Παγωμένα ...λαζάνια με κοτόπουλο και σπανάκι


Η σημερινή ανάρτηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάρτηση που είχα κάνει σχετικά με την κατάψυξη και τα φαγητά που μπορούμε να καταψύξουμε για να διατηρήσουμε. Θα σας δείξω τα λαζάνια με κοτόπουλο και σπανάκι που έφτιαξα και διατήρησα στην απλή κατάψυξη του ψυγείου (όχι στον καταψύκτη όπου βάζω συνήθως ζύμες, κρέατα και λαχανικά) από την περασμένη Κυριακή που τα μαγείρεψα και τα χώρισα σε μερίδες μέσα σε μπολ ειδικά για το φούρνο μικροκυμμάτων,  μέχρι σήμερα  που τα ξεπάγωσα για να καταναλωθούν.
Στις φωτογραφίες φαίνεται το παγωμένο φαγητό και φαίνεται πόσο φρέσκο και ζουμερό εξακολουθεί να διατηρείται όταν ξεπαγώνει. Μη φοβάστε, λοιπόν, χρησιμοποιείστε την κατάψυξη ή τον καταψύκτη γιατί έτσι γίνεται πιο εύκολη και ποιοτική η καθημερινότητά μας.
Είναι γνωστό πρόβλημα η έλλειψη χρόνου για τις εργαζόμενες γυναίκες και ιδιαίτερα συζύγους και μητέρες. Μερικά χρόνια πριν, το ποσοστό των νοικοκυριών που κατανάλωναν  έτοιμα φαγητά τα οποία αγόραζαν από κάποιο εστιατόριο ή ταχυφαγείο ήταν αρκετά αυξημένο (στην Ελλάδα, ευτυχώς, χαμηλότερο από άλλες χώρες του εξωτερικού). Μετά τις συνέπειες στην υγεία μικρών και μεγάλων, όπως αυτές εντοπίστηκαν από γιατρούς και άλλους σχετικούς επιστήμονες, το ποσοστό αυτό άρχισε να μειώνεται και η σημασία για μια καλή διατροφή έχει, πια, γίνει κατανοητή. Κατά την άποψή μου, λοιπόν, είναι προτιμότερο μια εργαζόμενη γυναίκα που διαθέτει λίγο χρόνο, να μαγειρεύει μια ή δύο φορές την εβδομάδα ετοιμάζοντας 2-3 είδη φαγητών, να τα χωρίζει σε μερίδες και να τα καταψύχει παρά να αγοράζει έτοιμα. Με τον τρόπο αυτό, υπάρχει και το πλεονέκτημα της ποικιλίας των πιάτων μιας και δεν αποψύχουμε κάθε μέρα το ίδιο φαγητό.
Για να καταλάβετε καλύτερα τί εννοώ, η αδερφή μου κι εγώ ακολουθούμε την εξής τακτική:
Κάθε Σάββατο μαγειρεύουμε 3 διαφορετικά φαγητά, ένα κέικ και ίσως και κάποια μπισκότα ή άλλο γλυκό (που μπορούν να καταψυχθούν). Τα χωρίζουμε σε μερίδες, τα καταψύχουμε μέσα σε μπολ που μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμμάτων και από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή αποψύχουμε εναλλάξ μερίδες φαγητού και γλυκού. Αποτέλεσμα; Έχουμε κάθε μέρα φρέσκο σπιτικό φαγητό για όλους τους μεγάλους και το μόνο που ετοιμάζουμε είναι σαλάτα (εξαίρεση αποτελούν τα "βλαστάρια" μας, για τα οποία μαγειρεύουμε μέρα παρά μέρα ή και κάθε μέρα, ώστε να είναι ακόμη πιο φρέσκο το φαγητό τους).
Δοκιμάστε την τακτική αυτή και θα δείτε ότι είναι θέμα οργάνωσης και μόνον (έτσι απαντώ και στις μπλογκοφίλες που με ρωτούν συχνά πότε προλαβαίνω να ετοιμάζω αυτά που σας δείχνω καθημερινά).
Ουυυυυφ! Ξέρω σας ζάλισα ...αλλά καλό είναι, νομίζω, να ανταλλάσσουμε απόψεις για την καθημερινή μας οργάνωση -εκτός από συνταγές- γιατί έτσι θα γίνει καλύτερη κι ευκολότερη  η καθημερινότητά μας. Περιμένω και τις δικές σας απόψεις πάνω στην οργάνωση της καθημερινότητας. Και τώρα η συνταγή για τα λαζάνια.
ΥΛΙΚΑ
8 φύλλα λαζάνια Melissa
Για τη γέμιση
400 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο 
1 στήθος κοτόπουλου (φιλέτο)
300 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο 
200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.γλ. ξερό εστραγκόν
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Για τη κόκκινη σάλτσα
350 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας Pumarrò
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κ.γλ. ρίγανη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε το στήθος του κοτόπουλου με νερό, χυμό μισού λεμονιού, πιπέρι και ρίγανη μέχρι να μαλακώσει.
Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Βάζουμε το αλατοπίπερο και τη ρίγανη στον χυμό ντομάτας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε και από πάνω βάζουμε 1/2 φλ. από τον χυμό ντομάτας.
Στρώνουμε τα 4 φύλλα λαζάνια και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη γέμιση
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κομμάτια κοτόπουλου. 
Τα αφήνουμε να σωταριστούν μέχρι να μαραθούν και το κοτόπουλο να πάρει λίγο χρώμα.
Ύστερα, προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε κι αυτό για μερικά λεπτά να μαραθεί, ανακατεύοντας πάντα με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το μαϊντανό, το εστραγκόν, το ανθότυρο και τη φέτα και ανακατεύουμε το μείγμα.
Το αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει και το στρώνουμε επάνω στα λαζάνια.
Σκεπάζουμε με τα άλλα 4 λαζάνια.
Τέλος, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και νερό όσο χρειάζεται για να "πλέουν" τα λαζάνια (εξαρτάται από το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Πάντως, πρέπει να υπάρχει νερό με σάλτσα ντομάτας αρκετή έτσι ώστε τα λαζάνια να μαγειρευτούν και να μην μείνουν στεγνά και σκληρά).
Ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για 40-45 λεπτά, έως ότου η επιφάνεια του φαγητού μας ροδίσει.
Tante Kiki
6 Comments
No