Αναποδογυρισμένο κέικ με βατόμουρα και φράουλες... η κυριαρχία του κόκκινου


Καλημέρα και καλή εβδομάδα! 
Σήμερα, θα έβαζα τη συνέχεια της χθεσινής ανάρτησης για την πίτα και το άνοιγμα του φύλλου, όμως ένα δυσάρεστο γεγονός (η μικρή μου ανιψιά έσπασε το πόδι της κι εύχομαι να είναι γρήγορα περαστικά) με αναγκάζει να το αναβάλλω για 1-2 ημέρες και να σας δείξω ένα κέικ αναποδογυρισμένο με κόκκινα φρούτα που περίμενε τη σειρά του εδώ και μερικές ημέρες.

Ποιός μπορεί, άραγε να αντισταθεί στα κόκκινα φρούτα, που αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους; Νομίζω ελάχιστοι! Γεμάτα γεύση και άρωμα αλλά και με την πανίσχυρη γοητεία του κόκκινου, οι φράουλες αλλά και τα βατόμουρα, έστω και κατεψυγμένα μια και το φυτό που έχουμε στην άκρη του κήπου δεν μας χάρισε ακόμα τα πολύτιμα κόκκινα δώρα του, μετατρέπουν το σημερινό κέικ σε μια διαφορετική απόλαυση, φρουτένια και τολμηρά κόκκινη. 
Δοκιμάστε το μόνο του ή παρέα με παγωτό βανίλια και σιρόπι φράουλας κι αφήστε την νοστιμιά του να σας παρασύρει στον κόσμο της απόλαυσης και της φαντασίας.
ΣΗΜ.:Όσον αφορά στο δικό μου κέηκ, αυτό της φωτογραφίας, είναι λεπτό γιατί έκανα την μισή δόση και το έβαλα στη μεγάλη φόρμα για quiche lorraine που μόλις αγόρασα και ήθελα να την δοκιμάσω και όχι σε κανονικού μεγέθους ταψί, όπως θα έπρεπε.
ΥΛΙΚΑ για 10-12 άτομα
200 γρ. βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
4 αβγά
225 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
25 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα (σε σκόνη)
250 γρ. φράουλες και βατόμουρα κομμένα σε κομμάτια
4 κ.σ. σιρόπι φράουλας
5-6 κ.σ. γάλα
1 βανιλέτα  
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
Στρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 23-26 εκ. με αντικολλητικό χαρτί και το βουτυρώνουμε.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμιγνύουμε με την πούδρα αμυγδάλου.
Χτυπάμε στο μίξερ, το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε ένα-ένα τα αβγά με 1 κ.σ. από το αλεύρι μας, για κάθε αβγό.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μίγμα.
Προσθέτουμε το μίγμα του αμυγδάλου με το αλεύρι.
Προσθέτουμε το γάλα (αν χρειάζεται βάζουμε κι άλλο γάλα) και ανακατεύουμε.
Το τελικό μας μίγμα πρέπει να πέφτει σχετικά εύκολα από το κουτάλι.
Στρώνουμε ομοιόμορφα στο ταψάκι μας, τα κομμένα βατόμουρα και τις κομμένες φράουλες.
Ύστερα, ρίχνουμε από πάνω και το σιρόπι φράουλας, έτσι ώστε να πάει παντού.
Τέλος, ρίχνουμε από πάνω και το μίγμα του κέικ μ' ένα κουτάλι, προσεκτικά για να μην μετακινηθούν τα φρούτα.
Ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα. 
Μετά, ελέγχουμε εάν το κέικ έχει ψηθεί,  βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του. Εάν βγεί στεγνή, το κέικ είναι έτοιμο.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στο ταψάκι, το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και με προσοχή βγάζουμε το αντικολλητικό χαρτί.
Πασπαλίζουμε με λίγο άχνη και γαρνίρουμε το καταπληκτικό αυτό κέικ είτε μόνο του είτε με παγωτό βανίλια που του ταιριάζει απόλυτα!! Είναι πράγματι υπέροχο!!!
Πηγή: Περιοδικό "Olive", Τεύχος 50, Μάιος 2011
Tante Kiki
14 Comments
No