύ νόστιμες είναι και υγιεινές και με τόσες παραλλαγές που έχουν μπορείς να τις απολαμβάνεις κάθε εβδομάδα χωρίς να βαρεθείς!

Βελουτέ, αρωματική σούπα γλυκοκολοκύθας

Η σημερινή κολοκυθόσουπα είναι απλή, αρωματική και πλούσια σε λαχανικά. Αν δε, δεν χρησιμοποιήσεις ζωμό κότας ή γάλα στο βράσιμο και  ζωική κρέμα γάλακτος στο σερβίρισμα και χρησιμοποιήσεις γάλα ή κρέμα καρύδας έχεις μπροστά σου την πιο νόστιμη νηστήσιμη ή vegeterian σούπα της ζωής σου. Συνόδεψέ την με χωριάτικο ψωμί ή κρουτόν και λίγους κολοκυθόσπορους κι έχεις ένα χορταστικό και υγιεινό γεύμα ή δείπνο. Πάμε να δούμε τη συνταγή;

Βελουτέ, αρωματική σούπα γλυκοκολοκύθας

ΥΛΙΚΑ
  • 1.200 γρ. κολοκύθα σε μικρούς κύβους 
  • 2 μέτρια πράσα (μόνον το άσπρο) σε ροδέλες 
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα σε μικρούς κύβους
  • 2 μέτριες πατάτες σε κυβάκια
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 ποτήρια νερό (ή ζωμό κότας ή γάλα)
  • 1/2 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1/3 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 40 γρ. βούτυρο (προαιρετικά)
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος (ή κρέμα καρύδας)
Για το σερβίρισμα
  • Λίγη ακόμα κρέμα γάλακτος (εναλλακτικά γιαούρτι)
  • Μερικά Κρουτόν
  • Λίγους κολοκυθόσπορους

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά (κολοκύθα - καρότο - κρεμμύδι - πράσα - πατάτες) και τα αφήνουμε για 5-6 λεπτά να σοταριστούν.
  2. Έπειτα, προσθέτουμε τα 2 ποτήρια νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά (όσο πιο μικρά τα κομμάτια των λαχανικών τόσο πιο γρήγορα θα βράσουν).*
  3. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο τα λαχανικά πριν τα πολτοποιήσουμε στο multi.**  
  4. Προσθέτουμε το τζίντζερ, το κόλιανδρο, πιπέρι και όσο αλάτι θέλουμε.
  5. Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς (για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα) μέχρι να γίνει όσο παχύρρευστη θέλουμε. 
  6. Τέλος, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η σούπα.
  7. Ρίχνουμε λίγη επιπλέον κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι και μερικούς κολοκυθόσπορους.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Αν θέλουμε η σούπα μας να γίνει πιο γρήγορα (λόγω χρόνου ή λόγω ενεργειακής κατανάλωσης) μπορούμε είτε να βάλουμε τα λαχανικά τριμμένα στον χοντρό τρίφτη είτε να τα βράσουμε στη χύτρα ταχύτητας για 8-10 λεπτά, από τη στιγμή που θα σφυρίζει η βαλβίδα.
*Εναλλακτικά, πολτοποιούμε τα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα με ένα ραβδομπλέντερ.
**Αν θέλουμε την τέλεια υφή σούπας βελουτέ  την περνάμε από σουρωτήρι ή από ψιλή σίτα.

Βελουτέ, αρωματική σούπα γλυκοκολοκύθας
Tante Kiki
12 Comments
No