Καταϊφι αλμυρό σε διάφορες γεύσεις



Ένα ορεκτικό που έγινε από λίγο καταϊφι που μου περίσσεψε, μετά το γαλακτομπούρεκο-καταϊφι... έτσι, όπως είπαμε, για να μην πετάμε τίποτε αλλά και για να είμαστε δημιουργικά άτομα.
Με υλικά απλά, που σίγουρα υπάρχουν πάντα στο σπίτι, αυτό το ορεκτικό μπορεί να πάρει τη μορφή ενός γρήγορου γεύματος μεσημεριανού ή βραδινού, συνοδευόμενο από μια κρύα μπύρα. Ένα από τα ωραιότερα μεζεδάκια!


ΥΛΙΚΑ για 3-4 άτομα
  • 80 γρ. καταϊφι
  • 150 γρ. μίγμα 4 τυριών
  • 60 γρ ροκφόρ ή άλλο μπλε τυρί
  • μερικές φέτες ντομάτας
  • λίγο ζαμπόν ψιλοκομμένο (προαιρετικό)
  • 1 αυγό
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος ή γάλα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Αλείφουμε με βούτυρο 4 πυρίμαχα μπολάκια και απλώνουμε μέσα καταϊφι.
  2. Από πάνω βάζουμε σε ένα σκέτο το μίγμα των τεσσάρων τυριών, στο δεύτερο τέσσερα τυριά και ζαμπόν, στο τρίτο τέσσερα τυριά και ροκφόρ και στο τελευταίο τέσσερα τυριά και φέτες ντομάτας.
  3. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο καταϊφι και ραντίζουμε με βούτυρο.
  4. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος ή το γάλα και περιχύνουμε το καταϊφι.
  5. Αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά, ώστε να απορροφήσει το υγρό και ψήνουμε στους 160 βαθμούς Κελσίου, για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
  6. Σερβίρουμε αμέσως.

TIPS
* Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε αυτά τα ορεκτικά με γέμιση μανιταριών-τυριών-καρότου ή με οποιοδήποτε λαχανικό αγαπούμε αλλά και με κιμά μπολονέζ που έχει περισσέψει από μακαρόνια (αρκεί να συμπέσουν το περίσσευμα καταϊφιού με το περίσσευμα του κιμά... αν και μπορεί να γίνει και κανονική πίτα). 
* Επίσης, για χορτοφάγους, το τυρί μπορεί να αντικατασταθεί με τοφού (τυρί σόγιας)
Tante Kiki
4 Comments
No