Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011

Πασχαλινά πολίτικα τσουρέκια... η παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας μας

Αυτή η συνταγή έχει τη δική της ιστορία... Την είχε βρει κάποτε η γιαγιά μου σε κάποιο παλιό βιβλίο συνταγών και ήταν σε δράμια!!! Αργότερα, μετατρέψαμε τις μονάδες και σιγά σιγά την τροποποιήσαμε μια και θέλαμε τα τσουρέκια πιο γλυκά (ειδικά οι "άρρενες" της οικογένειας), αφαιρέσαμε τη μαστίχα που είχαν μέσα και αυξήσαμε το μαχλέπι και το κακουλέ.
Έτσι κατέληξε η συνταγή που κάνουμε εδώ και μερικά χρόνια... η οποία είναι πολύ επιτυχημένη αλλά και εύκολη γιατί κάποτε σκεφτόμουν τσουρέκια και με έπιανε τρόμος (τόσο δύσκολο μου φαινόταν).
Η σημερινή μας συνταγή είναι η εξής:
ΥΛΙΚΑ
Για το προζύμι
200 γρ νωπή μαγιά (ψυγείου)
1 ποτήρι νερό χλιαρό ή γάλα
4 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. ζάχαρη
Για τη ζύμη
2.300 - 2.500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
750 γρ. ζάχαρη
480 ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
6 αβγά + 1 αβγό για το άλειμμα των τσουρεκιών
300 γρ. βούτυρο (ή και μαργαρίνη)
170 γρ. χυμό πορτοκαλιού
15 γρ. μαχλέπι
10 γρ. κακουλέ 
5 γρ. μαστίχα κοπανισμένη (προαιρετική)
1/2 κ.γλ. αλάτι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
Αμύγδαλο φιλέ ή αμύγδαλο και φιστίκι Αιγίνης ανάμικτο ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το προζύμι
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλεύρι, τα ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μπολ σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει το προζύμι.
Για τη ζύμη (ακολουθούμε τη σειρά των φωτογραφιών)
1. Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά και βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
2. Χτυπούμε σε λεκανίτσα, τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
3. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο.
4. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού.
5. Βάζουμε και το γάλα, χτυπώντας συνεχώς με το μίξερ χειρός. 
6. Το τελικό μας μείγμα δεν είναι αραιό αλλά ούτε ιδιαίτερα πηχτό και το αφήνουμε στην άκρη.
7. Σε άλλη, μεγαλύτερη λεκανίτσα, αναμιγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το μαχλέπι, τον κακουλέ, τη μαστίχα (αν βάλουμε) και το ξύσμα πορτοκαλιού.
8. Προσθέτουμε στο αλεύρι και το μίγμα των αβγών.
9. Ρίχνουμε μέσα σ' αυτό και το προζύμι.
10-11. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε έως ότου να πετύχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
12. Ανάβουμε το φούρνο στους 40 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα και βάζουμε μέσα τη ζύμη μας να φουσκώσει. Την αφήνουμε για 1 ώρα περίπου.
13. Μόλις η ζύμη φουσκώσει, την βγάζουμε από τη λεκάνη και την ξαναζυμώνουμε για λίγο.
14. Πλάθουμε τα τσουρέκια (σε πλεξούδα, σε σαλίγκαρο ή όπως αλλιώς θέλουμε).
15.Βάζουμε και πάλι στο φούρνο, στους 40-50 βαθμούς, στον αέρα, έως ότου τα τσουρέκια μας να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Τότε, χτυπάμε ένα αυγό με λίγη ζάχαρη και αλείφουμε τα τσουρέκια.
Τα πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς (σκέτο αμύγδαλο φιλέ ή μείγμα φιστίκι και αμύγδαλο).
Τα βάζουμε ξανά στο φούρνο και καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί για να μην παραψηθούν από πάνω.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του στους 170-180 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για 25 λεπτά, περίπου. 
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ: Πώς να ξεκινήσουμε τα τσουρέκια μας από το βράδυ για να τα ψήσουμε την άλλη μέρα πρωί...Αφορμή για τη σημερινή προσθήκη αυτής της λύσης στάθηκε η ερώτηση μιας φίλης blogger, της Πέγκυ...
Αρχίζουμε, φτιάχνοντας  το προζύμι κατά τις 8-9 το βράδυ και το βάζουμε να φουσκώσει.
Μέχρι να φουσκώσει, ετοιμάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και μόλις το προζύμι  φουσκώσει, αρχίζουμε να ζυμώνουμε τα τσουρέκια. 
Μόλις τα ζυμώσουμε, βάζουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος (ΟΧΙ στον φούρνο, απλά σε μέρος ζεστό, τυλιγμένα με μια κουβέρτα) και τα αφήνουμε να φουσκώσουν, όλη τη νύχτα. 
Φροντίζουμε το μπολ ή η λεκανίτσα που θα βάλουμε τη ζύμη, να είναι ΜΕΓΑΛΟ γιατί εάν δεν τα ξαναζυμώσουμε  μέχρι το πρωί ...θα φουσκώσουν πολύ. 
Εάν κατά τη διάρκεια της νύχτας ξυπνήσουμε, τα  ελέγχουμε εάν φούσκωσαν και αφού τα ξαναζυμώσουμε για λίγο, τα βάζουμε και πάλι στη λεκανίτσα τυλιγμένα με την κουβέρτα να ξαναφουσκώσουν. 
Μεγάλη σημασία έχει η θερμοκρασία περιβάλλοντος να μην είναι χαμηλή κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το πρωί, τα ξεφουσκώνουμε απαλά, τα πλάθουμε και μετά τα αφήνουμε να φουσκώσουν (τώρα μπορούμε να τα βάλουμε να φουσκώσουν και στον φούρνο) και τα βάζουμε  για ψήσιμο.
Καλή Ανάσταση και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά!!!

15 σχόλια:

  1. Τι μεγάλη συνταγή κέικ, μου αρέσει πολύ περισσότερο επειδή είναι μια οικογενειακή συνταγή! Μια επιτυχημένη παρτίδα! Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη θαυμάσια ανταλλαγή. Caroline B. Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχα και "τσουπωτά" τσουρέκια.Κική μου Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελεια φαινονται τα τσουρεκια σου!
    Καλο Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι υπέροχα και με φιστίκι Αιγίνης!
    Οι συνταγές αυτές Κική, αξίζουν διπλά και τρίδιπλα, γιατί εμπεριέχουν την εμπειρία πολλών ετών διατροφικής παράδοσης!
    Πολύ καλό που τη μοιράζεσαι.
    Καλό Πάσχα και να περάσεις όμορφα με την οικογένεια σου!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια στα χέρια σου και του χρόνου να είσαι καλά!
    Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα, με υγεία και ευτυχία:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέροχα τα τσουρεκάκια σου,Κική μου!Χρόνια πολλά και καλά!Να δημιουργείς πάντα λιχουδιές!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Bonjour Kiki.
    What a lovely Easter treat and your story makes it more special. Happy Easter weekend.
    Rita

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κική μου γειά σου!!θέλω τη βοήθεια σου!!θα φτιάξω τσουρέκια την άλλη βδομάδα κ ήθελα να ρωτησω αν μπορώ να φτιάξω τη ζύμη απο το βράδυ και να την αφήσω και να τα φτιάξω το πρωί...ρωτάω γιατι μια φορά είχα φτιάξει ζύμη για πίτσα και την είχα αφήσει και μετά μου μύριζε σαν να είχε χαλάσει η μαγιά και την πέταξα...αν μπορείς να βοηθήσεις θα το εκτιμούσα!!φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και μπορείς Πέγκυ μου!! Ξεκίνησε με το προζύμι κατά τις 8-9 το βράδυ!! Μέχρι να σου φουσκώσει το προζύμι, εσύ ετοίμασε όλα τα υπόλοιπα υλικά και μόλις το προζύμι σου φουσκώσει, άρχισε να τα ζυμώνεις. Μόλις τα ζυμώσεις, βάλτα σε ζεστό μέρος και άφησέ τα να φουσκώσουν, όλη τη νύχτα. Φρόντισε το μπολ ή η λεκανίτσα που θα τα βάλεις να είναι μεγάλο γιατί εάν δεν τα ζυμώσεις μέχρι το πρωί καθόλου θα φουσκώσουν πολύ. Εάν πάλι τη νύχτα ξυπνήσεις έλεγξέ τα και αφού τα ξαναζυμώσεις για λίγο, βάλτα και πάλι να φουσκώσουν.
      Το πρωί τα ξεφουσκώνεις απαλά,τα πλάθεις και μετά τα αφήνεις να φουσκώσουν και τα βάζεις στο φούρνο για ψήσιμο.
      Καλή σου επιτυχία!!

      Διαγραφή
    2. φοβάμαι μήπως μυρίσει η μαγιά...να τα σκεπάσω ή να τα αφήσω έτσι?

      Διαγραφή
    3. Σκεπασμένα θα τα αφήσεις για να "δουλεύει" η μαγιά!! Η νονά μου τα κάνει έτσι κάθε χρόνο (εγώ όχι πάντα) αλλά ποτέ δεν είχε πρόβλημα! Μήπως η μαγιά είχε κάποιο πρόβλημα!

      Διαγραφή
  9. κική μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθεια!!θα επανέλθω με τα αποτελέσματα!!φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα,να ρωτήσω κάτι;Πόσα τσουρέκια βγαίνουν περίπου και το πιο βασικό:ειναι ενα βαρύ και υγρό τσουρέκι ή απο αυτά που είναι αφράτα και φουσκωτά;Είναι πολύ βασικό γιατί μεν τα λατρεύω ενώ τα άλλα τα αποφεύγω.Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, έστειλα μέιλ για απάντηση αμέσως μόλις πήρα το μήνυμα αλλά προφανώς δεν ήρθε!!
      Τα συγκεκριμένα τσουρέκια είναι ενδιάμεσα... ούτε αυτά που από τα διογκωτικά είναι πάρα πολύ αφράτα αλλά ούτε και τα πολύ βαριά. Είναι κανονικά!

      Διαγραφή
  11. Τέλεια φαινονται τα τσουρεκια !
    Καλο Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...