Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011

Κολομπαρίνα της γιαγιάς μου... η βορειοελλαδίτικη γλυκιά κολοκυθόπιτα των πέντε λεπτών!

Καλησπέρα! Σήμερα βλέποντας τα κολοκυθάκια που θεριεύουν στον κήπο μας γύρισα πίσω... στα μικράτα μου! Τότε που η ξενοιασιά ήταν μια συνηθισμένη καθημερινή κατάσταση και που η μόνη μου έγνοια ήταν το πότε θα πάω στο χωριό να δω την  πολυαγαπημένη μου γιαγιά. Ανάμεσα, λοιπόν, στις αναμνήσεις μου ξεπετάχτηκε και μια που με έκανε να μπω στην κουζίνα αμέσως... 
Ποτέ δεν θα ξεχάσω τη γλυκιά κολοκυθόπιτα της γιαγιάς μου, που έκανε την κουζίνα να μοσχομυρίζει κι εμένα να περιμένω γεμάτη ανυπομονησία πότε θα γευτώ την εξαίσια γεύση της.
Μια κολοκυθόπιτα φτιαγμένη με πράσινα κολοκυθάκια... ναι αυτά του φαγητού, μια που στον κήπο τέτοια εποχή τα κολοκυθάκια ξεφύτρωναν δέκα δέκα και σχεδόν κάθε πρωί η σοδειά αρκούσε για να γίνουν ένα σωρό εδέσματα, γλυκά και αλμυρά αλλά και να δώσουμε σε άλλους συγγενείς.
Θυμάμαι, επίσης, ότι πάντα ρωτούσα τη γιαγιά μου για το όνομα της πίτας αυτής... απορούσα γιατί την έλεγαν "κολομπαρίνα" (περίεργο όνομα) και βέβαια δεν ήξερε να μου απαντήσει κάτι άλλο  πέρα από το ότι έτσι λέγεται η πίτα αυτή στη Χαλκιδική αλλά και στο Ροδολίβος όπου είχε την δεύτερη εξαδέρφη της...
Φυσικά, εάν κανείς ξέρει να μου λύσει την απορία (που ακόμη έχω), περιμένω την απάντηση και τον ευχαριστώ, εκ των προτέρων.
Η κολομπαρίνα, λοιπόν, είναι μια κολοκυθόπιτα, χωρίς φύλλο, πάρα πολύ γρήγορη, με τα κολοκυθάκια που μάθαμε να χρησιμοποιούμε σε φαγητά και με απίστευτη νοστιμιά. Μια πίτα που γίνεται χωρίς καθόλου κόπο, χωρίς προετοιμασία και ξετρελλαίνει μικρούς και μεγάλους.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κολοκυθάκια, καθαρισμένα και τριμμένα στον τρίφτη
4-5 αβγά
2 φλ. του ελληνικού καφέ φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
2 φλ. του ελλην. καφέ σιμιγδάλι ψιλό ή χοντρό
5 φλ. του ελλην. καφέ ζάχαρη κρυσταλλική
2 φλ. του  ελλην. καφέ γάλα
1 κ.γλ. μπέικιν
2 κ.γλ. κανέλα
1 φλ. του ελλην. καφέ ελαιόλαδο ελαφρύ ή σπορέλαιο για το ταψί
Άχνη για το πασπάλισμα
Φρυγανιά τριμμένη για πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη.
Τα αλατίζουμε ελαφρά, τα τρίβουμε για να βγάλουν τα υγρά τους και τα βάζουμε σε σουρωτήρι πάνω σε μια λεκανίτσα, για 30-40 λεπτά, ώστε να αποστραγγίσουν.
Ρίχνουμε το λάδι σε ένα ταψί 28-30 εκατοστών διάμετρο και πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα τριμμένα κολοκυθάκια και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (αβγά, φαρίνα, σιμιγδάλι, γάλα, ζάχαρη, μπέικιν, κανέλα).
Τα ανακατεύουμε καλά και τα ρίχνουμε στο ταψί.
Πασπαλίζουμε από πάνω με φρυγανιά ώστε να κάνει κρούστα η πίτα μας.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά έως ότου ροδοκοκκινήσει.
Τέλος, μόλις κρυώσει, την πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.
TIPS
* Η κολομπαρίνα είναι μια πίτα που δεν πρέπει να είναι πολύ "χοντρή" για να ψηθεί εύκολα.
* Είναι μια πίτα που δεν γίνεται "στεγνή" μέσα γιατί έχει λιγότερα στερεά υλικά απ΄ότι υγρά.
Επίσης έφτιαχνε μια παρόμοια πίτα, που δεν είχε το ίδιο όνομα βέβαια, αλλά με τυρί φέτα.
Είναι μια γλυκιά πίτα που μπορεί να γίνει κι ένα επιδόρπιο διαίτης, εάν βάλουμε σε ένα κιλό κολοκυθάκια 3 αβγά, γάλα light και λιγότερη ζάχαρη.
* Τέλος, μπορεί να γίνει και με κίτρινη κολοκύθα.
Δοκιμάστε την και δεν θα το μετανιώσετε!!!

18 σχόλια:

  1. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ!!
    ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ!..
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κολομπαρίνα δηλαδή ξεβράκωτη, δίχως βρακί αφού δεν έχει φύλλο, στη Χαλκιδική η κολομπαρόπιτα είναι αλμυρή με φέτα..
    όπως κι αν είναι, πάντα είναι αγαπημένη, οπότε φύλαξε μου κομματάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΜΜΜΜ...ΕΥΚΟΛΗ ΑΛΛΑ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ ΤΗΝ ''ΚΟΒΩ''
    ΦΙΛΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧ 2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ουάου! Γαστεροπλήξ, ευχαριστώ για την εξήγηση(και πάντα απορούσα). Ελπίζω να τα πούμε κι από κοντά στις 7 Ιουνίου. Καλό βράδυ!!!

    Anna, farina is the cake flour.

    Lourdi, handmade+art είναι πανεύκολη και πολύ νόστιμη!
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με κίτρινο κολοκύθι την ήξερα, να που γίνεται και με πράσινο!!!
    Πραγματικά εύκολη πιτούλα, εννοείται καταγράφεται!!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πωπω! Φαίνεται πεντανόστιμη! Σίγουρα θα δοκιμάσω να τη φτιάξω! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μόλις βρω αξιόλογα κολοκύθια θα την φτιάξω.Φιλιααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. σιγουρα θα το δοκιμασω :)!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σλουρπ λέμεεεεεε φοβερή!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Κολομπαρίνα"...Κι έχω ένα σωρό κολοκυθάκια στο ψυγείο μου...Τέρμα οι κολοκυθοκεφτέδες...Πάμε γι'άλλαααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα σε όλες! Ευχαριστώ πολύ γιατί ήρθατε να με δείτε. Ναιιιιι, είναι εύκολη και πολύ νόστιμη! Καλό βράδυ!!! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΕΙΜΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ BLOG ΣΟΥ. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ.ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙΑ ΚΑΝΕΛΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΙΤΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ναι, εκτός κι αν δεν σου αρέσει οπότε μπορείς να βάλεις μόνον ένα στη γέμιση και το άλλο για από πάνω. Αν θέλεις κάνε κλικ στο Follow! Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΟΤΑΝ ΛΕΤΕ ΦΛΥΤΖΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΦΛΥΤΖΑΝΑΚΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ??ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΠΑΝΤΩΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τελικά τα φλυτζάνια είναι τα μικρά του καφέ ή όχι; Θέλω να τη φτιάξω αλλά δεν ξέρω ποιά φλυτζάνια να χρησιμοποιήσω, τις κούπες του γαλλικού ή τα μικρά του ελληκού;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ευχαριστώ πάρα πολύ !!!! Θα τη φτιάξω αύριο κιόλας και θα επανέλθω με σχόλια !!!!!!
    Tante Kiki, ξέρω ότι το ακούς πολύ συχνά αλλά, συγχαρητήρια για το υπέροχο blog σου !!! Πραγματικά είναι πολύ εύχρηστο και οι φωτο μαζί με τα σχόλιά σου .... καταπληκτικά. Σπάνια να βρεις τόσες δοκιμασμένες συνταγές ...Keep up the good work !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...