Παστάκια της τελευταίας στιγμής για τη ξαφνική υπογλυκαιμία ή για τους ξαφνικούς επισκέπτες


Ένα μικροσκοπικό γλυκάκι γεμάτο νοστιμιά σε χρόνο ρεκόρ!
Καλησπέρα σας και καλή Κυριακή! Εεεεε λοιπόν, οι καλοκαιρινές Κυριακές και μάλιστα σαν τη σημερινή, που έχει και λίγη δροσιά λόγω του αέρα που φυσάει εδώ στη Θεσσαλονίκη ή ακόμα καλύτερα στο εξοχικό δίπλα στη θάλασσα είναι μοναδικές! 
Ξυπνάς με τη διάθεση να χαλαρώσεις, να ξεκουραστείς, να πιεις τον καφέ σου διαβάζοντας εφημερίδα (... για να σου χαλάσει τη διάθεση και να σου σπάσει, τελικά, τα νεύρα και να αναρωτιέσαι τί ήθελες και την αγόρασες, βρίζοντας την κακή συνήθεια-επιθυμία που έχεις για ενημέρωση) ή μιλώντας με φίλους να πας στη θάλασσα για μπάνιο, να πάρεις ένα ελαφρύ γεύμα και γενικά να προετοιμαστείς για την εβδομάδα που έρχεται και όλα όσα...σε περιμένουν. 
Ευτυχώς που τώρα το καλοκαίρι αυτές οι απλές καθημερινές επιθυμίες γίνονται, πολύ εύκολα, πραγματικότητα... μιας και, πολύ συχνά, απρόσμενοι φίλοι "χτυπούν" το κουδούνι  για να πουν την καλοδεχούμενη καλημέρα τους. 
Το επόμενο, βέβαια, που σκέφτεσαι είναι... τί θα τους κεράσεις μαζί με τον καφέ ή το αναψυκτικό που είναι ακόμα καλύτερα εάν είναι μια φρεσκοστυμμένη δροσερή λεμονάδα.
Έτσι συνέβη και σε μένα σήμερα... όταν, κατά τις 10 το πρωί, μου τηλεφώνησαν ότι έρχονται κάποιοι αγαπημένοι συγγενείς. Κι επειδή, από τα cupcakes ροδάκινου που έφτιαξα μεσοβδόμαδα... μου είχε περισσέψει μόνον ένα (τα άλλα "θυσιάστηκαν" υπέρ βωμών και εστιών μέσα σε μερικές ώρες!) αλλά και επειδή γνωρίζω τη σοκολατομανία των συγκεκριμένων (ανήκουν κι αυτοί στο εν λόγω κλαμπ) σκέφτηκα και να τί έφτιαξα...
Το συγκεκριμένο γλυκάκι-παστάκι, δεν θέλει κόπο...θέλει τρόπο και φαντασία.
Είναι ταχύτατο, δεν χρειάστηκα πάνω από 15 λεπτά και όσο για τα υλικά του... αυτά πάντα υπάρχουν σε κάθε σπίτι, νομίζω τουλάχιστον ειδεμή... μπορούν να υπάρχουν... για κάθε περίσταση.
ΥΛΙΚΑ για κάθε 1 άτομο
2 μπισκότα petit-beurre 
Για την κρέμα βουτύρου με κακάο
50 γρ. μαργαρίνη
1-2 μπισκότα petit-beurre θρυμματισμένα
1 κ.σ. κοφτή κακάο
1-2 κ.σ. κοφτές ζάχαρη άχνη (εξαρτάται πόσο γλυκιά θέλετε την κρέμα)
1 κ.σ. λικέρ της αρεσκείας σας 
1 κ.σ. τρούφα πικρής σοκολάτας (προαιρετικά)
2 κ.σ. γάλα
Για το γαρνίρισμα
1 κεράσι φρέσκο (προαιρετικά)
1 κ.γλ. τριμμένους ξηρούς καρπούς (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Η παραπάνω αναλογία είναι για κάθε άτομο και την πολλαπλασιάζουμε ανάλογα με τα άτομα που περιμένουμε.
Εάν προλαβαίνουμε, βγάζουμε τη μαργαρίνη από το ψυγείο για να μαλακώσει... διαφορετικά τη βάζουμε σε μπολ στο φούρνο μικροκυμμάτων σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για να μαλακώσει ή ακόμη και στο φούρνο στους 50-60 βαθμούς για λίγα λεπτά.
Προσοχή, είναι πολύ σημαντικό η μαργαρίνη μας να μη λιώσει γιατί αλλιώς θα χρειαστεί αρκετή ώρα ώστε η βουτυρόκρεμά μας να αποκτήσει κανονική υφή ώστε να τη σερβίρουμε.
Κοσκινίζουμε την άχνη με το κακάο.
Μέσα στο μπολ με τη μαργαρίνη προσθέτουμε ανακατεύοντας με το σύρμα ή με μίξερ χειρός, εναλλάξ υγρά και στερεά υλικά. 
Πρώτα βάζουμε το λικέρ και τη μισή από την άχνη με το κακάο.
Έπειτα, ρίχνουμε το γάλα και το υπόλοιπο μίγμα άχνης-κακάου, πάντα ανακατεύοντας.
Τέλος, προσθέτουμε τη τρούφα σοκολάτας και το μπισκότο πολύ θρυμματισμένο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μίγμα.
Σύνθεση του γλυκού
Βάζουμε στο πιάτο το  ένα petit-beurre και με κορνέ ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά, γιατί γίνεται και με κουτάλι) τοποθετούμε τη μισή από τη κρέμα πάνω του.
Καλύπτουμε με το άλλο petit-beurre και ξαναβάζουμε την υπόλοιπη κρέμα.
Τοποθετούμε στη κορυφή ένα κερασάκι με το κοτσάνι του για να είναι όμορφο.
Εάν έχουμε και κάποιο σιρόπι σοκολάτας ή γλάσο μπορούμε να ρίξουμε λίγο πριν να βάλουμε το κερασάκι.
Πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους.
Τόσο απλά, έχουμε έτοιμο ένα μικρό, ατομικό γλυκάκι-παστάκι, φρεσκοφτιαγμένο και κυρίως σπιτικό... που αρέσει, άν όχι σε όλους, σίγουρα στους περισσότερους.
Κι άλλες ιδέες...
*Εάν δεν θέλουμε να σερβίρουμε το γλυκάκι μας με ολόκληρο το petit-beurre ή  όποιο άλλο μπισκότο αγαπούμε, μπορούμε να θρυμματίσουμε το μπισκότο μέσα σε ποτήρι, να βάλουμε από πάνω μια στρώση κρέμας βουτύρου-σοκολάτας, λίγο γλυκό του κουταλιού ή κάποια μαρμελάδα, ξανά κρέμα βουτύρου και να το σερβίρουμε με τριμμένο μπισκότο και κεράσι, φράουλα ή κάποιο άλλο φρούτο π.χ. ένα κομμάτι ροδάκινο ή βερίκοκο.
*Εάν δεν θέλουμε την κρέμα βουτύρου με σοκολάτα, μπορούμε εάν έχουμε στο σπίτι κομπόστα βερίκοκο ή ροδάκινο να πολτοποιήσουμε μισό φρούτο για κάθε άτομο και να φτιάξουμε κρέμα βουτύρου με την αντίστοιχη γεύση. 
Προσοχή, όμως, στην ποσότητα φρούτου, ζάχαρης και θρυμματισμένου μπισκότου γιατί θα πρέπει η κρέμα να είναι ελαφρώς "πηχτή" δηλαδή να "στέκεται" για να μπορούμε να τη σερβίρουμε πάνω στο μπισκότο. 
Φυσικά, είναι πιο εύκολο όταν σερβίρουμε το γλυκό σε ποτήρι γιατί δεν μας προβληματίζει τόσο εάν η κρέμα είναι ελαφρώς πιο αραιή.
*Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την πυκνότητα της κρέμας γιατί μετά την πρώτη φορά μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πόσο "σφιχτή" τη θέλουμε και να κανονίσουμε τις ακριβείς ποσότητες των υλικών μας.
*Μπορούμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε κάποιο φρέσκο φρούτο πολτοποιημένο, αυξάνοντας την ποσότητα της ζάχαρης.
* 'Οσο για τους ξηρούς καρπούς...μπορούμε να κάνουμε το εξής κόλπο : αγοράζουμε μερικά παστέλια ξηρών καρπών από το κοντινότερο μάρκετ και τα έχουμε στη κουζίνα μας. Τα ψιλοκόβουμε στο multi και τα βάζουμε σε γυάλινο βάζο, που κλείνει καλά κι έτσι έχουμε έτοιμους ξηρούς καρπούς για κάθε περίσταση και για να γαρνίρουμε γλυκάκια, παγωτά ή φρουτοσαλάτες με σαντιγύ.
...και ας μην ανησυχούμε εάν το γλυκάκι μας δεν είναι απόλυτα τέλειο στην εμφάνιση... γιατί έχει το πλεονέκτημα να είναι φρεσκότατο και σπιτικό κάτι που όλοι πια εκτιμούν.
Να έχετε ένα υπέροχο Κυριακάτικο βράδυ!
Tante Kiki
7 Comments
No