Μοσχάρι κοκκινιστό με σάλτσα φρούτου


Καλησπέρα! Καλό μήνα, καλό φθινόπωρο και καλά μαγειρέματα! 
Τί κάνετε; Ελπίζω να είστε όλοι καλά!
Εδώ και καιρό ήθελα να φτιάξω το συγκεκριμένο φαγητό μια και τα ροδάκινα, οι βανίλιες και τα αχλάδια είναι στα καλύτερά τους.
Μια σάλτσα ντομάτας με τη γλύκα και το άρωμα των φρέσκων καλοκαιρινών φρούτων που "δένει" τέλεια με το μοσχάρι κι ένα ριζότο με μανιτάρια που τα συνοδεύουν επάξια.
Ένα πιάτο που μας "βγάζει" ασπροπρόσωπους" όταν έχουμε καλεσμένους κι όταν δεν έχουμε, εεεεε! τότε το απολαμβάνουμε μόνοι μας, είναι απλό. Αρέσει ακόμα και σ' αυτούς που δεν αγαπούν τα φρούτα στο φαγητό μια και τα συγκεκριμένα φρούτα δεν δίνουν ιδιαίτερη γλύκα αλλά μια υπόξινη γλύκα και ένα μοναδικό φρουτώδες άρωμα στην πεντανόστιμες, ώριμες ντομάτες της εποχής. Η μεσογειακή μαγειρική στα καλύτερά της!!!   Αλλά, ας περάσουμε στη συνταγή...
ΥΛΙΚΑ
1 1/2 κιλό μοσχάρι σπάλα χωρίς κόκκαλο σε κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι (ή 2 μέτρια)
1 σκελίδα σκόρδο 
1 ροδάκινο 
2 δαμάσκηνα βανίλιες
1 αχλάδι 
1 πιπεριά κόκκινη
2-3 ντομάτες μεγάλες ώριμες
Χυμό από 1 πορτοκάλι
1 φύλλο δάφνης
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/3 κ.γλ. κόλιανδρο (σε σκόνη)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο τρίχρωμο πιπέρι
1 ποτηράκι κρασιού σανγκρία
1 1/2 ποτήρι νερό 
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Υπάρχουν 2 τρόποι να φτιάξουμε τη σάλτσα φρούτου.
1ος τρόπος: ο εύκολος
Ξεφλουδίζουμε τα λαχανικά και τα φρούτα (κρεμμύδι, πιπεριά, ροδάκινο, βανίλιες, αχλάδι και ντομάτες), τα βάζουμε στο multi και τα πολτοποιούμε.
Πλένουμε το κρέας, το βάζουμε  σε μια κατσαρόλα με 2 ποτήρια νερό και το ζεματίζουμε για μερικά λεπτά. 
Μετά ρίχνουμε το νερό.
Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και  το σκόρδο και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος απ΄όλες τις πλευρές χωρίς να τα τρυπήσουμε με πηρούνι, μέχρι να πάρουν ανοιχτό καστανό χρώμα.
Σβήνουμε με τον χυμό του πορτοκαλιού και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε τη σάλτσα με τα πολτοποιημένα φρούτα και λαχανικά, τη σανγκρία και το 1/2 ποτήρι νερό.
Βάζουμε το κόλιανδρο, τη ζάχαρη, το φύλλο δάφνης, φρεσκοτριμμένο τρίχρωμο πιπέρι και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια "φωτιά" για 40 λεπτά, περίπου (ανάλογα με τη σκληρότητα του κρέατος).
Όταν δούμε (δοκιμάζοντας με ένα πηρούνι) ότι το κρέας έχει μαλακώσει, προσθέτουμε και αλάτι και σταδιακά το υπόλοιπο νερό (εάν χρειάζεται) όποτε βλέπουμε ότι δεν έχει πολύ νερό για να βράσει.
Μόλις το κρέας είναι έτοιμο, χαμηλώνουμε "τη φωτιά" και σιγοβράζουμε τη σάλτσα μέχρι να πήξει.
2ος τρόπος: ο επίσημος
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, τη πιπεριά σε ροδέλες, και τα φρούτα σε κομμάτια.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες (προαιρετικό) και τις πολτοποιούμε στο multi.
Πλένουμε τα κομμάτια του κρέατος, τα βάζουμε  σε μια κατσαρόλα με 2 ποτήρια νερό και τα ζεματίζουμε για μερικά λεπτά. 
Μετά ρίχνουμε το νερό.
Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τη πιπεριά και  το σκόρδο και σοτάρουμε το  κρέας απ΄όλες τις πλευρές χωρίς να το τρυπήσουμε με πηρούνι, μέχρι να πάρουν ανοιχτό καστανό χρώμα.
Σβήνουμε με το χυμό του πορτοκαλιού και τη σανγκρία.
Προσθέτουμε τα φρούτα, τις πολτοποιημένες ντομάτες και το νερό.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κόλιανδρο και το φρεσκοτριμμένο τρίχρωμο πιπέρι και το φύλλο της δάφνης και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας, για 40 λεπτά περίπου (ανάλογα με την σκληρότητα του κρέατος).
Μερικά λεπτά πριν αποσύρουμε το κρέας από τη φωτιά, προσθέτουμε και το αλάτι.
Μόλις το κρέας μαγειρευτεί, το αποσύρουμε από τη φωτιά και βγάζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά με μια τρυπητή κουτάλα.
Τα βάζουμε στο multi και αφού τα πολτοποιήσουμε, ξαναρίχνουμε τη σάλτσα στο κρέας και την βάζουμε να σιγοβράσει μέχρι να πήξει.
Σερβίρουμε με ρύζι, πατάτες τηγανιτές ή πουρέ και πεκορίνο Αμφιλοχίας και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
*Μπορούμε πιο εύκολα να πολτοποιήσουμε τη σάλτσα (λαχανικά και φρούτα) μέσα στην κατσαρόλα με το γνωστό minipimer. 
Tante Kiki
6 Comments
No