Μαρμελάδα ανάμικτη ... γεμάτη αρώματα που τονίζουν το ένα το άλλο


Μια και περνάω την εποχή... της μαρμελάδας σας δίνω σήμερα τη συνταγή για τη μαρμελάδα που έφτιαξα εχθές. Είναι πάρα πολύ νόστιμη, με έντονα αρώματα και μεστή γεύση.
Με τόσα φρούτα γύρω μου τα φρουτένια πειράματα στην κουζίνα μου φαίνονται απολύτως αναγκαία και πολύ περισσότερο τα "πειράματα" που μπορούν να διατηρηθούν για τον χειμώνα ώστε να παίρνουμε "μια γεύση καλοκαιριού" όταν το έχουμε ανάγκη. Προσωπικά, μπορώ να πω, ότι κάθε τί που φτιάχνω το καλοκαίρι και το καταναλώνω τον χειμώνα μου δίνει μιαν ανάσα χαλάρωσης γιατί μου έρχονται στο νου, συνειρμικά, οι στιγμές που πέρασα και τα συναισθήματα της ξενοιασιάς και της χαράς του καλοκαιριού.
Η μαρμελάδα που έφτιαξα είναι μικτή. Βέβαια, ξέρω ότι πολλοί προτιμούν τις μαρμελάδες με ένα φρούτο για να αναδεικνύεται το άρωμα και το χρώμα του αλλά... για μένα δεν ισχύει αυτό. Πιστεύω ότι όταν ο συνδυασμός είναι πετυχημένος κανένα φρούτο δεν αδικείται ακόμα κι αν βρίσκεται εκεί, καλά κρυμμένο στο βάζο μαζί με την παρέα του ενώ κάποιο άλλο υπερισχύει.
Θεωρώ ότι κάποια από τα φρούτα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αισθάνεσαι το άρωμα και τη γέυση τους αμέσως με την πρώτη κουταλιά ενώ κάποια άλλα, πιο διακριτικά, τα αισθάνεσαι μετά ή και στην επίγευση. Δεν το βρίσκω καθόλου κακό και μάλιστα, βρίσκω πολύ διασκεδαστική τη διαδικασία να μαντέψω τί φρούτα περιέχει η μαρμελάδα, μια και είναι ένα είδος εκπαίδευσης της γεύσης και της όσφρησής μας.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό δαμάσκηνα βανίλιες
1 κιλό ροδάκινα λευκόσαρκα
1/2 κιλό νεκταρίνια
ζάχαρη κρυσταλλική άσπρη ή καστανή όσο είναι τα φρούτα χωρίς κουκούτσια και φλούδες
1 ποτήρι νερό
χυμό 1 λεμονιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξεφλουδίζουμε τα φρούτα, βγάζουμε τα κουκούτσια τους, τα κόβουμε σε κομματάκια και ζυγίζουμε τη σάρκα τους.
Εάν δεν έχουμε ζυγαριά, πολτοποιούμε τα φρούτα και μετρούμε με ποτήρια ή όποιο άλλο σκεύος θέλουμε αρκεί να μετρήσουμε με το ίδιο και τη ζάχαρη.
Ο άλλος τρόπος, είναι να δοκιμάσουμε πόσο γλυκιά θέλουμε τη μαρμελάδα.
Βάζουμε, λοιπόν, τόση ζάχαρη όση και τα φρούτα (τα δικά μου βγήκαν περίπου 2 κιλά).
Βάζουμε τη ζάχαρη μαζί με το νερό και μόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε τα φρούτα.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν τα φρούτα και μόλις μαλακώσουν, εάν τα έχουμε βάλει σε κομμάτια, τα πολτοποιούμε με το ειδικό εργαλείο του πουρέ και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να "δέσει" η μαρμελάδα.
Λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά και τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα... για το χειμώνα... εάν προλάβει. -:))
Tante Kiki
3 Comments
No